Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW - jaki wkład

djtommy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko podłogówka ?

Jeśli tylko podłogówka to z buforem ...

Tylko po co kupować wkład Romotop pod inna marką ?

Będzie bez bufora, moc jest nie przesadzona więc wody napewno nie zagotuję, nawet gdyby to zadziałają systemy bezpieczeństwa. A dlatego Uniflam W720 Prestige a nie Romotop 6.6.2, gdyż Romotop ma paskudną klamkę do otwierania drzwiczek paleniska. Cena obydwu podobna, więc wolę ten ładniejszy. W końcu będę na niego spoglądał dzień w dzień. Pozdrawiam.

Witam.

Myślę, że będzie dobrze. Konsultowane z kominkarzem z dobrej półki.

Może to jednak nie półka, ale zakurzony regał ... ?

Spytaj się go co będzie jak podłogówka będzie naładowana a Tobie przyjdzie chęć zapalenia sobie w kominku. Będziesz miał kominek, ale nie będziesz mógł z niego korzystać ...

Albo gdy palenisko będzie na tyle załadowane, że palenia będzie jeszcze na 1,5 - 2 godziny, a regulator (-y) podłogówki odetnie wszystkie pętle.

Bufor pozwala na pełną kontrolę ogrmonej ilości ciepła produkowanego z kominka oraz na zgromadzenie tego ciepła "na zapas". Zabezpiecza też instalację przed bezpośrdnim działaniem wody o temperaturze dwukrotnie wyższej niż można w podłogówce użyć. Mieszacze i glowice termostatyczne są zawodne.

Opieranie systemu grzewczego na piecu na paliwo stałe z jego ogromną bezwładnością i wysoką temperaturą medium grzewczego (70-75 stopni) i świadome pozbywanie się bufora jako niemal obwowiązkowego w tym momencie, elementu grzewczej instalacji podłogowej, jest dosyć ciekawym pomysłem :rolleyes:

Pozdrawiam.

Kolega wg3907 ma taką przypadłość, że najpierw zakłada jakąś tezę a potem zadaje na forum pytanie i czeka aż choć jedna osoba potwierdzi jego tezę. Nawet jeśli 10 innych użytkowników twierdzi inaczej. Było tak w tym temacie, było w innych tak więc nie przekonacie kolegi, że jego pomysł jest co najmniej niedorzeczny aby łączyć coś co pracuje optymalnie na wysokich temperaturach z odbiornikiem niskotemperaturowym. Mam tylko nadzieję, że inni borykając się z podobnymi wątpliwościami nie pójdą tą drogą :)

"Gratuluję" wyboru i współczuję konieczności częstego czyszczenia szyby i systematycznego zasyfienia kominka :)

Kolega wg3907 ma taką przypadłość, że najpierw zakłada jakąś tezę a potem zadaje na forum pytanie i czeka aż choć jedna osoba potwierdzi jego tezę. Nawet jeśli 10 innych użytkowników twierdzi inaczej. Było tak w tym temacie, było w innych tak więc nie przekonacie kolegi, że jego pomysł jest co najmniej niedorzeczny aby łączyć coś co pracuje optymalnie na wysokich temperaturach z odbiornikiem niskotemperaturowym. Mam tylko nadzieję, że inni borykając się z podobnymi wątpliwościami nie pójdą tą drogą :)

"Gratuluję" wyboru i współczuję konieczności częstego czyszczenia szyby i systematycznego zasyfienia kominka :)

No skoro tak myślisz to pewnie tak jest.

Spotkałem na forum osoby podzielające moje zdanie.

A skoro mowa o 10 osobach mówiących inaczej, jest to mniej więcej jak z samochodami:

10 ludzi jeździ niemieckimi furami i nigdy (tak twierdzą) nie wsiądą do niczego na f.

Ja 12 lat jeżdżę fiatem, który nigdy mnie nie zawiódł a niejednokrotnie mijałem niemieckie super fury z podniesioną maską.

Więc daruj sobie te dogryzanie o kominku. A bufor przy małej mocy kominka z PW jest potrzebny jak drzwi w lesie.

Witam.

Nie zgadzam się.

wg39070 ... masz prawo się nie zgadzać ... a cała reszta oczywiście nie ma prawa Cię do niczego namawiać ... ale porozmawiaj merytorycznie ... na argumenty ... niech inni czytający ten wątek wysnują z tego własne wnioski ...

Na razie Twoimi adwersarzami są: zadowoleni użytkownicy instalacji z buforem, którzy w sposób całkiem techniczny tłumaczą Ci co daje i do czego służy bufor, oraz osoby zajmujace się tym zawodowo, które widziały już co najmniej kilkadziesiat razy miny zawiedzionych użytkowników kominków wodnych, podłączonych do podłogówki bez bufora ...

Masz róznież konkretne przykłady z ich strony z czym wiąże się ewentualny brak bufora oraz na czym polega jego obecność w instalacji.

Jakie są Twoje argumenty (technicze i uyżytkowe) oprócz tego że powtarzasz uparcie że: "bufor przy małej mocy kominka z PW jest potrzebny jak drzwi w lesie" ... ?

Chociaż moc urządzenia o którym piszesz jest na tyle duża, że swobodnie wystarczy od ogrzania budynku o powierzchni nawet i 300 m2 ... (15/9 kW)

Jeżeli je znasz, to po prostu napisz.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Dyskusja w tym wątku świadczy jak wąskie myślenie opanowało niektóre głowy.

Przy kominku wodnym z automatu padają strzały: bufor, bufor, bufor 100% bo bez bufora się nie da i kwestią tylko jest 100,500 1000 czy 10000 litrów?

Oczywiście doradcy z góry zakładają, że racja jest po ich stronie a ten kto pisze inaczej - znaczy głąb.

Otóż w przedstawionym wyżej wątku wg39 ma bufor i to dosyć duży i jego założenia są bardzo rozsądne.

Dyskusja w tym wątku świadczy jak wąskie myślenie opanowało niektóre głowy.

Przy kominku wodnym z automatu padają strzały: bufor, bufor, bufor 100% bo bez bufora się nie da i kwestią tylko jest 100,500 1000 czy 10000 litrów?

Oczywiście doradcy z góry zakładają, że racja jest po ich stronie a ten kto pisze inaczej - znaczy głąb.

Otóż w przedstawionym wyżej wątku wg39 ma bufor i to dosyć duży i jego założenia są bardzo rozsądne.

Dzięki za zrozumienie.

No widzisz MD. jednak na 10-ciu jak pisałeś znalazł się ktoś myślący podobnie do mnie. Kominkarz, któremu zleciłem instalację wkładu stwierdził, iż bufor, owszem jest potrzebny przy znaczących mocach wkładu, natomiast w moim przypadku ogrzewanie podłogowe będzie w stanie odebrać całą energię wytworzoną przez kominek bez ryzyka zagotowania czynnika. Z tym nieszczęsnym buforem jest tak jak z roletami zewnętrznymi, wszyscy mają to i ja też mam założyć? Lobby producentów różnorakich "niezbędnych rozwiązań" zatrudnia armię speców od marketingu, żeby sprzedać nam kupę zupełnie nie potrzebnych rzeczy. Najgorsze jest to, że wiele osób ulega tej medialnej presji i daje się omamić reklamodawcom. Jak zalewałem fundament, strop i wieńce betonem B-30 to wielu stukało się w głowę jak na to patrzyli, tylko jak co niektórym pojawialy się pęknięcia na ściansch z powodu marnego betonu, to już nie było im tak wesoło. Ja śpię spokojnie, jestem pewny swoich inwestycji. Najlepszym doradcą w wielu przypadkach jest zdrowy rozsądek i znajomość podstawowych praw fizyki. Ale jak widać niektórych myślenie poprostu boli.

Pozdrawiam wszystkich rozsądnych.

Będzie bez bufora, moc jest nie przesadzona więc wody napewno nie zagotuję, nawet gdyby to zadziałają systemy bezpieczeństwa. A dlatego Uniflam W720 Prestige a nie Romotop 6.6.2, gdyż Romotop ma paskudną klamkę do otwierania drzwiczek paleniska. Cena obydwu podobna, więc wolę ten ładniejszy. W końcu będę na niego spoglądał dzień w dzień. Pozdrawiam.

W Uniflamie W720 nie ma klamki. Tam jest uchwyt jak w tramwaju...:D

Witam.

Może to jednak nie półka, ale zakurzony regał ... ?

Spytaj się go co będzie jak podłogówka będzie naładowana a Tobie przyjdzie chęć zapalenia sobie w kominku. Będziesz miał kominek, ale nie będziesz mógł z niego korzystać ...

Albo gdy palenisko będzie na tyle załadowane, że palenia będzie jeszcze na 1,5 - 2 godziny, a regulator (-y) podłogówki odetnie wszystkie pętle.

Bufor pozwala na pełną kontrolę ogrmonej ilości ciepła produkowanego z kominka oraz na zgromadzenie tego ciepła "na zapas". Zabezpiecza też instalację przed bezpośrdnim działaniem wody o temperaturze dwukrotnie wyższej niż można w podłogówce użyć. Mieszacze i glowice termostatyczne są zawodne.

Opieranie systemu grzewczego na piecu na paliwo stałe z jego ogromną bezwładnością i wysoką temperaturą medium grzewczego (70-75 stopni) i świadome pozbywanie się bufora jako niemal obwowiązkowego w tym momencie, elementu grzewczej instalacji podłogowej, jest dosyć ciekawym pomysłem :rolleyes:

Pozdrawiam.

A kto montuje regulatory odcinające pętle przy podłogówkach będących jedynym odbiornikiem energii?!!

Dzięki za zrozumienie.

No widzisz MD. jednak na 10-ciu jak pisałeś znalazł się ktoś myślący podobnie do mnie. Kominkarz, któremu zleciłem instalację wkładu stwierdził, iż bufor, owszem jest potrzebny przy znaczących mocach wkładu, natomiast w moim przypadku ogrzewanie podłogowe będzie w stanie odebrać całą energię wytworzoną przez kominek bez ryzyka zagotowania czynnika. Z tym nieszczęsnym buforem jest tak jak z roletami zewnętrznymi, wszyscy mają to i ja też mam założyć? Lobby producentów różnorakich "niezbędnych rozwiązań" zatrudnia armię speców od marketingu, żeby sprzedać nam kupę zupełnie nie potrzebnych rzeczy. Najgorsze jest to, że wiele osób ulega tej medialnej presji i daje się omamić reklamodawcom. Jak zalewałem fundament, strop i wieńce betonem B-30 to wielu stukało się w głowę jak na to patrzyli, tylko jak co niektórym pojawialy się pęknięcia na ściansch z powodu marnego betonu, to już nie było im tak wesoło. Ja śpię spokojnie, jestem pewny swoich inwestycji. Najlepszym doradcą w wielu przypadkach jest zdrowy rozsądek i znajomość podstawowych praw fizyki. Ale jak widać niektórych myślenie poprostu boli.

Pozdrawiam wszystkich rozsądnych.

A co ma do tego ból myślenia? Podobnie mogę powiedzieć, że Ciebie boli, bo moc wkładu nie ma znaczenia. Instalacja musi być zrobiona zgodnie z zasadami sztuki, i tyle. Ja mam wkład dużej mocy, nie mam zbiornika buforowego, co nie oznacza braku bufora w instalacji. Są inne sposoby na buforowanie, bez czego nie wyobrażam sobie instalacji ciśnieniowej.

A propos Uniflam/Romotop...to miał być żart. Tym bardziej, że to ten sam wkład z jednej fabryki.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

A co ma do tego ból myślenia? Podobnie mogę powiedzieć, że Ciebie boli, bo moc wkładu nie ma znaczenia. Instalacja musi być zrobiona zgodnie z zasadami sztuki

, i tyle. Ja mam wkład dużej mocy, nie mam zbiornika buforowego, co nie oznacza braku bufora w instalacji. Są inne sposoby na buforowanie, bez czego nie wyobrażam sobie instalacji ciśnieniowej.

A propos Uniflam/Romotop...to miał być żart. Tym bardziej, że to ten sam wkład z jednej fabryki.

Jeśli moc wkładu nie ma znaczenia, to po jakiego grzyba produkowane są wkłady o różnych mocach. Najlepiej zrobić wszystkie o mocy 10 kw i gitara. Nie?

