Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam kupić działkę która zostanie wydzielona z większej. Przy działce nie będzie skrzynki. Najbliższa w odległości ok 24 m. Pytanie, doprowadzeniem kabla od granicy mojej działki do rozdzielni zajmie się elektryka, czy muszę o to zrobić na własny koszt np. wynajmując firmę zew ?
https://forum.murator.pl/topic/209294-przy%C5%82%C4%85czenie-pr%C4%85du-do-wydzielonej-dzia%C5%82ki/

Jeżeli przy tej dużej działce jest skrzynka i z niej jest wydzielona ta mniejsza to mogą być problemy aby to elektrownia szybko zrobiła a jeśli nie ma skrzynki i te 24 mb to od innej to nie powinno być problemu i oni zrobią tylko termin może być nie na już.

Jak dopiero kupujesz to mozesz złożyć wniosek o warunki przyłączenia jako osoba upoważniona przez właściciela lub poproś właściciela o złożenie takiego wniosku przed zakupem i zanim kupisz to będziesz wiedział i nie kupisz kota w worku.

• 2 months później...

Przyłącze do granicy działki zawsze robi energetyka a na swojej działce robisz se sam - no chyba ze masz przyłącze napowietrzne to jest troche inaczej. Ale zasada taka ze energetyka robi do licznika a od licznika robisz sobie sam. Z tym ze czas oczekiwania na przyłącze nie ważne czy 24m czy wiecej to ok rok czasu. Bo muszą zrobic projekt mapki i inne pozwolenia. Ja miałem słup na działce i tez czekałem ok roku.

Jeśli robisz przyłącze to warto zainwestować w przyłącze podziemne(kablowe) bo licznik masz w granicy działki w skrzynce i nie ma problemu z odczytami itp itp. nikt ci po domu nie bedzie w przyszłości łazić. Po za tym jesli robisz przyłącze docelowo na czas budowy - to warto sie dogadać z firmą która będzie robiła to przyłącze żeby podczas montażu skrzynki zamontowała ci na "fuche" druga skrzynke - prowizorke budowlana z gniazdami i bezpiecznikami - po za tym zabudowując tą prowizorkę warto zakopać do ziemi tyle kabla ile pozniej będzie potrzebne do domu - bo po zakończeniu budowy wyłączasz główny bezpiecznik z skrzynki na granicy - odkopujesz kabel odpinasz prowizorkę i podpinasz kabel do domu i masz piękne przyłącze później w energetyce zwiększasz moc - albo i nie - a gdy tego nie zrobisz to musisz sie znow bawić w wszystkie formalności - bo ogolnie nie masz dostępu do części skrzynki z przyłączem - masz tylko kluczyk do licznika.

Po za tym przyłącze teoretycznie robi energetyka ale praktycznie w 99% robi to jakiś podwykonawca - firma zewnętrzna więc oni taka skrzynkę czy to na fuchę czy normalnie na FV bez problemu ci zamontują możesz se ją sam kupić a pewnie możesz kupić od nich.