Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

NS łamie przepisy , tym razem tatar pracowniczy z olejem sezamowym.

Siekana nożem - tak rozcierana polędwica wołowa (około 30 dkg) z łyżeczką musztardy francuskiej dla podbicia smaku , pieczarki marynowane , kiszony ogórek , cebula cukrówka , olej sezamowy , żółtko , maggi ,grubo mielony pieprz. sól morska opcja.Ja nie dałem wystarczająco słony był od ogórków i maggi.Bardzo ciekawy smak z olejem sezamowym.

Kulka polędwicy z dziurką , a do niej już olej i maggi . Reszta obok do mieszania, bez masła i szprotki, masło na chlebek.

eec127c7d5abd50c.jpg

ef3101d6a13a8e70.jpg

236bc9ccafcc6dcd.jpg

66ed439ae6ee0a0c.jpg

34447d99f64db1c4.jpg

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NS łamie szybko przepisy kulinarne bo jedzie dla młodego po samochód.Powiedział ,że jak mu nie kupię to nie będzie mi pomagał w kuchni.

Takie proste i smaczne spontaniki.

929597823_;slot=6;filename=eyJmbiI6Imd5MnhyMHlxcmpnaC1PVE9NT1RPUEwiLCJ3IjpbeyJmbiI6IndnNGducXA2eTFmLU9UT01PVE9QTCIsInMiOiIxNiIsInAiOiIxMCwtMTAiLCJhIjoiMCJ9XX0.8aogv60kD2x5lfnn6G3wN4H6Yu+utj619icFm2NcOsQ_rev001.jpg

929597823_;slot=18;filename=eyJmbiI6ImFnanlud2FzdjVlNDEtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYiLCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.pTLkfDP4tHbecyjyXbU8IerM7TbKtphUb+upCkbCo7I_rev001.jpg

Spntaniki czyli full opcja na talerzu.Warzywnie i delikatnie mięsne.Talerz ma żyć.Bez monotonii niepotrzebnej.Szukając zawsze inspiracji kolorowy talerz z jadłem kipiący w różnościach dla kubków smakowych to jest to.

5f682ac14a2624bf.jpg

6638adecc686e763.jpg

108df65f0dc71cd8.jpg

14ea39a4c4b89ea4.jpg

NS łamie przepisy kulinarne

...

Cukinia w oliwie z oliwek i przyprawach

85a1c1b4a98a6fdd.jpg

...

"Przychodzi baba do lekarza z żabą na głowie. Co pani jest. Coś mi się do dupska przykleiło"http://www.emoticonland.net/smileys/Divers/divers2344.gif

Znowu pajacujesz jak Paul i musze cie odwieszać z ignorowania.Masz obejrzyj bo nie tylko ja tak zrobiłem.Nudzisz sie znowy by mi ublizać w poddtekstach.Trzeba był np. poszukac poczytać i powiedzieć coś bardziej stosownego. Nie tylko NS przypala cukinie robią to także inni .Potrafisz tak? NIE!!!

...

Możesz to zrozumieć czy słuchasz głupkowatych uwag Paula? Niech pokaże ci grillowaną cukinie .Ja mam to gdzieś bo zaraz będzie pierniczył o prawach autorskich do spalonej cukinii. Sa gdzieś fotki jego przypaleń.

W odpowiedzi na ostatnią "witaminę" :) ... jak to się robi,czyli bez "łamania" :)

FB_IMG_1566075772159.jpg

Bakłażana (cukinię takoż samo), należy pokrajać na równej grubości plastry (około 1,5 cm). Następnie przygotowujemy solankę do moczenia warzywa (ma to na celu wyciągnięcie smaku "goryczki").

FB_IMG_1566075777619.jpg

Zanurzamy pokrajane warzywo w solance i przyciskamy. Proces moczenia powinien trwać około jednej godziny.

FB_IMG_1566075789042.jpg

Wyjmujemy z solanki i dokładnie osuszamy plastry papierowym ręczikiem ...

FB_IMG_1566075798932.jpg

... następnie z obu stron smarujemy olejem (użyłem oleju z avocado).

FB_IMG_1566075811674.jpg

Rozgrzewamy grill elektryczny ("maszynę" :) ) do temperatury 200°C i pieczemy na każdej stronie około 5 minut.

cdn

NS łamie przepisy. Nie rozumiem ,wie ,że mam go w ignorowanych i coś tam pisze. Już mnie to nie interesuje .Podwójne ignorowanie bo jak przypuszczam jest tam cięty język. Omijać takich co szukają zaczepki.Mam go gdzieś i chcę zapomnieć. Tak jest najlepiej. Jutro może coś ugotuję. Dobrej nocy.

NS łamie przepisy kulinarne.Tu łamie przepisy ale pouczeniem się skończyło.Brawo SM.

Młody się ucieszył i zarazem uśmiał.Furka mu sie spodobała i w kuchni pomagał będzie.

fc73abe91685e900.jpg

dfff97955e77b817.jpg

Żółte pomidory z cukrówka nie mylić z szalotką z odrobina twarogu.

82ccd7a3425b72c7.jpg

Odrobina baraniny nie zaszkodzi z taka surówką.

288048b03504425d.jpg

Mielony już tu kiedyś prezentowany.Miąższ z razowego chleba namoczonego w mleku ,podsmażona cebula, jajo , odrobina mielonej wołowiny, sól i pieprz do smaku , rozmaryn.Smakuje wybornie i choć oszukuje danie mięsne jest godny polecenia.

515f2dc247f5aaeb.jpg

Pierogi z soczewicą , białą kapustą , surówka z młodej tegorocznej kiszonej kapusty już tym razem z działki.

46e9bfa8f5ed2c39.jpg

Naleśnik z kandyzowanymi jabłkami.

0d085956922b8c01.jpg

Kawusia z rogalikiem z konfiturą śliwkową.

c1370218519c7513.jpg

NS łamie przepisy. Ponownie kilka spontanów.

Wisła i jej skarby

e258f55ba9a848ba.jpg

466b7ac5d7a2c5ab.jpg

Szaszłyk męski pod napój Bogów ,słoninka , duński boczek ,cukrówka,tylko własna Vegeta na posypkę i ziołowy pieprz. Wiejska kiełbasa czosnkowa ,pomidor z działki taki dojrzewający inaczej. Kiedyś o tym wspomnę.Chleb z formy.

a7ea066ecef1eed3.jpg

Szkieletory ,leszcze ,klenie i .........

b62e700cb1a913e9.jpg

56004e63683b520c.jpg

342f6849a6244902.jpg

Mój przyjaciel z którym odkrywamy dziką Wisłę z leszczem .

0d720000e2f882f4.jpg

Nadawałaby się do wątku irqula (wkleję dla potomnych)

6ca32cf634d762f6.jpg

baza do dwóch dań. Ćwiartki w warzywach czyli prosty spontaniczny bulion.

c173f69e32cedf8d.jpg

Owoce dobrze schłodzone z w/w konfiturą już czekają .

50822eb2bf521afb.jpg

Obrany kurczak z bazy w/w , do warzyw i jednego owocu(klapsa)

304b121206cc817f.jpg

Ryż podlany odrobina bulionu

b2f52f5907965f38.jpg

Spróbowałem kopytka usmażyć na gęsinie.

255195feb0ce373c.jpg

Smakuje wybornie .

670b78c62c8c6cca.jpg

Zestaw drugi do ziemniaczanej zapiekanki.

c1458dbfa5532297.jpg

bd19ee95977a3e29.jpg

9a13f77800b3a376.jpg

7ec40636b1b9646c.jpg

No normalnie jajecznica prosta jak z bajki.Nic tu wyszukanego.

017c69a3fe8cc9be.jpg

Szalotka( nie mylić z cukrówką) a na zeszkloną ,sparzony ze skórki ,żółty pomidor , pozbawiony gniazda nasiennego i pestek.Na maśle koniecznie 83 %.Pamiętać należy ,że oddzielamy żółtka od białka.Rozbijamy widelcem białka i najpierw wlewamy je na pomidory. Na koniec wrzucamy nierozbite żółtka i delikatnie mieszamy.

Edytowane przez niktspecjalny

NS łamie przepisy kulinarne. Zapomniałem wkleić wspaniałe i proste ciasto śliwkowe .Nowa wariacja ale o jakże wysublimowanym efekcie.

Składników nieco więcej jak w placku ze śliwkami. Z kruszonką i pieczonymi jabłkami, konfiturą śliwkową..Z mojego małego drzewka śliwek wystarczająco na konfiturę.

21f022c107b66716.jpg

Ciasto jest mega smaczne.Żeby spód się nie rozlał sokami położyłem bezpiecznie do blachy papier do pieczenia.

b5661bf3646e7408.jpg

a951bf208b56f657.jpg

90b658dea521eb65.jpg

Czyż nie wygląda bajecznie?

Pizza z ciekawym farszem.Podsuszana dębowa. pieczarki i cebula z wody (pieczarki czarniawe i troszkę wykwitnięte ale innych nie było na szybki spontan) .Tarta obowiązkowo mozzarella z tartym i odrobiną(na próbę) serka wiejskiego , na sód na sos .Sos z blendera z pomidorków koktajlowych z oregano. oliwą z oliwek , solą i odrobiną właśnie powideł śliwkowych (dodawałem cukier). Mniej drożdży (10 g). Na efekt trzeba czekać aż 10 min.( mogło być 7 min) w temper. 250 stC .

25184b683a3f8458.jpg

Na środku miał być wlany sos na gęsto, takie jeziorko ale zapomniałem.Następnym razem.

25184b683a3f8458.jpg

6a711ea9e9fc3718.jpg

9fbfe444f0ecfe24.jpg

9fe1989bcb26754b.jpg

Jak Polak zje pizzę bez ketchupu? Zje.

Datura nadal wypuszcza kwiaty.

d40893685355116f.jpg

NS łamie przepisy kulinarne. Wspaniałe żeberka w czerwonym winie z cebula i papryką.

Delikatna marynata na desce do krojenia.Słodka papryka, własna podrabiana na wzór Vegety ,czosnek granulowany , sok z 1/2 limonki , pieprz ziołowy

7a945008a77c3a45.jpg

Bez tłuszczu gęsiego ( jesteśmy nim oczarowani) to nie są żeberka w wariacjach moich.

69bc43e72a1dc271.jpg

Cebula plus papryka i plasterki czosnku dla podbicia smaku.Wszystko z działki tym razem od gosposi.Warzywa z gruntu nie z żadnej foli ,ona mówi ,że z pola.

5ea1e41274caf825.jpg

Pod płaszczykiem dusza się jeszcze bez wina i warzyw.

b2b5e9c5b0e5be0c.jpg

Normalne półwytrawne ,tanie bułgarskie czerwone wino sprawdzone do potraw mięsnych. Doskonałe także do marynaty karczku na grilla.

9c291ffd524bc190.jpg

Warzywa na żeberka i nie wymieszane z nimi jeszcze bez wina.Duszone al dente.

eb8bc54c1597249c.jpg

Teraz dopiero wino około 1/2 szklanki i pod przykrycie by aromat zbyt się nie uwalniał.Kopytka które przypadły nam do gustu i surówka z młodej kiszonej kapusty uzupełnia to danie .

1ebc6bd06d1f3c1c.jpg

Jest nowa "witamina" :) bajeczna pizza ... powiedział bym nawet, zjawiskowo bajkowa :)

NS łamie przepisy kulinarne. ...

...

Czyż nie wygląda bajecznie?

Pizza z ciekawym farszem.Podsuszana dębowa. pieczarki i cebula z wody (pieczarki czarniawe i troszkę wykwitnięte ale innych nie było na szybki spontan) .Tarta obowiązkowo mozzarella z tartym i odrobiną(na próbę) serka wiejskiego , na sód na sos .Sos z blendera z pomidorków koktajlowych z oregano. oliwą z oliwek , solą i odrobiną właśnie powideł śliwkowych (dodawałem cukier). Mniej drożdży (10 g). Na efekt trzeba czekać aż 10 min.( mogło być 7 min) w temper. 250 stC .

...

Na środku miał być wlany sos na gęsto, takie jeziorko ale zapomniałem.Następnym razem.

25184b683a3f8458.jpg

6a711ea9e9fc3718.jpg

...

...

Czytamy i oglądamy podziwiając kunszt kulinarny kolegi.

Wspaniały opis jak to "złamał" przepis na ciasto. Podziwiamy fotografię i cóż możemy zauważyć ?

Tekturka pod mrożonką przez (chyba) nieuwagę nie została do zdjęcia usunięta :)

Cebula z pieczarkami wraz "podsuszaną dębową", pięknie wierzch przykryły ale już w trakcie pieczenia "podsuszana dębowa" gdzieś "odparowała" (lub wyschła nadto) :)

FB_IMG_1563971525506 (1).jpg

ps - zastanawia mnie czy parzenie parówek (być może marynowanie lub gotowanie) w "wodzie porowej", "łamie" w tych "przemysłowych" parówkach posmak tektury ? :)

NS łamie przepisy kulinarne.

...

Ulubione parówki z wody porowej

aa9fc42ba2baa9bb.jpg

z tartym chrzanem

...

... chrzanu trzeć nie trzeba :) można przegryzać niczym marchewkę :)

Jest nowa "witamina" :) bajeczna pizza ... powiedział bym nawet, zjawiskowo bajkowa :)

Czytamy i oglądamy podziwiając kunszt kulinarny kolegi.

Wspaniały opis jak to "złamał" przepis na ciasto. Podziwiamy fotografię i cóż możemy zauważyć ?

Tekturka pod mrożonką przez (chyba) nieuwagę nie została do zdjęcia usunięta :)

Cebula z pieczarkami wraz "podsuszaną dębową", pięknie wierzch przykryły ale już w trakcie pieczenia "podsuszana dębowa" gdzieś "odparowała" (lub wyschła nadto) :)

[ATTACH=CONFIG]433919[/ATTACH]

ps - zastanawia mnie czy parzenie parówek (być może marynowanie lub gotowanie) w "wodzie porowej", "łamie" w tych "przemysłowych" parówkach posmak tektury ? :)

... chrzanu trzeć nie trzeba :) można przegryzać niczym marchewkę :)

Syn powiedział abym zobaczył co wypisuje na mnie ten ...........Zdjąłem ignorowanie tylko na chwilę.

Drogi mile nam panujący ,złośliwy , podjudzający , prowokujący ,zazdrosny pajacyku kulinarny.Przepraszam za pajacyka .To wyżej piszemy razem. Odpowiem tak.Trzeba być naprawdę w desperacji z wielkimi problemami zdrowotnymi by wypisywać takie bzdury i pomawiać bez żadnych dowodów. Powtarzam to publicznie ,że wątek kulinarny pisze spontanicznie i nie zwracam uwagi na takie głupkowate wpisy. Powtórzę ,także że Pan Bóg miał celne oko. Chwała Ci za to.

Ad1.

de3ce4ee3f1bb02d.jpg

Jak taki znawca kulinarny może popełnić takie błędy myląc oryginalne sito do pizzy z jakąś tekturką.

Ad2.

5405691e952c0a44.jpg

ps - "kuchnia" nie pozwoliła fotografować składników ? :)

Jak dogodzić takiemu specowi.Jak mało zdjęć to pomówienia ,że pizze mrożoną robię.No kunszt.

CDN.

Syn powiedział abym zobaczył co wypisuje na mnie ten ...........Zdjąłem ignorowanie tylko na chwilę.

Drogi mile nam panujący ,złośliwy , podjudzający , prowokujący ,zazdrosny pajacyku kulinarny.Przepraszam za pajacyka .To wyżej piszemy razem. Odpowiem tak.Trzeba być naprawdę w desperacji z wielkimi problemami zdrowotnymi by wypisywać takie bzdury i pomawiać bez żadnych dowodów. Powtarzam to publicznie ,że wątek kulinarny pisze spontanicznie i nie zwracam uwagi na takie głupkowate wpisy. Powtórzę ,także że Pan Bóg miał celne oko. Chwała Ci za to.

Ad1.

de3ce4ee3f1bb02d.jpg

Jak taki znawca kulinarny może popełnić takie błędy myląc oryginalne sito do pizzy z jakąś tekturką.

Ad2.

...

Jak dogodzić takiemu specowi.Jak mało zdjęć to pomówienia ,że pizze mrożoną robię.No kunszt.

CDN.

W weekend będzie więcej "witaminy" :)

"oryginalne sito" zjadające w piekarniku "podsuszaną dębową" :)

"Pan Buk" jeżeli chce kogoś ukarać, to mu ponoć najpierw rozum odbiera :)

ps - bardzo się chwali używanie słownika :) (chyba będę musiał również po niego sięgać czasami) :)

ps2

...

Oświadczam ,że mąki nie mrożę ,a ciasto i owszem.

...

Do ignorowanych ale CDN.

Miszcz się zdenerwował i "sprężył" :) robi pizzę :)

W "instrukcji" pominięto przygotowanie sosu ? :)

ps3 - cytat z jednego z mych postów "... "kuchnia" nie pozwoliła fotografować składników ? ", który raczyłeś przytoczyć w poście o pizzy, był odpowiedzią na Twój wpis gdzie przedstawiałeś jako swoje, dania sfotografowane w jakimś barze :D

Edytowane przez Chef Paul
uzupełnienie

NS łamie przepisy kulinarne. Stary człowiek nie może przeżyć ,łamie się i majaczy na jawie i we śnie .CDN...pił.

Kolejny instruktaż.Boga już obraził to i w moich wątkach szuka przebaczenia.:yes::D.Sumienie go rusza .Czepił się sosu którego przepis jest kilka stron wyżej.

Sos do pizzy "NS łamie przepisy kulinarne".Do pizzy spontan z tamtych dni.

33f02e2f7cd9fded.jpg

b723b7339f76f646.jpg

caefc47c2dad039e.jpg

397e94ccf7a6f0fd.jpg

8c72cd753ebcadf1.jpg

e5128d43c779f031.jpg

pan pieniacz zazdrośnik choć wiek czyni cuda zarzucił mi kłamstwo.

Nie "zarzucił kłamstwo" tylko grzecznie zapytał czy "przyprawianie przemysłowych parówk wodą porową łamie smak tektury a tychże parówkach" :D

ps - byłbyś uprzejmy odpowiadać bez inwektyw ? :)

Twój "Pan Buk" już chyba Cię opuścił. Modlisz się zapewne nie o to co trzeba ? :)

NS łamie przepisy kulinarne. Stary człowiek nie może przeżyć ,łamie się i majaczy na jawie i we śnie .CDN...pił.

...

Sos do pizzy "NS łamie przepisy kulinarne".Do pizzy spontan z tamtych dni.

33f02e2f7cd9fded.jpg

...

pan pieniacz zazdrośnik choć wiek czyni cuda zarzucił mi kłamstwo.

Ten przepisik miałeś na myśli ? :)

... , na sód na sos .Sos z blendera z pomidorków koktajlowych z oregano. oliwą z oliwek , solą i odrobiną właśnie powideł śliwkowych (dodawałem cukier).

...

...

...

Myślałem ,że taki wielki autorytet (niekoniecznie kulinarny) zauważy więcej szczegółów mojej relacji fotograficznej, a są ale jak widać potrzeba do tego wytworniejszego oka , nazwę to po imieniu.fachowego.Wszystko ma i wszystko jadał i pijał. Kompletnie zero tolerancji.Przez chwilę pomyślałem ,że dziadek z dziadkiem się dogada ale niestety są dziadki i Dziadki.Proszę więc popatrzeć na kilka spontanów mojej relacji fotograficznej.Na zdrowie dziadku.:D . Musiałem się napracować i stworzyć miłą kulinarną oprawę i atmosferę dla rodzinki w Belgi.Proszę wybaczyć za niektóre ruszone fotki.Czysty spontan .Żeby Państwo mogli to sobie pooglądać i pośmiać , musiałem troszkę się napracować.

...

Niniejszym to czynię ale tym razem miodowy

pils5405691e952c0a44.jpg

...

...

Ad2.

5405691e952c0a44.jpg

...

CDN.

Mucha z kielichem "wczoraj i dziś" X2 :)

NS, powiedz wszystkim tutaj proszę, czego ja Tobie tak zazdroszczę ? :)

ps - z niecierpliwością wielką oczekuję na następną porcję "witaminy" :)

... oczywiście dalej w tej patetycznej formie, bufoniastej "nowo-mowy", z używaniem zwrotów i określeń (których znaczenia autor nie rozumie), nijak mających się do kontekstu wypowiedzi :)

Czytajcie i bawcie się razem z nami :D

Edytowane przez Chef Paul

Jakiś żałosny ignorant pruka w NS łamie przepisy kulinarne.Gdyby nie zazdrościł zapewne by nie właził tu i nie odpisywał.Czego oczy nie widzą .......itd.W jego trudnym przypadku powinno być i sercu żal.

Z pewnej uroczystości.

65a04ec3f87992ef.jpg

5efd7693e903b288.jpg

72ec0a914dd9d98e.jpg

Jakiś żałosny ignorant pruka w NS łamie przepisy kulinarne.Gdyby nie zazdrościł zapewne by nie właził tu i nie odpisywał.Czego oczy nie widzą .......itd.W jego trudnym przypadku powinno być i sercu żal.

...

Tak więc dowiedzieliśmy się, co jest moim powodem do zazdrości :rotfl:

NS łamie przepisy kulinarne.Tu łamie przepisy ale pouczeniem się skończyło.Brawo SM.

Młody się ucieszył i zarazem uśmiał.Furka mu sie spodobała i w kuchni pomagał będzie.

dfff97955e77b817.jpg

Powtórzę ,także że Pan Bóg miał celne oko. Chwała Ci za to.

Miał "celne" oko.

W natłoku niezliczonych fotopublikacji nie panujesz nad zamieszczanymi zdjęciami.

Czy te dwie Panie wyraziły zgodę na publikację ich wizerunków na publicznym Forum Murator ? :)

NS łamie także przepisy drogowe ....

Jak się tłumaczyłeś przed SM że dali pouczenie ?

Masz może "immunitet" ?

PS Czy jako polski patriota nie powinieneś kupić samochód w Polsce i w Polsce zapłacić należne podatki a nie napychać kieszenie zachodnim handlarzom ? ;)