Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja przygoda z wykonawca [dlugie]

Recommended Posts

Tomek_J Podchodzę do sprawy od strony praktycznej tak aby nie dać się robić w konia wykonawcy który chrzani robotę. Ja w podobnej sytuacji zrobiłem dokładnie w taki sposób jak opisałem. Być może zbyt stanowczo postąpiłem ale efekt "ugody" :wink: został osiagnięty. To własnie jest "sztuka negocjacji" i "siła przekonywania."

Jak wykonawca dostał listę usterek z wyceną ile za co mniej specjalnie nie dyskutował tylko podpisał, wziął to co zostało do wypłaty i zszedł z budowy. Specjalnie nie dyskutował. Powiedziałem że jesli się nie zgadza to nie dostanie nic i może mnie pozwać do sądu. Ale wtedy jak przyjdzie biegły rzeczoznawca i zacznie wyceniać to co spartolił to jeszcze będzie musiał dopłacić i pokryć koszty sądowe, odszkodowanie za przestoje i koszty wynajmowania mieszkania przez czas procesu i do zakończenia budowy. Nie znam wykonawcy kol. Woj_s ale jak stanowczo nie weźmie go za "twarz" i nie tupnie na niego to będzie mu tak chrzanił robote i żądał pieniędzy za partactwa. Jeśli na budowie będzie miał za dobre serce dla nastepnego wykonawcy to ten nastepny będzie robił to samo. Jak to mówia kto ma miękkie serce ten ma twardą d... :wink:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

true true ....

teraz wlasnie dzwonil sasiad .. okazalo sie ze sciany sa (???) moge powiedziec ze byly zaizolowane abizolem i papa .. ktora po prostu odpadla od sciany .... wykonawca powiedzial ze wlasnie ziemia dociska pape i tak ma zostac. Zas majster przyznal sie do bledu ze powinno to byc zrobione lepikiem i na goraco.

Oj .. niech ja dorwe go dzisiaj w swoje rece.

Woj_s, nie ty pierwszy się "naciąłeś", ja też jestem mądrym po szkodzie. Ale grunt to spokój.

Jeśli chcesz i możesz, odpowiedz na poniższe pytania:

1. Przede wszystkim: zakładam, że na tą rozbudowę masz pozwolenie i projekt, prawda ? Czy w umowie jest odwołanie do tego projektu, tj. zdanie, że przedmiot umowy musi byc wykonany zgodnie z projektem .... autorstwa .... itd. ?

2. Piszesz, że z 2 etapu dostal 3/4 calosci bo kazaliscie mu poprawic usterki z etapu 1 - czy te ówczesne, pierwsze usterki są gdzieś odnotowane ? Czy jest jakiś protokół z realizacji etapu ? aneks do umowy ?

3. Piszesz, że lista usterek to obecnie 2 strony A4.Czy on to podpisał ? Potwierdził odbiór ? Jeśli nie i nie chce tego zrobić, to proponuję natychmiast wysłać mu za potwierdzeniem odbioru list, będący wezwaniem do usunięcia tych wad pod rygorem odstąpienia od umowy z winy wykonawcy. Nieważne, czy zgodzi się, czy nie. Ważne, że zostanie ślad po jego brakoróbstwie. Razem z sąsiadami będziecie mieli w razie czego dowód dla sądu i "dupochron" dla siebie. Wykonawca ma obowiązek ustosunkować się to takiego wezwania na piśmie, a jeśli tego nie zrobi - tym lepiej dla Was. Prześlecie to wezwanie jeszcze raz, dodając na początku zdanie: "W związku z brakiem jakiejkolwiek odpowiedzi na wezwanie z dnia ... ponownie wzywamy do usunięcia [itd.]"

4. Jak umowa precyzuje możliwość odstąpienia od umowy z winy Wykonawcy ? Nie przejmuj się, jeśli nie precyzuje, są jeszcze przepisy kodeksu cywilnego. Polecam lekturę (uwaga, b. długo się ładuje !) http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr16785996&ver=-1&jedn=-1 ze szczególnym uwzględnieniem:

- Tytuł XV. UMOWA O DZIEŁO

- Tytuł XVI. UMOWA O ROBOTY BUDOWLANE

Poczytaj na spokojnie, na pewno znajdziesz jakiegoś "haka" na wykonawcę.

Tu masz kilka komentarzy do przepisów: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20711&highlight=jak+wykonawc%B1

5. A tak BTW - czy wykonawca to firma, czy "na lewo" ? Jeśli firma, to może warto by zainteresować się, czy aby zatrudnia legalnie swoich pracowników ?

I na koniec - nie gniewaj się ale gdybym to ja bym był tym wykonawcą i gdybym uslyszał, że prosicie mnie, bym nie robił reszty, obśmiałbym się z Was serdecznie i zaczął stawiać warunki. Prosząc go (sic !) o zaprzestanie prac pokazujecie po prostu waszą słabość. Ja bym więc tego nie robił. To jemu ma zależeć na tym, by wybrnąć z sytuacji, a nie Wam.

Woj_s

te wady o których napisałeś to poważne sprawy będzie sporo dodatkowej roboty aby to wszystko wyprostować. Zrób fotodokumentację tych wad spisz ich listę niech ci ją podpisze kierownik budowy i wypiernicz partacza bez grosza kasy niech se biega po sądach i dochodzi kasy która mu się nie należy. Zaczynam się wkurzać bo przypomina mi sie moja udręka z moim partaczem.

Pozdrawiam

Zrób fotodokumentację tych wad spisz ich listę niech ci ją podpisze kierownik budowy

Rada bardzo dobra; do fotodokumentacji raczej nie używaj aparatu cyfrowego, tylko zwykły, najlepiej z datownikiem. A kierownik niech też podpisem na odwrocie potwierdzi autentyczność zdjęć.

i wypiernicz partacza bez grosza kasy

Rada bardzo dobra, tylko to trzeba zrobić z głową, by z poszkodowanego nie stać się winnym.

niech se biega po sądach i dochodzi kasy która mu się nie należy.

No to nie sztuka ! Sądzę, że wypierniczony wykonawca wcale nie będzie dochodził kasy, że będzie się cieszył, że unika w ten sposób odpowiedzialności za swoje fuszerki oraz poważnych robót naprawczych, do których musiałby dopłacać.

Jeśli chcesz i możesz, odpowiedz na poniższe pytania:

1. Przede wszystkim: zakładam, że na tą rozbudowę masz pozwolenie i projekt, prawda ? Czy w umowie jest odwołanie do tego projektu, tj. zdanie, że przedmiot umowy musi byc wykonany zgodnie z projektem .... autorstwa .... itd. ?

Napewno jest pozwolenie na rozbudowe, napewno jest projekt, nie pamietam czy w umowie jest mowa o projekci, a nie mam przy sobie tej umowy .. tak jak powiedzialem .. wkleje ja w poniedzialek.

2. Piszesz, że z 2 etapu dostal 3/4 calosci bo kazaliscie mu poprawic usterki z etapu 1 - czy te ówczesne, pierwsze usterki są gdzieś odnotowane ? Czy jest jakiś protokół z realizacji etapu ? aneks do umowy ?

Nie, jest tylko notka po ktora sie podpisal wykonawca ze dostanie reszte kwoty gdy poprawi konkretne usterki. Nie ma aneksu do umowy.

3. Piszesz, że lista usterek to obecnie 2 strony A4.Czy on to podpisał ? Potwierdził odbiór ? Jeśli nie i nie chce tego zrobić, to proponuję natychmiast wysłać mu za potwierdzeniem odbioru list, będący wezwaniem do usunięcia tych wad pod rygorem odstąpienia od umowy z winy wykonawcy.

Masz calkowita racje .. nie pomyslalem o tym .. uwagi zostaly mu przedstawione ..ale on jakos albo zapomnial wziasc kartki ... albo ze pamieta i poprawi ... nic na pismie.

4. Jak umowa precyzuje możliwość odstąpienia od umowy z winy Wykonawcy ?

Nie pamietam dokladnych sformulowan ..ale jest zawarta mozliwosc odstapienia.

5. A tak BTW - czy wykonawca to firma, czy "na lewo" ? Jeśli firma, to może warto by zainteresować się, czy aby zatrudnia legalnie swoich pracowników ?

Firma legalna .. ale umowilismy sie ze nie bedzie zadnej faktury .. itp.

Nie wiem skad sa jego pracownicy, ale podejrzewam ze to jakas ekipa z zewnatrz ... podnajeta (??)

I na koniec - nie gniewaj się ale gdybym to ja bym był tym wykonawcą i gdybym uslyszał, że prosicie mnie, bym nie robił reszty, obśmiałbym się z Was serdecznie i zaczął stawiać warunki. Prosząc go (sic !) o zaprzestanie prac pokazujecie po prostu waszą słabość. Ja bym więc tego nie robił. To jemu ma zależeć na tym, by wybrnąć z sytuacji, a nie Wam.

OK, wcale sie nie gniewam .. ale gdy widzisz jak to jest robione ..to rece opadaja.

Tomek.. widziales moze jak sie stawia sciany z thermomuru ? to tak jak klocki ... dokladnie ..jak klocki ... nawet poustawialismy im sciane i ponumerowalismy warstwy i klocki w warstwie aby nie musieli myslec ... (sprawialo nam frajde takie ustawianie i dopasowywanie) .. i nawet to za przeproszeniem spie*&*^*^

Postaram sie podeslac kilka fotek z tego co zrobili.

Koledzy ... robie fotki wszystkiego ... niestety sa robione cyfrowka, ale nie ma problemu z podpisami przez kieronika .. znajomy sasiadki ... niestety nie przewidzielismy takich problemow .. bo moglismy wykonawce poprosic aby byl kierownikiem ...a naszego znajomego poprosic o to aby byl inspektorem

> Nie, jest tylko notka po ktora sie podpisal wykonawca

W przypadku takich protokołów lub notatek zmieniających ustalenia umowy zawsze zamieszczaj na końcu dopisek: "niniejszy protokół ma moc aneksu do umowy nr... z dnia... pomiędzy ..." - bez tego wartość dokumentu jest prawie żadna.

> nic na pismie.

to akurat możesz łatwo naprawić.

> Firma legalna .. ale umowilismy sie ze nie bedzie zadnej faktury

Umówiliście się oczywiście ustnie. Więc tym to Ty się akurat nie masz co przejmować, to wyłącznie problem wykonawcy. Zapłata podatków to jego rzecz, ty nie masz obowiązku płacić za niego podatku (to jest opinia prawnika, którą tylko przytaczam !). A to też jest dla Ciebie karta atutowa w razie sporu sądowego - wykonawca nie wystawił faktury, a ma taki obowiązek.

> jakas ekipa z zewnatrz ... podnajeta (??)

Bingo ! Zatem kolejny Twój atut: zażądaj na piśmie informacji co to była za podnajęta ekipa oraz każ mu odpowiedzieć na jakiej podstawie ją zatrudnił, skoro nie udzieliliście na to zgody.

> Tomek.. widziales moze jak sie stawia sciany z thermomuru ?

Woj_s, ściany stoją i przecież nie będziesz ich rozbierać. Trudno, stało się, ale nie ma takiej fuszery, której nie daloby się poprawić. Zrozum, że Twoje nerwy nic nie dadzą, a moga nawet pogorszyć sprawę - wystarczy, byś np. w obecności osoby trzeciej zwyzywał Wykonawcę, to będzie woda na jego młyn ! Ty masz teraz zachować stoicki spokój, nie "szarpać się" z wykonawcą, tylko go "wypunktować". Tak, jak trener Feliks Stamm radził zawsze swoim bokserom: "Pamiętaj: doskocz, przypierdol, odskocz" ;)

Trzymaj się i skanuj umowę.

Wykonawca nie może być kierownikiem budowy. A znajomy zawsze może zostać inspektorem "z datą wsteczną".

Chyba juz nie ...sa wpisy w ksiedze itp ...ale jego zona ma uprawnienia i moze byc inspektorem 8)

Co do spokoju z poprzedniego posta, to jak na razie to wygrywam .. bo facet powiedzial juz kilka rzeczy ktorych moze zalowac:

- grozenie inwestorowi przy obecnosci swiadkow i rzeczoznawcy

- nazywanie inwestora "gnojem z ktorym nie ma co rozmawiac"

Niestety jest druga strona medalu, kierownik raz czy 2 razy nie wytrzymal i uzyl kilku :wink: nieprzyzwoitych slow.

grozenie inwestorowi przy obecnosci swiadkow i rzeczoznawcy, nazywanie inwestora "gnojem z ktorym nie ma co rozmawiac"

I wy się chcecie z takim gościem układać pokojowo ?! :o :o :o

Niestety jest druga strona medalu, kierownik raz czy 2 razy nie wytrzymal i uzyl kilku :wink: nieprzyzwoitych slow.

Nie myśl o tym. To problem kierownika, nie Twój. Ty z tym nie masz nic wspólnego. Zajmij się formalno-prawną stroną sprawy.

Izba wydaje wyrok odnośnie zachowania kierownika na budowie i dopiero z tym idzie się do sądu cywilnego. Tak od razu Warta nie wypłaci. W przyszłym tygodniu staje jako oskarżyciel wobec inspektora nadzoru w Sądzie Dyscyplinarnym przy Zachodniopomorskiej Izbie Inżynierów Budownictwa w Szczecinie. Walczcie z partaczami!!!

Kurcze jak zwykle znowu zapomnialem umowy ...obiecuje ja jak najszybciej zeskanowac i wkleic.

Ale mam kilka dodatkowych pytan:

- czy wylewka betonowa moze miec roznice poziomow 7 (po portawce 5cm) na 3m ???

- czy gdy w projekcie sa schody do piwnicy, a nie ma ich wyraznie opisanych w umowie (piwnica jest wpisana) to czy wykonawca powinien wykonac w/w schody i sciane oporowa ????

I teraz najwazniejsza sprawa ... nie mam zdrowia aby sie uzerac z tym nierzetelnym wykonawca ... i zastanawiam sie nad poproszeniem bieglego (??) rzeczoznawcy budowlanego aby okreslil czy wszystko jest dobrze wybudowane i zachowuje normy.

> czy wylewka betonowa moze miec roznice poziomow 7 (po portawce 5cm) na 3m ???

Pytanie jest retoryczne...

> czy gdy w projekcie sa schody do piwnicy, a nie ma ich wyraznie opisanych w umowie

Kwestia interpretacji. Niestety w razie sporu sądowego większe szanse w tym temacie daję wykonawcy.

> zastanawiam sie nad poproszeniem bieglego (??) rzeczoznawcy

Juz napisałem wcześniej, że nie bardzo ma to sens.