Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka - sprzęgło, mieszacz...

mrozin

Recommended Posts

Witam!

Po świętach chcę uzbroić kotłownię w kocioł gazowy i pompy/sprzegło potrzebne do napędzania CO w domu.

Dom nowobudowany, na partezrze o pow. 100 m/kw podłogówka i rozdzielacz na 10 obwodów, na poddaszu o pow. po podłogach 100 m/kw - podłogówka i drugi rozdzielacz na 10 obwodów. Do obu rozdzielaczy idą oddzielna rurki zasilajace/powroptne z kotłowni, która zlokalizowana jest w piwnicy.

Planowany kocioł kondensacyjny Vaillant ecoTEC VC plus 206/5-5 lub 146/5-5. Hydraulik sugeruje ten mocniejszy ze wzgledu na potrzeby CWU - zasobnik 120l.

I teraz pytanie do Was, co po wyjściu z kotła? Mieszcz, sprzegło, zestaw pompowy? Kocioł sam z piwnicy nie popchnie 20 obwodów podłogówki na dwie kondygnacje.

U znajomego hydraulik zamontował w kotłowni dwa zestawy pompowo/mieszające firmy Vilo, po jednym dla każdego z rozdzielaczy. Mój hydraulik wspominał coś o sprzęgle. Proszę o sugestię i konkretne modele urządzeń abym miał rozeznanie przed rozmową z hydraulikiem.

Dziekuję!

Dokładnie jak pisze kolega wyżej.

Najpierw uruchomić podłogówkę beż żadnych pomp i sprzęgła - zrobić próby na pompie kotłowej!

Jeśli okaże się, że nie da rady.... wtedy dajesz sprzęgło i pompę.

Nie ładuj nic do rozdzielaczy - tylko zawory termolegulujące i rotametry ;)

Jeśli dom dobrze ocieplony to kocioł o jak najniższej mocy minimalnej a 14-15kW spokojnie wystarczy do zasobnika 120l:)

Dzięki za opinie.

Z Waszych wypowiedzi wynika, że każdy kocioł popchnie do instalacji CO każdą ilość wody na kilka kondygnacji. W ocenie każdego z hydraulików z któymi rozmawiałem, prawie 1000 metrów rurek opgrzewania podłogowego, na dwóch kondygnacjach, wymaga sprzęgła z zestawem pompowym na dwa oddzielne obiegi - jedna pompa na paretr, druga na poddasze. Midzy kotłem a sprzegłem mały obieg napędzany pąpa kotła.

Czy aby napewno kocioł o mocy 15-20kw da radę z 20 obwoadami o.p. A co z różnicą oporów dla o.p. na parterze a na piętrze, jak kocioł to zbilansuje jedną pompą?

Przykład zestawów pompowych ze sprzęgłem dla kotłów gazowych: http://www.finish-a.com.pl/oferta.php?subcat=120&maincat=1

Prosze o dalsze opinie.

Ilość wody jest nieistotna .

Pompa ma dostarczyć energię z kotła do budynku. Pompa musi pokonać opory w rurach. Masz 1000 m rury i 20 obwodów czyli obwody po około 50 m

Czyli super , bo zaleca się po 80-100 m.

różnica wysokości jest nieistotna , bo pompa nie podnosi wody do góry tylko wprawia ją w ruch. Czy pompa pracuje , czy nie woda na pietrze jest.

Ideałem jest jeśli różnica pomiędzy powrotem i zasilaniem w OP wynosi mniej niż 5 *C.

Zamontowanie dodatkowej pompy jest proste i można to zrobić zawsze. Możesz wręcz przygotować miejsce . Zwrotnica hydrauliczna w tym wypadku to spinka łącząca powrót z zasilaniem i nie kosztuje praktyczni e nic.

Dodatkowa pompa pobiera prąd

Warto zamontować termostat przylgowy blokujący pracę kotła w wypadku przekroczenia temperatury 50 w podłogówce ( awaria zaworu 3 drogowego lub automatyki lub przypadkowa zmiana nastawy)

U znajomego hydraulik zamontował w kotłowni dwa zestawy pompowo/mieszające firmy Vilo, po jednym dla każdego z rozdzielaczy. Mój hydraulik wspominał coś o sprzęgle. Proszę o sugestię i konkretne modele urządzeń abym miał rozeznanie przed rozmową z hydraulikiem.

Dziekuję!

To jest zupelnie zbedne. U mnie 165 m2 podlogowki ( w sumie okolo 1400 - 1500mb pexa) wszystko chodzi na jednej pompie wilo 15/7-3 to jest odpowiednik "tradycyjnych" rozmiarow 25-60. Chodzi na II biegu zuzywajac przy tym 92W. W razie czego jest jeszcze 3 bieg. Też mam dwa rozdzielacze ale mniejsze (7 na parterze i chyba 6 na poddaszu) Delta jaka uzyskuje na II biegu to 7 stopni. Takie dokładanie pomp przez hydraulika jest zabezpieczeniem ich tylka, jak cos pojdzie nie tak to dodatkowa pompa da rade przepchać. Ale dwie dodatkowe pompy to dodatkowe 100W, a przy sterowaniu pogodowym to 100W 24 godziny na dobe. Czyli na starcie jestes najmarniej tysiaca w plecy i okolo 500 zl rocznie za prad. Jak koledzy wyzej radza. Na jednej pompie i koniec. Ewentualne roznice miedzy gora i dolem wyregulujesz na rotametrach rozdzielacza.

To jest zupelnie zbedne. U mnie 165 m2 podlogowki ( w sumie okolo 1400 - 1500mb pexa) wszystko chodzi na jednej pompie wilo 15/7-3 to jest odpowiednik "tradycyjnych" rozmiarow 25-60. Chodzi na II biegu zuzywajac przy tym 92W. W razie czego jest jeszcze 3 bieg. Też mam dwa rozdzielacze ale mniejsze (7 na parterze i chyba 6 na poddaszu) Delta jaka uzyskuje na II biegu to 7 stopni. Takie dokładanie pomp przez hydraulika jest zabezpieczeniem ich tylka, jak cos pojdzie nie tak to dodatkowa pompa da rade przepchać. Ale dwie dodatkowe pompy to dodatkowe 100W, a przy sterowaniu pogodowym to 100W 24 godziny na dobe. Czyli na starcie jestes najmarniej tysiaca w plecy i okolo 500 zl rocznie za prad. Jak koledzy wyzej radza. Na jednej pompie i koniec. Ewentualne roznice miedzy gora i dolem wyregulujesz na rotametrach rozdzielacza.

Dzięki za odpowiedź. Czy pompa o której piszesz wilo 15/7-3 jest pompą wbudowaną w kocioł, czy masz ją niejako dodaną za kotłem na zasialaniu CO. jak rozwiązałeś problem dwóch obiegów (dwa rozdzielacze)? Nie stanowi problemu dla pompy że musi pompować w jednej chili na dwie różne kondygnacje?

Dzięki za odpowiedź. Czy pompa o której piszesz wilo 15/7-3 jest pompą wbudowaną w kocioł, czy masz ją niejako dodaną za kotłem na zasialaniu CO. jak rozwiązałeś problem dwóch obiegów (dwa rozdzielacze)? Nie stanowi problemu dla pompy że musi pompować w jednej chili na dwie różne kondygnacje?

Dla ścisłości - obieg to pętla. Rozdzielacz obsługuje x obiegów. Chyba, że mówimy o obiegu grzewczym czyli 1 obieg grzewczy to podłogówka a drugi obieg to kaloryfery.

Zwykle jest jak tutaj piszą ( też tak mam), że na każdej kondygnacji jest rozdzielacz czyli parter plus piętro (poddasze).

Rozdzielacze połączone ze sobą - czyli z kotła idzie zasilanie i powrót do pierszego rozdzielacza i następnie do drugiego...

Wszystko z regóły i w teorii obsłuży pompa w kotle.

Proponuję rozdzielacz taki jak tutaj - czyli zawory i rotametry w komplecie :)

rozdzielacz-podlogowy-2_18426.jpg

Edytowane przez franco78

jest wbudowana. Na gorze jest jeden rozdzielacz na dole drugi. Zauważylem że w rozdzielaczu na dole sa wieksze przeplywy ale po to sa rotametry aby wlasnie wyregulować takie rzeczy.

Dla ścisłości - obieg to pętla. Rozdzielacz obsługuje x obiegów. Chyba, że mówimy o obiegu grzewczym czyli 1 obieg grzewczy to podłogówka a drugi obieg to kaloryfery.

Zwykle jest jak tutaj piszą ( też tak mam), że na każdej kondygnacji jest rozdzielacz czyli parter plus piętro (poddasze).

Rozdzielacze połączone ze sobą - czyli z kotła idzie zasilanie i powrót do pierszego rozdzielacza i następnie do drugiego...

Wszystko z regóły i w teorii obsłuży pompa w kotle.

Proponuję rozdzielacz taki jak tutaj - czyli zawory i rotametry w komplecie :)

[ATTACH=CONFIG]351405[/ATTACH]

Rozdzielacze już mam, są dwa, każdy po 10 obiegów. Piszesz że rozdzielacze są se sobą połączone - otóż u mnie tak nie jest, do każdego z rozdzielaczy idzie oddzielna rura zasilajaca z kotłowni i z każdego rozdzielacza wraca do kotłowni oddzielna róra. Z założenia miały to być dwa niezlależne obiegi (parter i poddasze), w zalezności od potrzeby pracuje jedna z pomp przy sprzęgle lub obie jednoczesnie. Czy przy takim układzie, tzn. każdy rozdzielacz ma poprowadzone z kotłowni oddzielne zasilanie, można to puścić na jednej pompie z kotła? Co gdy będzie potrzeba (dość częsta) zasilenie obu rozdzielaczy jednoczesnie?!

Nie jestem żadnym ekspertem w tym temacie, ale teoretycznie wg mnie nie powinno być znaczenie w którym miejscu te rozdzielacze będą ze sobą połączone - tzn czy spięte bezpośrenio czy w w kotłowni.

Oczywiście pompa w kotle ma taką możliwość, aby zasilić dwa rodzielacze jednocześnie ale czy może sterować dwa niezależne obiegi?? hmm. chyba nie....

Edytowane przez franco78

Po pierwsze to pompa w kotle poradzi sobie z taką instalacją i przy dwóch rozdzielaczach gdzie na jednym są podłaczone obwody podłogówki natomiast na drugim podłączone są kaloryfery.

Przy domu 100m^2 radzę zrezygnować z kotła VC 206 na rzecz kotła VC 146 lub pomyśleć o Immergas 12kW którego moc minimalna to tylko 1,9kW

Sam mam kocioł VC 206 w domu o powierzchni 150m^2 użytkowej i kocioł ten pracuje pracą przerywaną nawet w największe mrozy na swojej minimalnej mocy palnika, natomiast przełączenie go na pracę ciągłą w systemie korekty powoduje iż przechodzi on męki spowodowane dużą mocą minimalną wynoszącą ok 4kW.

Nowe kotły tego typu posiadają pompę elektronicznie sterowaną która sama dobiera sobie wydajność.

Tak jak u Ciebie mam instalację łączoną podłogówki i grzejników pracującą bez wspomagania na pompie zamontowanej w kotle

Po pierwsze to pompa w kotle poradzi sobie z taką instalacją i przy dwóch rozdzielaczach gdzie na jednym są podłaczone obwody podłogówki natomiast na drugim podłączone są kaloryfery.

Przy domu 100m^2 radzę zrezygnować z kotła VC 206 na rzecz kotła VC 146 lub pomyśleć o Immergas 12kW którego moc minimalna to tylko 1,9kW

Sam mam kocioł VC 206 w domu o powierzchni 150m^2 użytkowej i kocioł ten pracuje pracą przerywaną nawet w największe mrozy na swojej minimalnej mocy palnika, natomiast przełączenie go na pracę ciągłą w systemie korekty powoduje iż przechodzi on męki spowodowane dużą mocą minimalną wynoszącą ok 4kW.

Nowe kotły tego typu posiadają pompę elektronicznie sterowaną która sama dobiera sobie wydajność.

Tak jak u Ciebie mam instalację łączoną podłogówki i grzejników pracującą bez wspomagania na pompie zamontowanej w kotle

Dzięki za odp., pragnę tylko wyprostwoać dwie kwestie:

1. Dom ma 100m/kw parteru i 100 m/kw podłóg poddasza, łącznie ok. 170 m/kw użytkowej.

2. Nie mam intsalacji mieszanej, na parterze i na poddaszu jest podłogówka. Tyle że każdy z rozdzielaczy ma swoje zasilanie i powrót z kotłowni.

Toteż zastanawiam sie czy kocioł jest w stanie obsłużyc, niejako dwa opbiegi ogrzewania podłogowego, przy użyciu swojej pompy.

Czy kotły Vailanta mają w sobie funkcję obsługi dwóch obiegów o.p. i czy pompa kotła da radę, to moje pytania.

Dzięki!

Dzięki za odp., pragnę tylko wyprostwoać dwie kwestie:

1. Dom ma 100m/kw parteru i 100 m/kw podłóg poddasza, łącznie ok. 170 m/kw użytkowej.

2. Nie mam intsalacji mieszanej, na parterze i na poddaszu jest podłogówka. Tyle że każdy z rozdzielaczy ma swoje zasilanie i powrót z kotłowni.

Toteż zastanawiam sie czy kocioł jest w stanie obsłużyc, niejako dwa opbiegi ogrzewania podłogowego, przy użyciu swojej pompy.

Czy kotły Vailanta mają w sobie funkcję obsługi dwóch obiegów o.p. i czy pompa kotła da radę, to moje pytania.

Dzięki!

Nie doczytałem.

U mnie na dole po podłodze 110m2 i na górze to samo ale ze względu na ścianki kolankowe gdzie część podłogi jest obcięta powierzchnia podłogi wychodzi 85m2 a całkowina użytkowa ok 150m2

Kocioł VC206 jak na moje warunki ociepleniowe jest przewymiarowany i obawiałem się niższej VC146 gdyż wersję pośrednią VC186 wycofali.

Teraz po czasie użytkowania widząć z jaką mocą przewaznie pracuje piec z chęcią zamienił bym go na wersję VC146 lub nawet wspominanego Immergasa12kW

Kotły Vaillanta mają opcję obsługi dwóch obiegów po dodaniu modułu mieszacza VR61/4 oraz zestawu pompowego z siłownikiem.

Tak jest u mnie gdzie zestaw z siłownikiem Termix MEIBES steruje samą podłogówką, natomiast obwód grzejników jest podłączony bezpośrednio.

Te Vaillanta robią to samo a kosztują o wiele za dużo

Wtedy dopiero regulator VR 470/4 widzi dwa obiegi i jest możliwość nastawy temperatury dla każdego z nich osobno.

Edytowane przez Mareks77

Tyle że każdy z rozdzielaczy ma swoje zasilanie i powrót z kotłowni.

To jest troche bardziej "skomplikowana" kwestia. Na ogół urządzenia, kotły obsluguja po jednym obiegu. Są oczywiście takie które obsługuja kilka obiegow. Stosuje sie to wowczas gdy np mamy jedna kondygnacje w grzejnikach, a druga wlasnie w podlogowce. Wowczas trzeba zastosowac mieszacz i "schladzac" wode obslugujaca obieg podlogowki. Być może niektore urzadzenia, kotly maja wbudowany taki mieszacz i z kotla wychodza juz 4 rurki przylaczeniowe po dwie dla każdego obiegu. Ale tak jak napisałem potrzene jest to wtedy gdy oba obiegi zasilamy roznymi temperaturami. Natomiast w momencie gdy obydwa obiegi masz zasilane taka sama temnperatura zwyczajnie laczysz je za pomoca malego rozdzielacza w kotlowni i podlaczasz pod jeden obieg do kotla. I tak radze Ci wlasnie zrobic.