borys24so 19.03.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Witam. Właśnie elektryk zakończył prace montażu instalacji elektrycznej w nowym domu jednorodzinnym. Poinformowałem go, że będę potrzebował protokół instalacji elektrycznej. Powiedział, że on nie posiada uprawnień do wystawiania takich dokumentów, ale zadzwoni do znajomego i taki protokół mu wyda. No i oczywiście ten jego kolega bierze za to 100zł. Wszystko ok, bo podobno może robić jeden a odbierać kto inny, ale jak powinien wyglądać taki odbiór?Pytałem się czy ten jego znajomy przyjedzie na budowę to powiedział, że nie ma takiej potrzeby bo wie jak on robi instalacje i nie musi przyjeżdżać nawet. Wystawi tylko kwit. No tak, ale czy nie potrzebne są jakieś pomiary czy coś w tym stylu choćby dla bezpieczeństwa mojego i mojej rodziny nie mówiąc już o takim wymogu np w starostwie gdzie będę musiał złożyć protokół?Proszę o poradę czy powinienem domagać się jakichś pomiarów a jeśli tak to jakie są niezbędne by protokół był kompletny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Witam. Właśnie elektryk zakończył prace montażu instalacji elektrycznej w nowym domu jednorodzinnym. Poinformowałem go, że będę potrzebował protokół instalacji elektrycznej. Powiedział, że on nie posiada uprawnień do wystawiania takich dokumentów, ale zadzwoni do znajomego i taki protokół mu wyda. No i oczywiście ten jego kolega bierze za to 100zł. Wszystko ok, bo podobno może robić jeden a odbierać kto inny, ale jak powinien wyglądać taki odbiór? Pytałem się czy ten jego znajomy przyjedzie na budowę to powiedział, że nie ma takiej potrzeby bo wie jak on robi instalacje i nie musi przyjeżdżać nawet. Wystawi tylko kwit. No tak, ale czy nie potrzebne są jakieś pomiary czy coś w tym stylu choćby dla bezpieczeństwa mojego i mojej rodziny nie mówiąc już o takim wymogu np w starostwie gdzie będę musiał złożyć protokół? Proszę o poradę czy powinienem domagać się jakichś pomiarów a jeśli tak to jakie są niezbędne by protokół był kompletny Oczywiście powinieneś domagać się pomiarów, nie ma czegoś takiego jak ktoś wie jak wykonuje instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Proszę się nie dać wyrolować.Wykonawca sporządza dokumentację powykonawczą, jeżeli instalacja znacząco odbiega od projektu.Schemat/y, opisy, oświadczenie, gwarancja oraz protokół badań, zgodnie z PN-HD 60364-6:2008.Pomiarowiec z sufitu weźmie wyniki ?A gdzie istotne elementy typu zapisy z oględzin - zapisy dotyczące badanych obwodów i wyniki prób ?(Zapisy szczegółów dotyczących obwodu i wyników prób powinny identyfikować każdy obwód łącznie z jego urządzeniem(-ami) ochronnym(-ymi) i zawierać wyniki odpowiednich prób i pomiarów) PS. Protokół i oświadczenie stanowią załącznik do dziennika budowy i zgłoszenia do zakończenia robót budowlanych w celu uzyskania pozwolenia na zamieszkanie (o ile się nie mylę, procedura ta została uproszczona, ale o tym powinien doskonale wiedzieć kierownik budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 19.03.2016 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi.Czy zatem nie zapłacić temu co robił instalację dopóki ktoś mi nie wykona rzetelnego odbioru? Bo gdy zapłacę a okaże się przy pomiarach, że coś jest nie tak to wtedy mogę mieć ciężko wyegzekwować poprawę gdyż nie mam umowy z tym co mi robił instalację.Co mi w ogóle powinien dać wykonawca w cenie jaką z nim ustaliłem? Rozumiem, że odbiór i pomiary to już inny koszt dodatkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Czy zatem nie zapłacić temu co robił instalację dopóki ktoś mi nie wykona rzetelnego odbioru? Bo gdy zapłacę a okaże się przy pomiarach, że coś jest nie tak to wtedy mogę mieć ciężko wyegzekwować poprawę gdyż nie mam umowy z tym co mi robił instalację. Co mi w ogóle powinien dać wykonawca w cenie jaką z nim ustaliłem? Rozumiem, że odbiór i pomiary to już inny koszt dodatkowy? He, he - umowa na gębę, to i wykonanie na gębę, bez pewności, czy zrobiono dobrze. Co do ceny - nie wiemy, co zostało ustalone i jaki zakres w jej skład wchodzi, tak więc nie odpowiem. Szanujący się wykonawca, robiąc instalację dolicza elementy końcowe w postaci pomiarów i dokumentów, które wcześniej podałem. Pewnie miał być tanio, to teraz wyszło jak wyszło. Trzeba dopłacić, a cena zawarta jest w m. inn. katalogu : Kwestia ustalenia stawki r-g Odbioru nie przeprowadza D + pomiary, on daje gwarancję dobrze wykonanej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 He, he - umowa na gębę, to i wykonanie na gębę, bez pewności, czy zrobiono dobrze. Co do ceny - nie wiemy, co zostało ustalone i jaki zakres w jej skład wchodzi, tak więc nie odpowiem. Szanujący się wykonawca, robiąc instalację dolicza elementy końcowe w postaci pomiarów i dokumentów, które wcześniej podałem. Pewnie miał być tanio, to teraz wyszło jak wyszło. Trzeba dopłacić, a cena zawarta jest w m. inn. katalogu : [ATTACH=CONFIG]350561[/ATTACH] Kwestia ustalenia stawki r-g Odbioru nie przeprowadza D + pomiary, on daje gwarancję dobrze wykonanej roboty. Właśnie nie miało być tanio. Chłopak bystry i zorientowany w robocie. Cenę dał z górnej granicy ponieważ nie była to instalacja podstawowa jak w planie. Porobił dodatkowo alarm, rolety, monitoring, agregat. Mogłem wziąć tańszych, ale ten był sprawdzony i polecony bo prędzej robił u dwóch znajomych. Generalnie nie mam pretensji, że za protokół muszę dopłacić. W ogóle nie wiem czy dobrze rozumiem ten cały odbiór instalacji. Budynek ma dopiero instalację i świeże tynki. Nie ma zamontowanych gniazdek, wyłączników itp. tylko przewody w puszkach. Czy to teraz w ogóle przeprowadza się odbiór instalacji i wspomniane pomiary? Czy przed wprowadzką jak będzie już wszystko porobione. Problem tkwi w tym, że jak teraz zapłacę wykonawcy instalacji ustalone pieniądze a ktoś z zewnątrz będzie robił mi pomiary do protokołu i okaże się, że coś jest nie tak to co wtedy? Nie mam żadnego papierka od wykonawcy - to mnie martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Nie przeprowadza się.Papierek od wykonawcy powinien być, a ustaloną cenę pomniejszamy o kwotę za pomiary i protokół po zainstalowaniu osprzętu.Nawet oświadczenie wykonawcy, że zrobiono zgodnie z przepisami, będzie tu wskazane, że o gwarancji nie wspomnę. Proszę o zdjęcie rozdzielnicy bez osłony, i dowiemy się, czy bystry i zorientowany chłopak wykonał zgodnie z normami. PS. Sprawdzony i polecony człowiek nie ma świadectwa kwalifikacyjnego ?Dziwne. Edytowane 20 Marca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję za zainteresowanie. Wklejam wiec zdjęcie z rozdzielnicy na poddaszu ponieważ na część parterową mam drugą rozdzielnicę a nie mam w obecnej chwili zdjęcia jak była już kompletna. Tą główną rozdzielnicę wkleję wieczorem. trochę złe zdjęcie wsatwiłem bo zaciski są jak się okazuje. Na górze. Edytowane 20 Marca 2016 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dziękuję, nie mam więcej pytań. Nic dziwnego, że nie posiada świadectwa kwalifikacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dziękuję, nie mam więcej pytań. Nic dziwnego, że nie posiada świadectwa kwalifikacyjnego. Kurcze co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Kurcze co jest nie tak? Wypunktuję, będzie łatwiej : - brak wyłącznik głównego (moim zdaniem aż tak bardzo nie razi) - zastosowanie RCD 4-polowych do odbiorników 1-fazowych, co może się w przyszłości zemścić - brak listew zaciskowych do przewodów N i PE (gdzie są podłączone przewody o barwie zielono-żółtej ?) - wpychanie kilku żył przewodów pod jeden zacisk aparatów - brak rezerwy w rozdzielnicy - brak oznaczeń żył przewodów - ogólny bałagan Wystarczy ? Kicha, proszę pana, wielka kicha. Przecież to nie elektryk robił. Upoważniam kolegę do przekazania tych informacji bystremu chłopakowi Edytowane 20 Marca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Rozdzielnica główna + rolety Te listwy zaciskowe do przewodów N i PE to wszystkie chyba są na górze tej głównej rozdzielnicy. Edytowane 20 Marca 2016 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Mam kolejne pytanie, niestety - w której szkole uczą osadzania rozdzielnic na piankę ?Stolarskiej ? Edytowane 20 Marca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Generalnie to rozdzielnice są przykręcone też do ściany więc chyba nie wylecą Dziękuję Panowie za odpowiedzi a zwłaszcza tobie elpapiotr. Jutro podjedzie elektryk z uprawnieniami na oględziny. Będzie mi robił pomiary i później protokół. Zaznaczył, że jak będzie kaszana to nie weźmie tego na siebie. Jeśli będzie trzeba coś poprawić to określi się jakie to koszta i ja wtedy poinformuję o tym wykonawcę instalacji by nie był zaskoczony przy wypłacie. Edytowane 20 Marca 2016 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marny 20.03.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Niezły makaron w tych rozdzielnicach.Druty zatopione w piance i chyba samą rozdzielnicę wygięło od niej.Przewody ochronne podłączone pod styczniki i pod kontrolką faz też jednego widzę.Na lewej szynie jest jakiś brązowy przewód i na wago złączce ochronne z brązowymi.I ochronny na niebieskiej szynie.Po cztery druty pod jeden zacisk. Masakra.I to jeszcze żadnej rezerwy nie ma.A ochronniki przepięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 A ochronniki przepięć? Pewnie w projekcie nie było !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 :eek: jest aż tak źle? Ciekaw jestem czy ten elektryk z uprawnieniami zauważy błędy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Nic nie tłumaczy wykonawcy nieznajomość przepisów.Proszę bardzo - Dz. U. Nr 75 poz. 690 : Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.Było już sporo zmian w tym Rozporządzeniu, ale nie uległy zmianie punkty odnośnie m. inn. stosowania ochrony przepięciowejhttp://psseelblag.ornet.pl/datadir/doc/bip_1299746305.pdfProszę czytać rozdział 8 , ze szczególnym naciskiem na paragrafy 183 i 184.Rozporządzenie powyższe jest wykonawcze do Prawa budowlanego, nadrzędnego w swojej roli. PS. Jest uziom fundamentowy w budynku ?Jest GSW w budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 PS. Jest uziom fundamentowy w budynku ?Jest GSW w budynku ? 2 x nie.Pierwszy elektryk , który robił mi rok temu przyłącze od słupa do rozdzielnicy z rok temu mówił coś o pręcie, że jakby w razie robił instalację to wbije w ziemię i ten przewód od rozdzielnicy tak wisiał i czekał. Myślałem, że ten ,,bystry'' co robił mi instalacje zrobi tak jak tamten mówił, ale powiedział, że to jest niepotrzebne bo uziemienie mam z energetyki. Od licznika idzie przewód 5-cio żyłowy i jest tam żółto-zielony właśnie. No to skoro tak mówił to dałem spokój z tym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Jedna wielka bzdura.ZE nie życzy sobie łączenia roboczego uziemienia sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym obiektu.Kierownik budowy też tyłek zmoczył, bo jego psim obowiązkiem jest znać Prawo budowlane.Przy budowie fundamentów MUSI być elektryk, który nauczy kierbuda (niedouczonego zresztą) wykonywania uziemień. Jeszcze wyjdą kolejne kwiatki w trakcie dyskusji.Ten zielono-żółty jest gdzieś podpięty przy liczniku ?Coraz piękniej się robi ! PS. Jaki układ sieci zasilającej jest podany w warunkach technicznych zasilania ?Czy przyłącze do budynku jest napowietrzne ? Edytowane 20 Marca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts