Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiał na budowę ścian w domu jednorodzinnym.

Recommended Posts

Witam,

Czy osoby które pobudowały swój domek z betonu komórkowego żałują tego wyboru? czy wg Was po kilku latach użytkowania domu zbudowanego z betonu komórkowego zdecydowalibyście się drugi raz na ten materiał czy może jednak wybralibyście ceramikę? Czym się kierowaliście przy wyborze betonu komórkowego i czy spełnił on Wasze oczekiwania już w praktyce?

• 2 weeks później...
Nie ma czego żałować wybierając beton komórkowy. Buduje się z tego bardzo szybko, niewiele kleju się zużywa na cienkie spoiny, materiał jest ciepły, łatwo obrabialny, bruzdowanie pod elektrykę, puszki czy rury nie sprawia kłopotów tak jak ceramika. Nie do końca rozumiem o co chodzi w ceramice, ani to ciepłe, docinanie jest upierdliwe, wiercenie czy bruzdowanie delikatnie mówiąc wkurzające. Ktoś pisał, że w bloku z ceramiki wieje gniazdkami, a nawet śmierdzi papierochami od sąsiada z dołu, to badziewie dziurawe jak sito :D. Jedynym materiałem, który mógłbym wybrać zamiast bk są silikaty.

• 3 weeks później...
Jedynym materiałem, który mógłbym wybrać zamiast bk są silikaty.

Ale na ścianę jednowarstwową? Toż miałbyś wtedy ściany grubości circa 80 cm! :p Co do różnic beton kontra ceramika, to moim zdaniem więcej minusów ma akurat beton - szczególnie, że ten na ściany jednowarstwowe jest bardzo mało zagęszczony, przez co izolacja akustyczna spada do szalonych 35 db :p Przy ścianie dwuwarstwowej można by się było już nad tym materiałem zastanowić. W ceramice jest jeden mega ciekawy produkt na ściany 1W - to jest Porotherm T. Pustak z wełną mineralną wtłoczoną w żebra. Izolacja termiczna jest na poziomie jednowarstwowego betonu komórkowego, ale przy zachowaniu dobrych parametrów Mpa (bodaj 7,5) i Rw (prawie 50 db). To są wartości nieosiągalne w jednowarstwowym BK.

W ceramice jest jeden mega ciekawy produkt na ściany 1W - to jest Porotherm T. Pustak z wełną mineralną wtłoczoną w żebra. Izolacja termiczna jest na poziomie jednowarstwowego betonu komórkowego, ale przy zachowaniu dobrych parametrów Mpa (bodaj 7,5) i Rw (prawie 50 db). To są wartości nieosiągalne w jednowarstwowym BK.

.... taaaaa, a każde pionowe łączenie między tymi Poro.... to mostek termiczny, przecież tam w przekroju grama wełny nie ma. Kompletnie nie nadaje się to na ścianę bez dodatkowego ocieplenia. Dobra izolacja, to ciągła izolacja, a nie taka, jak w tym Porothermie.

Ale na ścianę jednowarstwową? Toż miałbyś wtedy ściany grubości circa 80 cm! :p Co do różnic beton kontra ceramika, to moim zdaniem więcej minusów ma akurat beton - szczególnie, że ten na ściany jednowarstwowe jest bardzo mało zagęszczony, przez co izolacja akustyczna spada do szalonych 35 db :p Przy ścianie dwuwarstwowej można by się było już nad tym materiałem zastanowić. W ceramice jest jeden mega ciekawy produkt na ściany 1W - to jest Porotherm T. Pustak z wełną mineralną wtłoczoną w żebra. Izolacja termiczna jest na poziomie jednowarstwowego betonu komórkowego, ale przy zachowaniu dobrych parametrów Mpa (bodaj 7,5) i Rw (prawie 50 db). To są wartości nieosiągalne w jednowarstwowym BK.

A teraz pytanie za 100pkt - czy ktoś tu pisał o ścianie jednowarstwowej ?

Może zanim zaczniesz sie rozpisywać, promując wyroby firmy na W. to to przeczytaj wypowiedzi poprzedników.

Koniecznie ze zrozumieniem.

generalnie to jakiś tzw. szajs te ściany jednowarstwowe.

znam osobę co wybudowała z ceramiki 44 cm bez wypełnienia żadnego i jakoś nie narzeka. Dom blisko 100m2 + piwnica i rocznie 3 tony ekogroszku idzie. Więc się da. Ale ja i tak swój buduje z 2 warstw :)

Na forum jest jedna osoba, która budowała jednowarstwową kilka lat temu - adamuss. Ale to rodzynki.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Robert Konieczny ma cały dom z litego betonu.

http://culture.pl/sites/default/files/images/imported/architektura/galerie/gl%20na%20przyklad%20nowy%20dom%20polski%20wystawa/galera/na%20przyklad%20nowy%20dom%20polski%209_7016830.jpg

Ten dom był niedawno prezentowany w programie TV "Polska dobrze zaprojektowana"

Nie do końca jest z betonu. Więźba dachowa drewniana, pokrycie dachu to membrana taka jak dla dachów płaskich, ale efekt wizualny, świetny.

Korzyści akumulacji betonu, inwestor-architekt, pozbył się natryskując piankę na ściany od wewnątrz. Pewnie musi wystarczyć akumulacja podłogi i ścian działowych.

Przed nadmiernym nasłonecznieniem zabezpieczają przesuwane ściany zasłaniające wielkie okna. Wejście do domu zrealizowano zwodzonym mostem.

Piękny dom i piękne widoki oglądane z jego wnętrza przez ściany ze szkła.

Pozdrawiam

Cezary

Akurat nadproża i wieńce są w domach 1W docieplane wełną mineralną :) Tak to wygląda na rysunku technicznym: https://scr.hu/2dxx/50cgk

Tak, czy tak 1W nie ma większego sensu, szczególnie w Porothermie, który jest najmniej szczelnym materiałem budowlanym, co wielu użytkowników zauważa po wprowadzeniu się (przedmuchy w okolicach gniazdek).

Jako "cichy klakier" firmy na W. będziesz miał inne zdanie, ja powiem tylko "byłem, mieszkałem i nigdy więcej dziurawej ceramiki i ściany 1W"

Edytowane przez fotohobby

Akurat nadproża i wieńce są w domach 1W docieplane wełną mineralną :) Tak to wygląda na rysunku technicznym: https://scr.hu/2dxx/50cgk

Sadząc po grubości wełny - wielki mostek cieplny. Nie wierzę, że w tym miejscu ściana spełnia normy dla przegród budowlanych.