Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dymi się z pieca

regan18

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Kupiłem dom na wsi w którym był juz zamontowany piec C.O. wraz z dmuchawą i pompa. Piec znajduje się w piwnicy. Niestety na piecu nie ma żadnej tabliczki informacyjnej. Palę w nim obecnie drzewem.

Rozpalam w piecu bez dmuchawy i wszystko jest ok. Problemy powstają w momencie załączenia się dmuchawy. Gdy chodzi Ona na pełnych obrotach zaczyna się wydostawać dym z pieca przez dodatkowe otwory wentylacyjne zrobione w ściankach drzwiczek zasypowych. Gdy temp osiągnie zadaną temp i dopiero włacze dmuchawe to nie dymi się wcale. Problem jest gdy temp spadnie o 5 stopni niż zadana na dmuchawie. Nie wiem po co są te otwory i czy nie lepiej je zatkać? Nie długo ma przyjsc kominiarz i przetkać komin bo nie wiem kiedy był czyszczony. Pomieszczenie znajduje się w piwnicy i tak myślę ze dorobię "ZETKĘ" do prawidłowej wentylacji.

Dzis wlasnie czyscilem ten gorny otwór nad zasypem i bylo tam wiadro popiołu. Maskara.

No i właśnie to jest często przyczyną takich problemów. U rodziców kominiarz skuwał dłutem sadzę przez dwie godziny i w paru miejscach i tak nie dojechał do żywego metalu ze względu na ryzyko uszkodzenia rusztu...

A nie zastanawiałeś się skąd piec ma brać powietrze gdy dmuchawa nie pracuje? To przemyśl to . Wyczyścić dobrze piec, czopuch i komin, przysłonić w połowie wlot do dmuchawy ( przykręcając kawałek blachy - bo nie widzę regulacji na Twoim sterowniku siły nadmuchu) i naprzód. A dym wylatuje Ci gdyż nie ma ciągu kominowego tzn. jest za słaby co przy dużym nadmuchu powoduje to co masz.