adam998 24.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam Planuje remont w domu chciałbym zamontować w trzech pomieszczeniach ogrzewanie podłogowe tam gdzie będą położone płytki, czyli kuchnia, hol, łazienka. Problem w tym że nie jest to nowo stawiany dom tylko już użytkowany dlatego zależałoby mi żeby cała grubość "podłogówki" była jak najniższa. Pod stropem na którym ma być podłogówka jest piwnica nie ogrzewana w której zimą temperatura wynosi 12-15st. Obecnie działa kocioł gazowy Immergas Victrix X 2 v.2011 z pogodówką i CARv2. Zapotrzebowanie cieplne kuchni to 1172W pow. 12,3 m2; hol - 850W pow. 12,5m2; łazienka - 520W pow. 6,3m2. Jak to wykonać z głową ? Z góry dziękuję za wszystkie porady i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.03.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Musiał byś skuć wylewkę do poziomu stropu. Najpierw w jednym miejscu w rogu i zobacz jakie jest ocieplenie i grubość wylewki..W takich starych domach będą to prawdopodobnie brązowe prasowane płyty z twardej wełny lub coś w tym rodzaju.Na podłogę zamiast płyt przy tak małej dostępnej wysokości musiał byś położyć 3 - 5 cm styroduru XPS, na to folia do podłogówki z podziałką i rurki podłogówki.6 - 6,5 cm wylewki betonowej, lub 5cm anhydrytu na podłogówce to minimum więc tak to mniej więcej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 26.03.2016 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam Bardzo dziękuję za zainteresowanie... na podłodze mam obecnie parkiet a pod parkietem płyta jakaś wiórowa daje to około 4 cm jest możliwość podniesienia posadzki na całej powierzchni o max. 5 cm w sumie daje to 9 cm ale już razem z wykończeniem czyli płytka lub panel. Nie chciałbym skuwać wylewki bo jakoś sobie tego nie wyobrażam no i koszty....Czytałem trochę w internecie i znalazłem coś takiego jak płyty PIR współczynnik przewodzenia ciepła λ 0,023 styropian XPS 0,032 nie rozumiem trochę tego współczynnika bo dla każdej grubość jest podawany taki sam więc nie rozumiem. Ale może w moim przypadku zastosować tą płytę PIR może jest ktoś zorientowany jak to wygląda w praktyce bo być może 2 cm płyta PIR da tyle co 5 cm styropianu ? i wtedy zostanie 6 cm na wylewkę ? I jeszcze pytanie jak podłączyć tą podłogówkę do istniejącej instalacji czy wpiąć to w miejsce zdemontowanego grzejnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.03.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Zajrzyj w odpowiedni wątek o OP, nie ma sensu otwierać nowy i szukać w nim pomocy.Np. ten- ogrzewanie podłogowe jak uniknąć błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.03.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 @adam998W tych 9cm możesz zastosować suchy jastrych z płytą PIR pod orzewanie podłogowe. Napisz do Kan-therm, mają gotowe rozwiązania. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 27.03.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Zrób ogrzewanie elektryczne - termofol.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 28.03.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 @adam998 W tych 9cm możesz zastosować suchy jastrych z płytą PIR pod orzewanie podłogowe. Napisz do Kan-therm, mają gotowe rozwiązania. Pozdrawiam Cezary Faktycznie wszystko fajnie nie trzeba podnosić wysokości posadzki..... tylko nic nie pisze jaki jest koszt eksploatacji w porównaniu do gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.03.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Faktycznie wszystko fajnie nie trzeba podnosić wysokości posadzki..... tylko nic nie pisze jaki jest koszt eksploatacji w porównaniu do gazu ? Nie bardzo rozumiem o co chodzi z kosztami w porównaniu do gazu? Rozwiązanie jakie podałem wcześniej, eliminuje konieczność wylewania jastrychu betonowego lub anhydrytowego. To całkowicie sucha zabudowa. Zyskujesz tym samym dodatkowe centymetry dla izolacji termicznej podłogi kosztem cm betonu. A w całym systemie są rurki wodne ogrzewania podłogowego tak samo jak w tradycyjnym zalewanym betonem. I nie ma znaczenia czym będziesz grzał wodę do tych rurek, gazem, prądem czy węglem. Pozdrawiam Cezary PS, Starą posadzkę jednak trzeba skuć. Wyjdzie na zdrowie izolacji termicznej i przeciwwilgociowej w łazience. W łazienkach obecnie stosuje się wyrafinowane izolacje przeciw wilgoci przenikającej do warstw pod podłogą. Taśmy gumowe na osnowie w łączeniu ścian, ścian z podłogą i malowanie gumą w płynie. Edytowane 28 Marca 2016 przez cezary.pl Ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 28.03.2016 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Przyznam że nie do końca rozumiem... ogrzewanie elektryczne wyobrażam sobie to jakie takie maty które daje się bezpośrednio pod panele lub w warstwę kleju pod płytki? i stąd moje pytanie co do kosztów takiego rozwiązania w porównaniu do gazowego kotła CO i tradycyjnego ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 28.03.2016 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Przepraszam źle zacytowałem wcześniej post kolegi jnow1 odnośnie ogrzewania elektrycznego... stąd powstało nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 01.04.2016 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Podjąłem decyzję w 8 cm daję 3 cm płytę PIR lambda 0,021 co daje 4,8cm styropianu na to rurki i wylewka z mikrokreta 5 cm...wyjścia niema. Miałbym jeszcze pytanie o sterowanie temperaturą... a mianowicie na piętrze grzejniki na dole podłogówka kocioł gazowy z czujnikiem temperatury zewnętrznej. Obecnie kocioł grzeje na zasadzie krzywej grzewczej. Na piętrze grzejniki lekko przewymiarowane temperatura zasilania w sezonie grzewczym wynosi od 30-42 st jak teraz sterować podłogówką na podstawie tej samej krzywej grzewczej biorąc pod uwagę że zasilania podłogówki musiałaby być proporcjonalnie niższa powiedzmy odpowiednio 26-38 st ? Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez adam998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.04.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Albo kupujesz moduł na 2 strefy do kotła i wtedy masz całe sterowanie w kotle, albo dokupujesz zawór mieszający z siłownikiem i regulatorem pogodowym. Pierwsza opcja drożej i wygodniej, druga taniej i trochę mniej wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.04.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 @adam998 5 cm wylewki anhydrytowej byłoby wystarczające, ale betonowej z miksokreta to mało. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 03.04.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Nie wiem jakie miałoby być wykończenie podłogi ale przemyśl jeszcze raz opcję wykonania instalacji OP w technologii TBS:- możesz uniknąć kosztów skuwania posadzki,- unikasz konieczności stosowania drogich plastyfikatorów do bardzo cienkiej posadzki (standard dla zwykłej wylewki betonowej to 6,5 cm wylewki ponad izolacje termiczną - i tu stosujemy dodatek BETOKAN, przy 4,5 cm nad izolację konieczność stosowania BETOKAN Plus który jest około 2 x droższy i stosuje się go około 5 x więcej w porównaniu do zwykłego BETOKAN-u)- na płyty TBS z metalowymi lamelami i ułożoną rurą możesz bezpośrednio położyć np. panele podłogowe- mała bezwładność cieplna systemu ale także szybka reakcja systemu grzewczego po uruchomieniu źródła ciepła- przy wykończeniu typu ceramika na płyty TBS kładziesz dodatkowo tzw. płyty z suchego jastrychu (łączone przez klejenie, na wkręty - w zależności od producenta, popatrz np. technologie KANUF-a). Masz szybciej, bezpieczniej (cienka podłoga może nadmiernie pękać przy złym wykonaniu) i niekoniecznie drożej przy uwzględnieniu wszystkich prac - sam policz na konkretnym przykładzie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 04.04.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Dzień Dobry, proponuję zapoznać się z ofertą naszej firmy http://solidnaekipa-lafarge.pl/. Oferujemy najlepszej jakości wylewki wraz z wykonaniem, na które otrzymuje Pan gwarancję. Mamy już za sobą wiele nietypowych realizacji. Jeżeli ma Pan dodatkowe pytania to zachęcam do kontaktu z naszymi przedstawicielami pod numerem 22 250 22 43. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 17.04.2016 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Dziękuje koledzy wyżej za przedstawienie ciekawych nowoczesnych rozwiązań z jednego z nich skorzystam w jednym z pomieszczeń gdzie już wcześniej została wylana posadzka i jest bardzo mało miejsca na tradycyjny system ogrzewania podłogowego. Natomiast wracając to problemu bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co do mocy ogrzewania podłogowego na 1m2 powierzchni. Czy powierzchnie jakie posiadam pozwolą na ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym z jak najniższą temperaturą zasilania czyli 30 st max. Na rysunku orientacyjnym naniosłem zapotrzebowanie cieplne pomieszczeń przy obecnym ogrzewaniu grzejnikowym przy max. temp. zasilania 42 st Przy największych tegorocznych mrozach -15st. Czy takie moce grzewcze w poszczególnych pomieszczeniach jestem wstanie uzyskać przy ogrzewaniu podłogowym ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 ... Natomiast wracając to problemu bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji co do mocy ogrzewania podłogowego na 1m2 powierzchni. Czy powierzchnie jakie posiadam pozwolą na ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym z jak najniższą temperaturą zasilania czyli 30 st max. Na rysunku orientacyjnym naniosłem zapotrzebowanie cieplne pomieszczeń przy obecnym ogrzewaniu grzejnikowym przy max. temp. zasilania 42 st Przy największych tegorocznych mrozach -15st. Czy takie moce grzewcze w poszczególnych pomieszczeniach jestem wstanie uzyskać przy ogrzewaniu podłogowym ? Pozdrawiam Moc grzejników podłogowych zalezy od: temperatury zasilania rozstawu dT rodzaju posadzki (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny) rodzaju i grubosci ocieplenia temperatury wewnętrznej rodzaju pokrycia podłogi (gres, panel, parkiet) Nic dziwnego ze mozesz znalezc tej mocy bo sie ja oblicza i dobiera do mocy strat danego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 17.04.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 To może można gdzieś jakimś podstawowym kalkulatorem to policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.04.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Kalkulatorów szukaj u producentów tego typu systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 18.04.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam Znalazłem prosty kalkulator wprowadziłem podstawowe dane mógłby ktoś rzucić okiem czy to ma sens ? Nie można zmienić tam np. temperatury zasilania i jest podana 45 st według mnie to sporo za wysoka trochę to bez sensu ? http://ofertowanie.kan.com.pl/op/main.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts