Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO w wylewce

Aurv1

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

mam dość ciekawe pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi. Być może nikt nie wpadł na taki pomysł jeszcze...

Otóż w tym roku mój dom przechodzi modernizacje instalacji CO i pieca z węglowego na gazowy.

Z racji, że stara instalacja idzie w ścianach, a nie chce ich kuć w połowie instalacja będzie szła w wylewce, druga połowa jest podpiwniczona więc standardowo wszystko będzie przeciągane przez płytę do piwnicy.

Pytanie moje tkwi o instalację w wylewce, gdzie zapewne w zdłuż łączenia dwóch ścian z wylewką będę kuł korytko na rury ogrzewania CO idące do grzejnika pod oknem. Przyszłościowo w jednej z tych ścian chcę wstawić drzwi tarasowe gdzieś 1,8m szerokości, więc warto już teraz zaprojektować to tak, aby w przyszłości już mogło zapewnić skuteczne ogrzewanie tej części ściany ogrzewaniem z podłogi..

Najlepszym rozwiązaniem byłby grzejnik kanałowy, ale czytałem, że z piecem kondensacyjnym za bardzo to nie współgra.

Teraz moje pytanie.

Czy pozostawienie w obkutym korytku (izolowanym od boków i spodu) rurki CO idące do grzejnika na szerokości 1,8m i przykrycie od góry kratką taką jak ma to miejsce w grzejnikach kanałowych, byłoby dobrym pomysłem? Niby strata ciepła bo rurki bez izolacji no, ale z drugiej strony to ciepło i tak zostawałoby oddawane do wnętrza pomieszczenia i w jakiś sposób grawitacyjnie ogrzewało oszkloną ścianę.

Próbował ktoś coś takiego robić, bądź myślał o czymś takim?

Chętnie poznam wasze zdanie za i przeciw, oczywiście

Można tak zrobić ale jeśli chcesz na rozdzielaczu poprowadzić do tego pseudo grzejnika dodatkową nitkę to zapewnij dla niej sterowanie pzrez umieszczenie zaworu termostatycznego.

Można tam poprowadzić także rurki z powrotu bądź zasilania jednego z grzejników, wtedy sterowanie będzie zapewnione poprzez ten grzejnik.