Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja kawalerki 34 m2 à la française - prośba o pomoc

Siawek

Recommended Posts

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w aranżacji kawalerki. Układ funkcjonalny jest częściowo wymuszony mediami (wod-kan, TV). Pomysł: mieszkanie w stylu francuskim (paryskim):

4ae99a13919b.png

ZAŁOŻENIA:

- karnisz firan obudowany sztukaterią (w pozostałym zakresie brak chyba, że jedna rozeta)

- jedna kanapa-łóżko z pojemnikiem na pościel

- stolik okrągły na 3-4 krzesełka stanowiący jednocześnie biurko do pracy

- stolik TV z telewizorem

- szafa wnękowa

- szafa rozdzielająca wejście - kawalerka nie ma odrębnego korytarza, stąd pomysł, aby postawić szafę wydzielającą wejście od właściwej części mieszkania

- podłoga - panele 'jasny dąb'

- łazienka (układ czytelny, ale nie umiem sobie poradzić z kaflami - ma być mała, paryska łazienka, ale ponadczasowa, może częściowo kafle, a częściowo malowana? Tylko nie wiem, czy w małej łazience to się sprawdzi.

- kuchnia:

+ lodówka podblatowa

+ płyta grzewcza pełnowymiarowa (4 palniki)

+ zlew jednokomorowy

+ mikrofala zabudowana

+ okap

Macie może jakieś doświadczenia / pomysły? Ewentualnie namiar na sprawdzonego i niedrogiego architekta? Problem w tym, że mniej więcej mam pomysł, ale nie potrafię go zmaterializować ;-)

Pozdrawiam,

Sławek

Dzięki za inspiracje. Bardzo podoba mi się pomysł z oddzieleniem szklanymi taflami kuchni od salonu. Fajnie to wygląda, tworzy klimat. Co do detali - kolor podłogi jak najbardziej mi się podoba (dąb vintage / jasny dąb) - po przejrzeniu oferty paneli podłogowych to zdecydowanie mój typ. Listwy mam w mieszkaniu białe i fajnie to kontrastuje. Również "kasetony" na ścianie (sztukateria/lamperia) jest fajna.

Odnośnie dwóch propozycji:

1) trafia do mnie jak najbardziej, przy czym mam wątpliwości co do łóżka - zabiera sporo miejsca, mogłoby być składane, przy czym wtedy mamy niewykorzystaną przestrzeń - rozumiem, że między łóżkiem a szafką rtv jest ścianka niska?

2) obawiam się, że ciąg mebli kuchennych i szafek się nie sprawdzi

Obawiam się też, że o ile na rzucie poziomym wszystko się mieści, o tyle w rzeczywistości może być problem. Stąd pomysł na łóżko składane (kanapę rozkładaną), które nie będzie definiować pomieszczenia. Co myślicie?

Sławek

PS. Powtarzam się, ale fajny klimat tych wnętrz i szyby całkiem fajne też. To właśnie jest projektowanie, wiesz, że Ci się podoba, ale sam byś tego nie zrobił/zrobiła.

PS. A gdyby na ściance (kreska niebieska) ustawić rozkładany narożnik albo zwykłą kanapę, to wtedy pod oknem byśmy - być może - mieli miejsce na biurko. Mieszkanie jest na 6 piętrze i ma fajny widok na dachy budynków, stąd jest to jakiś pomysł.

Edytowane przez Siawek

• 4 weeks później...

Małe wnętrze z dużą ilością zdobień i sztukaterii, niesie ze sobą ryzyko „przeciążenia” projektu. Aby się tak nie stało, należy uważnie dobrać kolorystykę ścian i elementów wyposażenia. Delikatne, jasne, pastelowe barwy lub złamane biele pozostawią w pomieszczeniu światło i powiększą je optycznie dlatego taką właśnie kolorystykę sugerujemy i podpowiadamy :)

Pozdrawiam serdecznie,

28-04-2016--07.jpg

28-04-2016--06.jpg