Jeśli moc wkładu nie ma znaczenia, to po jakiego grzyba produkowane są wkłady o różnych mocach. Najlepiej zrobić wszystkie o mocy 10 kw i gitara. Nie?

Moc nie ma znaczenia w kontekście Twojej własnej wypowiedzi. Albo kumasz to co piszesz, albo nie pisz, bo zamieszanie robisz...:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?247159-Kominek-z-PW-jaki-wk%C5%82ad&p=7107001&viewfull=1#post7107001

Witam.

No widzisz MD. jednak na 10-ciu jak pisałeś znalazł się ktoś myślący podobnie do mnie. Kominkarz, któremu zleciłem instalację wkładu stwierdził, iż bufor, owszem jest potrzebny przy znaczących mocach wkładu, natomiast w moim przypadku ogrzewanie podłogowe będzie w stanie odebrać całą energię wytworzoną przez kominek bez ryzyka zagotowania czynnika.

MD posiada instalację kominkową z podłogówką i buforem i dzieli się własnymi obserwacjami z jej użytkowania ... ten "myślący podobnie" nie posiada takiej instalacji i jest znany w tym dziale z trollowania ...

Dochodzimy do pewnego sedna ... posiadanie bufora w instalcji o której piszemy nie ma żadnego zwiazku z tym co stwierdza Twój kominkarz (traktowanie bufora jako zabezpieczenia przed zagotowaniem się wody) i ... trochę dziwnym się wydaje że palenisko o mocy 15/9 kW określane jest tu cały czas jako o "nieznaczących mocach", chociaż jak pisałem wcześniej, można takim ogrzewać śmiało współcześnie ocieplony dom o powierzchni nawet 300 m2 ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Dom o obciążeniu cieplnym 3-4kW (w okresach przejściowych), wkład 15/9 kW i użytkownik, który twierdzi, ze ńie bedzie palił na pół gwizdka...

Jakoś mi to nie podpada pod:

zdrowy rozsądek i znajomość podstawowych praw fizyki
Edytowane przez fotohobby

F-N gdybyś Ty książek nie palił tylko z nich korzystał to może oprócz "troll" znał byś jeszcze inne ciekawe wyrazy i potrafił byś sensownie się wypowiadać. Wytłumacz mi o czym Ty tu piszesz: "Dochodzimy do pewnego sedna ... posiadanie bufora w instalcji o której piszemy nie ma żadnego zwiazku z tym co stwierdza Twój kominkarz (traktowanie bufora jako zabezpieczenia przed zagotowaniem się wody) i ...,

Jasnym jest i ja to wiem, że nie odpowiesz bo po prostu nie wiesz sam co piszesz.

Witam.

Remiks ... pewnie że się da ...

Pisze o tym MD.

Piotr też wielokrotnie o tym pisał na przykładzie swojego kominka ... ale on ma "inaczej" i "inne palenisko" :p ... to może ...

Takie palenie we wkładach o kórych tu deliberujemy (Romotop 6.6.2 vel Uniflam 720 W Prestige) skończy się szybciutko kompletnym zapchaniem pionowego zespołu wodnego ponad paleniskiem ... ponżej zdjęcia dużo droższego paleniska (takiego za dychę) o podobnej konstrukcji zniszczonego (bezpowrotnie) przez "produkcję" wody o temperaturze około 40 stopni ...

IMG_8490 - Kopia.jpg IMG_8494 - Kopia.jpg IMG_8495 - Kopia.jpg

Pozdrawiam.

PS. wg ... mniej więcej tak to będzie u Ciebie wyglądać po dwóch sezonach ...

Moc nie ma znaczenia w kontekście Twojej własnej wypowiedzi. Albo kumasz to co piszesz, albo nie pisz, bo zamieszanie robisz...:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?247159-Kominek-z-PW-jaki-wk%C5%82ad&p=7107001&viewfull=1#post7107001

To kolejny wątek w którym wg39070 naklika jakieś głupoty. W/g mnie ma problem z komunikacją, wyrażaniem swoich myśli albo z czytaniem ze zrozumieniem albo wszystko razem. Zatem Kominki Piotr Batura nie ma co marnować na niego "paluszków na klawiaturze".