Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką

pecet0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz, co to histereza?

A taki stosunek przerywany to jak sterujesz? I jakim cudem podaje stałą tz? Czy masz na myśli stałą zadaną, a nie faktyczną? I na ile zmienną masz temperaturę w pomieszczeniach?

Masz jakieś pomiary?

i.

pomiary mam termometry i zawsze wskazują podobną temp około 22,5 , nigdy nikt nie zgłaszał że jest za ciepło czy za zimno. mi to wystarczy.

kocioł gazowy ustawiony na 28 stopni - on sobie grzeje do 32 bodajże i się wyłącza, i włącza znów gdy spadnie do 28 i tak w kółko. cała filozofia to czas działania. jest zimno kocioł dłużej pracuje.

pomiary mam termometry i zawsze wskazują podobną temp około 22,5 , nigdy nikt nie zgłaszał że jest za ciepło czy za zimno. mi to wystarczy.

kocioł gazowy ustawiony na 28 stopni - on sobie grzeje do 32 bodajże i się wyłącza, i włącza znów gdy spadnie do 28 i tak w kółko. cała filozofia to czas działania. jest zimno kocioł dłużej pracuje.

Niektórzy nie mogą tego pojąć ;)

Cuda Panie,cuda :D

Do "stosunku przerywanego" potrzeba jest ustawienia odpowiedniej KG i tyle.

Nie mam wykresów bo za stary jestem ale nie widzę problemu z tym, że będzie jednakowa temp.wewnatrz czy to przy -20st.C czy przy 3st.C,co najlepsze, osiągnięte będzie to przy tej samej temp.zasilania.

Nie ma na to szans, żeby przy tej samej tz, tych samych przepływach i tej samej temperaturze wewnątrz była różna moc grzewcza wylewki - a to niezbędne, żeby temperatura była stała niezależnie od wielkości zysków i strat.

Praw fizyki Pan nie oszukasz i nie bądź Pan głąb.

http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego

To wymaga IE, Puffina lub Firefoxa - na Chrome i Edge przez nie wczytywanie fotek nieczytelne

Praw fizyki Pan nie oszukasz i nie bądź Pan głąb.

:)

Koledzy Tobie piszą, że to im dziala, ale ty Tomaszu niewierny jak wykresu nie zobaczysz to nie uwierzysz;)

Utrzymując w miarę stałą tz (w granicach histerezy kotła) może zmieniać się moc podłogowki - zmieniajac dt (zasilanie-powrot). Zmieniajaca się średnia temperatura powrotu ma wpływ na czas pracy kotła. Dłuzszy czas jego pracy podnosi średnią tz i kompensuje straty budynku. A sama podłogowka działając jak regulator proporcjonalny, utrzymuje w pomieszczeniach w miarę możliwości stałą temperaturę.

Fizyki PAN nie oszukasz:)

Edytowane przez mac_612

Można też tak, że trzymając jednakową temperaturę posadzki i zasilania z większą częstotliwością włącza się pompka od podłogówki, uzupełniając straty.

Trzeci sezon to działa:)

No nie tak to nie działa;) Zwiekszając częstotliwość/czas działania pompki, zwiekszasz średnią temperaturę zasilania, a zmniejszając jej czas dzaiłania - zmniejszasz.

Przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło pompka rzadziej się załącza i rzeczywista temperatura zasilania jest niższa niż ustawiona bo usrednia się z czasem gdy kocioł/pompka nie pracuje.

No nie tak to nie działa;) Zwiekszając częstotliwość/czas działania pompki, zwiekszasz średnią temperaturę zasilania, a zmniejszając jej czas dzaiłania - zmniejszasz.

Przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło pompka rzadziej się załącza i rzeczywista temperatura zasilania jest niższa niż ustawiona bo usrednia się z czasem gdy kocioł/pompka nie pracuje.

Jest dokładnie tak jak pisze J&D,mam ustawioną KG 32/35,przy dojściu do 35st.C pompa pracuje tak długo zanim temp.podlogi nie spowoduję 22st.C w domu, jak to się stanie sprężarka się wyłączy a pompka obiegowa dalej miele.

Przy wyższych temp sprężarka chodzi krócej na 35st.C,przy niższych chodzi dłużej ,ale zawsze dochodzi do temp.zasilania 35st.C.

Nie mam czujników w podłodze ale KG była ustawiona metodą prób i błędów a odniesieniem był termometr w domu.

Jeszcze raz, mam nastawioną na zaworze trójdrogowym 35*C, czujnik temperatury (+-0,5*C) posadzki np.23,5*C. Jak spadnie temperatura posadzki do 23*C pompka dostaje sygnał do pracy. Pracuje do momentu osiągniecia na czujniku temp.24*C. I tak będzie robić cały czas, częściej przy niskich temperaturach lub tylko raz dziennie jak teraz (nastawione już 23*C). W pomieszczeniu cały czas temperatura stała 22*C. Układ sterowania tak prosty że aż głupio.

Ja rozumiem :) Przecież opisałem to w poście #128
Dłuzszy czas jego pracy podnosi średnią tz
Mi o tą średnią się rozchodzi. np w dużym uproszczeniu jak przez 12h kocioł pracował 6h tz=35 to przez pzostały okres tz=tp=27. I teraz dla tych wrtości z księżyca (6*35+6*27)/12 masz średnią tz=31, jak straty są wększe to kocioł pracuje np 10 na 12godzin to średnia tz = (10*35+2*27)/12= ok 33,7. Straty są kompensowane czasem pracy kotła, chwilowa moc podłogówki jest "wypłaszczona" przez jej inercje, a temperatura w pomieszczeniu utrzymywana stale dzięki samoregulacji. Proste