szuxxx 02.04.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, chciałem się dowiedziec czy podłączenie widoczne na zdjęciu pozwoli mi na regulację grzejnika, wiem że powinien tam zostać zamontowany zestaw zaworowy z termostatem, ale czy regulacja tymi śrubkami(zaworami) pozwoli na częsciowe zmniejszenie mocy grzejnika? Czy zawsze będzie on grzał na full albo w ogóle? dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.04.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, chciałem się dowiedziec czy podłączenie widoczne na zdjęciu pozwoli mi na regulację grzejnika, wiem że powinien tam zostać zamontowany zestaw zaworowy z termostatem, ale czy regulacja tymi śrubkami(zaworami) pozwoli na częsciowe zmniejszenie mocy grzejnika? Czy zawsze będzie on grzał na full albo w ogóle? dziękuje za pomoc [ATTACH=CONFIG]351750[/ATTACH] Będzie regulacja gdyż w ten sposób powodujesz przymykanie światła rury którym płynie woda. W początkowym etapie zamykania objawy mogą być niezauważalne ale w końcu dojdziesz do wprawy. Z taką regulacją problem jest taki że jeśli zdławimy przepływ to grzejnik będzie się rozgrzewał do prawie takiej samej temparatury tylko że dłużej ale w pewnym momęcie regulacji odbiór ciepła przez otoczenie i przymknięte zasilanie zrównoważą się i od tego momentu wraz ze skręcaniem zaworu temperatura będzie spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuxxx 03.04.2016 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 super, dzięki za pomoc, w takim razie nic nie zmieniam przestawie sobie śrubokrętem jak będzie taka potrzeba. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.04.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Te zawory służą do zamykania grzejnika a nie do regulacji przepływu. Nie masz wkładki zaworu z boku grzejnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuxxx 03.04.2016 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 nie bo tam zasadniczo powinien być założony dodatkowy zestaw zaworowy, no ale jeśli do połowy przykręce śrubę to tak na logike zmniejszy się przepływ o połowę tym samym słabiej będzie grzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.04.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Przykręcenie o połowę nie zmniejsza o połowę przepływu. Co zmieni przykręcenie o połowę jak przepływ jest 20 razy większy niż potrzeba.zazwyczaj kryza ma wymiar około 3 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuxxx 03.04.2016 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Nie znam sie na tym wiec moze proszę o prosta odpowiedz czy kręcąc śruba zmniejszę temperaturę grzejnika w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.04.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Przykręcenie o połowę nie zmniejsza o połowę przepływu. Co zmieni przykręcenie o połowę jak przepływ jest 20 razy większy niż potrzeba. zazwyczaj kryza ma wymiar około 3 mm Nikt nie mówi ze przykręcenie do połowy zmniejszy o połowę temperaturę bo zawory nie są do tego ale jedno jest pewne ze przymykanie przepływu w końcu spowoduje zmniejszenie temperatury grzejnika. szuxxx @: zawory nie mogą służyć do ciągłej regulacji a jednorazowego ustawienia gdyż taka regulacja może w końcu spowodować przeciekanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.04.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Nikt nie mówi ze przykręcenie do połowy zmniejszy o połowę temperaturę bo zawory nie są do tego ale jedno jest pewne ze przymykanie przepływu w końcu spowoduje zmniejszenie temperatury grzejnika. szuxxx @: zawory nie mogą służyć do ciągłej regulacji a jednorazowego ustawienia gdyż taka regulacja może w końcu spowodować przeciekanie. Nawet ja tego nie mówię. Ja tylko opisałem zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts