samotnik 31.03.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dość pilne - muszę na poniedziałek wyznaczyć poziom podłogi. Niestety strop wyszedł trochę nierówno i albo zmniejszę wysokość otworów drzwiowych, albo grubość posadzki. Nadproża mam 208cm nad podłogą - a czy 206cm wystarczyłoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.03.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Wszystko zależy od producenta drzwi. Miałem podobny problem. Byłem w 3 sklepach i z tych drzwi które mi się podobały minimalny wymiar to 207cm (liczysz od wykończonej podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 31.03.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Ja mam ten sam problemCzesc otworow drzwiowych po wylewkach wyszlo mi 207-208cm (207 tam gdzie panele, 208 tam gdzie deska) - czyli 206cm od gotowej podlogi. I ... to jest za malo ... IntereDorsy wymagaja 209 (o ile dobrze pamietam), PolScone dla przylgowych 207 a dla bezprzylgowych nawewt 208. Oczywiscie da sie podcinac drzwi, ale 1) nie wsszystkie modele2) podciecie kossztuje 10-20% wartosci drzwi (tak .... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 z wykończoną podłogą 207 cm to optimum.Jak masz zróżnicowane podłogi lepiej zostawić ciut więcej np. 209-210 i ewentualnie zależnie od modelu drzwi i wysokości docelowej podłogi przykleić na nadprożu pasek płyty k-g, który skróci otwór a zostanie zamaskowany ościeżnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 31.03.2016 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Przebijam się przez wymiary kolejnych producentów i widzę, że minimalny otwór to 2065, z reguły jest 2085... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.03.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Wszystkie otwory drzwiowe w nowy domu mam o wysokości 210 cm. Bezpieczny rozmiar. Lepiej ciut dołożyć pianki bądź poszerzenia, niż ucinać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH KOSTAR 01.04.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam, Musimy pamiętać o tym , że zbyt niskie otwory drzwiowe spowodują , że drzwi mogą być zbyt niskie i w pewnych wypadkach mieć nieco zakłócone proporcje. Jednakże jeśli jest taka potrzeba , możemy wyprodukować nawet takie drzwi Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.04.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 208,5 jest najbezpieczniejsze. Najmniejsze z typowych, często spotykanych ościeżnic mają 204cm wysokości i przykrywają opaską do 208,8cm wysokości. Bezprzylgowe czasem wymagają więcej. Im solidniej wykonane drzwi (droższe) tym większych otworów wymagają (ok 208-210cm) bo mają masywniejszą futrynę. Jak wypadnie mniej niż wymagane i zostanie otwór 200-201cm to zawsze można zamówić drzwi wg normy czeskiej czy niemieckiej. Często bez dopłat, a że nie mają światła przejścia 200cm.. to drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH KOSTAR 02.04.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 208,5 jest najbezpieczniejsze. Najmniejsze z typowych, często spotykanych ościeżnic mają 204cm wysokości i przykrywają opaską do 208,8cm wysokości. Bezprzylgowe czasem wymagają więcej. Im solidniej wykonane drzwi (droższe) tym większych otworów wymagają (ok 208-210cm) bo mają masywniejszą futrynę.. Rozumiem ,że kolega odnosi tą informacje do drzwi produkowanych w największych fabrykach, gdzie produkuje się po prostu różne standardy drzwi ? Bo na zdjęciu powyżej , które wstawiłem ościeżnica ma nadal 50 mm grubości, podobnie jak w drzwiach , których wysokość określamy jako standardową. Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.04.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Rozumiem ,że kolega odnosi tą informacje do drzwi produkowanych w największych fabrykach, gdzie produkuje się po prostu różne standardy drzwi ? Bo na zdjęciu powyżej , które wstawiłem ościeżnica ma nadal 50 mm grubości, podobnie jak w drzwiach , których wysokość określamy jako standardową. Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Tak, mówiłem o tym co występuje w masowej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 12.04.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 PPH KOSTAR - bez przesady, bo chyba nikt nie skraca drzwi wewnętrznych o 30-50cm jak na tym zdjęciu. Jak ktoś się przestrzeli z wymiarem to ma dwie opcję - podkuć te 2cm lub skrócić drzwi. Nie są to jakieś kolosalne dopłaty. P.S. pamiętaj, że te 208 to musi być równo a nie tak na oko kąty proste robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.04.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Po tynkach otwory drzwi wewnętrznych są ok 89,5-90cm na 206 cm. Czy taki otwór jest wystarczający ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.04.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 To zależy na jakie drzwi. Najbardziej typowe tak. A wysokość już z podłogą? Bo zwykle jest wymagane ok 206-207 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH KOSTAR 16.04.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 PPH KOSTAR - bez przesady, bo chyba nikt nie skraca drzwi wewnętrznych o 30-50cm jak na tym zdjęciu. Jak ktoś się przestrzeli z wymiarem to ma dwie opcję - podkuć te 2cm lub skrócić drzwi. Nie są to jakieś kolosalne dopłaty. Oczywiście są to przypadki bardzo rzadkie , jednakże jak widać na wcześniej załączonym zdjęciu zdarzają się Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.04.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Zmierzylem jeszcze raz, 89-90cm i od posadzki na gotowo będzie 206cm. Jakie drzwi? Nie wiem o co Ci chodzi. Drzwi będę zwykle wewnętrzne, standardowe ale nie z marketu. Czyli nie będzie problemu z ościeżnica stała lub regulowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.04.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Drewniane bywają z masywniejszymi futrynami. Bezprzlgowe czasem mają wyższe futryny. Ale zwykłe, przylgowe drzwi w większości przypadków będą pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 17.04.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Zwykłe drzwi z mdf , nie będą drewniane. Jedynie nie wiem czy z ościeżnicą całą czy regulowaną. Uspokoiłeś mnie w takim razie, myślałem, że będzie problem z drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 23.12.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 A wysokość to trochę mało ? Chyba jest ok 219cm do góry to jeszcze ale dół? z 3 cm tylko styro da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.12.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 A po Polsku? Bo kurczę nie do końca rozumiem ten skrót myślowy....Teraz jest otwór 219cm? No to na bank będzie mało, bo musisz (raczej) zrobić wylewki a wcześniej odpowiednio zaizolować podłogę (odjęcie 17cm to takie minimum jakie się spotyka). Zmierz schody i odrysuj na pierwszym poziom taki, by schodek miał ok 16cm. Sprawdź ile cm zostanie i odejmij od wysokości otworu na drzwi. Zawsze można zrobić/skrócić drzwi. To łatwiejsze i tańsze niż poozstałe zaniechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 24.12.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Dom dopiero oglądam i jestem przez zakupem. Po zdjęciach policzyłem(byłem na miejscu ale nie mierzyłem) że jest ok 219 cm otwór na drzwi. Pozostanie chyba powiększenie otworów (elki dam wyżej), a schody najwyżej będę podnosił każdy aby miały jednakowe wysokości. Myślę o 10 cm EPS, folia , rurki od podłogówki i 8 cm posadzki. A otwór przygotować by po tych 18 cm miał 209 cm. Czyli przed posadzkami 227cm. Otwór na okna balkonowe teraz to ok 247 cm więc po odjęciu będzie 229 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts