kamilb1987b 26.03.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam,jakie gwc proponowalibyście pod domem piętrowym? Domek na płycie więc i tak trzeba grunt wymienić od tych -1 do -0,5m w zależności co tam wyjdzie w gruncie i co karze konstruktor. Domek niecałe 135m2 a pow.zab. 80m2. Nie mam miejsca na gwc obok domu więc albo będzie bez niego albo pod domem pod warunkiem że da rade tanim dobrym kosztem (maks 3-5k). Myślałem o tym aby pod domem wykopać dziurę na -2m ułożyć tam gwc, zasypać ziemią z wykopu odpowiednio zagęszczając a na jakieś -0,5m to już kliniec czy coś takiego. Trzyma się to jakoś kupy? Jakie gwc zrobić pod domem? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam, jakie gwc proponowalibyście pod domem piętrowym? Domek na płycie więc i tak trzeba grunt wymienić od tych -1 do -0,5m w zależności co tam wyjdzie w gruncie i co karze konstruktor. Domek niecałe 135m2 a pow.zab. 80m2. Nie mam miejsca na gwc obok domu więc albo będzie bez niego albo pod domem pod warunkiem że da rade tanim dobrym kosztem (maks 3-5k). Myślałem o tym aby pod domem wykopać dziurę na -2m ułożyć tam gwc, zasypać ziemią z wykopu odpowiednio zagęszczając a na jakieś -0,5m to już kliniec czy coś takiego. Trzyma się to jakoś kupy? Jakie gwc zrobić pod domem? Co radzicie? Nie rób GWC pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.03.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Nie rób GWC pod domem. Taką opcję rozważam bo nie mam na to pomysłu sensownego i temu się o to tu pytam. Może ktoś ma jakiś dobry pomysł. Jak nie to trudno. Uzasadnisz jakoś swoją radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.03.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 No można ale gdy spełnisz pewne warunki. Grunt na głębokości GWC mokry, bo odcinasz dopływ ciepła z góry. Ale zyski małe... warte zainteresowania gdy dom dobrze izolowany. Z dopływem ciepła sezonowym.. z pow. pompy ciepła czy z rurek umieszczonych w dachu między izolacją a blachą pokrycia w ciemnym kolorze.To już zrealizowano bo czytałem o tym necie. Przy czym nie izolowano tego GWC zatem ciepło rozchodziło się pod domem- straty. Wskazane ograniczenie i w miarę suchy grunt. Cieki wodne odbierają bezzwrotnie ciepło wpompowane latem. Ale wg. relacji ciepło starczało na ogrzanie powietrza przez większość sezonu grzewczego. Ale dach spadzisty i na południe wystawiony. Zatem jeśli dom ustawiony geograficznie , grunt odpowiedni albo izolowany to możesz spróbować. Koszt węży pompy koparki ew. gruntu na zasypkę i zagęszczarki folia i ew. izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.03.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 dodam post nydara Wentylacja hybrydowa WMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Taką opcję rozważam bo nie mam na to pomysłu sensownego i temu się o to tu pytam. Może ktoś ma jakiś dobry pomysł. Jak nie to trudno. Uzasadnisz jakoś swoją radę? Spytaj Bartha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.03.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Spytaj Bartha. Barth chyba miał płytko gwc bo na głębokości ław a je dał wyżej gdyż zrobił opaskę z proszku od pigeona a ja myślałem o tym aby zrobić gwc pod domem ale na głębokości -2m tylko jakie to gwc by się nadało i czy ziemię z wykopu można wykorzystać czy nie do ponownego zasypu. Skoro gwc pod domem a pod płytą na -1m trzeba zrobić drenaż to czy taki kombajn nie będzie się ze sobą jakoś kłócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.03.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 No można ale gdy spełnisz pewne warunki. Grunt na głębokości GWC mokry, bo odcinasz dopływ ciepła z góry. Ale zyski małe... warte zainteresowania gdy dom dobrze izolowany. Z dopływem ciepła sezonowym.. z pow. pompy ciepła czy z rurek umieszczonych w dachu między izolacją a blachą pokrycia w ciemnym kolorze. To już zrealizowano bo czytałem o tym necie. Przy czym nie izolowano tego GWC zatem ciepło rozchodziło się pod domem- straty. Wskazane ograniczenie i w miarę suchy grunt. Cieki wodne odbierają bezzwrotnie ciepło wpompowane latem. Ale wg. relacji ciepło starczało na ogrzanie powietrza przez większość sezonu grzewczego. Ale dach spadzisty i na południe wystawiony. Zatem jeśli dom ustawiony geograficznie , grunt odpowiedni albo izolowany to możesz spróbować. Koszt węży pompy koparki ew. gruntu na zasypkę i zagęszczarki folia i ew. izolacja Nie wiem jakie warunki gruntowe są. Domek będzie stał obok domku teściowej (6m) a z tyłu jej domu jest studnia którą ostatnio pogłębialiśmy bo wody brakowało. Studnia była płytka bo na -2,2m ale woda zawsze była dopóki nie było zeszłorocznej suszy w drugiej części lata. Teraz studnia jest na -4,5m i wody jest sporo ale to sprawdzał mi gość z różdżką że żyła jest dobra i nie wiem czy jak żyła na tej głębokości jest dobra to czy wody gruntowe będą też tak jak ta woda z studni czy jakoś to inaczej jest. Nie wiem też w jakim okresie najlepiej robić takie badania gruntu. GWC pod dom prawie pasywny (20kWh/m2) który będzie służył do wspomagania reku w okresie zimowym (zamiast grzałki) oraz do chłodzenia latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts