Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słuchawka bidetowa przy baterii umywalkowej

rafal2224

Recommended Posts

Witam, potrzebuję podłączyć słuchawkę bidetową do baterii umywalkowej. Znalazłem taki filmik

na którym zastosowany jest "rozgałęźnik", którego nie mogę nigdzie znaleźć, jedyne co znalazłem to: http://www.batard.pl/404,pnw-przelacznik-natrysku.html natomiast nie wiem czy gwint 3/4" będzie pasował w miejsce perlatora (chciałbym również zauważyć, że w przeciwieństwie do rozowiązania z filmiku, ma on przełącznik dzięki czemu woda nie leci cały czas do umywalki, jeżeli nie korzysta się ze słuchawki, na czym mi absolutnie zależy)

Kolejnym rozwiązaniem jest nowa bateria umywalkowa, w tym przypadku znalazłem jedynie taką http://allegro.pl/kubik-bateria-wannowa-umywalkowa-stojaca-na-waz-i5930914139.html niestety wydaje mi się że jest za wysoka (jeżeli ktoś zna sklep z mniejszymi proszę o informacje, najlepiej w podobnej cenie)

Proszę o wszelkie porady co zastosować (najlepiej z linkami do sklepów).

Perlator w baterii którą posiadam w domu jest wkręcany (nie nakręcany).

Gwinty są różne od M16 do M 24 w zależności od producenta.

Poza tym w perlarorach zwykle są to gwinty zewnętrzne, natomiast bateriach wewnętrzne. Rozgałęźnik powinien być w zestawie ze słuchawką bidetową ponieważ to jest zawór sterowany przez przełącznik słuchawki. Jeśli go tam nie było to po prostu uboga wersja nie ma sterowania z przełacznika przy słuchawce tylko poprzez dodatkowy przełącznik natryskowy. Podany przez ciebie przełącznik ma gwint wewnętrzny a potrzebny jest zewnętrzny.

Niestety w sprzedaży bardzo rzadko można spotkać słuchawki razem z przełacznikami które z regóły są zespolone z baterią do podłączenia słuchawki lub zaworem z regulacją wody do montażu osobno na ścianie.

http://armaturasanitarna.com/p1367,bateria-umywalkowa-bidetowa-z-raczka-natrysku-56015-0-metalia-56-ferro-bidetka.html

przed zakupem należy się skontaktować ze sklepem i omówić dokładnie sposób montażu lub poszukać modelu w googlach

Edytowane przez Mareks77

Zdecydowałem się na nową baterię umywalkową ( http://allegro.pl/kubik-bateria-wannowa-umywalkowa-stojaca-na-waz-i5930914139.html zamieszona wyżej), do której dokupię słuchawkę bidetową.

Mam natomiast, być może głupie pytanie, jako że nie wiem jak działa przełącznik wody w baterii. Czy po przełączeniu na słuchawkę bidetową bateria (przełącznik) poradzi sobie z ciśnieniem wody kiedy nie będzie się korzystało ze słuchawki bidetowej (nienaciśnięty spust).

Pytanie się bierze stąd, że zazwyczaj w miejsce to podłączona jest zwykła słuchawka prysznicowa z której od razu leci woda (bez naciśnięcia spustu).

Jeśli przełączysz grzybek na słuchawkę bidetową i nie będziesz z niej korzystał czyli nie naciśniesz spustu przy słuchawce to grzybek nie powinien powrócić do pierwotnej pozycji w której woda leci przez normalne ujście kranu, gdyż ciśnienie wody powinno utrzymać go w tej pozycji.

Jeśli ciśnienie wody w instalacji jest odpowiednie to grzybek przełącznika będzie pozostawał w miejscu w którym został pozostawiony, natomiast po zakręceniu wody będzie on powracał do pozycji wyjściowej czyli na normalny kran. Jeśli ciśnienie wody nie jest odpowiednie to z tym może być problem. Wszystko zależy od siły z jaką grzybek się porusza i jego ciężaru gdyż ciśnienie wody przepływającej przez słuchawkę bidetu musi utrzymać go jeszcze w górnej pozycji.

Edytowane przez Mareks77