Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grzejników w salonie?

PES34

Recommended Posts

Ogrzewanie centralne gazowe

Mieszkanie 70 m2

Wysokość 2,3

Salon 2 ściany zewnętrzne

Długość 8 szerokość 5,5 m

3 okna

Poddasze

Na dachu tylko papa

Ściany ocieplone 15 cm.

Piec Beretta 2.1 esi

Witam, mój problem dotyczy ogrzewania salonu z kuchnią. Pomieszczenie w okresie zimowym ogrzewa mi się z 18 do 20 według mnie bardzo długo, około 2 godzin, w stosunku do pozostałych pomieszczeń, które są oczywiście mniejsze to wychodzi godzinę dłużej. . Z kalkulatora purmo wyszło że strat ciepła mam na ok 3800W. Grzejniki z purmo mam C22 Wys. 450 długość 1 - 80 cm ( moc 1078 W) drugi 160 cm ( 2155). Pytanie czy jest sens inwestować np. w grzejniki trzypłytowe aby zwiększyć moc, czy nie tędy droga. Szukam jakiegoś rozwiązania, wiadomo że całe ciepło ucieka mi przez to że nie mamy jeszcze ocieplonego dachu.

Sensu może i nie ma bo tak czy inaczej najpewniej będziesz kiedyś ocieplał swój dach więc z jednej strony przemęcz się jeszcze z rok lub dwa i zaoszczędź na remont i docieplenie dachu.

Z drugiej strony nawet jak ocieplisz już dach to twój salon będzie się rozgrzewał sztbciej ale w porównaniu do pozostałych pomieszczeń zawsze zostanie on w tyle ze względy na źle zaprojektowane moce grzejników.

Tak wiec sens jest zarówno w wymianie grzejników salonu jak i w ociepleniu dachu.

Sensu może i nie ma bo tak czy inaczej najpewniej będziesz kiedyś ocieplał swój dach więc z jednej strony przemęcz się jeszcze z rok lub dwa i zaoszczędź na remont i docieplenie dachu.

Z drugiej strony nawet jak ocieplisz już dach to twój salon będzie się rozgrzewał sztbciej ale w porównaniu do pozostałych pomieszczeń zawsze zostanie on w tyle ze względy na źle zaprojektowane moce grzejników.

Tak wiec sens jest zarówno w wymianie grzejników salonu jak i w ociepleniu dachu.

Z ociepleniem dachu jest problem, bo to jest wspólnota i dopiero będziemy głosować więc może to jeszcze trochę potrwać.

Pytanie czy ktoś już wymieniał grzejniki z 2 na 3 płytowa i czy zauważył znaczące zmiany.

Temp na kotle mi już nie rośnie a w pokoju nie potrafi czasem dobić do 20 stopni.

• 1 month później...