wother 25.03.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Witam,Chcę kupić działkę za gotówkę a dom wybudować z pomocą kredytu.Moje pytania:1) Czy aby uzyskać zgodę na budowę trzeba mieć fizycznie wykonaną drogę czy wystarczy ze jest wyznaczona na mapie i wpisana w księgę wieczystą o współudziale w drodze dojazdowej2) czy aby uzyskać zgodę na budowę trzeba mieć wykonane przyłącza mediów ? czy wystarczy uzyskanie warunków podłączenia mediów od zarządców tymi medami Pytam bo chciałbym kupić działkę ze środków własnych a z kredytu wybudować już kanalizację, drogę i przyłączyć prąd, gaz oraz wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Musisz mieć zapewniony dojazd,jeśli jest z drogi wewnętrznej prywatnej to ona musi mieć połączenie z drogą gminną,teraz wystarczy na papierze ale przy budowie to utwardzenie konieczne. Wystarczą warunki-w tej chwili nawet jeśli to będzie zgłoszenie a nie PnB to chyba nawet nie,ale nie każdy bank chce dawać kredyt na zgłoszenie tylko wymaga PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 25.03.2016 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Pytam o to, czy mogę wnioskować o kredyt na budowę nie mając fizycznie drogi - jest tylko zaznaczona na planie. Jest to wewnetrzna droga około 50metrów od mojej działki przez dzialki sasiadów - 2 ..do drogi gminnej. Dostając kredyt na budowę - przed jej rozpoczęciem wybudowałbym drogę utwardzoną na czas budowy.Tak samo jesli chodzi o przyłącza mediów. Teraz wystarczą tylko warunki przyłączy - w tym wykonanie niezbędnych do budowy wody i prądu a resztę mogę wykonać gdy uzsykam środki z banku tj kanalizacja i gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Masz udział to jest dostęp.Warunki mediów dostaniesz.Możesz składać wniosek o PnB, potem o kredyt nie wiem czy bank da bez pozwolenia. Musisz miec wypis z MPZP lub WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 25.03.2016 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 WZ jest - więc składam wniosek o PnB i jesli otrzmam zgodę - składam wniosek o kredyt tak ? Z pierwszej transzy wyknuję drogę/media/fundamenty - kolejne transze na budowę domu ? Tak to wygląda w rzeczywistości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.03.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Witam, Chcę kupić działkę za gotówkę a dom wybudować z pomocą kredytu. Moje pytania: 1) Czy aby uzyskać zgodę na budowę trzeba mieć fizycznie wykonaną drogę czy wystarczy ze jest wyznaczona na mapie i wpisana w księgę wieczystą o współudziale w drodze dojazdowej 2) czy aby uzyskać zgodę na budowę trzeba mieć wykonane przyłącza mediów ? czy wystarczy uzyskanie warunków podłączenia mediów od zarządców tymi medami Pytam bo chciałbym kupić działkę ze środków własnych a z kredytu wybudować już kanalizację, drogę i przyłączyć prąd, gaz oraz wodę 1. droga może być polna, nawet na niej trawa. musi mieć status prawny drogi. 2. absolutnie nie, teraz nawet nie trzeba warunków przyłącza do projektu dołączać. twoja brocha, jak potem zdobędziesz i czy zdobędziesz wodę, kanalize i prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.03.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 WZ jest - więc składam wniosek o PnB i jesli otrzmam zgodę - składam wniosek o kredyt tak ? Z pierwszej transzy wyknuję drogę/media/fundamenty - kolejne transze na budowę domu ? Tak to wygląda w rzeczywistości ? Transze od banku będziesz otrzymywał według harmonogramu prac który sam przygotujesz. Musisz tam wpisać w.w. zaplanowane inwestycje. I tutaj uwaga - bank wypłaci kolejną transze gdy "rozliczysz" się z pierwszej. Przemyśl czy napewno wyrobisz się z mediami przed rozpoczęciem budowy domu. Z mojego doświadczenia, dostawcy mediów to największe ryzyko w całej budowie, nie jedna przeprowadzka przeciągnęła się o kwartał / półrocze dzięki uczynności gazowni czy wodociągów. Dlatego ja osobiście rozmazał bym przyłącza mediów po całym harmonogramie budowy. Chyba że bank będzie elastyczny, tylko musisz to mieć zapisane w umowie kredytowej. Handlowiec, przepraszam doradca, obieca Ci wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ... teraz nawet nie trzeba warunków przyłącza do projektu dołączać. twoja brocha, jak potem zdobędziesz i czy zdobędziesz wodę, kanalize i prąd ... w Prawie Budowlanym jest faktycznie zapis, że " Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga " ... budowa 19a) sieci: a) elektroenergetycznych obejmujących napięcie znamionowe nie wyższe niż 1 kV, b) wodociągowych, c) kanalizacyjnych, d) cieplnych, e) telekomunikacyjnych; 20) przyłącza: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych; ale w Rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego, jest, że Część rysunkowa ( projektu zagospodarowania działki ) powinna określać ( między innymi ) : " układ sieci i instalacji uzbrojenia terenu, przedstawiony z przyłączami do odpowiednich sieci zewnętrznych i wewnętrznych oraz urządzeń budowlanych, w tym: wodociągowych, ujęć wody ze strefami ochronnymi, cieplnych, gazowych i kanalizacyjnych lub służących do oczyszczania ścieków, oraz określający sposób odprowadzania wód opadowych, z podaniem niezbędnych profili podłużnych, spadków, przekrojów przewodów oraz charakterystycznych rzędnych, wymiarów i odległości, wraz z usytuowaniem przyłączy, urządzeń i punktów pomiarowych; " - oczywiście nie ma szans !, aby spełnić warunek jw ( zawartość Projektu Budowlanego do PnB ) nie mając Zapewnień i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci, dodatkowo, gdy ( w przypadku wother ) pojawi się zapewne projekt drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 25.03.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Reasumując. Mam już umówione kupno działki z właścicielem - dogadana jest cena i wielkość działki oraz jej stan prawny (wolna od hipoteki) Działka posiada ponoć WZ (jeszcze tego WZ nie widziałem) - w rogu działki znajduje się wodociąg, od drogi gminnej w której jest prąd/gaz/kanalizacja - do działki jest około 50metrów, jest wytyczona geodezyjnie droga dojazdowa (3linia zabudowy) przez działki sąsiadów. Czy aby uzyskać pozwolenie na budowę a co za tym idzie kredyt na budowę , muszę dostać WARUNKI przyłączenia do mediów ? CZY wykonać fizycznie te przyłącza zanim złożę wniosek o pozwolenie na budowę. Bez pozwolenia nie ma kredytu, bez kredytu nie zacznę nic robić bo prawie wszystko wydam na działkę, która będzie wkładem własnym do kredytu. Mieszkanie planuję sprzedać po wybudowaniu domu i dokończyć całą inwestycję z środków ze sprzedaży. ( i tu następne pytanie - czy np kanalizacje można podłączyć do sąsiada czy trzeba ciągnąć 50 metrów do głównej rury w drodze ? to samo tyczy się gazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Zmieniły się przepisy jeśli chcesz pozwolenie na budowę warunki mediów musisz mieć do papierów-po staremuMożesz wg nowych zasad zgłoszenie nie potrzebujesz warunków na etapie składania wniosku,ale i tak później trzeba je mieć aby ruszyć z przyłączami. Gdzie będziesz się mógł wpiąć i lokalizację przyłączy będzie właśnie wskazane w tych warunkach.Nie trzeba ich robić teraz. Jeśli na mapie jest droga to musisz mieć udział w tej drodze lub służebność przejazdu wpisaną do KW tej działki która jest drogą. WZ możesz przepisać na siebie-o ile pasują Ci pod projekt który zamierzasz wybudować,możesz starać się o nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.03.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Odnośnie drogi - sprawdź czy ma szerokość 4m bo moje starostwo takiej drogi dojazdowej wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 25.03.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Odnośnie drogi - sprawdź czy ma szerokość 4m bo moje starostwo takiej drogi dojazdowej wymaga Sprawdź również czy zmeiścisz w tych 4m gaz, kanalizacje i wodę bo może bć problem. DO PNB nie potrzbeujesz mieć wykonanych przyłączy.Warunki wystarczą jak budujesz na zgłoszenie to i bez warunków przyłączy. Może napisać pismo do zarządcy drogi publicznej aby jasno określił czy Twoja działka ma dostęp do drogi publicznej ( jeśli nie jesteś pewien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 25.03.2016 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Droga ma 4m. Woda jest po przeciwnej stronie działki w rogu. Prąd jest przy drodze gminnej - 50m od działkiGaz jest przy drodze gminnej po przeciwnej stronie - 55m od działkiKanalizacja jest w drodze gminnej - 50m od dzialki ( tu sie zastanawiam czy domy obok nie są podłączone do kanazliacji bo jak są to chyba można podłaczyć się gdzies do wspólnej studzienki?) to samo tyczy się gazu... czy takie informacje uzyskam u dostawców mediów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Reasumując. Mam już umówione kupno działki z właścicielem - dogadana jest cena i wielkość działki oraz jej stan prawny (wolna od hipoteki) Działka posiada ponoć WZ (jeszcze tego WZ nie widziałem) - nie kupuj działki, jeśli nie widziałeś Decyzji o Warunkach Zabudowy – w WZ są podstawowe uwarunkowania dotyczące działki określające co możesz, a co nie z określeniem parametrów przyszłej zabudowy, powierzchni pod nią, linii zabudowy, … itd w rogu działki znajduje się wodociąg, od drogi gminnej w której jest prąd/gaz/kanalizacja - do działki jest około 50metrów, jest wytyczona geodezyjnie droga dojazdowa (3linia zabudowy) przez działki sąsiadów. Czy aby uzyskać pozwolenie na budowę a co za tym idzie kredyt na budowę , muszę dostać WARUNKI przyłączenia do mediów ? - aby uzyskać PnB, musisz złożyć Wniosek do Urzędu o wydanie PnB. Częścią Wniosku jest PROJEKT BUDOWLANY, który składa się z Projektu Zagospodarowania Działki oraz Projektu Architektoniczno Budowlanego budynku. Projekt Zagospodarowania działki ( jw. ) składa się z cz. opisowej oraz rysunkowej na której ( między innymi ) są wrysowane istniejące Sieci ( lokalizacja wg Mapy do celów projektowych opracowanej przez geodetę ) oraz projektowane elementy zagospodarowania, w tym instalacje. Aby architekt ( opracowujący projekt ) mógł wrysować proj. instalacje w zagospodarowaniu, pomiędzy Twoim projektowanym budynkiem, a siecią, musi wiedzieć gdzie są „punkty” podłączenia. Te są określone w „ Zapewnieniach i Warunkach technicznych podłączenia budynku do sieci ”. Nie można mylić lokalizacji przyłączy ( w projekcie budowlanym ) z projektami przyłączy, które mogą być wykonane na zgłoszenie w dowolnym terminie jaki uznasz za stosowny. Zazwyczaj projekty przyłączy są realizowane na etapie realizacji budynku. CZY wykonać fizycznie te przyłącza zanim złożę wniosek o pozwolenie na budowę. - nie wiem dlaczego tak skupiasz się na instalacjach, przyłączach , …. skoro Warunków Zabudowy nie widziałeś, a o PROJEKCIE BUDOWLANYM budynku nie wspominasz ( ?! ) stanowiącym podstawę do wydania PnB. Bez pozwolenia nie ma kredytu, bez kredytu nie zacznę nic robić bo prawie wszystko wydam na działkę, która będzie wkładem własnym do kredytu. Mieszkanie planuję sprzedać po wybudowaniu domu i dokończyć całą inwestycję z środków ze sprzedaży. ( i tu następne pytanie - czy np kanalizacje można podłączyć do sąsiada czy trzeba ciągnąć 50 metrów do głównej rury w drodze ? to samo tyczy się gazu) - jak pisze Bajero. Zapewnienia i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci wskażą miejsca podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domano11 25.03.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Nie kupuj dopóki nie będziesz miał pewności że cos tam postawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 25.03.2016 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 - nie kupuj działki, jeśli nie widziałeś Decyzji o Warunkach Zabudowy – w WZ są podstawowe uwarunkowania dotyczące działki określające co możesz, a co nie z określeniem parametrów przyszłej zabudowy, powierzchni pod nią, linii zabudowy, … itd - aby uzyskać PnB, musisz złożyć Wniosek do Urzędu o wydanie PnB. Częścią Wniosku jest PROJEKT BUDOWLANY, który składa się z Projektu Zagospodarowania Działki oraz Projektu Architektoniczno Budowlanego budynku. Projekt Zagospodarowania działki ( jw. ) składa się z cz. opisowej oraz rysunkowej na której ( między innymi ) są wrysowane istniejące Sieci ( lokalizacja wg Mapy do celów projektowych opracowanej przez geodetę ) oraz projektowane elementy zagospodarowania, w tym instalacje. Aby architekt ( opracowujący projekt ) mógł wrysować proj. instalacje w zagospodarowaniu, pomiędzy Twoim projektowanym budynkiem, a siecią, musi wiedzieć gdzie są „punkty” podłączenia. Te są określone w „ Zapewnieniach i Warunkach technicznych podłączenia budynku do sieci ”. Nie można mylić lokalizacji przyłączy ( w projekcie budowlanym ) z projektami przyłączy, które mogą być wykonane na zgłoszenie w dowolnym terminie jaki uznasz za stosowny. Zazwyczaj projekty przyłączy są realizowane na etapie realizacji budynku. - nie wiem dlaczego tak skupiasz się na instalacjach, przyłączach , …. skoro Warunków Zabudowy nie widziałeś, a o PROJEKCIE BUDOWLANYM budynku nie wspominasz ( ?! ) stanowiącym podstawę do wydania PnB. - jak pisze Bajero. Zapewnienia i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci wskażą miejsca podłączenia. Dzięki wielkie za informacje - jasne że nie kupię działki przed sprawdzeniem wszystkich dokumentów. O tym, że ma WZ wiem tylko z rozmowy telefonicznej, działkę oglądałem z osobą trzecią, która tylko wskazała mi gdzie są media nie będąc do końca pewnym. Właściciel ma daleko aby zjawić się osobiście więc umówiliśmy się po świętach na miejscu aby dogadać temat i sprawdzić dokumenty. Co powinienem zrobić na własną rękę przed kupnem ? W gminie uzyskam jakieś informacje odnośnie tego terenu czy muszę udać się tam ze sprzedającym aby przedstawił im dokumenty działki ... bo chyba jest ta ochrona danych osobowych i na moją prośbę chyba nic się nie dowiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 26.03.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Z mojej strony.1. Koniecznie policz ile będzie kosztowało Cię podciągnięcie kanalizacji i wody. Prąd ZE podciąga na swój koszt - pytanie tylko ile im to zajmie? Może nawet powyżej 1 roku. Może się okazać, że koszt podciągnięcia kanalizacji i wody to np. 20tyś zł. W moim przypadku kanalizacja budowana od studzienki jest moją własnością - tzn. płacę za materiał i wykonanie około 25m pewnie min. 5tyś zł. Nastawiam się na 10tyś zł, bo kładę grubsze rury i studzienkę do dalszej rozbudowy dla sąsiadów.2. Koniecznie wykonaj badania gruntu przed kupnem! A może na działce są torfy? Może glina, która nie przepuszcza wody? Kolejne koszty? Gdzie odprowadzisz wodę z dachu/działki?3. Jeżeli już kupisz tą działkę czeka Cię utwardzenie drogi dojazdowej. 50m to pi razy drzwi koszt 5-10tyś zł. (u mnie 25m około 5tyś zł). Pojazdy ważące po kilkadziesiąt ton przewijające się na Twoją budowę inaczej się zakopią w jednym wielkim bagnie.4. Szacowany koszt dodatkowych prac dodaj do ceny działki i zastanów się czy warto.5. Gazownia MOŻE ale NIE MUSI podciągnąć do Ciebie gaz na własny koszt traktując te prace jako rozbudowę sieci dla kolejnych odbiorców wokół Ciebie. A mogą część kosztów przerzucić na Ciebie i np. podciągnięcie gazu będzie Cię kosztować, 5, 10tyś zł? 6. O aspektach prawnych padło w innych postach. Powyższe kwoty są mocno orientacyjne. Można taniej, można drożej. Nastawiałbym się na wariant cenowy pesymistyczny - przynajmniej człowiek może być pozytywnie zaskoczony przy wycenie. Edytowane 26 Marca 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 26.03.2016 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Tak wygląda mniej więcej sytuacja. Skoro właściciel twierdzi że ma WZ na tą działkę to rozumie, że nie jest to grunt rolny prawda ? Skoro dostał WZ tzn ze droga która jest wytyczona geodezyjnie (biała linia) przez dwie działki 3054/1 - i 3055 również nie jest gruntem rolnym i można w niej puścić media i wykonać dojazd ? Jaki zapis powinien widnieć w KW o służebności czy współudziale ? Obok drogi znajduje się droga dojazdowa do dzialki 3056/2 która również mogłaby służyć jako dojazd do mojej działki - po co robić dwie równoległe słabej jakości drogi jak w zamian służebności mógłbym zaproponować sąsiadom z działek 3056/2 i /1 np wykonanie drogi z kostki brukowanej. Tylko jak by to musiało wyglądać w dokumentach ? Czy orientuje się ktoś jaki może być koszt doprowadzenia mediów do tej działki ? około 50-60m odległości. dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 czy właściciele terenu, który jest wytyczony na drogę nie będą robili problemów z ciągnięciem tam instalacji?Bo może będą źli za zajęcie terenu na służebność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 26.03.2016 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 W zasadzie właścicielem terenu jest sprzedawca działki. Żeby podzielić działkę 3054 na pół musiał wyznaczyć drogę dojazdową do działki (zaznaczonej na czerwono) którą chce kupić i zrobił to przez swoje działki 3055 i 3054/1. Więc zanim kupie chciałbym wiedzieć co musi być w dokumentacji abym mógł później bez problemu zrobić drogę i podciągnąć media jeśli nie udałoby się dogadać z sąsiadami z działek 3056/1 i 3056/2 na możliwość korzystania z drogi na ich działkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts