Marcin 118 11.03.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Witam Jestem po raz pierwszy na Waszym Forum, więc z góry przepraszam za moje błędy. Posiadam pozwolenie na budowę z projektem wzl, który nie jest wykonany zgodnie z rzeczywistością (Złącze kablowe wykonane przez Tauron znajduje się zgodnie z wydanymi przez nich warunkami po lewej stronie w rogu działki patrząc od wjazdu- kolor czerwony ZK1 ). Elektryk z uprawnieniami robiący projekt wzl umieścił złącze na środku działki, oraz przebieg kabla 5x10 do domu (czarne ZK i czarna linia przebiegu kabla ). Rozmawiałem z kierownikiem o tym to mówił, że to są zmiany nieistotne. Podczas kopania fundamentów w prawym rogu budynku przeprowadziłem wodę pod fundamentem, jednak niedługo po tym zmieniłem wejście wody do domu od tyłu budynku w kotłowni nie w kuchni. Teraz pozostało mi po tym wolne przejście w który właśnie chciałbym wprowadzić do domu kabel 5x10 zasilający do domu i nie robić nowego przebicia na środku domu.( Zk1 i czerwona linia przebiegu kabla) Czy mogę tak to wykonać, oczywiście głównie chodzi mi oto by później nie mieć problemów z Tauronem (choć oni raczej problemów nie powinni robić), nadzorem budowlanym oraz z geodetą przed odbiorami. Dodam zdjęcie które pomoże rozeznać sytuację. proszę o pomoc Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.03.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Tauron nie interesuje, gdzie i jak jest poprowadzona instalacja WLZ Odbiorcy, za licznikiem energii elektrycznej.Licznik ten będzie umieszczony w złączu pomiarowym ZK, jak sądzę. Rzeczy istotne przy budowie -1. Ten "elektryk z uprawnieniami" do czego zaprojektował kabel 5-żyłowy ? Jaki jest jego przekrój ?2. Energetyka zasila budynek w jakim układzie sieciowym (podano w warunkach) ?3. Jak kierownik budowy wykonał uziemienie budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin 118 11.03.2016 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Ad.1 Kabel YKY 5x10mm2 od ZK (w którym znajduje się licznik ) do rozdzielni w domu. Korzystam obecnie z prądu budowlanego za pomocą erbetki.Ad2." Sieć nN pracuje w układzie TN-C"Ad.3 Budowa jest na etapie stanu zero, jeszcze nic mi nie wiadomo o uziemieniu. Zależy mi aby jak najszybciej po wybudowaniu, zrobieniu dachu i wstawieniu okien wprowadzić kabel do domu i zmienić taryfę z budowlanej na g11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.03.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Ad1. I do czego temu "panu z uprawnieniami" piąta żyła, z dala od budynku ?Ad 3. Przejrzeć projekt, co tam ten pan nawypisywał w sprawie uziemienia (część elektryczna projektu).A dach to proszę sobie zrobić na końcu, po wykonaniu fundamentu i uziemieniu fundamentowym.Kierownik budowy ma mieć informację na ten temat na etapie wykonywania części dolnej budynku.Pewnie znowu będzie "po ptokach", jak zwykle przy budowlańcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin 118 11.03.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Nie wiem po co piąta żyła.... Pan zna się lepiej ode mnie. W projekcie występuje pojęcie uziomu otokowego, z rysunku wnioskuję, że nie trzeba tego robić teraz Zakładając ten temat prosiłem o odpowiedź na inne pytanie niż dlaczego Pan projektuje kabel z pięcioma żyłami. Na razie mi Pan nie pomógł, a dla mnie na teraz to jest najważniejsza inna sprawa... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 11.03.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 W projekcie występuje pojęcie uziomu otokowego, z rysunku wnioskuję, że nie trzeba tego robić teraz Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. Wniosek - projekt jest be, nie powinno tam być otoku tylko uziom fundamentowy. Jeśli ławy jeszcze nie zalane to koniecznie wykonać uziom fundamentowy, najlepiej sztuczny. Jeśli fundamenty już zrobione, to jest po ptakach i zostajesz z gorszym pod każdy względem otokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.03.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Dlatego drążymy ten temat, bo już wiadomo, że przynajmniej część projektu jest do kitu.Kolega jako Inwestor jest zobowiązany zapoznać się z nim, i dopiero wtedy zadawać istotne pytania.A tak - projekt do d... , kierownik robót gamoń, Inwestor niedoinformowany.Życie, proszę pana. Samo życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin 118 12.03.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Więc, w takim razie pozostaję z otokiem, cóż muszę to jakoś przeżyć. W takim jak powinno być wykonane przejście uziemienia do domu przez ścianę fundamentową oraz połączyć z uziomem otokowym. I bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie z początku tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.03.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 1. Wyrzucić niedouczonego kierownika budowy.2. Zatrudnić kumatego elektryka, on sobie poradzi z połączeniem uziemienia z GSW budynku, a następnie z PE instalacji wewnętrznej.On sobie poradzi z położeniem właściwego kabla od złącza pomiarowego do rozdzielnicy budynku i dowie się, jak wykonano zasilanie i czy rozdzielono PEN w złączu.3. Wywalić "pana z uprawnieniami" i wysłać go na kursy elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 14.03.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Piątą żyłą się absolutnie nie przejmuj. Może i nie jest ona potrzebna, ale też nie szkodzi, poza faktem, że przepłaciłeś za kabel.Zmiana przebiegu WLZ zazwyczaj nie jest problemem. Problemem bywa, jeśli przez Twoją działkę przebiegają jakieś obce instalacje (wodociągowe, komunikacyjne etc), albo jeśli trafisz na bardzo upierdliwych urzędników. Ale to powinien być problem kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin 118 14.03.2016 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Dziękuję bardzo mturdus za rzeczową odpowiedź na moje pytanie. Na mojej działce nie ma innych obcych instalacji, kabla jeszcze nie kupiłem:D, więc nie jest tak źle. Dziękuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetgus 23.03.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 1. Tauron kiedyś pisał w warunkach, żeby wlz był 5 żyłowy ale dawno nie widziałem tego. Ogólnie to wynikało z nadinterpretacji przepisów. 2. Jeśli tauron i ziemią to zawsze TN-C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 1. Tauron kiedyś pisał w warunkach, żeby wlz był 5 żyłowy ale dawno nie widziałem tego. Ogólnie to wynikało z nadinterpretacji przepisów. 2. Jeśli tauron i ziemią to zawsze TN-C. Nieprawda. Może być również TT. A w naszych rejonach to często spotykane, panie kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetgus 24.03.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Nieprawda. Może być również TT. A w naszych rejonach to często spotykane, panie kolego. TT w instalacja napowietrznych, ziemią jeszcze nie widziałem czegoś innego niż TN-C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 24.03.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) TT w instalacja napowietrznych, ziemią jeszcze nie widziałem czegoś innego niż TN-C. To że kolega czegoś nie widział, nie oznacza że nie istnieje. Edytowane 24 Marca 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts