Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może PC bez podłogówki i grzejników???

gawel

Recommended Posts

Witam serdecznie, może zbyt słabo szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu stąd pozwalam sobie na założenie niniejszego wątku…

Ogrzewam mój domek już kilkanaście lat elektrycznymi konwektorami i jestem bardzo zadowolony, łączna moc grzejników to 6 kW plus mata grzejna 0,4 kW. Przymierzam się za kilka lat do remontu kapitalniejszego i nosi mnie żeby cos zmienić i unowocześnić i kusi mnie posiadanie pompy ciepła.

No tak ale nie posiadam wodnego CO to co mam zrobić ? I wpadłem na pomysł kupię pompę multisplit inwerterową powietrze-powietrze czyli w skrócie po prostu Klimę.

W moim przypadku za jednostkę zewnętrzną i dwie jednostki typu konsole podokienne zapłacę od 8 do 10 tys i umieszczone będą w największych 2 pomieszczeniach w pozostałych pokojach pozostanę przy grzejnikach elektrycznych bo faktycznie zdają egzamin a ich łączna moc to 2kw i dobranie jednostek wewnętrznych o tak małej mocy jest niemożliwe, planuje również podłogówkę elektryczną w całej kuchni.

Co sądzicie o ogrzewaniu domu Klimą? Może ktoś ma takie rozwiązanie.

Z całym szacunkiem dla Wszystkich posiadających układy wodne grzewcze, w mojej ocenie sprzecznością jest z jednej strony instalowanie nowoczesnego źródła ciepła i jednocześnie archaicznego układu wodnego , po co ogrzewać wodę żeby ogrzewać powietrze skoro można szybciej i taniej no i ma się pomieszczenia klimatyzowane a klimat zmierza raczej w stronę uzasadniającą posiadanie klimy.

Znalazłem takie przykładowe parametry

Jednostka zewnętrzna typu Multi Split serii COFM AECI model ACP-18CT50AECI

Moc Chłodzenie 5280 (2050-5280) W

Grzanie 6150 (2340-6150) W

Ekologiczny gaz R410A

Klasa energetyczna Chłodzenie A+

Grzanie A

Efektywność energetyczna EER -

COP -

SEER 5,8

SCOP 3,8

Obciążenie obliczeniowe dla ogrzewania (P design h) 5800 W

Maksymalna ilość jednostek wewnętrznych 2

Pobór mocy Chłodzenie 1560 W

Grzanie 1390 W

Poziom hałasu ≤ 61 dB(A)

Poziom mocy akustycznej ≤ 63 dB

Średnica rur przyłącz. 1/4”

Średnica rur przyłącz. (gaz) 3/8”

Średnica przewodu ster. 3 x 2,5 mm²

Zasilanie ~220-240V / 1f / 50Hz

Maks. długość instalacji 30 m

Maks. różnica wysokości 20 m

Dł. instalacji bez doładowania 5 m

Dod. ilość czynnika 15g x długość instalacji, powyżej 10 m

Rozstaw mocowań 560 mm

Zakres temperatury pracy -20°C ≤ T ≤ 50°C

Wymiary Netto (szer/wys/gł) 845×320×700 mm

Waga Netto 48,0 kg

Temat znany i sprawdzony. Możesz pójść w stronę jednostek Daikin Cold - w ub roku takie jednostki montowaliśmy w kilku domach, zamieniając piece akumulacyjne i kocioł węglowy. Możesz wybrać system VRV IV S compact - małe jednośmigłowe i jednofazowe agregaty. Możesz wybrać układ nadmuchowy z jednostką centralną SkyAir. PC są nie tylko grunt-woda i powietrze-woda, ale i powietrze-powietrze.

Co do multi - jest różnica między jednostkami dedykowanymi do pracy całorocznej a "zwykłymi" klimatyzatorami grzewczo-chłodzącym.

Te ostatnie zazwyczaj pracują do -15 stopni i parametry w tych temp. są przeciętne.

To co podałeś, to jedne z tańszych urządzeń. Sprawdź sobie tabele mocy dla -20. (o ile w ogóle takowe będą)

pzdr

Wiesz ja już i tak płacę za prąd bardzo mało bo zmieniłem dostawce rok temu wyszło mi średnio za ogrzewanie i cuw i normalne zużycie niespełna 200 zł miesięcznie. Jak wspomniałem marzy mi się posiadanie PC tak co do zasady :) , tak niskie zużycie prądu zawdzięczam też trybowi jego pracy i obniżeniu temp podczas nieobecności w domu podczas pracy, z uwagi na to iż zamierzam przejść na emeryturę za 4 lata pomyślałem o podwyższeniu komfortu i zwiększeniu zakresu pracy mojego ogrzewania jak również kuszące jest posiadanie klimatyzowanego domu w kontekście ostatnich upalnych lat. Szacuję ,że instalacja wykorzystywana tylko w sezonie grzewczym jako ogrzewanie powinna się zwrócić po najpóźniej 5 latach a jak zaszaleję i wezmę coś z wyższej półki to po 8-10:)

pisał tu kiedyś kilka lat temu użytkownik takiej całorocznej PC powietrze-powietrze

był zadowolony z systemu (ale z tego co pamiętam, to pisał w wątkach "zbiorczych" o PC, nie pamiętam czy miał osobny wątek)

pamiętam tylko - o czym napomknął już clarnet - że taki model całoroczny który miał(do -20C) to jednak wyjdzie drożej....

Dzięki za odpowiedzi a tak poza tym , ja nie neguję posiadania pc+podłogówki, bo to jest fajne i komfortowe, z tym że rozważane przeze mnie rozwiązanie dotyczy osób dla które mieszkają już ładnych paręnaście czy nawet parędziesiąt lat i remontując chciałyby unowocześnić swój dom lub mieszkanie a ze względów po prostu technicznych kub (i) ekonomicznych jest to po prostu nieopłacalne lub niemożliwe.

• 2 years później...
Podniosę temat może po 2 latach, ktoś ma jakieś nowe doświadczenia.

Witam,

w firmie użytkujemy od 2,5 roku biurowiec ok 500m2 tylko z PC P/P-głównie w oparciu o jednostki wewnętrzne sufitowe kasetonowe (grzanie i chłodzenie).Działać-działa ,koszty roczne ok 2 500pln po wszystkich podatkach.W domu bym tego systemu jednak nie chciał-zawsze coś tam jednak dmucha...

Pzdr

Ja teraz remontowałem biuro i z racji tego że posiedzimy tam 5-6 lat nie chciałem zbyt duzo inwestować. Za 14 netto zamontowalismy musltisplita Rotenso , 3 konsole + 2 jednostki zwykłe. Jak na biuro to ok. W domu bym nie chciał. Jednak dmucha, trochę hałasuje, (nie wyobrazam sobie że włącza mi się w sypialni o 5 rano ) robi defrosty i wtedy nie grzeje.... Nie wiem jak bedzie wyglądała klimatyzacja z konsoli - montaż był w listopadzie. Jeśli miałbym coś w domu radykalnie zmieniać raczej stawiałbym na podwyższenie komfortu. Konsola na grzewcza nie mieści mi się w tym pojęciu.

Witam,

w firmie użytkujemy od 2,5 roku biurowiec ok 500m2 tylko z PC P/P-głównie w oparciu o jednostki wewnętrzne sufitowe kasetonowe (grzanie i chłodzenie).Działać-działa ,koszty roczne ok 2 500pln po wszystkich podatkach.W domu bym tego systemu jednak nie chciał-zawsze coś tam jednak dmucha...

Pzdr

Ja nie umieszczę jednostki wewnętrznej pod sufitem tylko pod oknem w salonie , nadmuch będzie w stronę gdzie nikt nie będzie przebywał na stałe. Bardziej zastanawiam się nad głośnością, Mam jednak nadzieję że to nie będzie najgłośniejsze urządzenie w domu.

Ja teraz remontowałem biuro i z racji tego że posiedzimy tam 5-6 lat nie chciałem zbyt duzo inwestować. Za 14 netto zamontowalismy musltisplita Rotenso , 3 konsole + 2 jednostki zwykłe. Jak na biuro to ok. W domu bym nie chciał. Jednak dmucha, trochę hałasuje, (nie wyobrazam sobie że włącza mi się w sypialni o 5 rano ) robi defrosty i wtedy nie grzeje.... Nie wiem jak bedzie wyglądała klimatyzacja z konsoli - montaż był w listopadzie. Jeśli miałbym coś w domu radykalnie zmieniać raczej stawiałbym na podwyższenie komfortu. Konsola na grzewcza nie mieści mi się w tym pojęciu.

Ile trwa ten defrost? O piatej rano to ja wstaję nie ma problemu :yes: