Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia i deszczówka

wermarpoz

Recommended Posts

Witam. Uruchomiłem Przydomową biologiczną oczyszczalnię MiniSBR GamaPlastic z rozsączaniem do gruntu poprzez tunele (foto). Widoczny na zdjęciu zielony zbiornik na deszczówkę (5000l) wkopałem obok oczyszczalni. Pytanie jest następujące, czy nadmiar wody przy intensywnych opadach deszczu mogę odprowadzić poprzez trójnik do tuneli rozsączających? Czy to nie zaburzy pracy oczyszczalni? Pozdrawiam :D:D:D

image1.jpg

To zależy od ziemi w jakiej znajdują się tunele. Jeśli są one umieszczone w gruncie przepuszczalnym lub piasku oraz zabezpieczone poprzez żwir to z odprowadzeniem nie powinno być problemu pod warunkiem wprowadzania jej w taki sposób aby uchronić zbiornik oczyszczalni przed napełnianiem taką wodą.

Woda opadowa wpadająca do zbiorników poprzez przepełnienie drenaży może doprowadzić do wypłukania złoża bakteryjnego w czasie ulewnych opadów.

Z trójnikiem bym nie ryzykował a wodę z rynien skierował do końca tuneli rozsądzających i tam wpiął dopiero rurę.

Witam. Uruchomiłem Przydomową biologiczną oczyszczalnię MiniSBR GamaPlastic z rozsączaniem do gruntu poprzez tunele (foto). Widoczny na zdjęciu zielony zbiornik na deszczówkę (5000l) wkopałem obok oczyszczalni. Pytanie jest następujące, czy nadmiar wody przy intensywnych opadach deszczu mogę odprowadzić poprzez trójnik do tuneli rozsączających? Czy to nie zaburzy pracy oczyszczalni? Pozdrawiam :D:D:D

[ATTACH=CONFIG]351458[/ATTACH]

Pomysl moim zdaniem zły. W czasie solidnej burzy z dachu Ci splynie kilka m3 wody. Jak drenaz tego nie zdazy odebrać to Ci sie to wszystko wleje do oczyszczalni. W skrajnym przypadku oczyszczalni do rozruchu od nowa.