Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką

pecet0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żadnych sterowników do podłogówki!

Mam 8 pętli po 85 mb każda, nie mam nawet sterownika pokojowego. Rozdzielacze bez rotametrow otworzone na max. Jesienią włączyłem kocioł gazowy termet silver ustawiłem na 27 stopni i tak działa. W domu stała temp 22,5

A masz chociaż czujnik pogodowy? Czy te 27 na zasilaniu daję ci 22,5 w domu jak jest +10 i -20 na dworze?

nie mam żadnych czujników. w domu jest zawsze ta sama temp. chyba to kwestia dobrej izolacji i tym samym stabilności układu.

To jest jakis cudowny dom, który ma straty niezalezne od temperatury zewnetrznej. Producenci kotłow daja w zestawie regulator pogodowy zwiekszajac swoje zyski, a nieszczesni inwestorzy muszą za nie płacic. A wystarczyłoby wybudowac wg twojego przepisu i juz mamy oszczednosci na zbednej pogodowce i jednoczesnie stabilna temperature wewnatrz. To forum to kopalnia wiedzy i super rozwiazan. A jakby to ułatwiło zycie posiadaczom pomp ciepła ktorzy mysla jak tu nie właczac grzałek, martwia sie czy przy niskich temperaturach sama sprezarka da radę. Chyba bedziesz miał duzo zapytan o technologie budowy takiego domu , jego ocieplenie i inne czynniki determinujace niespotykane własciwosci tego domu.

To jest jakis cudowny dom, który ma straty niezalezne od temperatury zewnetrznej. Producenci kotłow daja w zestawie regulator pogodowy zwiekszajac swoje zyski, a nieszczesni inwestorzy muszą za nie płacic. A wystarczyłoby wybudowac wg twojego przepisu i juz mamy oszczednosci na zbednej pogodowce i jednoczesnie stabilna temperature wewnatrz. To forum to kopalnia wiedzy i super rozwiazan. A jakby to ułatwiło zycie posiadaczom pomp ciepła ktorzy mysla jak tu nie właczac grzałek, martwia sie czy przy niskich temperaturach sama sprezarka da radę. Chyba bedziesz miał duzo zapytan o technologie budowy takiego domu , jego ocieplenie i inne czynniki determinujace niespotykane własciwosci tego domu.

Straty są oczywiście różne w zależności od temp na zewnątrz chodzi o to że samo utrzymywanie podłogi o temp 28 zapewnia temp w domu na poziomie 22 23 stopnie.

Teraz rozumiesz?

Straty są oczywiście różne w zależności od temp na zewnątrz chodzi o to że samo utrzymywanie podłogi o temp 28 zapewnia temp w domu na poziomie 22 23 stopnie.

Teraz rozumiesz?

Nie, nie rozumiem. Widocznie producenci kotłow ktorzy w komplecie dają regulatory pogodowe tez tego nie rozumieją. Twoj dom jest jedynym znanym mi przypadkiem gdzie niezaleznie od termperatury zewnetrznej jest stała temperatura wewnątrz bez uzycia regulatora pogodowego. Po prostu cud.

Dorzuce swoje 3 grosze.

Jeśli chcesz sterować podłogówką a na przyszłość mieć wszystko przygotowane:

termostaty w pokojach (odrazu najlepiej kupić cyfrowe żeby móc później ewentualnie sterować telefonem )

Od każdego z nich do rozdzielacza przylatujesz najlepiej kablem 5 x 1,5

do rozdzielacza z centrali też najlepiej przylecieć 5x1,5 do zasillenia wszystkich "termostattów" najlepiej jak jesteś na etapie budowy żeby były na 230V

Nie wiem jaki masz układ ja też działam z kablami pod inteligentny dom. Bedzie to wszystko na Raspberry i chhyba Domoticza Wszystko mam w tzw "gwieździe"

jak masz w planach rolety na elektrykę przyleć do silników 4x1 do wyłączników 5x1 ( u mnie wszystko schodzi się do centrali )

póżniej to wszystko można spiąść razem np wiatr zamyka rolety włącza podłogówkę itd.. bez ograniczeń..

• Like 1

Nie, nie rozumiem. Widocznie producenci kotłow ktorzy w komplecie dają regulatory pogodowe tez tego nie rozumieją. Twoj dom jest jedynym znanym mi przypadkiem gdzie niezaleznie od termperatury zewnetrznej jest stała temperatura wewnątrz bez uzycia regulatora pogodowego. Po prostu cud.

Żaden cud. Kocioł ma za zadanie trzymać temperaturę podłogi która stanowi o komforcie całego domu. Za proste dla tych którzy żyją ze sprzedaży układów sterowania.

Na pewno fakt że mam bardzo ciepły domek typu bliźniak z całą północą ścianą z sąsiada pomaga w stabilizacji temp.

Żaden cud. Kocioł ma za zadanie trzymać temperaturę podłogi która stanowi o komforcie całego domu. Za proste dla tych którzy żyją ze sprzedaży układów sterowania.

Na pewno fakt że mam bardzo ciepły domek typu bliźniak z całą północą ścianą z sąsiada pomaga w stabilizacji temp.

Cudów nie ma. Jak masz obciążenie 1kW to potrzeba 2x mniej mocy niż jak obciążenie jest 2kW. A to przy tej samej temperaturze powietrza oznacza inną temperaturę powierzchni podłogi --> wyższa tz. I tego musi pilnować kocioł.

Tu jest to ładnie wyjaśnione:

http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego

I tu jest jeszcze jeden aspekt pomijany w rozważaniach. Jak następuje znaczny spadek temperatury, to trzeba nie tylko zwiększyć moc adekwatnie do obciążenia, ale trzeba szybko dostarczyć co najmniej kilkanaście kWh ekstra na podniesienie temperatury podłogi. Czyli jak zaraz nam spadnie temperatura z okolic zera do -15 to trzeba dostarczyć znacznie więcej ciepła, niż jak się potem ustabilizuje na -15*.

Edytowane przez Kaizen

O czym Ty piszesz? Przy dobrze zaizolowanym domu jak ustawię sobie stała temperaturę (28C) na kotle to przy +5 będzie pracowal 6h/dobę, a przy -15C 20h/dobę.

Taki to cud.

Sam mam pogodówke, ale krzywą zasilania mam od 28 do 31C. Resztę robi czas pracy.

O czym Ty piszesz? Przy dobrze zaizolowanym domu jak ustawię sobie stała temperaturę (28C) na kotle to przy +5 będzie pracowal 6h/dobę, a przy -15C 20h/dobę.

Taki to cud.

Sam mam pogodówke, ale krzywą zasilania mam od 28 do 31C. Resztę robi czas pracy.

Ty masz pogodówkę, Janek nie ma. Efekty macie takie same czyli pogodówka jest zbedna

Ty masz pogodówkę, Janek nie ma. Efekty macie takie same czyli pogodówka jest zbedna

Inaczej, nie jest niezbędna bo faktycznie stała temp.zasilania przy podłogówce nie powoduję skutków ubocznych. Po prostu urządzenie grzejące będzie krócej pracowało jak jest cieplej a dłużej jak jest zimniej.

Pogodowka i KG daje ten komfort, że precyzyjniej można grzać ale nie zawsze jest to wymagane i konieczne.

Janek1234 ma podłogówkę a konkretnie 8 pętli po 85 mb.

To wcale nie jest dziwne co pisze. U mnie przy obecnych mrozach mam temperaturę podłogi 24,5*C a w pomieszczeniach jest 22*C i też jej (posadzki) nie zmieniam. Jedynie co zauważyłem, to częściej włącza się pompa obiegowa podająca ciepłą wodę w układzie tzn że szybciej wychładza się posadzka.

Taki to cud.

Wszystko sie zgadza jesli elektronika nie wspomaga CO.

Przy termostatach gdzie jest teraz -5 do -15 kocioł wlacza sie rano na 2h i popołudniu na 1h. Pomimo duzej bezwładności podlogowki jest wygodne sterowanie indywidualne. Jak w domu są dosc niezdecydowani tempetaturowo domownicy to nie wyobrazam sobie gonitwy do rotametrow co chwila.

Pomimo tego iz sa termostaty w kazdym pomieszczeniu nie zmagam sie z taktowaniem kotła. Oczywiscie nie ustrzegłem sie od bledu ale wyszlo to dopiero przy rekuperacji ktora badz co badz tez mozna potraktowac jako zbytek lub dla innych tylko komfort. Do rzeczy (dla przestrogi), jesli juz termostaty scienne bez czujnika w wylewce to nie montowac na scianach zewnetrznych i w poblizu okien oraz nie na drodze przeplywu powietrza z anemostatu nawiewno/wywiewnego i to w pokoju po polnocnej stronie.

Ta niefartowna kumulacja spowodowala ze musze zamontowac bezprzewodowy termostat na scianie wewnetrznej gdyz srednia tempetatura w pomieszczeniu jest w normie a tepa elektronika pokazuje glupoty.

Edytowane przez margabr
  • Like 1