Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam was.

Czy bylibyście mi w stanie pomóc stworzyć w miarę optymalny i działający schemat dla instalacji centralnego ogrzewania i podgrzewania ciepłej wody?

Rozmawiałem z kilkoma osobami i większości przypadków usłyszałem, że potrzebne są dwa zbiorniki: osobno zbiornik CWU+ bufor.

Bardzo zależałoby mi na tylko jednym zbiorniku ponieważ już takowy mam, a na drugi nie specjalnie już mam miejsce.

Zbiornik to 800 l wody kotłowej + 2 weżownice + nierdzewna wężownica spiro do przepływowego grzania wody użytkowej.

Chciałbym usłyszeć od was czy przedstawiony schemat ma szanse działać. Jeśli nie to dlaczego i czy moglibyście naszkicować lub opisać prawidłowy schemat działania takiego układu z jednym zbiornikiem.

Zapraszam do dyskusji :)

Clipboard01_small.jpg

Ja bym zaproponował wpięcie PC bezpośrednio do rozdzielacza podłogówki i na czas grzania za pomocą pc zakręciłbym zawór do zasobnika - bufora, gdyż nie jest on do niczego potrzebny przy pc, tak jak i nie jest potrzebny mieszacz. Jak będzie Ci się chciało palić w kominku, to odłączysz pc, a jak nie będzie się chciało, to odłączysz bufor. Do cwu musiałbyś raczej kupić jakiś mniejszy zasobnik, bo za pomocą pc nie ma sensu grzać do wysokiej temperatury 800l. Nie napisałeś, ale ten kominek i jego podłączenie już masz, czy chcesz robić ? Jeśli nie masz, to daj sobie z nim spokój i załóż sama pc.

kominek i zbiornik już mam. dzięki za opinie!- przy okazji napiszę że dzięki Tobie zakładamy instalacje z pompą ciepła! Super to ogarnąłeś u siebie i opisałeś dla innych.

Co do wody to i tak musiałbym podgrzewać ok 400-500 l ( 7-8 osób) więc chyba lepiej przepływowo 800 l bufor.

Edytowane przez fr3d3k
Co do wody to i tak musiałbym podgrzewać ok 400-500 l ( 7-8 osób) więc chyba lepiej przepływowo 800 l bufor.

Tylko po co grzać zawsze ten zbiornik 800l do wysokiej temperatury (a tak będzie trzeba by mieć CWU)? Przecież COP będzie wtedy znacznie gorszy.

Witam was.

Czy bylibyście mi w stanie pomóc stworzyć w miarę optymalny i działający schemat dla instalacji centralnego ogrzewania i podgrzewania ciepłej wody?

Rozmawiałem z kilkoma osobami i większości przypadków usłyszałem, że potrzebne są dwa zbiorniki: osobno zbiornik CWU+ bufor.

Już Ci tłumaczyłem telefonicznie że żaden bufor do kominka nie jest potrzebny ale jak widzę "większość" ma rację ;)

Powtórzę:

KAŻDY układ z buforem do podłogówki przy pompie ciepła i kominku będzie powodował gorsze warunki pracy dla pompy ciepła co skutkuje zawsze obniżeniem COP!!!

Miałem wysłać Ci schemat na maila ale zamieszczam tutaj, może komuś coś rozjaśni inna wizja instalacji:

http://images76.fotosik.pl/455/07e5fa96e85c83e5.jpg

Instalację z buforem zwykle się proponuje bo jest problem ze sterowaniem.

Instalacja z buforem jest NAJŁATWIEJSZA do zbudowania i uruchomienia.

Natomiast instalacja wg mojego schematu działa EFEKTYWNIEJ ale trzeba mieć pompę ciepła z odpowiednio napisanym oprogramowaniem.

Takie oprogramowanie napisałem dla kilku "fanatyków" i od lat działa.

PS.

Dobrze że kupiłeś zasobnik tego typu - będziesz zadowolony. Zero problemów z legionellą, brak konieczności wygrzewania grzałką, duża ilość dostępnej wody i doskonale współpracuje z pompą ciepła.

:)

Załączony na starcie schemat zawiera podstawowe błędy w podłączeniu kominka z płaszczem wodnym do instalacji c.o.

Pierwsze podstawowe pytanie ;

Dlaczego wybrałeś kominek w układzie otwartym ?

Dlaczego zabezpieczenie jest poprze zwór dopuszczający wodę ?