atomboy 20.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Witam, Czy jest to realna kwota za dom szkieletowy (drewno) 300tys (plus około 50tys zapasu na niezaplanowane wydatki) Szukam projektu oraz wykonawcę najlepiej z małopolski być może ktoś z was ma takie doświadczenie i może mi doradzić / odradzić coś polecić. Nie mam żadnego doświadczenia w budowaniu poza wiedzą teoretyczną z googlea... Chciałbym aby budynek uwzględniał takie parametry - powierzchnia 120-150m2 - garaż 1-2 stanowiskowy - parter z poddaszem użytkowym - rozmieszczenie pokoi, kuchnia etc to już chyba drugoplanowe potrzeby ale: parter raczej standard, duży salon z otwartą kuchnią, jakiś pokoik lub też nie, łazienka, spiżarka, pomieszczenie gospodarcze poddasze pokoje 3, łazienka, miejsce na garderobę w sumie tyle . stan wykończenia najlepiej taki aby dało się wprowadzić i żyć a ewentualne urządzanie w miarę czasu i możliwości Jaki jest teoretyczny czas budowy przy założeniu, że nie napotka się na jakieś poważne problemy? producenci piszą o 2-4 miesiącach natomiast niektórzy userzy forum mówią, że i rok może potrwać. Liczę na pomoc i nie linczujcie jeśli coś źle opisałem lub wymagania zbyt wyśrubowane, po prostu nie znam się na tym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.03.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Jak już na początek się pytasz czy "starczy" - to na początek tnij ten garaż. A w ogóle budowa patyczaka nie jest specjalnie tańsza od murowanego, a zawsze murowany to solidniejszy, dłużej wytrzyma i sprzedać się da ewentualnie bez dużej straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.03.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 zmieścisz się bez problemu w tej kwocie , łatwo ją przekroczyć ale przy średnich wymaganiach( bez złotych klamek) to bez problemu .Czas to 8-9 miesięcy z wykończeniem jeżeli ma być prawidłowo zrobiony .Cztery miesiące to chyba stan surowy zamknięty , ( prefabrykowane budują szybciej )- poszukaj bardzo dobrej firmy ! chętnie pomogę w szczegółach - podjął bym się ale przyszły rok odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 20.03.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 jak bez garażu to na 99% zmieścisz się w tej kwocie, samo wykończenie może kosztować 10tys jak i 100tys, kwestia czego oczekujesz i co samemu potrafisz zrobić. Czas od wbicia łopaty do zamieszkania max 6mies. Budowa trwa długo jak komuś niezależy na czasie i ekipy przychodzą kiedy chcą, są tygodniowe przerwy, bez jakiegoś planu. Biorąc jedną firme wyjdzie ok 3-4mies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomboy 20.03.2016 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem ale na chwilę obecną 75% że będzie to szkielet. Mieszkam w murowanym a mój kolega ma szkielet od 15 lat widzę wady i zalety zarówno jednej jaki i drugiej konstrukcji. Nie chcę rozpoczynać tematu co jest lepsze bo wiem jak to się skończy a wątek zyska dodatkowe zylion stron polemiki. Z ewentualną sprzedażą też się nie martwię dom ma być docelowy ale nie sądzę aby na "zawsze" miałem na oku gotowy z fajną działką - patyczak. Wystawiony było od około 1 miesiąca a chętnych na tyle, że była aukcja z której odpadłem z tego co widzę zainteresowanie "lekkimi" domami jest całkiem spore. Poza tym mieszkałem pół roku w typowym kanadyjczyku akurat podczas srogiej zimy i ufam tej konstrukcji. Jednakże rozważam wszystkie możliwości nadal w tym murowanej czy betonokeramzytów a nawet prefabrykowane. Bardziej w kategoriach nie co jest najlepsze ale co bardziej potrzebuję i w jakim środowisku dom będzie stać. Niestety z garażu nie zrezygnuję, lubię majsterkować, samochody, cross quady etc. musi być W domu będę w stanie sam zrobić elektrykę, płytki, podłogi - złotych klamek nie będzie. Edytowane 20 Marca 2016 przez atomboy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 22.03.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Witam,od ponad pół roku mieszkam w domu szkieletowym, pasywnym. Ma razem z garażem 2-stanowiskowym i małym warsztatem 250 m. Nie mam złotych klamek, ogrzewam elektrycznie, więc odpadły koszty kominów i instalacji grzewczej, jest rekuperacja. Do ocieplenia zastosowano wełnę drzewna Steico, która ma znacznie lepsze parametry cieplne - akumuluje ciepło. Mogę podzielić się doświadczeniem, jesli pojawią się pytania...Ale moim zdaniem te środki to będzie 2 x za mało. No chyba, że sam inwestor będzie robił wykończenie i wiele robót towarzyszących. Budynek drewniany wymaga wielu dodatkowych prac, których nie robi się przy domu murowanym. Mój dom wyszedł znacznie drożej niż miał, bo Mąż zmarł w trakcie budowy i wszystkie etapy budowy kończyły mi firmy. Mąż potrafił wiele rzeczy zrobic sam - sam zbudował parter domu - wszystko własnoręcznie. Także ze względu na to że to budynek drewniany, nie mogłam go tak po prostu zostawić, jak bym zostawiła murowany. Mimo tego co mnie spotkało musiałam się zebrac w sobie i wykończyć, i decydować co jak zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.03.