Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, może zbyt słabo szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu stąd pozwalam sobie na założenie niniejszego wątku…

Ogrzewam mój domek już kilkanaście lat elektrycznymi konwektorami i jestem bardzo zadowolony, łączna moc grzejników to 6 kW plus mata grzejna 0,4 kW. Przymierzam się za kilka lat do remontu kapitalniejszego i nosi mnie żeby cos zmienić i unowocześnić i kusi mnie posiadanie pompy ciepła.

No tak ale nie posiadam wodnego CO to co mam zrobić ? I wpadłem na pomysł kupię pompę multisplit inwerterową powietrze-powietrze czyli w skrócie po prostu Klimę.

W moim przypadku za jednostkę zewnętrzną i dwie jednostki typu konsole podokienne zapłacę od 8 do 10 tys i umieszczone będą w największych 2 pomieszczeniach w pozostałych pokojach pozostanę przy grzejnikach elektrycznych bo faktycznie zdają egzamin a ich łączna moc to 2kw i dobranie jednostek wewnętrznych o tak małej mocy jest niemożliwe, planuje również podłogówkę elektryczną w całej kuchni.

Co sądzicie o ogrzewaniu domu Klimą? Może ktoś ma takie rozwiązanie.

Z całym szacunkiem dla Wszystkich posiadających układy wodne grzewcze, w mojej ocenie sprzecznością jest z jednej strony instalowanie nowoczesnego źródła ciepła i jednocześnie archaicznego układu wodnego , po co ogrzewać wodę żeby ogrzewać powietrze skoro można szybciej i taniej no i ma się pomieszczenia klimatyzowane a klimat zmierza raczej w stronę uzasadniającą posiadanie klimy.

Znalazłem takie przykładowe parametry

Jednostka zewnętrzna typu Multi Split serii COFM AECI model ACP-18CT50AECI

Moc Chłodzenie 5280 (2050-5280) W

Grzanie 6150 (2340-6150) W

Ekologiczny gaz R410A

Klasa energetyczna Chłodzenie A+

Grzanie A

Efektywność energetyczna EER -

COP -

SEER 5,8

SCOP 3,8

Obciążenie obliczeniowe dla ogrzewania (P design h) 5800 W

Maksymalna ilość jednostek wewnętrznych 2

Pobór mocy Chłodzenie 1560 W

Grzanie 1390 W

Poziom hałasu ≤ 61 dB(A)

Poziom mocy akustycznej ≤ 63 dB

Średnica rur przyłącz. 1/4”

Średnica rur przyłącz. (gaz) 3/8”

Średnica przewodu ster. 3 x 2,5 mm²

Zasilanie ~220-240V / 1f / 50Hz

Maks. długość instalacji 30 m

Maks. różnica wysokości 20 m

Dł. instalacji bez doładowania 5 m

Dod. ilość czynnika 15g x długość instalacji, powyżej 10 m

Rozstaw mocowań 560 mm

Zakres temperatury pracy -20°C ≤ T ≤ 50°C

Wymiary Netto (szer/wys/gł) 845×320×700 mm

Waga Netto 48,0 kg

https://forum.murator.pl/topic/209573-a-mo%C5%BCe-pc-bez-pod%C5%82og%C3%B3wki-i-grzejnik%C3%B3w/

Temat znany i sprawdzony. Możesz pójść w stronę jednostek Daikin Cold - w ub roku takie jednostki montowaliśmy w kilku domach, zamieniając piece akumulacyjne i kocioł węglowy. Możesz wybrać system VRV IV S compact - małe jednośmigłowe i jednofazowe agregaty. Możesz wybrać układ nadmuchowy z jednostką centralną SkyAir. PC są nie tylko grunt-woda i powietrze-woda, ale i powietrze-powietrze.

Co do multi - jest różnica między jednostkami dedykowanymi do pracy całorocznej a "zwykłymi" klimatyzatorami grzewczo-chłodzącym.

Te ostatnie zazwyczaj pracują do -15 stopni i parametry w tych temp. są przeciętne.

To co podałeś, to jedne z tańszych urządzeń. Sprawdź sobie tabele mocy dla -20. (o ile w ogóle takowe będą)

pzdr

@gawel

Z archaicznym, to kojarzy mi się system ogrzewania nadmuchowego.

Już w Malborku taki funkcjonował :)

Zresztą w moim domu z lat '70 też.

A dlaczego?

Odczuwa się brak komfortu. Przy ogrzewaniu nadmuchowym jest nierównomierny rozkład temperatur. Przy podłodze jest chłodniej.

System sprawdza się w pomieszczeniach użytkowanych okresowo bo szybko można nagrzać.

Bo masz jednostki umieszczone wysoko na ścianie, ja myślę o jednostkach podokiennych typu konsola mają 2 nawiewy dolny przy podłodze ogrzewający i górny chłodzący.
Wiesz ja już i tak płacę za prąd bardzo mało bo zmieniłem dostawce rok temu wyszło mi średnio za ogrzewanie i cuw i normalne zużycie niespełna 200 zł miesięcznie. Jak wspomniałem marzy mi się posiadanie PC tak co do zasady :) , tak niskie zużycie prądu zawdzięczam też trybowi jego pracy i obniżeniu temp podczas nieobecności w domu podczas pracy, z uwagi na to iż zamierzam przejść na emeryturę za 4 lata pomyślałem o podwyższeniu komfortu i zwiększeniu zakresu pracy mojego ogrzewania jak również kuszące jest posiadanie klimatyzowanego domu w kontekście ostatnich upalnych lat. Szacuję ,że instalacja wykorzystywana tylko w sezonie grzewczym jako ogrzewanie powinna się zwrócić po najpóźniej 5 latach a jak zaszaleję i wezmę coś z wyższej półki to po 8-10:)

pisał tu kiedyś kilka lat temu użytkownik takiej całorocznej PC powietrze-powietrze

był zadowolony z systemu (ale z tego co pamiętam, to pisał w wątkach "zbiorczych" o PC, nie pamiętam czy miał osobny wątek)

pamiętam tylko - o czym napomknął już clarnet - że taki model całoroczny który miał(do -20C) to jednak wyjdzie drożej....

@gawel

Z archaicznym, to kojarzy mi się system ogrzewania nadmuchowego.

Już w Malborku taki funkcjonował :)

Zresztą w moim domu z lat '70 też.

Archaiczna to jest podłogówka bo stosowana już starożytnym Rzymie.

Dzięki za odpowiedzi a tak poza tym , ja nie neguję posiadania pc+podłogówki, bo to jest fajne i komfortowe, z tym że rozważane przeze mnie rozwiązanie dotyczy osób dla które mieszkają już ładnych paręnaście czy nawet parędziesiąt lat i remontując chciałyby unowocześnić swój dom lub mieszkanie a ze względów po prostu technicznych kub (i) ekonomicznych jest to po prostu nieopłacalne lub niemożliwe.
  • 2 years później...
Podniosę temat może po 2 latach, ktoś ma jakieś nowe doświadczenia.

Witam,

w firmie użytkujemy od 2,5 roku biurowiec ok 500m2 tylko z PC P/P-głównie w oparciu o jednostki wewnętrzne sufitowe kasetonowe (grzanie i chłodzenie).Działać-działa ,koszty roczne ok 2 500pln po wszystkich podatkach.W domu bym tego systemu jednak nie chciał-zawsze coś tam jednak dmucha...

Pzdr

Ja teraz remontowałem biuro i z racji tego że posiedzimy tam 5-6 lat nie chciałem zbyt duzo inwestować. Za 14 netto zamontowalismy musltisplita Rotenso , 3 konsole + 2 jednostki zwykłe. Jak na biuro to ok. W domu bym nie chciał. Jednak dmucha, trochę hałasuje, (nie wyobrazam sobie że włącza mi się w sypialni o 5 rano ) robi defrosty i wtedy nie grzeje.... Nie wiem jak bedzie wyglądała klimatyzacja z konsoli - montaż był w listopadzie. Jeśli miałbym coś w domu radykalnie zmieniać raczej stawiałbym na podwyższenie komfortu. Konsola na grzewcza nie mieści mi się w tym pojęciu.
Witam,

w firmie użytkujemy od 2,5 roku biurowiec ok 500m2 tylko z PC P/P-głównie w oparciu o jednostki wewnętrzne sufitowe kasetonowe (grzanie i chłodzenie).Działać-działa ,koszty roczne ok 2 500pln po wszystkich podatkach.W domu bym tego systemu jednak nie chciał-zawsze coś tam jednak dmucha...

Pzdr

Ja nie umieszczę jednostki wewnętrznej pod sufitem tylko pod oknem w salonie , nadmuch będzie w stronę gdzie nikt nie będzie przebywał na stałe. Bardziej zastanawiam się nad głośnością, Mam jednak nadzieję że to nie będzie najgłośniejsze urządzenie w domu.

Ja teraz remontowałem biuro i z racji tego że posiedzimy tam 5-6 lat nie chciałem zbyt duzo inwestować. Za 14 netto zamontowalismy musltisplita Rotenso , 3 konsole + 2 jednostki zwykłe. Jak na biuro to ok. W domu bym nie chciał. Jednak dmucha, trochę hałasuje, (nie wyobrazam sobie że włącza mi się w sypialni o 5 rano ) robi defrosty i wtedy nie grzeje.... Nie wiem jak bedzie wyglądała klimatyzacja z konsoli - montaż był w listopadzie. Jeśli miałbym coś w domu radykalnie zmieniać raczej stawiałbym na podwyższenie komfortu. Konsola na grzewcza nie mieści mi się w tym pojęciu.

Ile trwa ten defrost? O piatej rano to ja wstaję nie ma problemu :yes: