Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oszalałeś z tym aplauzem? Gotuje przede wszystkim dla siebie. Pokazuje co można zjeść na talerzu w innej formie.Czy rozumiesz temat w którym teraz napisałeś? Jadam w różnych restauracjach, knajpkach , barach i czasami żarcie woła o pomstę do Nieba. Jeśli np.jem w macu jakiegoś hamburgera to mój którego zrobię i tu zaprezentuje od razu według Ciebie jest gorszy? Jeśli od początku do końca przedstawię inny pomysł np. na pierogi ruskie to one są do bani niezjadliwe? Przepis krok po kroku zawsze można olać albo wykorzystać. Myślałem ,że tematy z gotowaniem będą wesołe , tematy w których można coś skonstruować lepszego równie smacznego np. jak te z serii P. Amaro. *

Masz rację .

:rotfl:

Jeszcze się nie obudziłeś czy może zjadłeś już coś "klarownego" ? :D

* podkreślenie moje

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

... Myślałem ,że tematy z gotowaniem będą wesołe , tematy w których można coś skonstruować podobnego wzorując się kuchni bardzo sympatycznego ,niezapomnianego szefa kuchni Paula Prudhomme.

Ale masz rację .

p.s Przepraszam za kulinarne przejęzyczenie bo Amaro to przecież nie mój idol. Nie dość ,że mało daje na talerzu to jeszcze bardzo drogo.gotowanie-emotikon-ruchomy-obrazek-0012.gif

... nastąpiły małe zmiany w poście po mojej odpowiedzi :rotfl:

NS-ie, cóż za "kulinarna wyobraźnia" :) "gwiazdki" dla "gwiazdora" już przebierają nóżkami

Wspaniałą "witaminą" dziś poczęstowałeś :)

Stajnia i kulinarna rozkwita nowościami.Dodajmy więc do tego forum budowlanego odrobinę splendoru.

kuchnia-ruchomy-obrazek-0068.gif

Powiedział zjadacz parówek i przypalonej cebuli (przykładów na to wiele w tym temacie), porównujący swe dania do: "... jak te z serii P. Amaro.​ "

:rotfl:

Stajnia i kulinarna rozkwita nowościami.

Dodajmy więc do tego forum budowlanego odrobinę splendoru.

[/img]

Mania wielkości i samouwielbienia.

splendor

1. «zewnętrzne oznaki świetności lub bogactwa»

2. «zaszczyt lub honor, którego ktoś doznaje»

https://sjp.pwn.pl/slowniki/splendor.html

Raczej zaśmiecanie poważnego Forum Murator stekiem bezsensownych "kulinarnych opowieści" i "NS łamie ... " ;)

...

Raczej zaśmiecanie poważnego Forum Murator stekiem bezsensownych "kulinarnych opowieści" i "NS łamie ... " ;)

Z tym stwierdzeniem nie można się nie zgodzić. Temat ten to "kulinarny śmietnik" (w dosłownym tych słów znaczeniu) :)

NS łamie przepisy kulinarne.

1. Tym razem złamałem przepis przy użyciu ryżu i kilku innych ciekawych dodatków.Zapiekłem go z moimi papierówkami z tego roku ,bez cynamonu ale za to pod pierzynka budyniu cytrynowo - waniliowego.

32464d1bad05dfb5.jpg

af96fdeec4d197dc.jpg

2.Sposób na śniadanie raz jeszcze.Moje śniadanie bo wyjeżdżałem na siłownię.

f233e204192c2f16.jpg

0ad9fc6d104d4f68.jpg

3.Dania drugie kilku smaków.Najbardziej przypadły do gustu knedliki z kominkami i placek z marchewką i czosnkowym jogurtem .Fajnie zjadliwe były kąski kurczaka w gryczanym miodzie.Rewelacja.

ec253aacc907d413.jpg

ea89874ba09f1c18.jpg

4.Tu połączyłem parówki z makaronem kokardki z delikatnym sosem winegret z mini marchewką dla podbicia sosu.

695b4541943b0082.jpg

5.Jajo sadzone w obecności rumienionej bułki tartej na maśle z solą i pieprzem ziołowym.

e5f91fcf7911f0a7.jpg

28ee0d6257b3e628.jpg

1afe3f5ef653b02f.jpg

Jutro zupa krem , kurkowo - cebulowa na warzywnym rosole.

6.Deser zakończył rywalizacje kubków smakowych.Ananas nie z puszki, pomarańcza i śmietanowiec na biszkoptach w lekkim cacao.

7b84de6a9561a1ec.jpg

Zapomniałem dodać.

1. uduszę kurki na maśle z cebulą

2. mam czysty bulion na warzywach to go wykorzystam.

3. ugotuje osobno ziemniaki do zagęszczenia zupy - krem.

4. warzywa: por , marchew , pietruszka potem ziemniaki , a na koniec kurki z cebula i dam blenderowi robotę .

Grzanki i jakaś zielenina.

NS łamie przepisy kulinarne

Słuchajcie mistrzowie! Mistrzostwo zaczyna się tam gdzie się kończy. U mnie ta przystawka w moim domu jest za darmo , gdyby jednak przyszło oceniać ją w restauracji , byłaby nie do wyceny gotowanie-emotikon-ruchomy-obrazek-0015.gif , więc mam klasę jaką sobie stworzę.Cichutko spokojniutko, ja i moi milusińscy .

6e5baba2345a31fc.jpg

bdb02a92f476be3c.jpg

537629029dd26012.jpg

Pojmujemy to?

NS łamie przepisy kulinarne

1.jajka na bułce tartej robią furorę , do tego sos tatarski na majonezie kieleckim i kukurydziana pajda chlebka. Myślę jak go jeszcze bardziej złamać.

1f68f758f974704c.jpg

137d24cbfaba3017.jpg

2.zupa krem kurkowa - cebulowa .Grzanki tym razem przełamie i zrobię z dwóch rodzajów pieczywa.

64c98ced151f4c9f.jpg

warzywa jak widać

685e69832ee747a6.jpg

kurki najpierw same na dowolnym tłuszczu

e681743fcad91579.jpg

z cebulą

57524ba684809af1.jpg

wszystko do miski i blender

86177f193897e26c.jpg

polecam pachnącą lasem zupę - krem

2cc73fc10c2f41ec.jpg

sernik mojego przepisu z wiejskiego twarogu z konfiturą z mrożonych wiśni . Nie wszystko musi się udać. Tym razem smak , a nie wygląd.Wafel na spód namoczony w soku z cytryny.

Kurna popatrzyłem na kolorystykę moich dań ale z pełną odpowiedzialnością ,jedliśmy to w rodzinnym gronie .Ojciec ,matka i syn.:D

ab90c52153789e30.jpg

48b59968a21d3ede.jpg

535982d20ae75759.jpg

Na widocznych fotkach jest:

1. fasolka szparagowa bez łyka(pokazywałem już tu jak go się pozbyć gdyby sprzedający nas oszukał i sprzedał starą) ,masło i bułka tarta

2. grillowana pierś kurczaka ( w maszynie Tefal) z prostej sprawdzonej marynaty (na 1.szt podwójną piersi, płaska łyżka własnej domowej Vegety, płaska łyżeczka mielonego kminku, sok z połowy limonki , 5 łyżek oliwy z oliwek , pieprz grubo mielony kilka godz. i do maszyny)

3. wrzątek ,cukier ,tymianek i krótkie blanszowanie.Osuszanie na ręcz, jedn. Na tłuszcz do frytkownicy.Polecam gęsi smalec, rewelacja.

4. surówka jak wyżej z delikatnym winegretem - sosem. Musztarda rosyjska, cukier trzcinowy ,sól himalajska ,oliwa z oliwek ta bez goryczki ,ocet balsamiczny.Musztarda w połączeniu z oliwa robi swoje.Ogórek , marchew i cebula.Prosta i smaczna.

Edytowane przez niktspecjalny

Kuźwa popatrzyłem na kolorystykę moich dań .....

1. Łagodna postać słowa Ku.rwa.

2. zastępuje wulgarne słowo Ku.wa na bardziej pieszczotliwe, aczkolwiek nadal jest niecenzuralnym słowem

https://www.miejski.pl/slowo-Ku%C5%BAwa

NS nie tylko łamie przepisy kulinarne ;)

NS nie tylko łamie przepisy kulinarne ;)

Do Redakcji Muratora.Dostałem banana za zaczepki słowne choć uważam ,że niesłusznie.Nieważne. Odblokowałem na chwile d7d i ta persona niemerytorycznie się wypowiada i prowadzi ponownie Stalking .W innych wątkach sieje zamęt , prowokuje i nikt na to nie zwraca uwagi. Są równi i równiejsi? Błąd który mu przeszkadzał poprawiłem na słowo kurna ,choć kuźwa w linku jaki podał tłumaczy także to bo jest dokładnie w tym znaczeniu. Nie zrozumiał.

Kuźwa mać, znowu zawraca mi gitarę!

Do Redakcji Muratora.Dostałem banana za zaczepki słowne choć uważam ,że niesłusznie.Nieważne. Odblokowałem na chwile d7d i ta persona niemerytorycznie się wypowiada i prowadzi ponownie Stalking .W innych wątkach sieje zamęt , prowokuje i nikt na to nie zwraca uwagi. Są równi i równiejsi? Błąd który mu przeszkadzał poprawiłem na słowo kurna ,choć kuźwa w linku jaki podał tłumaczy także to bo jest dokładnie w tym znaczeniu. Nie zrozumiał. https://www.miejski.pl/slowo-Ku%C5%BAwa

Lej na to co pisze, bo inaczej się nie da, bo na "władze" nie ma co liczyć. Ja tez dałem się wciągnąć w głupią dyskusję w innym wątku gdzie wyraziłem swoją opinię, że zakaz spalania drewna i biomasy to jest chory pomysł. Zresztą poczytaj co inni piszą o nim.

Do Redakcji Muratora.Dostałem banana za zaczepki słowne choć uważam ,że niesłusznie.Nieważne. Odblokowałem na chwile d7d i ta persona niemerytorycznie się wypowiada i prowadzi ponownie Stalking .W innych wątkach sieje zamęt , prowokuje i nikt na to nie zwraca uwagi. Są równi i równiejsi? Błąd który mu przeszkadzał poprawiłem na słowo kurna ,choć kuźwa w linku jaki podał tłumaczy także to bo jest dokładnie w tym znaczeniu. Nie zrozumiał.

Poprawiłeś i dobrze, dziękuję.

To był wulgaryzm który nie przystoi używać na FM.

Dalsze wywody nie mają sensu.

Określenie "ta persona" też.

I koniec.

BTW - Podobno masz moje wpisy w "ignorowanych" to dlaczego odpisujesz??

Lej na to co pisze, bo inaczej się nie da, bo na "władze" nie ma co liczyć. Ja tez dałem się wciągnąć w głupią dyskusję w innym wątku gdzie wyraziłem swoją opinię, że zakaz spalania drewna i biomasy to jest chory pomysł. Zresztą poczytaj co inni piszą o nim.

Wiesz dziwi mnie tylko dlaczego nie przestanie. To typowy stalker. Wiesz co jest chore ?.Nadinterpretacja bez dowodów. Ten stalker to właśnie czyni.Robił to także w działach politycznych.Amen.

Jak łamać przepisy to łamać.

Dziś w NS łamie przepisy kulinarne pieczona kaczka z gruszkami.

Kaczkę płuczę i na ręczniku osuszam i robię prostą moją marynatę.

Składniki :

1. 4 szt. ząbki czosnku

2. 2 łyż. majeranku (zostawić część do posypania gruszek)

3. 2 łyżki oleju

4. 2 łyżeczki soli

5. 1. łyżeczka tymianku

6. płaska łyżeczka pieprzu czarnego

7. 3 szt. gruszka

8. łyżka soku z limonki (może być cytryna)

Sposób przyrządzenia

J/w myje i osuszam.Siekam czosnek i wraz z przyprawami dodaję do oleju plus sok.Wstawiam do lodówki dziś , do jutra do popołudnia.Nafaszeruję środek kaczki obranymi ze skórki w ćwiartki gruszkami posypanymi majerankiem . Wstawię najpierw do piekarnika 200 stC 15 min., a potem zmniejszę na 180 stC i będę piekł bez przykrycia w brytfannie z rusztem około 2 h od czasu do czasu podlewając wytopionym tłuszczem.Dla odmiany nie wiem jeszcze z czym podam.

c89f713d14c11bd0.jpg

23660d4f5ff18d82.jpg

zupa polska - włoska

f4c313f65484e95b.jpg

96942fc0edc112d8.jpg

bigos z młodej Polsko - polski

86104efb013967b5.jpg

a5c7bb809850e66c.jpg

kiełbario ala chipsario vel pomidario

e30a7f1f3c7a9e1c.jpg

Kaczę naszpikuję może słoninką.

NS łamie przepisy kulinarne.Zapomniany już temat godny odświeżenia Szaszłyk.

Zastanawiałem się kiedyś nad tematem szaszłyków.Pasuje tu jak ulał.Popróbuje i połamie standardy.Najpierw definicja szaszłyka taka ogólna.

SJP PWN

szaszłyk «potrawa z kawałków mięsa przekładanych plasterkami boczku, warzyw, grzybów itp., nadzianych na specjalny szpikulec, pieczona na rożnie»

SJP

szaszłyk

potrawa z kawałków mięsa nadzianych na specjalny szpikulec, pieczona na rożnie lub grillu

Kochana Wiki i odrobina historii szaszłyka.

Szaszłyk (z ros. шашлык i krymskotatar. şışlıq[1][2]) – potrawa składająca się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec i pieczonych na rożnie lub grillowanych. W zależności od przepisu mięso może być przekładane różnymi warzywami (plasterkami cebuli, kawałkami papryki lub pomidorów) oraz słoniną lub boczkiem itp. Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji (sporządzany zgodnie z zasadami koszerności).

Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne gatunki mięsa: jagnięcinę, wołowinę, wieprzowinę (w krajach niemuzułmańskich) i czasami mięso z kurczęcia. Mięso jest zazwyczaj wcześniej marynowane. W skład marynaty wchodzą: składniki kwaśne, tj. ocet, wino, sok z cytryny lub soki z kwaśnych owoców i warzyw, zioła i przyprawy, oraz olej roślinny[3]. Tradycyjne szaszłyki piekło się nad ogniem, ale współcześnie spotyka się różne metody ich pieczenia lub grillowania.

Nie z Wiki

Skąd wzięły się szaszłyki? Jest kilka teorii... Jedna z nich - wojujący Tatarzy Krymscy niewiele mieli czasu na przygotowanie posiłków, toteż nader często nadziewali kawałki mięsa na szable i opiekali w ogniu... Jedliście szaszłyki z szabli? 1f642.png:) U nas serwujemy szaszłyki łatwiejsze w konsumpcji! 1f642.png:) Zapraszamy! 1f642.png

Znalezione w sieci

http://www.parismoskwa.com/o-szaszlyku-wszystko-co-mozna-napisac/

Dziś pierwszy maja to ogólnorosyjski dzień otwarcia sezonu daczowego. Wszyscy wyjeżdżają za miasto i w pierwszy dzień majskich prazników cały naród staje do pieczenia szaszłyków. To jedna z ulubionych ,,ruskich narodych” potraw, która pochodzi oczywiście z Kaukazu i Średniej Azji.

Tradycja rosyjska zwerbalizowana w oskarowym filmie ,,Moskwa nie wierzy łzom” (reż. Władimir Mieńszow) głosi, że szaszłyki to ,,męska rzecz i nie cierpi kobiecych rąk”. W Rosji, by poczuć się prawdziwym mężczyzną nie wystarczy posadzić drzewo, zbudować dom i spłodzić syna, trzeba umieć przyrządzić szaszłyki.

Uśmiałem się z tej czwartej teorii:D

Suwlaki to pochodzące z Grecji szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. Przepis na greckie souvlaki może uwzględniać wieprzowinę, wołowinę lub mięso drobiowe. Warto wspomnieć, że jest to danie z bardzo długą historią – było jedzone już w starożytność

Skąd pochodzą suwlaki?

Suwlaki (z greckiego słowa ‘rożen’ lub ‘szpikulec’), znane również jako suflaki lub souvlaki, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Potrawa była znana była już w starożytności. Najstarsze ślady, które są dowodem jej długiej historii, sięgają XVII wieku p.n.e. Z tej epoki pochodzą odkryte na wyspie Santorini pierwsze grille do szaszłyków. Tymczasem w 1951 r. otwarto pierwsze w Grecji bary z suwlakami. Znajdowały się one w środkowej Grecji. Dziś greckie szaszłyki są typowym lokalnym fast foodem. Ateńską wersją tego dania są kalamaki.

Z czego robi się szaszłyki po grecku?

Suwlaki to kawałki marynowanego mięsa wieprzowego, jagnięciny lub kurczaka. Można również spotkać greckie souvlaki zrobione z ryb . Przy składaniu zamówienia warto zaznaczyć, z jakiego mięsa ma zostać zrobione. W przeciwnym wypadku otrzyma się wersję wieprzową, ponieważ jest ona podstawową odsłoną tego dania.

Do wszystkich wymienionych gatunków mięsa przygotowuje się marynatę o bardzo prostym składzie. Szaszłyki po grecku przed upieczeniem marynuje się w mieszance oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, tymianku, pieprzu, słodkiej papryki i mięty . Niektórzy kucharze dodają do niej czerwone wino.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/suwlaki-greckie-szaszlyki-jak-zrobic-samemu?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste

Bardzo ciekawe artykuły o szaszłykach ,potrawie na pozór prostej ale jak się zagłębimy to dość skomplikowanej i pracochłonnej.

Do niczego nie namawiam ale jeśli Państwo macie jakieś swoje propozycje to zachęcam .Odrobina kurtuazji nikomu jeszcze nie zaszkodziła , a np. szaszłyk może być jej uzupełnieniem oczywiście w kwestii kulinarnej także.