Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość OSB na drzwi tymczasowe?

Recommended Posts

Chciałbym zrobić drzwi tymczasowe, skrzydło wys 230cm, szer. 100cm. Czy grubość 12mm wystarczy? Nie chcę dawać zbyt ciężkiej, bo obawiam się, że to tylko obwiśnie na zawiasach. Drzwi i tak przecież nie będą "antywłamaniowe", jak ktoś będzie chciał, to wejdzie. Jak już ma ukraść wiertarkę, to lepiej przez drzwi z płyty, niż przez okno.

A może OSB to zły pomysł i lepiej coś innego? Sklejka? Deski?

Chciałbym zrobić drzwi tymczasowe, skrzydło wys 230cm, szer. 100cm. Czy grubość 12mm wystarczy? Nie chcę dawać zbyt ciężkiej, bo obawiam się, że to tylko obwiśnie na zawiasach. Drzwi i tak przecież nie będą "antywłamaniowe", jak ktoś będzie chciał, to wejdzie. Jak już ma ukraść wiertarkę, to lepiej przez drzwi z płyty, niż przez okno.

A może OSB to zły pomysł i lepiej coś innego? Sklejka? Deski?

Ja kupiłem zwykłe drzwi "płyciaki" z ościeżnicą metalową w Castoramie. Dałem za wszystko 190 zł. Jak założę docelowe to odsprzedam komuś na budowę za pół ceny.

Myślałem o tym, ale niestety wszystkie tanie drzwi to są na 210cm. A ja mam do zamknięcia otwór o wysokości 248cm (bo grubość wylewki).

ja zrobilem z desek calowek, kupilem w tartaku, ulozylem obok siebie, docialem pila i skrecilem od tylu deskami w ksztalcie z zeby soe nie rozjezdzaly, dokrecilem budowalne zawiasy i tak smigaly 2 lata, teraz beda nastepna budowe obskakiwac. Calosc wyszla z 40zl

Nie zostało Ci kawałek kalenicy lub murłaty? Jak nie to podjedź do pobliskiego tartaku niech Ci dotną kantówke na wymiar. Przykręć ją do nadproża lub zrób zastrzał do ścianek i będziesz miał światło na 210...

Dobre podejście do tematu. Zgadzam się w 100-u procentach.

Też chciałem to zaproponować.