Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana taryfy z budowalnej (C11) na zwykla

kliminho

Recommended Posts

Czesc

Dzisiaj po roku batali zalozyli mi licznik. We wniosku o podpisanie umowy wpisałem taryfe C11 (budowalna) - bo tak mnie poinformowali w BOK. Jednak Pan montujacy licznik powiedział, ze skoro jest to dom w stanie sutowym zamknietym, to moglem wziac normalna taryfe. Teraz mam dylemat, bo docelowo zamierzam miec taryfe G12w. Teraz nie wiem czy zmieniac od razu na G12w czy na G11 a pozniej na G12w. Czy jak bede miał G12W przy budowach wykonczeniowy to czy nie bedzie mnie wiecej kosztował prad niz w przypadku G11?

Oczywiście mając dom w SSZ można wnioskować o G11. Ponoć można G11 przyłączyć też do placu budowy i kilku zapartym osobom to się udało. Czy G11 czy G12 - warto przemyśleć jak będzie wyglądało zużycie. Do czasu zamieszkania większość prac będzie wykonywana w godzinach 8 - 15/16 a w weekend raczej żadne. Lepiej więc pomyśleć np o taryfie strefowej.

Gość Gos**c
Czesc

Dzisiaj po roku batali zalozyli mi licznik. We wniosku o podpisanie umowy wpisałem taryfe C11 (budowalna) - bo tak mnie poinformowali w BOK. Jednak Pan montujacy licznik powiedział, ze skoro jest to dom w stanie sutowym zamknietym, to moglem wziac normalna taryfe. Teraz mam dylemat, bo docelowo zamierzam miec taryfe G12w. Teraz nie wiem czy zmieniac od razu na G12w czy na G11 a pozniej na G12w. Czy jak bede miał G12W przy budowach wykonczeniowy to czy nie bedzie mnie wiecej kosztował prad niz w przypadku G11?

Raz na 12 miesięcy możesz darmowo zmienić taryfe. G12w warto wziąć teraz jeśli planujesz w najbliższej zimie grzać w taniej taryfie np. PC. Jeśli nie to pozostań na razie na G11 bo inaczej będziesz tylko płacił więcej miesięcznie przy małym zużyciu i w dodatku drogiej taryfie.

Byłem dziś w BOK Tauron Bielsko-Biała. Celowo nie załatwiałem tego przez internet, bo może to trwać miesiąc zanim założą mi licznik. Naczekałem się tam, aż Pani dodzwoni się do odpowiedniej osoby, która potwierdzi moją umowę o przyłącze. Miałem ze sobą wniosek i zgłoszenie odbioru. Niestety to było za mało, a informacji na temat potrzebnych dokumentów w necie nie znalazłem.

Mam SSO, ale nikogo to na dzień dzisiejszy nie interesowało. Mam im dostarczyć:

- potwierdzenie opłaty za wykonane przyłącze

- xero odbioru przyłącza

- zgłoszenie odbioru instalacji przez elektryka

- wniosek o przyłącze, [tam wpisałem taryfę G11 i nic się o to nie czepiali]

- pełnomocnictwo od żony

Docelowo chcę taryfę G12W, bo będziemy grzać PC, ale i tak będę do przodu więc na razie G11.

Byłem dziś w BOK Tauron Bielsko-Biała. Celowo nie załatwiałem tego przez internet, bo może to trwać miesiąc zanim założą mi licznik. Naczekałem się tam, aż Pani dodzwoni się do odpowiedniej osoby, która potwierdzi moją umowę o przyłącze. Miałem ze sobą wniosek i zgłoszenie odbioru. Niestety to było za mało, a informacji na temat potrzebnych dokumentów w necie nie znalazłem.

Mam SSO, ale nikogo to na dzień dzisiejszy nie interesowało. Mam im dostarczyć:

- potwierdzenie opłaty za wykonane przyłącze

- xero odbioru przyłącza

- zgłoszenie odbioru instalacji przez elektryka

- wniosek o przyłącze, [tam wpisałem taryfę G11 i nic się o to nie czepiali]

- pełnomocnictwo od żony

Docelowo chcę taryfę G12W, bo będziemy grzać PC, ale i tak będę do przodu więc na razie G11.

Ciekawe czy nie każą Ci jeszcze dostarczyć odbioru budynku. Bo w niektórych rejonach energetycznych przy zmianie z C na G potrafią sobie zażyczyć. Zwłaszcza w PGE.

Ni niestety niektórzy dostawcy energii elektrycznej tak mają.

U mnie ENEA aby zmienić taryfę z budowlanej ząda jeszcze pozwolenia na zamieszkanie i użytkowanie domu co niestety dopiero po zakończeniu budowy,

A urząd aby wydać takowe żąda załączników w postaci wszelkiego rodzaju pomiarów i odbioru instalacji i przyłączy .

No trochę napisałem chyba nie w tym wątku, bo ja nie miałem taryfy C. Prąd był od szwagra. Ale wydaje mi się że jak macie odbiór instalacji to bezproblemowo dostaniecie G w Tauronie.

Właśnie wróciłem z umową na G12W. Z G11 mógłbym przejść na inna taryfę dopiero po 12 miesiącach, więc nie było innego wyjścia :cool:

Byli tam jacyś ludzie zainteresowani przyłączem na budowę. Trochę podsłuchiwałem rozmowę i facet wciskał im taryfę C :(

Po raz kolejny wrzucę link do tej dyskusji :

Z C11 na G 11 bez odbioru - Zmiana tzw.taryfy

Temat obszerny, aczkolwiek ciekawy. Dla leniwyszych streszczenie:

Wg przepisów prawa rozdział taryf C i G wynika z klucza: działalnośc gospodarcza albo potrzeby bytowe.

Z założenia budowa nieruchomości to DG a bytowanie dopiero po oddaniu budynku do użytkowania.

Jednak na nieruchomości można bytować bez budynku (np. w namiocie ,kempingu, baraku), a sam budynek wznosić systemem gospodarczym nie prowadząc DG. Byle zachować przepisy prawa budowlanego.

Innymi słowy - działalnośc gospodrcza jest kluczowa. Nie ma działalności - nie ma taryfy C.