BusolaYR 29.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam, Potrzebuję Waszej rady:) Przymierzam się do budowy domu parterowego i mamy trochę dylematów. Planujemy w domu gaz (lub pompa ciepła pw - czekam na decyzję gazowni co do rozbudowy sieci), rekuperację oraz jako dodatkowe źródło kominek lub kozę.Czy kominek lub koza muszą spełnić jakieś specjalne wymagania? (na pewno musi być komora zamknięta) Jak wygląda ich współpraca z rekuperacją? Może ktoś kto już wybudował coś doradzi. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 ponieważ powietrze do spalania jest pobierane z zewnątrz, dobrze wykonany kominek nie ma kontaktu podczas pracy z powietrzem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 29.03.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam, Potrzebuję Waszej rady:) Przymierzam się do budowy domu parterowego i mamy trochę dylematów. Planujemy w domu gaz (lub pompa ciepła pw - czekam na decyzję gazowni co do rozbudowy sieci), rekuperację oraz jako dodatkowe źródło kominek lub kozę. Czy kominek lub koza muszą spełnić jakieś specjalne wymagania? (na pewno musi być komora zamknięta) Jak wygląda ich współpraca z rekuperacją? Jeśli to ma być proste rozwiązanie do palenia "od święta" to nie trzeba żadnej dodatkowej współpracy. Dobrze tylko mieć niedaleko kominka kratkę wywiewną dzięki czemu nagrzane powietrze będzie wciągane do wentylacji i w pewnym sensie zostanie rozprowadzone po całym domu (właściwie to ciepło zostanie wykorzystane a powietrze wyrzucone na zewn. ale to nie ma znaczenia ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 31.03.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Czy kominek lub koza muszą spełnić jakieś specjalne wymagania? (na pewno musi być komora zamknięta) Jak wygląda ich współpraca z rekuperacją?. Mam reku i kominek. Oczywiście kominek musi mieć zamkniętą komorę spalania i doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Musisz pamietać o doprowadzeniu rury do kominka przy okazji rozprowadzania rur kanalizacyjnych. Mój kominek wolnostojący ma króciec doprowadzający powietrze o średnicy fi120mm. taką też rurą doprowadzam powietrze z zewnątrz. W kominku palimy okazyjnie, nie zaburza to pracy wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Operator żurawia 13.04.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Ja miałem kiedyś kominek i osobiście bym odradzał dogrzewanie kominkiem czy kozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 14.04.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A ja mam kominek do grzania a nie do dogrzewania i polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 kotłownia w salonie, co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts