Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin do kozy

meakkow

Recommended Posts

Systemowy najlepiej z rurą z szamotu , koniecznie z izolacją termiczna na całej długości , średnica minimum fi 160 mm .

Zastanawiam się Darku, dlaczego uparcie jak muł, polecasz do kominków (kóz) kominy, które się do nich nie nadają?! Jakieś koligacje rodzinne, czy zwykły upór? :)

Zrób minimum fi 150 bo takie rozmiary ma większość czopuchów w kózkach. Ja mam zrobione z rury fi 150 stał 1.4404 grubość 0,8. Komin bezwyczystkowy, zaczyna się od stropu poddasza.

Przerażające są takie rozwiązania , nie dotyczy to samych wpisów na forum lecz późniejszej eksploatacji .

Dowolny komin z rurą stalową z blachy 1.4404 w środku. Może być 0,6 mm grubości. Może być bez wełny. Poduszka powietrzna wystarczy. Raczej fi 150.

Dziwne te Twoje przekonania ...

Rura o grubości ścianek 0,6 ze stali 1.4404 w "dowolnym kominie" i dodatkowo bez izolacji ....

Poduszka powietrzna jako izolator ?

W sumie same kłopoty .

Dziwne te Twoje przekonania ...

Rura o grubości ścianek 0,6 ze stali 1.4404 w "dowolnym kominie" i dodatkowo bez izolacji ....

Poduszka powietrzna jako izolator ?

W sumie same kłopoty .

Same kłopoty to pękające rury ceramiczne które zalecasz. Nie wytrzymują temperatury z kóz i kominków. Nie nadają się do szybkiego rozgrzewania, gdy są zimne. Sami producenci nie zalecają takich praktyk, ale Ty się uparłeś. To wiara czy masz jakieś specjalne argumenty?

Same kłopoty to pękające rury ceramiczne które zalecasz. Nie wytrzymują temperatury z kóz i kominków. Nie nadają się do szybkiego rozgrzewania, gdy są zimne. Sami producenci nie zalecają takich praktyk, ale Ty się uparłeś. To wiara czy masz jakieś specjalne argumenty?

Piotrze nie jest tak źle, sam miałem przez jeden sezon podłączoną kozę do ceramicznego komina, wystarczy przynajmniej 2m rury metalowej zanim wejdzie do komina a jak będzie 4 plus przynajmniej jedno kolano 90 to wydaje mi się że komin przeżyje;-)

A nie??? A wełna to jaki izolator, czyż nie powietrze w niej uwięzione?

EUREKA !!

Odkryłeś że stosowanie izolacji z wełny mineralnej lub styropianu można zastąpić POWIETRZEM !!

Po co te "głupie ludziska" kupują te materiały i płacą za jakieś kleje , tynki i droga pracę ekip budowlanych ??

Po co dyskusje;

- ile dać styropianu 15 czy 20 cm ?

- wełna czy styropian ?

- zwykły czy grafitowy ?

- jak uniknąć mostków termicznych ?

POWIETRZE !!

POWIETRZE !!

POWIETRZE najlepszym izolatorem !!!!

Ponieważ byłem na szkoleniu organizowanym przez firmę KOMINKI BATURA gdzie pokazywano taki system jako BARDZO DOBRY !

Dla przypomnienia były to kominy firmy PEKABET .

Ponieważ byłem na szkoleniu organizowanym przez firmę KOMINKI BATURA gdzie pokazywano taki system jako BARDZO DOBRY !

Dla przypomnienia były to kominy firmy PEKABET .

Okazuje się, że być na szkoleniu to za mało. Trzeba jeszcze słuchać ze zrozumieniem, lub dopytać jak się czegoś nie zrozumiało...

Firma Pekabet jest jedną z pierwszych, która zareagowała na moje wieści o problemach z ceramiką. Mają już atestowany system wkładek stalowych do kominka. Myślę, że wkrótce z tym wyjdą z ukrycia. Certyfikaty już porobili (u Twoich południowych przyjaciół :))

EUREKA !!

Odkryłeś że stosowanie izolacji z wełny mineralnej lub styropianu można zastąpić POWIETRZEM !!

Po co te "głupie ludziska" kupują te materiały i płacą za jakieś kleje , tynki i droga pracę ekip budowlanych ??

Po co dyskusje;

- ile dać styropianu 15 czy 20 cm ?

- wełna czy styropian ?

- zwykły czy grafitowy ?

- jak uniknąć mostków termicznych ?

POWIETRZE !!

POWIETRZE !!

POWIETRZE najlepszym izolatorem !!!!

Darku zanim zaczniesz drwić wróć do wiadomości z fizyki poziomu gimnazjum;-)

Przewodność cieplna W/(m.K) dla styropianu 0,037, wełny skalnej 0,040, stali 58 i uwaga dla nieruchomego powietrza 0,025.

Darku gdybyś chciał się wycofać z tego strzału w kolano chętnie usunę ten wpis.

Pozdrawiam

Witam.

Remiks ... przewodność cieplna powietrza w przestrzeniach zamkniętych, jest w rzeczywistości dużo większa. Po pierwsze w przestrzeniach takich ogrzane powietrze wcale nie chce stać nieruchomo - zaczyna sobie samo krążyć wedle praw fizyki (bardziej ogrzane w górę, wystudzone - w dół). Po drugie, wartości labolatoryjne jakie podałeś nie uwzględniają promieniowania podczerwonego. Ilość energii odebana przez taką ściankę komina (pustak czy cegła) z wkładki stalowej, będzie faktycznie dużo większa. Ile ... ? Nie mam zielonego pojęcia ...

Wyniki porównawcze temperatury zewnętrznej komina systemowego wyposażonego we wkładkę stalową oraz takiego z wkładką ogaconą wełną, mogą być bardzo ciekawe. I wcale nie koniecznie może się okazać że powietrze w takim układzie będzie bardziej izolowało od ... wełny wypełnionej luźno ... nieruchomym powietrzem ... w dodatku z ograniczoną możliwością przejmowania promieniowania podczerwonego (jasna barwa wełny i bezpośrednie stykanie się z wkładką) ...:D

Ale nie spotkałem się jeszcze z takimi ... Pozostaje więc praktyka ... a ta może być nieco złudna, bo każdy kominek / piec / koza, podłączone mogą być w bardzo różnych warunkach i w bardzo różny sposób użytkowane.

Pozdrawiam.

Forest oczywiście masz rację, moja uwaga nie dotyczyła konkretnych rozwiązań i tego jak unieruchomić powietrze. Moja uwaga dotyczyła pytania Darka "Poduszka powietrzna jako izolator?" i późniejszego pokpiwania;-) Cegła dziurawka czy pustaki nie są robione z oczczędności z dziurami. Co do krążenia powietrza to jak najbardziej wełna powoduje jego zablokowanie co nie znaczy że izoluje sama wełna a właśnie powietrze.

Drwinami Darka powinien się raczej on sam przejmować...Odsłaniają pewne luki w jego wiedzy....;)

Powietrze jak się rusza w przegrodzie, to jeszcze lepiej. Niemcy ostatnio sobie trochę pobadali i wyszło inaczej niż nam się zdawało...

Wełna w przegrodzie działa do pewnych temperatur i w ograniczonym czasie. W większości przypadków które nas interesują (długotrwałe oddziaływanie temperaturami powyżej 600 o C) nie stanowi zabezpieczenia, tylko przekaźnik energii.

Jasne, że w kominach eksploatowanych w warunkach dla niech stworzonych, wszystko jest cacy...

Witam.

Piotrze ... skupmy się na kominkach, które robisz Ty, robi Darek i np. ja, gdzie temperatury spalin chwilowo tylko mogą osiągać jakieś 350 stopni, a ich normalny zakres to stopni 100 - 250.

Myślę że bez różnicy jest przy takim założeniu, czy komin będziemy mieć ze stali czy ceramiki.

W tym co pisze Darek bardziej zwrócił bym uwagę na fakt iż neguje jak najbardziej prawidłowe podpięcia kominów wychodzących bezpośrednio z samych urządzeń (wkładów i piecyków) ... Darku, zawróć ...nie idź tą drogą ... :p

Pozdrawiam.