asolt 22.02.2021 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 W końcu prawda zwyciężyła. O jakiej prawdzie piszesz? czy o tej ze nie nalezy przewymiarowywac mocy kotła czy o tej ze przy przewymiarowanym kotle gazowym takie sterowanie powoduje jego nieefektywną pracę? Tak, te prawdy są oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.02.2021 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Wiesz, co to histereza? A taki stosunek przerywany to jak sterujesz? I jakim cudem podaje stałą tz? Czy masz na myśli stałą zadaną, a nie faktyczną? I na ile zmienną masz temperaturę w pomieszczeniach? Masz jakieś pomiary? i. pomiary mam termometry i zawsze wskazują podobną temp około 22,5 , nigdy nikt nie zgłaszał że jest za ciepło czy za zimno. mi to wystarczy. kocioł gazowy ustawiony na 28 stopni - on sobie grzeje do 32 bodajże i się wyłącza, i włącza znów gdy spadnie do 28 i tak w kółko. cała filozofia to czas działania. jest zimno kocioł dłużej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.02.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 pomiary mam termometry i zawsze wskazują podobną temp około 22,5 , nigdy nikt nie zgłaszał że jest za ciepło czy za zimno. mi to wystarczy. kocioł gazowy ustawiony na 28 stopni - on sobie grzeje do 32 bodajże i się wyłącza, i włącza znów gdy spadnie do 28 i tak w kółko. cała filozofia to czas działania. jest zimno kocioł dłużej pracuje. Niektórzy nie mogą tego pojąć Cuda Panie,cuda Do "stosunku przerywanego" potrzeba jest ustawienia odpowiedniej KG i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 pomiary mam termometry i zawsze wskazują podobną temp około 22,5 , nigdy nikt nie zgłaszał że jest za ciepło czy za zimno. mi to wystarczy. To wrzuć wykres tego "około" z 17-20 stycznia i z dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.02.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 To wrzuć wykres tego "około" z 17-20 stycznia i z dzisiaj. Nie robię wykresów. Wystarczy mi komfort w domu a z ciekawości czasem zerknę na termometr i jak pisałem wahań zauważalnych brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.02.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 To wrzuć wykres tego "około" z 17-20 stycznia i z dzisiaj. Nie mam wykresów bo za stary jestem ale nie widzę problemu z tym, że będzie jednakowa temp.wewnatrz czy to przy -20st.C czy przy 3st.C,co najlepsze, osiągnięte będzie to przy tej samej temp.zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 kocioł gazowy ustawiony na 28 stopni - on sobie grzeje do 32 bodajże i się wyłącza, i włącza znów gdy spadnie do 28 i tak w kółko. cała filozofia to czas działania. jest zimno kocioł dłużej pracuje. Nie mam wykresów bo za stary jestem ale nie widzę problemu z tym, że będzie jednakowa temp.wewnatrz czy to przy -20st.C czy przy 3st.C,co najlepsze, osiągnięte będzie to przy tej samej temp.zasilania. Nie ma na to szans, żeby przy tej samej tz, tych samych przepływach i tej samej temperaturze wewnątrz była różna moc grzewcza wylewki - a to niezbędne, żeby temperatura była stała niezależnie od wielkości zysków i strat. Praw fizyki Pan nie oszukasz i nie bądź Pan głąb. http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego To wymaga IE, Puffina lub Firefoxa - na Chrome i Edge przez nie wczytywanie fotek nieczytelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 22.02.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Praw fizyki Pan nie oszukasz i nie bądź Pan głąb. Koledzy Tobie piszą, że to im dziala, ale ty Tomaszu niewierny jak wykresu nie zobaczysz to nie uwierzysz;) Utrzymując w miarę stałą tz (w granicach histerezy kotła) może zmieniać się moc podłogowki - zmieniajac dt (zasilanie-powrot). Zmieniajaca się średnia temperatura powrotu ma wpływ na czas pracy kotła. Dłuzszy czas jego pracy podnosi średnią tz i kompensuje straty budynku. A sama podłogowka działając jak regulator proporcjonalny, utrzymuje w pomieszczeniach w miarę możliwości stałą temperaturę. Fizyki PAN nie oszukasz:) Edytowane 23 Lutego 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.02.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Można też tak, że trzymając jednakową temperaturę posadzki i zasilania z większą częstotliwością włącza się pompka od podłogówki, uzupełniając straty.Trzeci sezon to działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.02.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Można też tak, że trzymając jednakową temperaturę posadzki i zasilania z większą częstotliwością włącza się pompka od podłogówki, uzupełniając straty. Trzeci sezon to działa:) No nie tak to nie działa;) Zwiekszając częstotliwość/czas działania pompki, zwiekszasz średnią temperaturę zasilania, a zmniejszając jej czas dzaiłania - zmniejszasz. Przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło pompka rzadziej się załącza i rzeczywista temperatura zasilania jest niższa niż ustawiona bo usrednia się z czasem gdy kocioł/pompka nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.02.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 No nie tak to nie działa;) Zwiekszając częstotliwość/czas działania pompki, zwiekszasz średnią temperaturę zasilania, a zmniejszając jej czas dzaiłania - zmniejszasz. Przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło pompka rzadziej się załącza i rzeczywista temperatura zasilania jest niższa niż ustawiona bo usrednia się z czasem gdy kocioł/pompka nie pracuje. Jest dokładnie tak jak pisze J&D,mam ustawioną KG 32/35,przy dojściu do 35st.C pompa pracuje tak długo zanim temp.podlogi nie spowoduję 22st.C w domu, jak to się stanie sprężarka się wyłączy a pompka obiegowa dalej miele. Przy wyższych temp sprężarka chodzi krócej na 35st.C,przy niższych chodzi dłużej ,ale zawsze dochodzi do temp.zasilania 35st.C. Nie mam czujników w podłodze ale KG była ustawiona metodą prób i błędów a odniesieniem był termometr w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.02.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Tak, masz stałą zadaną temperature zasilania. Ale w skali doby Przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło pompka rzadziej się załącza i rzeczywista temperatura zasilania jest niższa niż ustawiona bo usrednia się z czasem gdy kocioł/pompka nie pracuje.(pompka obiegowa dalej miele). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.02.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Można też tak, że trzymając jednakową temperaturę posadzki i zasilania z większą częstotliwością włącza się pompka od podłogówki, uzupełniając straty. Trzeci sezon to działa:) pewnie nie ma prawa fizyki nie oszukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.02.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 No nie tak to nie działa;) Zwiekszając częstotliwość/czas działania pompki, zwiekszasz średnią temperaturę zasilania, a zmniejszając jej czas dzaiłania - zmniejszasz. Przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło pompka rzadziej się załącza i rzeczywista temperatura zasilania jest niższa niż ustawiona bo usrednia się z czasem gdy kocioł/pompka nie pracuje. Jeszcze raz, mam nastawioną na zaworze trójdrogowym 35*C, czujnik temperatury (+-0,5*C) posadzki np.23,5*C. Jak spadnie temperatura posadzki do 23*C pompka dostaje sygnał do pracy. Pracuje do momentu osiągniecia na czujniku temp.24*C. I tak będzie robić cały czas, częściej przy niskich temperaturach lub tylko raz dziennie jak teraz (nastawione już 23*C). W pomieszczeniu cały czas temperatura stała 22*C. Układ sterowania tak prosty że aż głupio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.02.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja rozumiem Przecież opisałem to w poście #128 Dłuzszy czas jego pracy podnosi średnią tz Mi o tą średnią się rozchodzi. np w dużym uproszczeniu jak przez 12h kocioł pracował 6h tz=35 to przez pzostały okres tz=tp=27. I teraz dla tych wrtości z księżyca (6*35+6*27)/12 masz średnią tz=31, jak straty są wększe to kocioł pracuje np 10 na 12godzin to średnia tz = (10*35+2*27)/12= ok 33,7. Straty są kompensowane czasem pracy kotła, chwilowa moc podłogówki jest "wypłaszczona" przez jej inercje, a temperatura w pomieszczeniu utrzymywana stale dzięki samoregulacji. Proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts