Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elpapiotr

Wystarczy zastanowić się nad odpowiedzią. W niniejszym przykładzie kolega może przypomniał sobie o pojemności z fizyki szkolnej, a może zadał wujkowi google pytanie o pojemność między żyłami w przewodzie. Dzięki odpowiedzi rgala, wiedział o co pytać.

Ale po co ja z Tobą rozmawiam? Przecież nie chcesz zrozumieć.

Zbich70, szkoła ma nauczyć korzystania ze źródeł wiedzy. Najlepiej, aby to było krytyczne korzystanie ze źródeł wiedzy. I spowodować, aby w swojej pracy pewien zasób wiedzy już miał, a nie musiał jej szukać.

Natomiast faktycznie, dzięki internetowi, zdecydowanie rzadziej korzysta się z materiałów drukowanych jako źródła wiedzy.

Edytowane przez mturdus

witajcie,

mam małą zagwozdkę.

Jest kabel do oświetlenia 4x1,5 (L1,L2,N,PE) i prowadzi z puszki włącznika na sufit, mierzę sobie dzisiaj multimetrem i jest tak:

L1 zasilane, L2 wisi w powietrzu po obu stronach.

L1-N = 230V

L2-N = 80V

L1 wyłączone, L2 wisi w powietrzu po obu stronach:

L1-N =~ 0V

L2-N = ~0V

Opór L1-L2 poza skalą multimetru czyli dużo.

Co jest grane? Czy pomiar oporu między przewodami daje jednoznaczny wynik o braku przebicia? Bo coś mi się zdaje że niezupełnie bo wtedy multimetr mierzy prądem stałym o niskim napięciu jak się domyślam, ale jam nie elektryk...

Zwykła indukcja :) tak się zawsze dzieje, dla pewności można zmierzyć stan izolacji ale tak szczerze, jeśli zwykły multimetr nie pokazuje zwarcia to będzie ok

szkoła ma nauczyć korzystania ze źródeł wiedzy. Najlepiej, aby to było krytyczne korzystanie ze źródeł wiedzy. I spowodować, aby w swojej pracy pewien zasób wiedzy już miał, a nie musiał jej szukać.

Natomiast faktycznie, dzięki internetowi, zdecydowanie rzadziej korzysta się z materiałów drukowanych jako źródła wiedzy.

Aby czegoś szukać należy pierw wiedzieć gdzie konkretnie wiedza się mieści i nie mam na myśli wójka Googla.

Aby ten wszechstronny pewien zasób wiedzy był szkoła powinna wrócić do korzeni z czasów 8 lat podstawówki na fizyce, biologii, geografii, historii i innych przedmiotach uczyć i pokazywać nie ukierunkowując zbyt wcześnie ucznia na okrojone tematycznie kierunki matematyczno-fizyczne, humanistyczne czy biologiczno-chemiczne, nie dopuszczając do efektu w którym kierowca nie wie gdzie się wlewa olej w samochodzie, a nauczyciel polskiego nie umie wymienić żarówki we własnym domu.

A odnośnie tematu to kol. weasel123 doświadczył efektu indukcji dwóch równoległych przewodów przy przepływie prądu zmiennego i pojemności jaką tworzą owe dwa przewody.

dobra panowie, dla mnie EOT bo widzę że wątek rozwija się klasycznie dla FM czyli bicie piany z prostego pytania. Z jednej strony ludzie którzy chcą przekazać trochę wiedzy, kombinują i próbują pomóc, z drugiej ci którzy reprezentują obóz "nie masz papierów i uprawnień to nie tykaj a najlepiej przeczytaj te 25 norm".

Mój strzał był taki że to indukcja ale nie spodziewałbym się że będzie to 80V.

Dzięki za sugestie, a dla zbich70 przykład jak wygląda rzeczowa dyskusja na podobny temat, znaleziona przypadkiem przed chwilą gdzie indziej:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1120063.html#5639914

dobra panowie, dla mnie EOT bo widzę że wątek rozwija się klasycznie dla FM czyli bicie piany z prostego pytania.

Język Polski ostatnimi czasy bardzo się zmienia.

Z jednej strony ludzie którzy chcą przekazać trochę wiedzy, kombinują i próbują pomóc, z drugiej ci którzy reprezentują obóz "nie masz papierów i uprawnień to nie tykaj a najlepiej przeczytaj te 25 norm"

Zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. A odnośnie papierków i norm to proponuję zmienić zdanie bo ci których tak określiłeś może po prostu próbowali Cię chronić aby odwieść Cię od eksperymentów.

Mój strzał był taki że to indukcja ale nie spodziewałbym się że będzie to 80V.

Taki potencjał to nic w porównaniu do 190V na przewodzie gorącym anteny.

ano w tym że tam się nikt nie wymądrza, a tu ktoś musiał odpisać klasyką czyli "sienieznasz to nie rusaj"

Niestety kolego, ale to użytkownicy pytający na tutejszym forum prowokują taką a nie inną retorykę odpowiadających, swoim obrażalstwem na wszelkie próby wskazania niekompetencji (w trosce o zdrowie i życie rozmówcy a nie dla budowania swojego ego).

Wskazałeś forum elektroda.pl - poczytaj tam więcej tematów w działach elektrycznych, a zauważysz że to, co cię tu zbulwersowało, tam jest akcentowane jeszcze bardziej. Ze stopki jednego z adminów:

Eksploatacją instalacji elektrycznej (w tym realizacja prac montażowych) mogą zajmować się wyłącznie osoby legitymujące się ważnym Świadectwem Kwalifikacyjnym w zakresie eksploatacji urządzeń elektrycznych.

To nie fanaberia, to fragment z przepisów prawa.

Pozdrawiam.