mac82 03.04.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Może jest ktoś kto miał doczynienia z tą pianą na docieplenie.Dla mnie ta litweska jest też zagadką, a cena dosyć spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 04.04.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 chyba raczej temat umarł i nikt więcej nie podpowie na co się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 05.04.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 kolejne pytanie, bo pojawił się inny wykonawca z pianą PURIOS Ehttps://purios.com/produkt/purios-eCena atrakcyjna, wykonawca chwalony przez innych u których wykonywał, gwarancja 5 lat na jego prace oraz 20 lat na pianę.Co sądzicie o tym?Cena w okolicach 59 zł brutto ale w stosunku do poprzedniego wykonawcy wyszły mu inne wartości (wcześniejszy wykonawca wyliczył 237m2, a u niego wyszło 214m2 - może odjął krokwie czy jak, bo nie widzę innego wytłumaczenia), po pierwszym pomiarze powiedziałem, że wartość która mu wyszła jest zbyt niska, zmierzył jeszcze raz i pomylił się o 2metry. Co sądzicie o tej pianie??214m2 ocieplenia pianą poddasza o grubości 20cm oraz ocieplenie 70m2 sufitu pianą o grubości 10cm wyszło 14000 zł/brutto.teraz pytanie czy warto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 05.04.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 To że wykonywał u innych i był chwalony - też słyszałem ten argument tylko boję się czy jakikolwiek klient tak po prostu oceni pracę wykonawcy. Musiałby ubrać kombinezon i patrzeć jak wykonuje swoją pracę, pewnie wcześniej przechodząc szkolenie. Co do pian które wymieniłeś - pytanie czy przy różnicy w cenie 2-4zł ma sens ryzykować i szukać piany o której nikt tutaj nie słyszał, albo czy jeden głos za wystarczy byś daną pianę wybrał? Mogę tylko powiedzieć, że mając taki dylemat poszedłem w Icynene. Czy słusznie, Czy przepłaciłem i polska byłaby tak smo dobra, pewnie się nie dowiem Przekonało mnie przede wszystkim doświadczenie producenta. Z drugiej strony skoro ceny tak podobne, może produkty faktycznie niczym się nie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 06.04.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Różnice w cenie pojawiają się w związku z różnymi pomiarami wykonawców:) Pianka Icynene 237m2(pomiary wykonawcy ale wiedział o wcześniejszym pomiarze 240m2) ocieplenia poddasza pianą grubości 20cm - 15400 złPianka Togo 240m2 ocieplenia poddasza pianą o grubości 20cm - 15000 złPianka Soudal 237m2(pomiary wykonawcy ale wiedział o wcześniejszym pomiarze 240m2) ocieplenia poddasza pianą grubości 20cm - 13800 złPianka Purios E (Purinova Bydgoszcz) 214m2 ocieplenia poddasza pianą o grubości 20cm (w związku z dużą różnicą w m2 na tle pozostałych kazałem mierzyć drugi raz dach) oraz ocieplenie 70m2 sufitu pianą o grubości 10cm - 14400 zł I stąd pojawiają się wątpliwości co do rzetelnych pomiarów wykonawcy, wszyscy 3 którzy mają minimum 6 letni staż pracy na pianach, ten ostatni z polecenia przez innych i jak patrzę na wyceny to zastanawiam się na czym one polegają, czy wykonawcy odliczają krokwie które mają 18cm grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 06.04.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Może inni zawyżyli i powinieneś poprosić panów od Togo i Icynene by zmierzyli 214? A nie gościa od Purios by zmierzył 240. Sam żadnemu wykonawcy nie mówiłem ile zmierzyli inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 06.04.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Gościu od Puriosa dowiedział się po pierwszym pomiarze dowiedział się ze powinno być więcej, zrobił kolejny pomiar i wyszło podobnie (różnica metra). Dzwoniłem do puriosa to jest wykonawca autoryzowany, różnica jest duża na pomyłkę. Czyli jak dla mnie ktoś chciał mnie orżnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 14.08.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Witajcie, czy ktoś pomoże w wyborze piany? mam oferty na dwa rodzaje, w tej samej cenie: polską pianę Purex NG-0808NF-B2 ( w karcie zapisano klasę palności E i lambdę 0,037) oraz na niemiecką pianę IQFoam Plus ( klasa palności F, lambda 0,038 - a na stronie Purtecha podają 0,035>) Nie bardzo się orientuję w tych wszystkich pozostałych parametrach, ale może ktoś z Was ma wiedzę na temat tych pianek, jakieś doświadczenie i może coś podpowiedzieć po koleżeńsku Będę ogromnie wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 27.08.2018 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam, Zajmuję się na co dzień natryskiem pianki i mogę coś o materiałach powiedzieć. Czy pianka Polska czy Amerykańska co wybrać?. W trzech słowach bo niema czasu na wykłady. Parametry jednych i drugich zbliżone. Ceny materiałów różne bo Amerykańskie trzeba sprowadzić to cło + podatki. Jeśli chodzi o Polskich i Europejskich producentów to są wstanie wyprodukować tylko jeden składnik pianki czyli POLIOL drugiego składnika nie są wstanie wyprodukować a od niego wszystko zależy w tym parametry piany. Jest tylko 6 fabryk w Świeci a największa w Chinach. Wiec jeśli już chcecie szukać jakości to pytajcie o ten drugi składnik czyli IZOCJANIAN. Jeśli chodzi o palność to Klasa F próbka spala się do 8 sekund. Klasa E próbka spala się powyżej 8 sekund a 16sekund. Czyli jedno i drugie się spali. Jeśli chodzi o wełnę to jeśli pożar przyjdzie to sznurki się przepalają wełna spada i się żarzy i utrudnia dostęp strażaków. Wełna czy Pianka? Montujesz okna 3 szybowe , z zewnątrz 20cm styropianu a tam gdzie najwięcej ucieka ciepła chcesz dawać Wełnę? Tia... Skąd te informacje nt. klas ogniowych? A co do różnic między piankami. Jest dokładnie odwrotnie. Główne różnice między piankami są w Poly a Izo jest praktycznie jednakowe (różnice są raczej w stabilności i jakości). Niektórzy importerzy zza oceanu ciągną wyłącznie Poly a dokupują w Europie Izo, ze względu na ograniczenie kosztów. Zdziwilibyście się którzy. Proszę nie bajać głupot. Samo złapanie za pistolet nie czyni " Specjalistycznej Firmy" SM Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Moderowanie nicku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.05.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 trochę odświeżę temat. Która piane wybrać? Quadfoam 500Crossin Attic Soft IQFoam Plus PUREX NG-0808NF-B2 P a może jakąś inną?jestem na etapie wyboru i mam kompletny mętlik. Doczytałem się również dlaczego są różnice w nasiąkliwością wodą. jedni podają jaka jest nasiąkliwość ze "skórką" i ta z reguły jest poniżej 1kg/m2 a drudzy podają po ścięciu tej "skórki" zewnętrznej, czyli kawałek wycięty ze środka i wtedy nasiąkliwość jest powyżej 10kg/m2.Wszystko w/g tej samej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.05.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 trochę odświeżę temat. Która piane wybrać? Quadfoam 500 Crossin Attic Soft IQFoam Plus PUREX NG-0808NF-B2 P a może jakąś inną? jestem na etapie wyboru i mam kompletny mętlik. Doczytałem się również dlaczego są różnice w nasiąkliwością wodą. jedni podają jaka jest nasiąkliwość ze "skórką" i ta z reguły jest poniżej 1kg/m2 a drudzy podają po ścięciu tej "skórki" zewnętrznej, czyli kawałek wycięty ze środka i wtedy nasiąkliwość jest powyżej 10kg/m2. Wszystko w/g tej samej normy. Podawać powinni tą która jest w DWU a normowa metoda pomiaru nie wspomina o badaniu od strony "skórki". Po drugie to co ma skórka do rzeczy? Od góry jej nie ma, a to tamtędy będą powstawały zacieki wody. Są trzy pianki o bardzo niskim współczynniku sorbcjii i słusznie Kolega zauważa. To ma znaczenie. Sugerować producenta nie będę bo jestem stronniczy. Pozdrav, SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.05.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 ............. Po drugie to co ma skórka do rzeczy? Od góry jej nie ma, a to tamtędy będą powstawały zacieki wody............. A to już z własnej autopsji wiem, ze ma znaczenia. "Skórka" zamyka "pory" i po takiej powierzchni woda spływa. po ścięciu, woda jest wchłaniana. W jakiejś DWU wyczytałem oba parametry czyli krótkoterminowe(pewnie 24h, tego nie wiem) ze skórką i bez skórki. Rożnica kolosalna, ponad 10-krotna. Oba pomiary powoływały się na tą samą normę. Nie wiem co w niej jest, bo nie czytałem. a "skórka" powstaje z każdej strony, nawet z tej co jest przyklejona, tylko nie jest gładka. Są trzy pianki o bardzo niskim współczynniku sorbcjii i słusznie Kolega zauważa. To ma znaczenie. Sugerować producenta nie będę bo jestem stronniczy.Śmiało, możesz podać, jak nie tu, to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.05.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) A to już z własnej autopsji wiem, ze ma znaczenia. "Skórka" zamyka "pory" i po takiej powierzchni woda spływa. po ścięciu, woda jest wchłaniana. W jakiejś DWU wyczytałem oba parametry czyli krótkoterminowe(pewnie 24h, tego nie wiem) ze skórką i bez skórki. Rożnica kolosalna, ponad 10-krotna. Oba pomiary powoływały się na tą samą normę. Nie wiem co w niej jest, bo nie czytałem. a "skórka" powstaje z każdej strony, nawet z tej co jest przyklejona, tylko nie jest gładka. Ciężko nazwać powierzchnie którą zobaczymy po oderwaniu od membrany skórką. Brakuje jej kilku cech a zwłaszcza zamykającego strukturę lica. Powoływanie się na wyniki sorbcji ze skórką nie ma o tyle sensu, że problem namakania występuje wskutek zacieków od góry i tam pianka nie jest zamknięta licem. Nota bene byłoby to raczej niewskazane ze względu na ograniczenie dyfuzji do góry i powodować mogłoby wystąpienie kondensatu.Brak skórki nie jest też automatycznym powodem nasiąkania wodą i dlatego lepiej zastosować piankę która strukturalnie lub z innych przyczyn (domieszki) ma wybitnie ograniczoną sorbcję wody na tle większości. Co do parametrów w Deklaracji Właściwości to łatwo zauważyć, że jeżeli producent nie ma za bardzo czym się pochwalić w zakresie podstawowej sorbcji to wrzuca tą ze skórką bo może "ciemny lud nie zauważy" . Pozdrav, SM Edytowane 4 Maja 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.05.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Ciężko nazwać powierzchnie którą zobaczymy po oderwaniu od membrany skórką.bo skórkę odrywamy z membraną Co do parametrów w Deklaracji Właściwości to łatwo zauważyć, że jeżeli producent nie ma za bardzo czym się pochwalić w zakresie podstawowej sorbcji to wrzuca tą ze skórką bo może "ciemny lud nie zauważy"no właśnie, problem w tym, ze ogólnie żaden producent nie podaje czy to jest ze skórką, czy bez. Nie zastanawiałbym się nad tym, gdybym nie znalazł w jednej z deklaracji obu wartości dla tej samej pianki. niestety nie pamiętam jaki to producent. Akurat jestem na etapie wyboru i tak przeszukuje internet. Ogólnie mam mętlik w głowie jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 16.07.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Witam, wiem , że nie na temat, ale chciałabym w końcu wiedzieć , czy można natrysk zrobić na deskowanie. Tu wypowiada się wielu inwestorów , którzy już są " po". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.07.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Jeśli deskowanie z zewnątrz zamiast papą przykryte jest folią wysko-paropszepuszczalną to można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.07.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Witam, wiem , że nie na temat, ale chciałabym w końcu wiedzieć , czy można natrysk zrobić na deskowanie. Tu wypowiada się wielu inwestorów , którzy już są " po". Pozdrawiam. Jak powyżej. Jeżeli deski nie są zamknięte barierą parową od góry to można aplikować bezpośrednio. Oczywiście zakładam, że szczelina jest sprawna czyli działa, czyli m.in. ma wysokość adekwatną do długości połaci. Pozdrav, SM Edytowane 20 Lipca 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 30.07.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Jak powyżej. Jeżeli deski nie są zamknięte barierą parową od góry to można aplikować bezpośrednio. Oczywiście zakładam, że szczelina jest sprawna czyli działa, czyli m.in. ma wysokość adekwatną do długości połaci. Pozdrav, SM Mam na deskach papę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.08.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Jestem właśnie po wizycie przedstawiciela firmy "piankowej" Czterech wcześniejszych, którzy wpadali na budowę z ofertą nawet nie wiedziało jaką piankę (OK czy ZK) mają , ten wiedzy miał więcej. Zaproponował mi OK bo będzie w niej dolny pas wiązarów, cenowo do przyjęcia 8500zł za 106m2 gr 20cm. Nie wdając się w dalsze szczegóły (firmy, klasy palności itp) mam pewne wątpliwości :Te 20cm piany ma odpowiadać 30cm wełny o lambdzie 0,032. Tylko...jak to jest liczone, skoro owe piany mają lambdę 0,036 - 0,037? Przedstawiciel niezbyt mi to wyjaśnił stwierdzeniem - "Tak mamy wyliczone" Wiem, on tylko szuka klientów, nie pracuje tym...ale jakoś mnie taka odpowiedź nie uspokaja.Może ktoś wie jak to jest obliczane?Druga sprawa. Piana ZK ma lepszą lambdę itd. Czy na pewno nie można jej dać na dolny pas wiązarów w sytuacji, kiedy będzie pokrywał deski na max 2/3 ich szerokości a są przecież o wiele lepiej wysuszone niż drewno na tradycyjną więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 e 20cm piany ma odpowiadać 30cm wełny o lambdzie 0,032. Tylko...jak to jest liczone, skoro owe piany mają lambdę 0,036 - 0,037? Przedstawiciel niezbyt mi to wyjaśnił stwierdzeniem - "Tak mamy wyliczone" Wiem, on tylko szuka klientów, nie pracuje tym...ale jakoś mnie taka odpowiedź nie uspokaja. Marketing panie. 20cm piany 0,037 na połaci to U=0,223. Znacznie poniżej wymaganych Rozporządzeniem w sprawie WT 0,18. Jak ma tak wyliczone, niech da Ci na to kwit z podpisami, żebyś nie miał problemu z odbiorem, jak wpiszesz w oświadczeniu (u mnie do zgłoszenia musiałem się podpisać pod takimi danymi) ile wychodzi. ZK nie jest paroprzepuszczalna - nie odważyłbym się dać na drewno. Do tego jest sztywna - a dach pracuje. Więc grozi jej pękanie. Poszukaj - były fotki takiej sytuacji na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts