Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką

pecet0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W piątek mają być mrozy. Ustaw dzisiaj stałą tz i przepływy i potem pochwal się wykresem cudownego działania samoregulacji podłogówki. Pogodówki w to nie mieszaj, bo nie o tym mowa.

Odpowiem ci tak że od października nie ruszałem zaworu 4 drogowego w mieszaczu podłogówki a w domu magiczne 23-24 czy plus 12 czy minus 19 nic się nie zmienia więc zachodzi pytanie po co sterowanie podłogówką ? dodam że nawet czujnika pogodowego nie podłączałem a on leży na piecu od 3 lat i się kurzy .

W piątek mają być mrozy. Ustaw dzisiaj stałą tz i przepływy i potem pochwal się wykresem cudownego działania samoregulacji podłogówki. Pogodówki w to nie mieszaj, bo nie o tym mowa.

No właśnie parę osób w tym i ja pisze że nie ma żadnych regulatorów tylko ustawia jedną temp na kotle i to sobie hula zapewniając stałą temp od jesieni do wiosny.

No właśnie parę osób w tym i ja pisze że nie ma żadnych regulatorów tylko ustawia jedną temp na kotle i to sobie hula zapewniając stałą temp od jesieni do wiosny.

Żeby to miało prawo działać, to musiałaby być regulacja przepływami.

Fizyki nie oszukasz - moc oddawana przez system grzewczy to ciepło właściwe x przepływ x dt. Jak masz stałą temperaturę i przepływy to musi zmieniać się temperatura w pomieszczeniu - i to przy -15 - +15 bardzo.

I dlatego systemy wodne zmieniają głównie tz - a przepływy zmieniają co najwyżej, żeby utrzymać dt przy zadanej (zależnej od warunków na zewnątrz) tz.

Edytowane przez Kaizen

No widzisz wysztkim działa, a wg Ciebie nie powinno. Czary.

Bo to są czary, stała Tz, stała dT, zmienna i to w szerokim zakresie temperatura zewnetrzna i przy tym wszytkim stała temperatura pomieszczen. Stała czyli wahania tej temperatury mniejsze od ....???. Poniewaz mało jest domów opomiarowanych to jak dokladnie okreslic ten zakres wahan czyli histereze?

Tak, zgadzam się. Tyko, że grzeje podłogówka, a nie rurki w podłodze. Dyskutowałem o tym w tym wątku z Arturo. U przedmówców prawdopodobnie zmienia się czas pracy kotła przy stałej temperaturze zasilania. Tyle. Żadne czary.

A co z tymi wahaniami, bo niemozliwe aby temperatura pomieszczen była stała czyli histereza była 0.

A co z tymi wahaniami, bo niemozliwe aby temperatura pomieszczen była stała czyli histereza była 0.

wiadomo że histereza nie wynosi zero absolutne bo to mieszkańcom do niczego nie jest potrzebne. jakieś tam wahania są może między pół stopnia co jest akceptowalne i niezauważalne.

no i podkreślić należy jedną rzecz bo nadal nie rozumiecie pisząc o jakichś czarach. tak , chodzi o czas pracy kotła. jest zimno to non stop podaje ciepłą wodę , jest ciepło to nie pracuje tyle. czary .

przecież to logiczne, jak ktoś niby ogarniający te tematy, bawiący się setką fizycznych wykresów może tego nie rozumieć

Edytowane przez Janekk1234

wiadomo że histereza nie wynosi zero absolutne bo to mieszkańcom do niczego nie jest potrzebne. jakieś tam wahania są może między pół stopnia co jest akceptowalne i niezauważalne.

no i podkreślić należy jedną rzecz bo nadal nie rozumiecie pisząc o jakichś czarach. tak , chodzi o czas pracy kotła. jest zimno to non stop podaje ciepłą wodę , jest ciepło to nie pracuje tyle. czary .

Mam coraz wiecej zapytan o regulatory z histerezą 0,2 oC lub nawet 0,1 oC. Akceptowalnosc jest pojeciem wzglednym, jednemu wystarczy nawet 1 oC inny chciałby 0,1 oC.

Mam coraz wiecej zapytan o regulatory z histerezą 0,2 oC lub nawet 0,1 oC. Akceptowalnosc jest pojeciem wzglednym, jednemu wystarczy nawet 1 oC inny chciałby 0,1 oC.

pewnie nieświadomi że taka precyzja jest zbędna, oraz tacy co myślą że zaoszczędzą jak będą sterować każdym pomieszczeniem co do minuty i dziesiątej częsci stopnia celcjusza. czyta się czasem wymagania takich inwestorów - chcę w korytarzu 21, w kuchni 22 a w salonie 22,5. przecież to bezsensu.

Bo to pytają teoretycy co nigdy nie korzystali z takich systemów. Różnica temperatury w posadzce o +-0,5* wokół czujnika, nie ma wpływu na temperaturę powietrza pomieszczenia w przeciągu 2h. Pozostaje jeszcze wiele elementów oddających w między czasie energię cieplną.

Bo to pytają teoretycy co nigdy nie korzystali z takich systemów. Różnica temperatury w posadzce o +-0,5* wokół czujnika, nie ma wpływu na temperaturę powietrza pomieszczenia w przeciągu 2h. Pozostaje jeszcze wiele elementów oddających w między czasie energię cieplną.

I tu bys sie zdziwił, akurat pytają ci co mają takie sterowanie, ale niestety stare regulatory miał duzą histerezę i je uzytkują od 5-6 lat a nawet w jednym przypadku od 8 lat.

pewnie nieświadomi że taka precyzja jest zbędna, oraz tacy co myślą że zaoszczędzą jak będą sterować każdym pomieszczeniem co do minuty i dziesiątej częsci stopnia celcjusza. czyta się czasem wymagania takich inwestorów - chcę w korytarzu 21, w kuchni 22 a w salonie 22,5. przecież to bezsensu.

Dla jednych bez sensu i chcą tak miec, kazdy a swoje wymagania. Zreszta co jest złego w roznicowaniu temperatury.

Dokładnie

I tu bys sie zdziwił, akurat pytają ci co mają takie sterowanie, ale niestety stare regulatory miał duzą histerezę i je uzytkują od 5-6 lat a nawet w jednym przypadku od 8 lat.

Czyli mają domy w/g starych WT lub mają je wykonane w w starych warunkach i dodatkowo w szkielecie. Dom mający dziś 6-8 lat był projektowany 8-11 lat temu, więc się nie dziwię.

Dodam od siebie, że sterowanie podłogówką w zależności od pomieszczenia w dobrze ocieplonym domu i przewymiarowanym kotle to jest porażka, nigdy więcej. Całe ustrojstwo odłączyłem. Zyskałem stabilniejszą pracę kotła na niższej KG, niższy bieg pompy obiegowej a rożnicę temperatur per pomieszczenie uzyskałem przepływami. Może takie sterowanie ma sens przy kotle który moduluje od ~3kW a nie od prawie 7! Za nascie lat jak padnie mi obecny kocioł i wymienię go na taki z modulacją od 2-3kW to wtedy jeszcze raz na próbę zamontuje elektrozawory. Obecnie sterowniki w pomieszczeniu służa mi za podgląd temperatury i ułatwiły ustawianie przepływów na każdej pętli.

Obecne przepływy wynoszą od 0.5l/min garaż, przez 1l/min pokoje i 2.5l/min łazienki. Temperatura stabilna przez całą dobę. Wiadomo jak przygrzeje słonce to sie podniesie o 0.5 do 1stopnia. Należe do tych co czują różnicę nawet 0.2 stopnia. Dodatkowo przy sterowaniu per pomieszczenie miałem nieporównywalnie gorszy komfort letniej/ciepłej podłogi, pomimo regulatorów tech z histerezą 0.2.

Edytowane przez volvo132

Dodam od siebie, że sterowanie podłogówką w zależności od pomieszczenia w dobrze ocieplonym domu i przewymiarowanym kotle to jest porażka, nigdy więcej. Całe ustrojstwo odłączyłem. Zyskałem stabilniejszą pracę kotła na niższej KG, niższy bieg pompy obiegowej a rożnicę temperatur per pomieszczenie uzyskałem przepływami.

W końcu prawda zwyciężyła.

wiadomo że histereza nie wynosi zero absolutne bo to mieszkańcom do niczego nie jest potrzebne.

Wiesz, co to histereza?

A taki stosunek przerywany to jak sterujesz? I jakim cudem podaje stałą tz? Czy masz na myśli stałą zadaną, a nie faktyczną? I na ile zmienną masz temperaturę w pomieszczeniach?

Masz jakieś pomiary?

attachment.php?attachmentid=453221

Te wzrosty to głównie kominek w salonie (wykres z najdalszej sypialni).

W tym czasie ręcznie zwiększałem kWh pakowane w podłogę - ale za mało. "Zapomniałem" o tym, że muszę wpakować co najmniej kilkanaście kWh ekstra, ponad straty żeby zwiększyć moc podłogówki.

Edytowane przez Kaizen