Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze koloru kostki brukowej na taras

Afera86

Recommended Posts

Witam,

kończę urządzać swoją szeregówkę w dużym stopniu z pomocą forum. Chciałabym się zwrócić do was o pomoc w wyborze koloru kostki brukowej na taras. Dołączam zdjęcia elewacji która delikatnie mówiąc nie trafia w mój gust przez ten uroczy żółty kolor :D Wybraliśmy kostkę jako najtańszą z opcji. I tutaj zaczyna się problem z dopasowaniem koloru żeby miało to ręce i nogi. Najchętniej zrobiłabym jasny szary połączony z grafitowym ale boje się, że będzie już zbyt dużo kolorów. Druga opcja to jasny szary z jasno brązowym obrzeżem lub odwrotnie jasny brąz z jasnym szarym wykończeniem. Ewentualnie połączenie jasnych i ciemnych brązów. Bardzo proszę o pomoc w wyborze, a może ktoś ma inną ciekawą propozycję. Chodzi mi tylko o dobór kolorów, kształty na zdjęciach tylko podglądowe.

Elewacja:

12273768_966164093461401_4707573614393587646_o.jpg

Opcja nr 1 szary plus grafit:

Bez tytułu.jpg

Opcja nr 2 szary plus jasny brąz:

ARTIMG5178fe207d8c5_oryg.jpg

Opcja nr 3 jasny brąz plus szary/grafit:

730fc8a503afef295f47a62606d11eda.jpg

Opcja nr 4 połączenie brązów

polbruk_granito_latte_3231685.jpg

Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez Afera86

2 lub 3 - masz szare wstawki na elewacji i brązowe okna

możesz też zrobić tras po prostu jednokolorowy - szary.

Poglądowo - żółta elewacja szary taras:

http://www.kostka.net.pl/img/4_02.jpg

http://www.forfiter.pl/img/prace_brukarskie_polozenie_kostki_brukowej_granitowej_kety_.jpg

Na twoim miejscu wybrałabym wielkoformatowe płyty tarasowe - nie chodzi o gres, tylko o coś takiego:

http://cdn22.pb.smcloud.net/s/image/t/3002/plyty_tarasowe_trawertyn_3216791.jpg

Edytowane przez Elfir

Dziękuje za odpowiedź. Te wstawki są takie szaro beżowe ale dodatkowo jest szary dach oraz szare poręcze. Znalazłam kostkę Urbanika 60 o wymiarach 60x20 w kolorze inez płomieniowany i to wstępnie chciałabym ułożyć. 50 zł metr kwadratowy. I właśnie nie wiem czy łączyć z tym jasnym brązem który nawiązywał by do okien i płotków które mam wokół. Czy dać po prostu zwykłe szare wykończenie. Chyba że jest opcja żeby wogóle niczym tego nie wykańczać bo w kolorze inez nie ma żadnych obrzeży.

8399_inez_plomieniowy6.jpg

avanti_carmino_polbruk.jpg

carmino_zolty_gladki_avanti_szary2.7bcdd4d9.jpg

Jeśli chodzi o wykończenie tarasu polecam gorąco płyty z betonu architektonicznego o wymiarach 80cm x 80cm x 3cm krakowskiej firmy Luxum. Możecie wybierać w aż ośmiu kolorach. Taras wykończony takimi płytami wygląda niezwykle interesująco i gustownie. Polecam rozważyć tą opcję. Znajoma wykończyła nimi taras u siebie i wygląda fenomenalnie.

Polecam zajrzeć na stronę Luxum i przejrzeć galerię. Na pewno znajdziecie coś co wpasuje się w wasz gust. Poza tym mają świetne umywalki wykonane na indywidualne zamówienie :)

[spam]

Edytowane przez Elfir

Ten pomysł z dużymi płytami jest o wiele lepszy niż standardowa kostka brukowa. Po tarasie nikt nie jeździ samochodem, nie ma potrzeby kładzenia tam tradycyjnego bruku, którego grubość wynosi 6 cm.

Mnie się np. podoba coś takiego i również można nawierzchnię na takim tarasie zrobić w jeden dzień.

kavero-3.jpg

Afera86, ja też*odradzam Ci kostkę na taras. Spróbuj "ogarnąć*całość", stonować, inaczej otoczenie przed domem będzie za bardzo "rozedrgane", a już na pewno nie daj się namówić na kostkę*w różnych kolorach. Super jest*koncepcja Elfir, płyty tarasowe, te na ostatnim zdjęciu. Ja też*widziałabym u Ciebie bardziej szarości niż beże. U mnie na tarasie też płyty i bardzo się sprawdzają.

IMG_1046.jpg