Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka - sprzęgło, mieszacz...

mrozin

Recommended Posts

Witam!

Co w końcu wybrałeś jaki system i jaki piec, oraz czy jesteś zadowolony, bo ja stoje właśnie na przyszły rok przed takim samym dylematem ( całość domku w podłogówce + kaloryfer w garażu i 2 łazienkowce które podpioł bym pod podłogówke ale straszą że będą zimne a ja tylko je chce by było gdzie zawiesić ręcznik i podsuszyć ).

Dodatkowe info

Dodaje takie zdjęcie rysunku który sobie wyobraziłem , ale mam pytanie gdzie wpiąć jeśli będzie potrzebne sprzęgło oraz zestaw mieszalnikowo-pompowego. Oraz czy montowac listwy sterujące z regulatorami w pomieszczeniach.

20171022_221927.jpg

Edytowane przez matiix

ja stoje właśnie na przyszły rok przed takim samym dylematem ( całość domku w podłogówce + kaloryfer w garażu i 2 łazienkowce które podpioł bym pod podłogówke ale straszą że będą zimne a ja tylko je chce by było gdzie zawiesić ręcznik i podsuszyć ).

Dodatkowe info

Dodaje takie zdjęcie rysunku który sobie wyobraziłem , ale mam pytanie gdzie wpiąć jeśli będzie potrzebne sprzęgło oraz zestaw mieszalnikowo-pompowego. Oraz czy montowac listwy sterujące z regulatorami w pomieszczeniach.

U ciebie sprzęgło jest nie potrzebne. Masz po podłodze raptem 160m2 podłogówki.

Będzie to więc ok 10 pętli podłogówki, więc przy przepływie pętli wyregulowanym na poziomie 1,7l/min. całość instalacji osiągnie przepływ 1020 l/h.

Pompa w kotle Immergas do którego się skłaniasz ma wydajność 1200 - 1400 l/h

Schemat ogólnie poprawny tylko nie potrzebna jest druga pompa dla obiegu poddasza.

Ona zamiast pomóc spowoduje wysysanie zasilania z dolnego rozdzielacza.

Drugą sprawą są kaloryfery które powinny być podłączone pod dolny rozdzielacz.

Pompa w kotle powinna dać sobie radę i jeśli instalator dobrze dobierze i zestopniuje przekroje rur to z regulacją rotametrów nie powinno być problemów.

Mieszacz przy samej podłogówce jest nie potrzebny.

Kaloryfery w garażu i drabinki mogą być zasilane niskim czynnikiem ze względu na swoje przeznaczenie ( suszenie ręczników i niższa temperatura ).

Problemem będzie tu regulacja temperatury całości.

Jeśli regulator umieścisz na dole np. w salonie to w całym domu będzie utrzymywana ta jedna nastawiona temperatura. Ewentualne mostki cieplne oraz różnice w zapotrzebowaniu na ciepło poddasza można wyregulować za pomocą rotametrów.

W przypadku podziału na dwa różne obiegi czy strefy grzewcze i tym samym dwa regulatory na parterze i piętrze konieczne już będzie zastosowanie dwóch układów mieszaczy z siłownikami, układu zarządzającego tym bajzlem oraz sprzęgła.

Edytowane przez Mareks77

U ciebie sprzęgło jest nie potrzebne. Masz po podłodze raptem 160m2 podłogówki.

Czyli zamontowanie sterowników wymusza zamontowanie sprzęgła i 2 zestawów mieszających.

A jakie właściwości ma pompa w piecu Piec Vaillant 146/5-5,bo do vailanta nie byłem przekonany ale jakoś coś mnie w jego parametry pcha. Pierwszy parametr to mała moc min. a druga to iż w Vitrixach 20 TT EPR jest ten wymmienik ALSi czego w vaillancie nie ma. Sundival jest trzeci bo ma moc min. dużą bodajże 5,2Kw

Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie wymagają tego sterowniki ale wymóg oddzielnie regulowanych obiegów grzewczych na parterze i poddaszu.

Jeśli regulacja ma być jednorazowa i powodować zróżnicowanie temperatur np. łazienka temperatura wyższa 23*C, i sypialnie temperatura niższa 20*C, pokój dzienny, 20 - 21*C w zależności od zysków w nasłonecznienia i kuchnia ze względu na zyski z gotowania19*C to równie dobrze można to wykonać nie stosując dwóch oddzielnych regulatorów tylko regulując przepływem i rotametrami.

Jeśli jednak temperatury mają być zmieniane i programowane oddzielnie w obu strefach to wymaga już zastosowania dwóch mieszaczy z siłownikami a to z kolei pociąga za sobą zastosowanie sprzęgła.

Jednak przy tak małej instalacji proponuję zastosowanie jednego regulatora pogodowego np. Vaillant Calormatic 470 lub nowszego VRC 700 umieszczonego w salonie lub innym pokoju dziennym oraz dwóch rozdzielaczy bez mieszania i sprzęgła.

Pompa w kotle Vaillant ma podobne wydajności, w obu kotłach są już pompy elektronicznie sterowane.

Nie wiem lub nie pamiętam Twojego ocieplenia w domu ale zamiast Victrixa 20 równie dobrze możesz zastosować model Victriv 12X TT erp którego moc minimalna jest na poziomie 1,9kW.

Nie wiem lub nie pamiętam Twojego ocieplenia w domu ale zamiast Victrixa 20 równie dobrze możesz zastosować model Victriv 12X TT erp którego moc minimalna jest na poziomie 1,9kW.

No też nad nim myśle ale on też ma słynny wymiennik ALSi na ,który są złe opinie mniej dobrych a gdzieś czytałem że czyszczeniem zajmują się chłopaki od Imergass ale to pewnie w gwarancji darmowo ale po już płatne z 200zł i pytanie co jaki czas trzeba czyścić. Plus trzeba pewnie doliczyć spadek wydajności pieca w trakcje zalepienia wymmiennika. Dlatego chodzi też po głowie ten Vaillant 146/5-5 lub może ??? wczoraj wypatrzyłem z dobrymi parametrami Beretta MYNUTE GREEN 15 R.S.I. lub Beretta EXCLUSIVE GREEN E 25 R.S.I. pierwszy ma min 3,5kw na 15kw a drugi 2,5kw do 25kw. Wiem że to nie 1,9 czy 2,2 kw ale też nie jak w standartowych te 5,5 lub 6kw.

U mnie w czasie obowiązywania gwarancji czyli obowiązkowym przeglądzie co rok podczas otwierania wymiennika serwisant nie zauważał żadnych istotnych zmian.

Palnik miał bardzo ładny kolorek co świadczy o jakości gazu i prawidłowo wykonanej regulacji, natomiast podczas spuszczania wody zużytej na czyszczenie i płukanie wymiennika nie zauważyłem żadnych zanieczyszczeń.

Koszt operacji razem z przyjazdem, wymianą grafitowej uszczelki i nakrętek oraz regulacją to raptem 260zł ale ze względu na brak zanieczyszczeń oraz widocznych zmian w zużyciu gazu po tym okresie wykonuję to już co 2 lata.

Odnośnie producenta to patrz pod kątem dostępności serwisu lub opinii sąsiadów.

Zaufany lub znajomy instalator z reguły nie chce mieć kłopotów z klientem dlatego doradzi sprawdzony produkt, odnośnie pozostałych to jednak każdy chwali swoje lub dba o swój zysk będąc stałym klientem hurtowni poleca i bierze to co jest akurat w promocji, a po wykonaniu usługi i zamknięciu drzwi od zewnątrz telefon milczy.

Według mnie mając 160m2 jeśli starcza funduszy bierz Vaillanta VC146. U mnie po podłodze jest 200m2 i tylko ze względu na fakt zaprzestania produkcji kotła VC 186 byłem zmuszony do wyższego modelu, natomiast teraz chętnie wziął bym mniejszego.

Edytowane przez Mareks77

No też nad nim myśle ale on też ma słynny wymiennik ALSi na ,który są złe opinie mniej dobrych a gdzieś czytałem że czyszczeniem zajmują się chłopaki od Imergass ale to pewnie w gwarancji darmowo ale po już płatne z 200zł i pytanie co jaki czas trzeba czyścić. Plus trzeba pewnie doliczyć spadek wydajności pieca w trakcje zalepienia wymmiennika. Dlatego chodzi też po głowie ten Vaillant 146/5-5 lub może ??? wczoraj wypatrzyłem z dobrymi parametrami Beretta MYNUTE GREEN 15 R.S.I. lub Beretta EXCLUSIVE GREEN E 25 R.S.I. pierwszy ma min 3,5kw na 15kw a drugi 2,5kw do 25kw. Wiem że to nie 1,9 czy 2,2 kw ale też nie jak w standartowych te 5,5 lub 6kw.

Na gwarancji nic nie jest darmowe. Przegląd bez czyszczenia wymiennika 200 zł a z czyszczeniem 300. Po gwarancji może być trochę taniej.