Lew2 18.07.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 http://www.midea-electric.pl/Dla-Biznesu/Produkty,id,52339/kanalowe 1) Co to znaczy klimatyzatory niskiego/średniego/wysokiego sprężu? Widzę, że te średniego sprężu mają mniejsze moce niż niskiego. 2) Czy taki klimatyzator kanałowy można dowolnie obracać np. pionowo, aby wywiew był pionowy przez sufit? Już się dowiedziałem, więc odpowiem sam sobie: 1) Spręż określa jak mocno może wydmuchiwać powietrze. Jest to parametr niezależny od mocy chłodzenia/grzania. Niskiego sprężu (10 Pa), to wtedy gdy jeden klimatyzator bezpośrednio nawiewający na jeden pokój. Jeśli już są jakieś kanały, załamania, zwężenia lub do obsługi więcej niż jeden pokój to bierzemy średniego sprężu. Wysokiego sprężu to jeden klimatyzator na cały dom (złe rozwiązanie). 2) Nie można obracać, gdyż jest tacka skroplin pod spodem i musi być w pozycji leżącej takiej jak na obrazkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.07.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 jeden klimatyzator na cały dom (złe rozwiązanie). Złe dla Ciebie. Wg mnie jest to rozwiązanie najlepsze jeśli chcemy maksimum estetyki, chłód w całym domu i niską cenę. Jakiekolwiek kombinacje w indywidualne sterowanie temperaturami, wystrzeliwują cenę do nierozsądnych poziomów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.01.2018 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Minęło trochę czasu i koncepcja zupełnie uległa zmianie - głównie za sprawą Myjk-a W międzyczasie rozmawiałem z monterami i tak zrodziła się koncepcja chłodzenia pasywnego, początkowo przez klimakonwektory, a teraz już zupełnie pasywnie. Asolt policzył OZC - obciążenie cieplne budynku wyszlo 5700W. W obecnej chwili chcemy pójść w gruntową pompę ciepła - wiem, że powietrze-woda są tańsze itd. ale jednak stabilność rozwiązania składnia mnie ku pompie gruntowej plus grzanie i chłodzenie ścienne. Edytowane 12 Stycznia 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts