Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom ze szlaki czy opłaca się

Recommended Posts

Powiedzmy że mam możliwość (nie jestem do końca pewna czy udami się odkupić) kupić dom parterowy o około 50 m 2 tylko problem jest taki że był on budowany w latach 50-60 ze szlaki. Bez prawie instalacji jakichkolwiek, jest tylko światło. I tak się zastanawiam czy ściany musiałabym burzyć czy wystarczy tylko wzmocnić (jeśli ściany nie są popękane)? A dom nie był ogrzewany prawdopodobnie od roku i była tylko kuchnia węglowa i koza w jednym pokoju (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

taki dom powinien obejrzeć konstruktor - czy ma solidne fundamenty, nie zawilgocone. Jak wygląda strop? Ocieplenie na gruncie?

Poza tym taki dom ma tylko wartość działki. Policz ile pieniędzy trzeba w niego włożyć - instalacje, ogrzewanie, piec, ocieplenie.

Wyjdzie ci podobna kwota co za budowę nowego.

Powiedzmy że mam możliwość (nie jestem do końca pewna czy udami się odkupić) kupić dom parterowy o około 50 m 2 tylko problem jest taki że był on budowany w latach 50-60 ze szlaki. Bez prawie instalacji jakichkolwiek, jest tylko światło. I tak się zastanawiam czy ściany musiałabym burzyć czy wystarczy tylko wzmocnić (jeśli ściany nie są popękane)? A dom nie był ogrzewany prawdopodobnie od roku i była tylko kuchnia węglowa i koza w jednym pokoju (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Problemem nie jest kiedy budowany jak i to że nie był grzany rok. A czy wart jest ceny to stwierdzi kumaty budowlaniec na miejscu.