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam, od ponad pół roku mieszkam w domu szkieletowym, pasywnym. Ma razem z garażem 2-stanowiskowym i małym warsztatem 250 m. Nie mam złotych klamek, ogrzewam elektrycznie, więc odpadły koszty kominów i instalacji grzewczej, jest rekuperacja. Do ocieplenia zastosowano wełnę drzewna Steico, która ma znacznie lepsze parametry cieplne - akumuluje ciepło. Mogę podzielić się doświadczeniem, jesli pojawią się pytania... Ale moim zdaniem te środki to będzie 2 x za mało. No chyba, że sam inwestor będzie robił wykończenie i wiele robót towarzyszących. Budynek drewniany wymaga wielu dodatkowych prac, których nie robi się przy domu murowanym. Mój dom wyszedł znacznie drożej niż miał, bo Mąż zmarł w trakcie budowy i wszystkie etapy budowy kończyły mi firmy. Mąż potrafił wiele rzeczy zrobic sam - sam zbudował parter domu - wszystko własnoręcznie. Także ze względu na to że to budynek drewniany, nie mogłam go tak po prostu zostawić, jak bym zostawiła murowany. Mimo tego co mnie spotkało musiałam się zebrac w sobie i wykończyć, i decydować co jak zrobić. Pozdrawiam Życie nie jest sprawiedliwe ale dobrze że się nie poddałaś. Jak możesz to opisz jaki masz dokładnie dom, jakie warstwy przegród, może jakieś rzuty itp lub link do dziennika. Ogólnie dom szkieletowy czy nawet prefabrykowany Jest lepszy od domu murowanego a jego trwałość zależy od tego czy to będzie kanadyjczyk czy ciężki szkielet drewniany prefabrykowany. W przypadku tego drugiego jest to najlepsze rozwiązanie tyle że to nie będzie tańsze od domu murowanego ale za te same pieniądze szkieletowy dom powinien być cieplejszy. Jeżeli dom ma robić firma to warto pomyśleć o prefabrykacji bo szybciej powstanie a też będzie solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 03.04.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Od 2010 r. zapisywałam wszystkie nasze perypetie związane z projektowaniem domu specjalnie pod nasze potrzeby, budową, przez etap choroby Męża aż do przeprowadzki, wyszła z tego książka 130 stron a4, ale żadne wydawnictwo nie jest zainteresowane wydaniem, a nie stać mnie żeby wydać ją samodzielnie. Grubość ścian 40 cm - od zewnątrz idąc płyta elewacyjna steico 4 cm, ocieplenie pomiedzy szkieletem zewnętrznym, płyta osb jako przegroda, ocieplenie między szkieletem wewnętrznym, płyta rg. I tu pojawia się problem, trzeba pamiętać o wzmocnieniach na szafki, poręcz, telewizor, suszarkę sufitową itp. czyli trzeba wiedzieć już na etapie budowania jak będzie umeblowany dom, albo zastosować drugą płytę osb od środka i wtedy juz bez obawy można wszystko wieszać. Ja nie pomyślalam i pruli mi ścianę pod poręcze przy schodach. Dom jest naprawdę ciepły, grzejniki nie włączają się przy słonecznej pogodzie w zimie, tylko rano na godzinę lub dwie zależnie od temperatury, a to dzięki usytuowaniu i ogrodowi zimowemu, który przylega do południa do domu.Od świąt wielkanocnych jeszcze się nie właczyły grzejniki. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na mostki termiczne, jakość wykonania połączeń jest kluczowa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 03.04.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 aha mam do sprzedania 4 książki o budowie domów szkieletowych, niestety po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MakinTosz77 22.04.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Jednak przeczytałem to po 3 razy - do tej pory nie miałem wątpliwości - chcę drewniany, bo tanio i szybko, a nawet jeśli nie ma to znamion iwnestycji - trudno. Chociaż mieszkanie w centrum miasta jest dobrą inwestycją nigdy bym się na nie nie zdecydował. Myślę raczej w kategoriach przyjaznego budownictwa, domu, który jest ciepły, klimatyczny, ładny (!) i w którym się zestarzejemy. Ale teraz po Waszych postach zastanawiam się, czy nie podchodzę do tego zbyt romantycznie i czy faktycznie nie zapłacę więcej niż mnie stać... Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez MakinTosz77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 22.04.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 jak masz wątpliwości to pytaj ! drewno jest najlepsze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 12.04.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Książka o budowie szkieletowego domu pasywnego wydana. Jest do kupienia w księgarniach i w internecie. Tytuł: "PREZENT" PozdrawiamHanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts