Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wysokość otworu pod drzwi wewnętrzne

Recommended Posts

Ja mam ten sam problem

Czesc otworow drzwiowych po wylewkach wyszlo mi 207-208cm (207 tam gdzie panele, 208 tam gdzie deska) - czyli 206cm od gotowej podlogi. I ... to jest za malo ... IntereDorsy wymagaja 209 (o ile dobrze pamietam), PolScone dla przylgowych 207 a dla bezprzylgowych nawewt 208. Oczywiscie da sie podcinac drzwi, ale

1) nie wsszystkie modele

2) podciecie kossztuje 10-20% wartosci drzwi (tak .... )

z wykończoną podłogą 207 cm to optimum.

Jak masz zróżnicowane podłogi lepiej zostawić ciut więcej np. 209-210 i ewentualnie zależnie od modelu drzwi i wysokości docelowej podłogi przykleić na nadprożu pasek płyty k-g, który skróci otwór a zostanie zamaskowany ościeżnicą.

208,5 jest najbezpieczniejsze. Najmniejsze z typowych, często spotykanych ościeżnic mają 204cm wysokości i przykrywają opaską do 208,8cm wysokości.

Bezprzylgowe czasem wymagają więcej.

Im solidniej wykonane drzwi (droższe) tym większych otworów wymagają (ok 208-210cm) bo mają masywniejszą futrynę.

Jak wypadnie mniej niż wymagane i zostanie otwór 200-201cm to zawsze można zamówić drzwi wg normy czeskiej czy niemieckiej. Często bez dopłat, a że nie mają światła przejścia 200cm.. to drobiazg.

208,5 jest najbezpieczniejsze. Najmniejsze z typowych, często spotykanych ościeżnic mają 204cm wysokości i przykrywają opaską do 208,8cm wysokości.

Bezprzylgowe czasem wymagają więcej.

Im solidniej wykonane drzwi (droższe) tym większych otworów wymagają (ok 208-210cm) bo mają masywniejszą futrynę..

Rozumiem ,że kolega odnosi tą informacje do drzwi produkowanych w największych fabrykach, gdzie produkuje się po prostu różne standardy drzwi ? Bo na zdjęciu powyżej , które wstawiłem ościeżnica ma nadal 50 mm grubości, podobnie jak w drzwiach , których wysokość określamy jako standardową.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Rozumiem ,że kolega odnosi tą informacje do drzwi produkowanych w największych fabrykach, gdzie produkuje się po prostu różne standardy drzwi ? Bo na zdjęciu powyżej , które wstawiłem ościeżnica ma nadal 50 mm grubości, podobnie jak w drzwiach , których wysokość określamy jako standardową.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Tak, mówiłem o tym co występuje w masowej produkcji.

• 2 weeks później...

PPH KOSTAR - bez przesady, bo chyba nikt nie skraca drzwi wewnętrznych o 30-50cm jak na tym zdjęciu. Jak ktoś się przestrzeli z wymiarem to ma dwie opcję - podkuć te 2cm lub skrócić drzwi. Nie są to jakieś kolosalne dopłaty.

P.S. pamiętaj, że te 208 to musi być równo a nie tak na oko kąty proste robione.

PPH KOSTAR - bez przesady, bo chyba nikt nie skraca drzwi wewnętrznych o 30-50cm jak na tym zdjęciu. Jak ktoś się przestrzeli z wymiarem to ma dwie opcję - podkuć te 2cm lub skrócić drzwi. Nie są to jakieś kolosalne dopłaty.

Oczywiście są to przypadki bardzo rzadkie , jednakże jak widać na wcześniej załączonym zdjęciu zdarzają się :)

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

• 8 months później...

A po Polsku? Bo kurczę nie do końca rozumiem ten skrót myślowy....

Teraz jest otwór 219cm? No to na bank będzie mało, bo musisz (raczej) zrobić wylewki a wcześniej odpowiednio zaizolować podłogę (odjęcie 17cm to takie minimum jakie się spotyka). Zmierz schody i odrysuj na pierwszym poziom taki, by schodek miał ok 16cm. Sprawdź ile cm zostanie i odejmij od wysokości otworu na drzwi.

Zawsze można zrobić/skrócić drzwi. To łatwiejsze i tańsze niż poozstałe zaniechania.

Dom dopiero oglądam i jestem przez zakupem. Po zdjęciach policzyłem(byłem na miejscu ale nie mierzyłem) że jest ok 219 cm otwór na drzwi. Pozostanie chyba powiększenie otworów (elki dam wyżej), a schody najwyżej będę podnosił każdy aby miały jednakowe wysokości. Myślę o 10 cm EPS, folia , rurki od podłogówki i 8 cm posadzki. A otwór przygotować by po tych 18 cm miał 209 cm. Czyli przed posadzkami 227cm. Otwór na okna balkonowe teraz to ok 247 cm więc po odjęciu będzie 229 cm.