gawel 20.03.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Witam serdecznie, może zbyt słabo szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu stąd pozwalam sobie na założenie niniejszego wątku…Ogrzewam mój domek już kilkanaście lat elektrycznymi konwektorami i jestem bardzo zadowolony, łączna moc grzejników to 6 kW plus mata grzejna 0,4 kW. Przymierzam się za kilka lat do remontu kapitalniejszego i nosi mnie żeby cos zmienić i unowocześnić i kusi mnie posiadanie pompy ciepła. No tak ale nie posiadam wodnego CO to co mam zrobić ? I wpadłem na pomysł kupię pompę multisplit inwerterową powietrze-powietrze czyli w skrócie po prostu Klimę. W moim przypadku za jednostkę zewnętrzną i dwie jednostki typu konsole podokienne zapłacę od 8 do 10 tys i umieszczone będą w największych 2 pomieszczeniach w pozostałych pokojach pozostanę przy grzejnikach elektrycznych bo faktycznie zdają egzamin a ich łączna moc to 2kw i dobranie jednostek wewnętrznych o tak małej mocy jest niemożliwe, planuje również podłogówkę elektryczną w całej kuchni.Co sądzicie o ogrzewaniu domu Klimą? Może ktoś ma takie rozwiązanie. Z całym szacunkiem dla Wszystkich posiadających układy wodne grzewcze, w mojej ocenie sprzecznością jest z jednej strony instalowanie nowoczesnego źródła ciepła i jednocześnie archaicznego układu wodnego , po co ogrzewać wodę żeby ogrzewać powietrze skoro można szybciej i taniej no i ma się pomieszczenia klimatyzowane a klimat zmierza raczej w stronę uzasadniającą posiadanie klimy. Znalazłem takie przykładowe parametryJednostka zewnętrzna typu Multi Split serii COFM AECI model ACP-18CT50AECIMoc Chłodzenie 5280 (2050-5280) WGrzanie 6150 (2340-6150) WEkologiczny gaz R410AKlasa energetyczna Chłodzenie A+Grzanie AEfektywność energetyczna EER -COP -SEER 5,8SCOP 3,8Obciążenie obliczeniowe dla ogrzewania (P design h) 5800 WMaksymalna ilość jednostek wewnętrznych 2Pobór mocy Chłodzenie 1560 WGrzanie 1390 WPoziom hałasu ≤ 61 dB(A)Poziom mocy akustycznej ≤ 63 dBŚrednica rur przyłącz. 1/4”Średnica rur przyłącz. (gaz) 3/8”Średnica przewodu ster. 3 x 2,5 mm²Zasilanie ~220-240V / 1f / 50HzMaks. długość instalacji 30 mMaks. różnica wysokości 20 mDł. instalacji bez doładowania 5 mDod. ilość czynnika 15g x długość instalacji, powyżej 10 mRozstaw mocowań 560 mmZakres temperatury pracy -20°C ≤ T ≤ 50°CWymiary Netto (szer/wys/gł) 845×320×700 mmWaga Netto 48,0 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 20.03.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Temat znany i sprawdzony. Możesz pójść w stronę jednostek Daikin Cold - w ub roku takie jednostki montowaliśmy w kilku domach, zamieniając piece akumulacyjne i kocioł węglowy. Możesz wybrać system VRV IV S compact - małe jednośmigłowe i jednofazowe agregaty. Możesz wybrać układ nadmuchowy z jednostką centralną SkyAir. PC są nie tylko grunt-woda i powietrze-woda, ale i powietrze-powietrze.Co do multi - jest różnica między jednostkami dedykowanymi do pracy całorocznej a "zwykłymi" klimatyzatorami grzewczo-chłodzącym.Te ostatnie zazwyczaj pracują do -15 stopni i parametry w tych temp. są przeciętne. To co podałeś, to jedne z tańszych urządzeń. Sprawdź sobie tabele mocy dla -20. (o ile w ogóle takowe będą)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.03.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Nie wiem jak sprawują się dedykowane urządzenia do ogrzewania ale od 2 lat ogrzewam biura w mojej firmie klimatyzatorami i wiem, że w domu bym tego nie użył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2016 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 A dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 @gawel Z archaicznym, to kojarzy mi się system ogrzewania nadmuchowego. Już w Malborku taki funkcjonował Zresztą w moim domu z lat '70 też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.03.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 A dlaczego? Odczuwa się brak komfortu. Przy ogrzewaniu nadmuchowym jest nierównomierny rozkład temperatur. Przy podłodze jest chłodniej. System sprawdza się w pomieszczeniach użytkowanych okresowo bo szybko można nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.03.2016 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Bo masz jednostki umieszczone wysoko na ścianie, ja myślę o jednostkach podokiennych typu konsola mają 2 nawiewy dolny przy podłodze ogrzewający i górny chłodzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.03.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 gawel, wydasz 10 000zł - ile rocznie zaoszczędzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2016 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Wiesz ja już i tak płacę za prąd bardzo mało bo zmieniłem dostawce rok temu wyszło mi średnio za ogrzewanie i cuw i normalne zużycie niespełna 200 zł miesięcznie. Jak wspomniałem marzy mi się posiadanie PC tak co do zasady , tak niskie zużycie prądu zawdzięczam też trybowi jego pracy i obniżeniu temp podczas nieobecności w domu podczas pracy, z uwagi na to iż zamierzam przejść na emeryturę za 4 lata pomyślałem o podwyższeniu komfortu i zwiększeniu zakresu pracy mojego ogrzewania jak również kuszące jest posiadanie klimatyzowanego domu w kontekście ostatnich upalnych lat. Szacuję ,że instalacja wykorzystywana tylko w sezonie grzewczym jako ogrzewanie powinna się zwrócić po najpóźniej 5 latach a jak zaszaleję i wezmę coś z wyższej półki to po 8-10:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.03.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 mam klimę w domu ale nie wyobrażam sobie stosowanie jej jako podstawowego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.03.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 pisał tu kiedyś kilka lat temu użytkownik takiej całorocznej PC powietrze-powietrzebył zadowolony z systemu (ale z tego co pamiętam, to pisał w wątkach "zbiorczych" o PC, nie pamiętam czy miał osobny wątek)pamiętam tylko - o czym napomknął już clarnet - że taki model całoroczny który miał(do -20C) to jednak wyjdzie drożej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.03.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 znalazłem - to 1figor1 http://forum.muratordom.pl/member.php?17931-1igor1 i dziennik http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169172-M%C3%B3j-komfortow-y-drewniany&p=4389177&posted=1#post4389177 uderzaj bezpośrednio do niego widzę że czasami tutaj bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 24.03.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 @gawel Z archaicznym, to kojarzy mi się system ogrzewania nadmuchowego. Już w Malborku taki funkcjonował Zresztą w moim domu z lat '70 też. Archaiczna to jest podłogówka bo stosowana już starożytnym Rzymie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2016 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi a tak poza tym , ja nie neguję posiadania pc+podłogówki, bo to jest fajne i komfortowe, z tym że rozważane przeze mnie rozwiązanie dotyczy osób dla które mieszkają już ładnych paręnaście czy nawet parędziesiąt lat i remontując chciałyby unowocześnić swój dom lub mieszkanie a ze względów po prostu technicznych kub (i) ekonomicznych jest to po prostu nieopłacalne lub niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.01.2019 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Podniosę temat może po 2 latach, ktoś ma jakieś nowe doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Podniosę temat może po 2 latach, ktoś ma jakieś nowe doświadczenia. Witam, w firmie użytkujemy od 2,5 roku biurowiec ok 500m2 tylko z PC P/P-głównie w oparciu o jednostki wewnętrzne sufitowe kasetonowe (grzanie i chłodzenie).Działać-działa ,koszty roczne ok 2 500pln po wszystkich podatkach.W domu bym tego systemu jednak nie chciał-zawsze coś tam jednak dmucha... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.01.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ja teraz remontowałem biuro i z racji tego że posiedzimy tam 5-6 lat nie chciałem zbyt duzo inwestować. Za 14 netto zamontowalismy musltisplita Rotenso , 3 konsole + 2 jednostki zwykłe. Jak na biuro to ok. W domu bym nie chciał. Jednak dmucha, trochę hałasuje, (nie wyobrazam sobie że włącza mi się w sypialni o 5 rano ) robi defrosty i wtedy nie grzeje.... Nie wiem jak bedzie wyglądała klimatyzacja z konsoli - montaż był w listopadzie. Jeśli miałbym coś w domu radykalnie zmieniać raczej stawiałbym na podwyższenie komfortu. Konsola na grzewcza nie mieści mi się w tym pojęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.01.2019 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 OKI Marcin dziękuje za opinię ja planuję split w salonie (parterze szeroko pojętym) w sypialniach zostają konwektory Atlantic znane i lubiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.01.2019 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Witam, w firmie użytkujemy od 2,5 roku biurowiec ok 500m2 tylko z PC P/P-głównie w oparciu o jednostki wewnętrzne sufitowe kasetonowe (grzanie i chłodzenie).Działać-działa ,koszty roczne ok 2 500pln po wszystkich podatkach.W domu bym tego systemu jednak nie chciał-zawsze coś tam jednak dmucha... Pzdr Ja nie umieszczę jednostki wewnętrznej pod sufitem tylko pod oknem w salonie , nadmuch będzie w stronę gdzie nikt nie będzie przebywał na stałe. Bardziej zastanawiam się nad głośnością, Mam jednak nadzieję że to nie będzie najgłośniejsze urządzenie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.01.2019 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ja teraz remontowałem biuro i z racji tego że posiedzimy tam 5-6 lat nie chciałem zbyt duzo inwestować. Za 14 netto zamontowalismy musltisplita Rotenso , 3 konsole + 2 jednostki zwykłe. Jak na biuro to ok. W domu bym nie chciał. Jednak dmucha, trochę hałasuje, (nie wyobrazam sobie że włącza mi się w sypialni o 5 rano ) robi defrosty i wtedy nie grzeje.... Nie wiem jak bedzie wyglądała klimatyzacja z konsoli - montaż był w listopadzie. Jeśli miałbym coś w domu radykalnie zmieniać raczej stawiałbym na podwyższenie komfortu. Konsola na grzewcza nie mieści mi się w tym pojęciu. Ile trwa ten defrost? O piatej rano to ja wstaję nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts