Draxo 25.03.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Oczyszczalnia ścieków chyba najprostsza jaka jest , zbiornik główny, studzienka rozdzielacza i drenaż. Użytkowane od niespełna roku a już raz całość wypompowywałem . Teraz mam znów problem. Zbiornik pełny, wody w drenach też pełno , woda nie odchodzi. Zasilam bakteriami raz w tygodniu. Gleba piaszczysta (sam piach) . Drenaż jest na głębokości ok 1,5-2m . "Fachowiec" nasz nie zastosował obsypki żwirowej. Rury położył jedynie w wykopie i przykrył włókniną. Tutaj leży cały problem ? Nie uśmiecha mi rozkopywania wszystkiego ręcznie. Ostatnio poziom wód gruntowych się u nas podniósł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 25.03.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Pytasz o to, czy jest jakiś preparat, który po wsypaniu do oczyszczalni spowoduje, że smród zniknie, ścieki zaczną się oczyszczać, wokół drenu pojawi się żwir, a poziom wód gruntowych opadnie? O ile się orientuję w ofercie rynkowej, to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 25.03.2016 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Pytam raczej o poprawność instalacji oczyszczalni . Dreny na głębokości 1,5-2 m to nie za głęboko ? Obsypka jest wymagana na terenach piaszczystych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.03.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Głębokość jest OK ale w zależności od gruntu zastanego na tej głębokości rozsączanie mogło się po prostu przy piasku zamulić albo jest glina i nie wsiąka tak szybko jak byśmy sobie tego życzyli.Jedyna możliwość to rozkopanie kontrola co jest w rzeczywistości i ewentualne uzupełnienie brakującego żwiru lub otoczaka.Można jeszcze zamówić płukanie w wodociągach i kanalizacji się podpytać o taką usługę ale chyba nie warta skórka za wyprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 25.03.2016 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Tam nie było żadnego żwiru ani otoczaków. Położone bezpośrednio na piasek i przykryte włókniną (taki biały materiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 26.03.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Powiem tak fachowcem w temacie nie jestem ale czytam bo w przyszłym roku też coś tam w ziemię muszę zakopać . Co do głębokości to z tego co wyczytałem to raczej głęboko tu cytaty z dwóch różnych źródeł. Rury drenażowe układa się najczęściej na głębokości około 40 cm pod powierzchnią terenu, ze spadkiem 0,5-1,5%, zgodnie z kierunkiem przepływu ścieków i otacza warstwą kruszywa. Minimalna głębokość ułożenia drenażu to 35 cm, a maksymalna – około 80 cm. Rury ukłąda się dość płytko od 0,5-0,6m maksymalnie 1,0 m pod powierzchnią gruntu. Dreny układa się ze spadkiem 3-5‰. Rura powinna być przykryta geowłókniną, która ma za zadaniem chronić rurę drenażową przed zamuleniem ziemią, Jak dobrze pamiętam związane jest to z bakteriami które na większych głębokościach nie funkcjonują. http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/drenaz-rozsaczajacy,38_9.html http://www.instsani.pl/prokan6.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 26.03.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ostatnio poziom wód gruntowych się u nas podniósł . I ile wynosi? Może w tym problem? Jak już ci się drugi raz zatkała to bez kopania się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.03.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 ale co to za dureń ci robił ? ja sam to robiłem bez fachowców tylko koparka zamówiona i zrobiłem tak jak w instrukcji dołaczonej było z tym że kopałem szerszy wykop i ciut większy i żwiru grubego większa warstwa , na dół jak pamiętam dałem 10cm piasku potem chyba 40cm żwiru , rury i na nie znów żwir około 30 cm , geowłóknina i zasypanie ,działa jak należy , a ja piasku nie mam tylko sama glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.03.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Ja bym powiedział że raczej wlaśnie wody gruntowe sa tu problemem. U mnie teren jest troszkę gliniasty ale bardziej żwirowy i studnia chlonna po 2-3 latach przestała byc chlonna, byla poprostu pelna. Podniosly się wody, grunt tez się na pewno nasycił i wszystko razem sprawiło, że przestała przyjmować. Rozwiązaniem okazało się zrobienie kopca na powierzchni, ale ja mam biologiczna i mogłem. Przy zwykłej drenażowej raczej, cięzki temat. Odkopania i tak nie unikniesz. Możesz troche podnieść dreny i i cały spód zasypać kamieniem 16-32. Ale jeżeli poziom wod dalej bedzie sie podnosił może okazać się , że za 2-3 lata problem sie powtorzy. Moim zdaniem warto spróbowac bo z drenażówką i tak nic lepszego nie wymyslisz. Pozostanie Ci już tylko wymiana na biologiczną i zrzucanie ścieków do studni chlonnej w kopcu. A to wydatek okolo 9 tys (najtansza oczyszcz biologiczna, kamien, pompa, koparka, studnia chlonna, itd.) Edytowane 26 Marca 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 29.03.2016 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Za działką mam stawek , szacując po jego poziomie ,poziom wód gruntowych znajduje się obecnie ok 50-70 cm pod gruntem. Dren w takim razie pływa w całości w wodzie dlatego nie odchodzi. Co w takim przypadku zrobić ?Rozkopać wszystko . Zrobić przepompownie. Wykopać dreny i położyć je bezpośrednio na gruncie (włóknina+ kamień) i usypać nasyp ok 1m wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.03.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 może by ci to działało ale padniesz ze smrodu bo to daje dużo pałera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 29.03.2016 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Czyli jak to rozwiązać ? Bez kopania się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 nie obejdzie , ja też czekam aż mi padnie jestem tego świadom , oby nie szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 31.03.2016 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Czyli robić przepompownie i nasyp ? Doradźcie bo jestem gotów do kopania. Zbiornik główny już opróżniłem prawie. Woda w drenach jak stała tak stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 31.03.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Jak już myślisz o przepompowni to może lepiej zainwestować w oczyszczalnię biologiczną? z niej łatwiej sobie poradzić z oczyszczonymi ściekami - teroetycznie można odprowadząć wprost do cieków wodnych (tylko to wymaga dodatkowych formalności). Zwykła "oczyszczalnia" drenażowa szczególnie przy wysokim poziomie wód gruntowych nie może działać poprawnie, w dodatku zanieczyszcza te wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 31.03.2016 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Oczyszczalnia biologiczna. Ja mam zwykłą drenażową. Da się ją jakoś przerobić na biologiczną ? Nie chcę wywalać wszystkiego zwłaszcza , że zbiornik ma niespełna rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnieor 31.03.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Oczyszczalnia ścieków chyba najprostsza jaka jest , zbiornik główny, studzienka rozdzielacza i drenaż. Czyli osadnik gnilny z drenażem. Użytkowane od niespełna roku a już raz całość wypompowywałem . Teraz mam znów problem. Zbiornik pełny, wody w drenach też pełno , woda nie odchodzi. Zasilam bakteriami raz w tygodniu. Gleba piaszczysta (sam piach) . Drenaż jest na głębokości ok 1,5-2m . "Fachowiec" nasz nie zastosował obsypki żwirowej. Rury położył jedynie w wykopie i przykrył włókniną. Tutaj leży cały problem ? Nie uśmiecha mi rozkopywania wszystkiego ręcznie. Ostatnio poziom wód gruntowych się u nas podniósł . uwagi do montażu: 1. drenaż kładzie się płytko pod ziemią - na głębokości 40-60 cm maksymalnie. I nie, nie ma na to przepisów, ale taka jest zasada. 2. nawet jeśli podłoże jest piaszczyste, to pod drenaż kładzie się 40 cm (dla lepszych efektów - więcej) kamienia płukanego 32-64 mm, na szerokośc łyzki koparki (czyli 60 cm) 3. geowłóknina chroni tylko przed tym, żeby kamień nie zanieczyszczał się gruntem rodzimym sponad drenażu 4. na 1 RLM za osadnikiem gnilnym (dla terenów dobrze przepuszczalnych, czyli piasek) sugeruje się 8-10 metrów bieżących drenażu, 5. jeśli w dowolnym momencie roku poziom wody gruntowej podnosi się do poziomu drenażu (a nawet poniżej, ale lepiej się zabezpieczyć), to stosuje się drenaż rozsączający w tzw. nasypie - czyli za osadnikiem gnilnym montuje się mała przepompownię ścieków surowych (nie oczyszczonych, bo to dalej jest ściek), a sam drenaż kładzie się w nasypie. 6. Należy wykonać wentylację wysoką, ponad kalenicę 6. Osadnik zazwyczaj wybiera się co 2 lata, a bakterie dodaje rzadko Koszt dobrze wykonanego osadnika gnilnego z drenażem rozsączającym (bez przepompowni) to jakieś 9-10 tysięcy PLN. Dobrze wykonany drenaż będzie działał maks 10 lat. potem to ruletka. A teraz możesz sobie odpowiedzieć sam na pytanie, czy było zrobione tanio, czy dobrze? Za osadnikiem nie wypływa ściek oczyszczony, bo to nie oczyszczalnia tylko brutalnie mówiąc - szambo z dziurą! Im więcej drenażu się zrobi, im więcej kamienia się da - tym dłużej będzie pracował (ale nie znaczy to, że lepiej!!!). Są dwa mity (bzdury powtarzane cały czas) dotyczące osadników gnilnych: 1. osadnik gnilny oczyszcza ściek bytowy 2. grunt pod drenażem rozsączającym ściek z osadnika gnilnego nie jest zanieczyszczony. Co się stało z Twoją instalacją? Została zanieczyszczona (zamulona, zatkana) ściekiem z osadnika. I nie poprawi tego płukanie. Co można zrobić? 1. Albo poprawić drenaż w miejscu jego wykonania, czyli trzeba to rozkopać, wymienić grunt (bo jest zanieczyszczony i samo położenie w tym samym miejscu kamienia nic nie pomoże), wybudować ponownie drenaż rozsączający (prawdopodobnie w nasypie, z przepompownią), albo 2. wybudować drenaż rozsączający w innym miejscu (też prawdopodobnie w nasypie, z przepompownią), ale trzymając się zasad, albo 3. za osadnikiem gnilnym dołożyć bioreaktor (np. bezprądowe biologiczne złoże zraszane, np. Argo), za nim - przepompownię i rozsączenie w formie albo drenażu, albo studni chłonnej. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam Wojtek Babinski Oczyszczalnie.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnieor 31.03.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Proszę sprawdzić wiadomości prywatne.pozdrawiamwb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 20.04.2016 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Może ktoś się wypowie na temat takiego reaktora ? Jaki koszt ? Jak się sprawuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 01.10.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Odświeżę temat.Czy dla 5 osób tą oczyszczalnia będzie ok.Czy szukać czegoś innego?Długa gwarancja na zbiornik.http://oczyszczalnie24.eu/3-komorowe/657-oczyszczalnia-trzykomorowa-eko-plus-3000-l-36-mb-drenazu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts