Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"poprawka" mieszkania od dewelopera salon z aneksem - problem wentylacji

Recommended Posts

Cześć , jestem " nowa" jak "nowe" jest moje mieszkanie w nowiusieńko postawionym bloku....i mam dużo pomysłów co do " nowości " mieszkania.

Otóż chciała bym , ale nie wiem czy to w ogóle będzie możliwe zrobić salon z aneksem kuchennym. "Oryginalnie" kuchnia jest osobnym pomieszczeniem, ale czemu by nie uzyskać więcej przestrzeni "prywatnej" poprzez przeniesienie kuchni do salonu :evil: :D

Myślę, że to nie był by problem gdyby nie wentylacja. Ściana na której chciałabym aneks po drugiej stronie ma łazienkę i KOMIN! I chciałabym wentylację ogarnąć właśnie tam. tzn "zrobić" otwory w kominie wywiew i nawiew od strony salonu oczywiście. Chcieć to nie znaczy móc.

I moje pytanie brzmi czy w ogóle ta opcja jest możliwa. Majstry mówią, że jest możliwa a ja szukam potwierdzenia oraz wiedzy na ten temat, nie lubię gdy ktoś robi mi dziury w ścianie a ja nie wiem po co ;p

Aha...mieszkam na parterze...Majstry mówią, że to super jeśli chodzi o wentylacje i jej przeróbki :o

Pozdrawiam!

A czy przypadkiem teraz każde mieszkanie nie ma własnych kominów, tak było jak jeszcze mieszkałem w bloku i tam każde mieszkanie miało niezależne szachty kominowe.

Możliwe jest tylko czy nie będzie to uciążliwe dla mieszkańców wyższych pięter twojego pionu.

Jeśli to ma być tylko wentylacja to nie ma problemu ale jeśli dojdzie do tego wyciąg z okapu kuchennego to w łazience wyżej sąsiad będzie czuł co Ty dzisiaj gotujesz.