BZiSZ 19.03.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Witam, Po niedzieli będą montować meble kuchenne z zabudową płyty gazowej i piekarnika elektrycznego. Zauważyłem, że w ścianie mam dwa gniazdka. Jedno normalne na wtykę, a drugie to otwarta puszka w której jest 5 kabli, zapewne jest to gniazdko do podłączenia płyty indukcyjnej. Mam dwa pytania: 1. Czy można podłączyć piekarnik elektryczny pod to gniazdo z 5 kablami do indukcji? Jeśli tak, to w jaki sposób. 2. Czy można podłączyć płytę gazową i piekarnik elektryczny do jednego typowego gniazdka poprzez rozgałęźnik, czy te dwa urządzenia mogą na pracować na jednym gniazdku? Zdjęcie prezentuje gniazdko o którym piszę w pytaniu nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Odpowiedź na pytanie drugie - jeżeli urządzenia odbiorcze posiadają fabrycznie wbudowany przewód z wtyczką, można podłączyć do gniazd instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BZiSZ 19.03.2016 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Tak zarówno płyta gazowa jak i piekarnik elektryczny mają firmowe wtyczki. Sprawdzałem jak przywieźli bo słyszałem, że czasem ludzie dostają sprzęt bez wtyczek tylko same kable. Podłączyć to ja wiem, że mogę. Tylko czy mogę te dwa urządzenia pod jedno (jak na obrazku) przez rozgałęźnik? Czy nie będzie jakiegoś dużego obciążenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Proszę podać moce znamionowe tych urządzeń oraz rodzaj i wielkość zabezpieczenia tego gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BZiSZ 19.03.2016 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Może być tak, że podam linki do sprzętów? Co do gniazdka to nie znam się zbytnio, ale wiem, że w środku są 3 przewody grubości 2,5. http://www.mediaexpert.pl/plyty-do-zabudowy/plyta-gazowa-amica-pgx-6510,id-291483#tab_description http://www.mediaexpert.pl/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-amica-tebf6521aa,id-188727#tab_description Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BZiSZ 19.03.2016 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Mogę dodać, że gniazdko jest z nowego budownictwa, budynek nowy oddany przez developera 2 m-ce temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Dla płyty gazowej obwód elektryczny dotyczy tylko zapalarki.Dla piekarnika o mocy 2,9 kW mamy obciążenie rzędu 13 A.Ponieważ jest to odbiornik o mocy powyżej 2 kW, wskazane ze względów użytkowych, by był to obwód wydzielony.Jeżeli tego nie zrobiono, można wykorzystać obwód "siłowy" do zasilania piekarnika, ale takie rzeczy tylko przez elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BZiSZ 19.03.2016 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 A językiem dla laika? Że niby to gniazdko się nie nadaje do piekarnika? Jeśli tak to po co było montowane w tym miejscu, przecież nie pod mikser... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 A językiem dla laika? Że niby to gniazdko się nie nadaje do piekarnika? Jeśli tak to po co było montowane w tym miejscu, przecież nie pod mikser... Nikt nie napisał że się nie nadaje, ale jak jest jeszcze coś prądożernego na tej samej lini to może się okazać że często będziesz chodził do rozdzielnicy. Możesz to w bardzo prosty sposób sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BZiSZ 19.03.2016 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Zapalarka w płycie prądożerna? A myślałem, że to tylko daje iskrę i tyle wszystkiego z jej pobierania prądu. A co z pytaniem nr 1. Mogę tam podpiąć piekarnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Zapalarka w płycie prądożerna? A myślałem, że to tylko daje iskrę i tyle wszystkiego z jej pobierania prądu. A co z pytaniem nr 1. Mogę tam podpiąć piekarnik? A jesteś pewien że to gniazdo to wspomniany obwód wydzielony???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Zapalarkę pomijamy przecież.Ważne, czy to gniazdo jest na osobnym obwodzie (i zabezpieczeniu), czy wspólne z innymi gniazdami kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BZiSZ 20.03.2016 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Wydaję mi się, że jest wspólne ze wszystkimi w kuchni, gdy testowałem włączniki w skrzynce. Po kolei odpalałem po jednym i sprawdzałem próbnikiem, to jeden przycisk był chyba odpowiedzialny za dane pomieszczenie. Swoją drogą to taka norma teraz w budownictwie, że gniazdka są połączone w pomieszczeniu i podpięte do jednego przycisku w rozdzielnicy? Dobra wezwę elektryka z uprawnieniami, aby rzucił okiem i powiedział fachowo czy zastosować rozwiązanie z pytania 1 czy 2. Edytowane 20 Marca 2016 przez BZiSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Wobec tego deweloper poszedł na łatwiznę, i dał na kuchnię JEDEN obwód 1-fazowy, co jest wielkim błędem.Przeciętny elektryk wie, że to właśnie w kuchni są instalowane urządzenia odbiorcze o zwiększonej mocy - piekarnik, czajnik, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, a nawet pralka.Włącz wszystkie na raz, a przekonasz się, jak zareaguje to zabezpieczenia po określonym czasie.PS. Mam nadzieję, że RCD również zainstalowano w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 20.03.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Wątpię żeby tak było, jeden obwód w kuchni to nawet deweloper tak nie robi, nie te czasy. Najlepiej wezwać elektryka, z fusów wróżyć nikt nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 To dlaczego autor napisał : Wydaję mi się, że jest wspólne ze wszystkimi w kuchni, gdy testowałem włączniki w skrzynce. Po kolei odpalałem po jednym i sprawdzałem próbnikiem, to jeden przycisk był chyba odpowiedzialny za dane pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetgus 23.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Ta puszka to zasilanie 3-fazowe do kuchni właśnie, nie koniecznie tylko do indukcji. Piekarnik elektryczny zakończony jest zwykłym przewodem bez wtyczki, natomiast szczerze mówiąc lepiej żeby to podłączyła osobą choć z odrobiną wiedzy elektrycznej.Piekarnik na ogół ma dość dużą moc - najlepiej dla instalacji byłoby go podpiąć właśnie pod ten obwód 3-fazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Skoro urządzenie odbiorcze nie jest wyposażone we wtyczkę, to z reguły przewód tego urządzenia należy podłączyć do przygotowanego wypustu.Raczej potrzebna jest wtedy osoba z ważnym świadectwem kwalifikacyjnym G1, a nie ludek spod budki z piwem z odrobiną chęci i wiedzy, proszę pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.03.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Piekarnik na ogół ma dość dużą moc - najlepiej dla instalacji byłoby go podpiąć właśnie pod ten obwód 3-fazowy. Na ogół to piekarnik ma mniejszą moc niż płyta indukcyjna, czasami znacznie. Autor wątku pisał o piekarniku jednofazowym zakończonym wtyczką raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.03.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Tyle, że autor nie wspominał czy rozłącza "przycisk" 3x16A czy 1x16A..może być tak, że deweloper doprowadził 3F do kuchni i rozdzielił je między gniazdo 3F i pozostałe gniazda. Pamietać należy, że większośc płyt działa na 2L+N+PE więc dodatkowa faza może być wykorzystana właśnie pod piekarnik zaś osobne zasilanie 1F może być użyte pod sprzęty typu lodówka, okap, itd...inna sprawa, że ja zrobiłem w kuchni w sumie 3 obwody (1x16A gniazda nablatowe+okap+oświetlenie blatów, 1x16A zmywarka + lodówka+gniazda robocze na ścianach, 3x16A pod właśnie płytę[osobne RCD]) oczywiście oświetlenie górne + nad stołęm na osobnym 1x10A ale to już na innym RCD wspólnym z innymi oświetleniami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts