Martinn 29.03.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam. Mam pytanie o posadzkę. Mieszkam w domy rok i 3 miesiące. około 2 miesięcy temu zauważyłem, że posadzka na parterze osiada w niektórych narożnikach około 3-4 mm. Dalszego opadania nie zaobserwowałem. Grunt na działce jest dobrze przepuszczalny ( piach) pomimo tego do zagęszczenia powierzchni między ścianami fundamentowymi użyty został odpowiedni piasek. Na to chudziak, następnie folia i styropian 2x 5 cm, następnie wylewka 5 cm. Oczywiście w warstwie styropianu ułożone są instancje ogrzewania i wodne. Kierownik budowy powiedział ze nie ma się czym martwić. U sąsiada w 5 letnim domu podobne efekty w narożnikach, u kolegi również. Co może waszym zdaniem powodować takie osiadanie? Kierownik budowy bacznie czuwał nad sprawami konstrukcyjnymi i np kazał dokładać wiecej zbrojenia niż jest w projekcie wiec mam zaufanie do niego. W chudziaku dodatkowo zatopiłem siatkę jako zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 29.03.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 W narożnikach nie da się podjechać dobrze maszyną, więc nie zostało dobrze tam ubite, teraz siadło. Prawdopodobnie więcej już nie siądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.03.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 To nie ma nic wspólnego z "ubijaniem". Posadzkę się zaciera. Unoszenie narożników i krawędzi spowodowane jest różnicami wilgotności lub temperatury pomiędzy górną i dolną powierzchnią płyty. Górna część płyty wysycha, chłodzi się i kurczy bardziej niż wilgotniejsza, cieplejsza powierzchnia dolna. Płyty mogą stać się wklęsłe na środku. Jest to łatwo zauważalne po wykończeniu i odczekaniu kilku lub kilkunastu tygodni, gdy efekty skurczu betonu są bardziej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 30.03.2016 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Zastanawiam mnie tylko fakt dlaczego narożnikach osiada? Na logikę narożniki powinny się unieść skoro płyty mogą uginać się w środkowej części tym bardziej ze to środek jest zastawiony meblami i używany często a nie rogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkiw 06.04.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Jak pisał ktosiek najbardziej prawdopodobną przyczyną jest słabe zagęszczenie zasypki piaskowej właśnie w narożnikach gdzie ciężko podjechać zagęszczarką. W większości budów które prowadziłem badanie zagęszczenia za pomocą sondy wskazywało na słabe zagęszczenie tych miejsc. Nawet badanie zwykłym prętem zbrojeniowym można to stwierdzić. W środku pomieszczeń pręt najczęściej się da wcisnąć na max 10-15cm a w narożach wchodzi jak w masło na metr. Rozwiązaniem na to jest stosowanie 2 zagęszczarek - jednej dużej do wewnątrz a drugiej (a najlepiej skoczka ) do dogęszczenia naroży. Jeden robotnik jeździ dużą a drugi zajmuje się tylko narożami. Uważam ze zasypywanie fundamentów jest jednym z ważniejszych etapów budowy i naprawdę trzeba dopilnować zagęszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 06.04.2016 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Jak pisał ktosiek najbardziej prawdopodobną przyczyną jest słabe zagęszczenie zasypki piaskowej właśnie w narożnikach gdzie ciężko podjechać zagęszczarką. W większości budów które prowadziłem badanie zagęszczenia za pomocą sondy wskazywało na słabe zagęszczenie tych miejsc. Nawet badanie zwykłym prętem zbrojeniowym można to stwierdzić. W środku pomieszczeń pręt najczęściej się da wcisnąć na max 10-15cm a w narożach wchodzi jak w masło na metr. Rozwiązaniem na to jest stosowanie 2 zagęszczarek - jednej dużej do wewnątrz a drugiej (a najlepiej skoczka ) do dogęszczenia naroży. Jeden robotnik jeździ dużą a drugi zajmuje się tylko narożami. Uważam ze zasypywanie fundamentów jest jednym z ważniejszych etapów budowy i naprawdę trzeba dopilnować zagęszczania. Czy w obecnej sytuacji jest ryzyko ze będzie popadać dalej? Posadzki wylane w czerwcu 2014. Wprowadziłem się w styczniu 2015. Na ta chwilę nie wiedzę aby opadało dalej. CO mnie niepokoi to fakt ze nawet przebiegające dziecko wywołuje efekt dudnienia. Szczeliny dylatacyjne w wylewce trochę się powiększyły. Na piętrze o dziwo taki afekt nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Czy w obecnej sytuacji jest ryzyko ze będzie popadać dalej? Posadzki wylane w czerwcu 2014. Wprowadziłem się w styczniu 2015. Na ta chwilę nie wiedzę aby opadało dalej. CO mnie niepokoi to fakt ze nawet przebiegające dziecko wywołuje efekt dudnienia. Szczeliny dylatacyjne w wylewce trochę się powiększyły. Na piętrze o dziwo taki afekt nie występuje. Efekt dudnienia jest spowodowany pustką pod chudziakiem. A jak grubo dałeś chudziaka i jak był robiony, chociaż teraz to już musztarda po obiedzie. U siebie robiłem z mikso-kreta, grubość 12-13 cm, na 80 mkw poszło 1,8 tony cementu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 06.04.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Potwierdzam, że osiadanie narożnika to może być efekt wysychania wylewki i niekoniecznie musi to być związane ze złym zagęszczeniem gruntu pod chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.04.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 ...małe spostrzeżenie (moja obserwacja przez lata)Za zapadanie się piasku pod chudziakiem odpowiada woda z deszczu zanim dom zostanie przykryty, zagęszczenue ma niewielki wpływ.Obserwacja poparta wieloma rozbiórkami istniejących posadzek , tarasów itp. Tam gdzie od początku nie było wody bez zagęszczania ziemia pod betonem dotyka do betonu, tam gdzie woda wpływała ziemia jest zapadnięta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 01.11.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Jest rozwiązanie w miarę bezinwazyjne Iniekcja geopolimerowa zagęszczająca grunt pod budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 03.01.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 A w dniu dzisiejszym otrzymałam informację o przyznaniu odszkodowania z ubezpieczenia Kierownika Budowy, co prawie w pełni pokryło koszt naprawy...... :yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuczu88 01.02.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 A w dniu dzisiejszym otrzymałam informację o przyznaniu odszkodowania z ubezpieczenia Kierownika Budowy, co prawie w pełni pokryło koszt naprawy...... :yes::yes: Jak zabrałeś się za ten temat? Na jakiej podstawie otryzmałeś odszkodowanie? Brałeś biegłego który wyraził opinie na temat osiadania posadzki w narożnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 16.02.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Cały temat ogarnęła firma zajmująca się iniekcją geopolimerową. OC kierownika budowy pokryło koszty zarówno badań geologicznych jak i usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adolf28 18.11.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Można więcej szczegółów na temat OC też mam problem z posadzką nowy dom jeszcze bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiabudowa 22.12.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Witam, proszę o więcej informacji odnosnie iniekcji i ubezpeiczenia kierownika budowy. Jakie koszty iniekcji ? na jakiej powierzchni domu? Dlaczego koszt pokryty z calosci z ubezpeiczenia kierowaika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolec87 04.09.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2021 Witam, dowiedziała się Pani czegoś na temat iniekcji oraz pokrycia kosztów z oc kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 09.09.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 A jak sądzicie - czy warto profilaktycznie zrobić otwory w chudziaku i sprawdzić, czy piach się zapadł? Budynek stoi zamknięty 2 lata, ale parter dopiero teraz zaczynam wykańczać, nie ma więc jeszcze izolacji i posdzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 12.09.2021 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2021 A jak sądzicie - czy warto profilaktycznie zrobić otwory w chudziaku i sprawdzić, czy piach się zapadł? Budynek stoi zamknięty 2 lata, ale parter dopiero teraz zaczynam wykańczać, nie ma więc jeszcze izolacji i posdzki. No to tym bardziej warto wykuć kawał płyty chudziaka i sprawdzić co się dzieje. Wyślij i sprawdź prętem stalowym. Jeżeli pręt wejdzie w piach pod chudziakiem bez użycia młotka tylko wbijesz go ręką na całą grubość zasypu tzn. że zagęszczenie słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts