niktspecjalny 11.09.2019 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Szaszłyk uzupełnieniem kurtuazji? NS pomocy, wytłumacz o co Ci chodzi Myślałem ,że nie jest to trudne do interpretacji zważywszy na fakt ,że jej bardzo ostatnio w wątkach brakuje.Nie rozumiesz to się chyba nią nie posługujesz. kurtuazja grzeczność, kultura, galanteria Jakiś szaszłyk no chyba ,że nadal nie wiesz co to galanteria np. w kulinarnym tego słowa znaczeniu.Coś jeszcze mam ci wytłumaczyć? Jesteś wielkim fanem tego topiku z małą przerwa coś tam wrzucasz ale zawsze coś ci leży nie tak.O co kaman ? Nie musisz wklejać w wątek konkretny jakiś kołpaków , internetu czy czegoś nie związanego z tematem wklej po prostu swój szaszłyk z daną ci galanterią i zrobi się miło.Tego tez nie rozumiesz? Edytowane 11 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hun19 11.09.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Nie, nie rozumiem jak kawałek mięsa może być kurtuazyjny. Siadam do talerza a on do mnie mówi: "witam szanownego Pana, mam nadzieję na cudowny wspólny posiłek, życzę smacznego" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.09.2019 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Nie, nie rozumiem jak kawałek mięsa może być kurtuazyjny. Siadam do talerza a on do mnie mówi: "witam szanownego Pana, mam nadzieję na cudowny wspólny posiłek, życzę smacznego" ? Mówisz o skrajnym dla siebie tłumaczeniu słowa kurtuazja.Nigdzie nie powiedziałem ,że talerz mówi ludzkim głosem. Gadał dziad do obrazu ,a obraz ani razu. .To znasz a to jest cały cytat który pokrętnie zmieniłeś. Odrobina kurtuazji nikomu jeszcze nie zaszkodziła , a np. szaszłyk może być jej uzupełnieniem oczywiście w kwestii kulinarnej także. W jakąś giereczkę słowną mnie wciągasz. Zaraz się tu zlecą , a tego nie chciałbym bo kurtuazja w moim wątku lepiej żeby gościła długo. Szybki przykład i przy okazji spytam. Jadasz takie coś.? Robiłeś? Jadasz znacznie smaczniejsze? Jeśli tak to jakie? Do tego wyżej szaszłyka użyłem chipsa z ziemniaka chipsa z marchewki , wędzonego boczku i czerwoną cebulę.Tarta rzodkiewka i sos duński carry. Do tego niżej szaszłyka na zimno użyłem schłodzonych owoców ,śliwki ,arbuza ,ananasa i musu truskawkowego. Edytowane 11 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hun19 11.09.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 O Panie, ale płyniesz, żadnych gierek, żadnego pokrętnego cytowania, po prostu w ramach możliwości dyskusji w wątku zapytałem o co chodzi. Wcale nie czekam aż się zbiegną władca i chef. Wcale nie popieram ich dosyć zaczepnej i agresywnej a w przypadku władcy momentami prymitywnej retoryki. Lubię tu wejść i popatrzeć, uśmiechnąć się, raz na pół roku o coś zapytać i tyle. Szaszłyki czasem robimy - kurczak + ananas + tymianek. Świetnie to smakuje. A wygląda jak kurczak z ananasem, nic do uwiecznienia. Szaszłyki owocowe tylko dla dzieci w ramach atrakcji, dla dorosłych nie widzę sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.09.2019 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 O Panie, ale płyniesz, żadnych gierek, żadnego pokrętnego cytowania, po prostu w ramach możliwości dyskusji w wątku zapytałem o co chodzi. Wcale nie czekam aż się zbiegną władca i chef. Wcale nie popieram ich dosyć zaczepnej i agresywnej a w przypadku władcy momentami prymitywnej retoryki. Lubię tu wejść i popatrzeć, uśmiechnąć się, raz na pół roku o coś zapytać i tyle. Szaszłyki czasem robimy - kurczak + ananas + tymianek. Świetnie to smakuje. A wygląda jak kurczak z ananasem, nic do uwiecznienia. Szaszłyki owocowe tylko dla dzieci w ramach atrakcji, dla dorosłych nie widzę sensu. http://ukrainaodkuchni.blogspot.com/2016/07/szaszyki.html Teraz mi się podoba.Miło ,że tak można podyskutować. Co do szaszłyków owocowych to traktuję je zawsze jako dodatek do ,a raczej po obiedzie. Z lodami smakują pozytywnie i dorosły także skorzystać może.Jadłem różne szaszłyki tam gdzie bywałem.Bardzo smakował mi szaszłyk po ukraińsku.Robił to Ukrainiec u przyjaciół jak przerabiał im chałupę.Było to na ten wzór.Znalazłem w sieci. [h=3]Szaszłyki[/h] Szaszłyki (шашлики) w kuchni ukraińskiej to kolejny przykład tatarsko-kaukaskich wpływów. Ponoć jest to jedna z najdawniejszych potraw świata. Choć Tatarzy robili szaszłyki z mięsa baraniego, Ukraińcy wolą używać do tego popularnej wieprzowiny - zresztą każdy może kierować się własnym gustem przy wyborze mięsa. Takie szaszłyki idealnie nadają się na grila albo ognisko, świetnie smakują na świeżym powietrzu. W tym przepisie proponuję najpopularniejszą wersje: szaszłyki z mięsa wieprzowego w marynacie majonezowej. Ale marynaty mogą być rozmaite: z kefiru, z wina, z piwa, z pomidorami, z cytrusami a nawet...z herbaty. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego 4 cebule 2 papryki 2 łyżki gorczycy 3 łyżki majonezu 1. Mięso pokroić w grubą kostkę, polać majonezem, przyprawić, dodać pokrojoną cebulę i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.5 godzin. 2. Paprykę obrać i pokroić w grubsze plastry. Nabijać na patyczki na zmianę z kawałkami mięsa. 3. Umieścić na średnio rozgrzanym ruszcie i piec do zarumienienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.09.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 http://ukrainaodkuchni.blogspot.com/2016/07/szaszyki.html Teraz mi się podoba.Miło ,że tak można podyskutować. Co do szaszłyków owocowych to traktuję je zawsze jako dodatek do ,a raczej po obiedzie. Z lodami smakują pozytywnie i dorosły także skorzystać może.Jadłem różne szaszłyki tam gdzie bywałem.Bardzo smakował mi szaszłyk po ukraińsku.Robił to Ukrainiec u przyjaciół jak przerabiał im chałupę.Było to na ten wzór.Znalazłem w sieci. Ja nawet po obiedzie , gdy sa zrobione z najlepszych eko skladnikow nie jadam. Moga byc super drogie i naj naj naj naj... , ja zawsze wyceniam je na 20 zlotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2019 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 (edytowane) NS łamie przepisy kulinarne Kaczka w piekarniku. Sie macerowała w lodówce.Gruszki w środku , wcześniej posypane obficie majerankiem ,odrobiną ostrej papryki i kminku mielonego. Takie proste danko pasujące do łamania przepisów. Surówka prosta : ogórek kiszony , groszek konserwowy ,tarta marchew , oliwa z oliwek, odrobina cukru trzcinowego i pieprzu.Ziemniaki oczywiście odsmażane na smalcu gęsim. Relacja z łamania przepisów na żywo Edytowane 12 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2019 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 (edytowane) Cudowny ,piękny poranek .Ptaszki śpiewają . Wróciłem z siłowni i basenu i by tężyznę fizyczną nadaremnie kultywować, a tu niespodzianka. W NS łamie przepisy kulinarne mają być kanapki z delikatną nutą wcześniej upieczonej kaczuchy oraz sałatka jarzynowa z łamiącym przepisy sosem. Sos dość wymowny do tych skromnych składników 1. sól, pieprz grubo mielony do smaku 2. 3. szt obranych ze skórki ogórków kiszonych w kostkę 3. siekane w kostkę 1.szt. jabłko winne 4. 3 szt. ugotowane (podpieczone) duże marchewki w kostkę 5. 2 szt. ziemniaki ugotowane (podpieczone) siekane w kostkę 6. 1 szt.pietruszka ugotowana(podpieczona) siekana w kostkę 7. 5 szt. jaj na twardo siekanych 8. 3 szt małe szalotki siekane w kostkę (ja krótko parzę wrzątkiem i studzę smak cebuli w żadnym wypadku nie może być dominujący) 9. puszka słodkiej kukurydzy 10.puszka groszku konserwowego. Ugotowane warzywa al dente podpieczone w piekarniku.Fajny posmak. Sos 1. duży słoik majonezu kieleckiego 2. mały jogurt naturalny 3. 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 4. 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 5. 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sosu nie sole i nie dodaje pieprzu. Edytowane 14 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2019 04:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 (edytowane) NS łamie przepisy kulinarne. Jutro mały maraton , jedziemy powędkować koło Lipska.Spotkałem na siłowni gościuńcia , który w diecie ma także burgery rybne.Jakby coś podeszło to zrobię filety i od oszczę , posiekam i spróbuję zrobić Fish Burgera z innymi dodatkami z jego podpowiedziami , jak np w takim ostatnio konsumowanym. Piękny udziec Piękny hamburger może with leg - from the leg czy jakoś tam podobnie Sprzęt naszykowany i wszystko inne także. Edytowane 16 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2019 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Nie doceniłem wrażliwości kłamliwej z 1981 roku (pewne nazwisko kulinarne w wiadomym biuletynie nie przewinęło się ani razu to już jest bardzo ohydne.) dlatego dla pokrzepienia zjadłem polskiego szreka , gałę polskich lodów truskawkowych i polski winogron. Trochę się zdenerwowałem tymi kłamliwymi wieściami i dlatego na szreka przepis podam później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.09.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Nie doceniłem wrażliwości kłamliwej z 1981 roku (pewne nazwisko kulinarne w wiadomym biuletynie nie przewinęło się ani razu to już jest bardzo ohydne.) ... ... Trochę się zdenerwowałem tymi kłamliwymi wieściami ... Zapewne czytasz nie te "biuletyny", "... to już jest bardzo ohydne" Nie oceniaj innych przez własny pryzmat i nie przypisuj innym swoich własnych przypadłości. Notaryczne kłamstwo i konnfabulacje to twoja "najsilniejsza strona" ps - z Polski wyjechałem w 1981 roku. Od 1983 roku mieszkam w USA, (z kilkuletnią przerwą pobytu w Polsce - 6÷8 miesięcy w skali roku). Obywatelstwo amerykańskie posiadam od roku 1988. W tym czasie "powody były znane" Informacje te znajdziesz w stosownym "biuletynie" Edytowane 18 Września 2019 przez Chef Paul dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2019 04:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 (edytowane) NS łamie przepisy kulinarne. Chłodno za oknem to i pomysłów by coś fajnie złamać kulinarnie jest mało.Fajna kanapka - burger-owa -tostowa - sandwiczowa wyszła.Przed basenem może być nie powinna ale spalę ja szybciutko.Bułka z ziarnami i dość sporawy plaster karczku (wcześniej zamarynowany ) i dodatki z plastrem przepysznego Mazdamera. [moderowano][/img] Edytowane 21 Września 2019 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2019 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 (edytowane) NS łamie przepisy kulinarne. Proszę popatrzeć na takie ciekawe rozwiązanie. Przewidziałem nagrodę za odgadniecie łamiąc przepisy kulinarne , co to takiego? Podam to w bardzo prosty sposób. Zapomniałem dodać ,że po wysiłku i po siłowni odrobina luksusu w słodyczy .Naleśniki z truskawkami w drodze. obiecane naleśniki z truskawkami. W środku prosty farsz z twarogiem,jogurtem gęstym i żółtkiem. Usmażone na maśle smakują wybornie. Edytowane 20 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.09.2019 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Szkoda klawiatury na ten niemerytoryczny wpis kogoś nierozpoznawalnego na FM to i polemika byłaby w odpowiedzi niepotrzebna i niezdrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.09.2019 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 NS łamie przepisy kulinarne. By sprostać zarzutom trzeba połączyć w jakiś sposób gotowanie z budowaniem , a jest to możliwe.Zawsze jeśli mogę staram się to robić.Nie chce aby taki temat był utożsamiany z blogiem. Dlaczego poboczne tematy tak nie są traktowane. Toż to same blogi. Jeśli przyszły inwestor wejdzie w taki temat i potraktuje to z humorem , przymrożeniem oka ,ucieszy go to co widzi to i budowanie nabierze rumieńców bo jeść i budować to poważna sprawa.Ja np. z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć jakie posiłki dostają lub jakimi posiłkami są częstowani budowlańcy. Co jada styrany pracą inwestor jak wraca do domu ?. Jak dodaje sobie witamin by mieć siły na następny dzień i kolejne etapy budowania ?. Uważam ,że nie należny usuwać (jak to chce finlandia) takich tematów trzeba natomiast usuwać ich niepotrzebne wpisy. Przyjemne z pożytecznym. Jakie to by było piękne jak podczas budowy inwestor dowiedziałby się ,że sił i motywacji większej do pracy i większego jak dotychczas zaangażowanie budowlańców jest np. w jakimś ciekawym posiłku. Zniweczyć ot tak , usunąć i kropka. Podwórko niebudowlane w takim razie jest bardzo obszerne.Po co inwestorowi zaczynającemu budowanie upragnionego gniazdka dla swojej ukochanej rodzinki potrzebne jakieś np Nie samą budową człowiek żyje Nie tylko budowa Dział Porad życiowych [h=1]Zwierzę też człowiek[/h] Bogaty Kącik zapaleńców i wiele innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.09.2019 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 (edytowane) Póki jeszcze finlandia (choć twierdzę ,że mimo wszystko nie ma takiego prawa) nie pozamykał wątków kulinarnych w "NS łamie przepisy kulinarne" , kilka praktycznych porad jak zrobić coś innego szybkiego, jak człowiek przyjdzie styrany z budowy. Ryż z jabłkami , truskawkami i fantazją jagodową. Zawartość jednej torebki ryżu gotuje tradycyjnie jak u Babci w stosunku 2 do 1. Na wysmarowane dno kek-siarki (w moim przypadku szklanej) masłem kładę 1/2 ryżu,układam usmażone jabłka i pokrojone w plastry truskawki.Następnie przykrywam pozostałą częścią ryżu i rozmieszaną wcześniej fantazja jagodową polewam ryż.Na wierzch układam ponownie warstwę z krojonych truskawek.Zapiekam krótko w temp. 180 stC ,czas 30 min.Wyjmuje i podaję na ciepło ze śmietaną. Drugim przepisem na pokrzepienie po ciężkiej harówce na budowie , są gołąbki w lekkim sosie pomidorowym . Kapustę bez głąba wrzucam na osolony - posypany czosnkiem granulowanym wrzątek ,chwilę gotuje i wyłączam. Z ostygniętych pachnących czosnkiem liści wycinam grube żyły. J/w jedna torebka ugotowanego ryżu ,30 dkg mielonego karczku i 30 dkg mielonej łopatki ,blanszowane na maśle 3 duże cebule (nie miałem rosołu) 1/2 szklanki bulionu z 1 kostki bulionowej Knorra.Rozmaryn , kminek ,pieprz biały , 1 łyż. papki z suszonych grzybów (tegorocznych oczywiście opcjonalnie) , do smaku.Uwielbiamy pachnące gołąbki kminkiem i grzybami.Do mięsa dodaję przyprawy , cebulę ,bulion i mocno wyrabiam na jednolita odchodząca od dłoni masę. Dodaje ryż i ponownie wyrabiam. Faszeruję liście i wkładam do dość sporego garnka. Zalewam wrzącą wodą ( w moim przypadku wystarczył 1 l ) ,dodaję łyżkę wytopionego smalczyku (z galaretką ) po pieczeniu łopatki posypuję, wywar siekaną w kostkę cebulą. Jak się trochę pogotują wlewam przecier z pomidorów tak 1 szklanka ( w moim przypadku domowy) Gotuje pod przykryciem do miękkości. Zawsze zjadam pierwszego gołąbka takiego al dente próbując smaku:D. Na koniec zabielam 30 % śmietaną taką do zup i sosów. Gotowe. Pozostały mi liście , ziemniaki gotowane z wczoraj z tego danka Zrobiłem pieczone gołąbki z farszem ziemniaczanym. Pół na pół przepuszczone przez praskę ziemniaki gotowane i ziemniaki jak na placki ziemniaczane tarte z cebulą.skwarki z plastra wędzonego boczku , Vegeta (w moim przypadku ta domowa) , pieprz grubo mielony . Wyrobiłem z tych produktów farsz. Miałem zrobić gołąbki z siekanymi liśćmi (innym razem jak wątek będzie istniał, ale tradycyjnie zawinąłem w liście. Na dno szklanego naczynia żaroodpornego ułożyłem warstwę z liści , polałem delikatnie oliwą . Ułożyłem gołąbki i ponownie przykryłem pozostałymi liśćmi.Posypałem Vegetą i ostra papryką .Do piekarnika , 180 stC czas 1h. Takie tam delikatne łamanie przepisów ale dość korzystne dla tych co np. budują swoje upragnione gniazdka. Edytowane 24 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2019 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Skorzystam i tym razem. NS łamie przepisy kulinarne. Ciekawe panierki zastosowałem.Wszystko smażone na oleju sezamowym . Ten schaboszczak niestety bez kości zrobiony jest w panierce .Bułka tarta graham , papka z suszonych pomidorów, curry,sól morska i ziołowy pieprz.Przyprawy wymieszane z bułką. Kotlet moczony w mleku. Druga panierka to zwykła bułka tarta zrobiona z suchej bułki wrocławskiej ,mąka ziemniaczana ,kurkuma , sól i pieprz biały.Przyprawy do mąki i bułki . Kotlet moczony w mleku. Trzecia panierka do karpia to nic innego jak odrobina mąki kukurydzianej,mąka pszenna ,bułka j/w ,Vegeta, pieprz czarny.Karp moczony także w mleku. Ostatnia wszystko to samo ale bez bułki tartej. Nigdzie nie ma jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2019 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Znowu nic to po cichutku wkleję coś w NS łamie przepisy kulinarne. Parówki i te grubsze i te cienkie z sosami i warzywami. Z tego jest niezła sałatka. Schab w sosie musztardowym.Przepis później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.09.2019 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Znowu nic to po cichutku wkleję coś w NS łamie przepisy kulinarne. Parówki i te grubsze i te cienkie z sosami i warzywami. ..j. "jesteś tym co jesz" Wspaniałości "łamane" notarycznie w "porowej wodzie" zapraszamy do ulubionego, łamanego dania ... po spożyciu "rozwolnienie umysłowe" gwarantowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.09.2019 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 (edytowane) Póki co itd. NS łamie przepisy kulinarne. Placek typowy dla budowlańców. Tym razem z dojrzałymi ,bardzo słodkimi , dużymi ,nektarynkami. Budowlane kęski rybne (sandacz) z rukola i szpinakiem w trakcie produkcji. Po basenie przed pójściem na budowę. Edytowane 30 Września 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.