Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie grzejnika

szuxxx

Recommended Posts

Witam, chciałem się dowiedziec czy podłączenie widoczne na zdjęciu pozwoli mi na regulację grzejnika, wiem że powinien tam zostać zamontowany zestaw zaworowy z termostatem, ale czy regulacja tymi śrubkami(zaworami) pozwoli na częsciowe zmniejszenie mocy grzejnika? Czy zawsze będzie on grzał na full albo w ogóle? dziękuje za pomoc IMG_2084.jpg

Witam, chciałem się dowiedziec czy podłączenie widoczne na zdjęciu pozwoli mi na regulację grzejnika, wiem że powinien tam zostać zamontowany zestaw zaworowy z termostatem, ale czy regulacja tymi śrubkami(zaworami) pozwoli na częsciowe zmniejszenie mocy grzejnika? Czy zawsze będzie on grzał na full albo w ogóle? dziękuje za pomoc [ATTACH=CONFIG]351750[/ATTACH]

Będzie regulacja gdyż w ten sposób powodujesz przymykanie światła rury którym płynie woda.

W początkowym etapie zamykania objawy mogą być niezauważalne ale w końcu dojdziesz do wprawy.

Z taką regulacją problem jest taki że jeśli zdławimy przepływ to grzejnik będzie się rozgrzewał do prawie takiej samej temparatury tylko że dłużej ale w pewnym momęcie regulacji odbiór ciepła przez otoczenie i przymknięte zasilanie zrównoważą się i od tego momentu wraz ze skręcaniem zaworu temperatura będzie spadać.

Przykręcenie o połowę nie zmniejsza o połowę przepływu.

Co zmieni przykręcenie o połowę jak przepływ jest 20 razy większy niż potrzeba.

zazwyczaj kryza ma wymiar około 3 mm

Nikt nie mówi ze przykręcenie do połowy zmniejszy o połowę temperaturę bo zawory nie są do tego ale jedno jest pewne ze przymykanie przepływu w końcu spowoduje zmniejszenie temperatury grzejnika.

szuxxx @: zawory nie mogą służyć do ciągłej regulacji a jednorazowego ustawienia gdyż taka regulacja może w końcu spowodować przeciekanie.

Nikt nie mówi ze przykręcenie do połowy zmniejszy o połowę temperaturę bo zawory nie są do tego ale jedno jest pewne ze przymykanie przepływu w końcu spowoduje zmniejszenie temperatury grzejnika.

szuxxx @: zawory nie mogą służyć do ciągłej regulacji a jednorazowego ustawienia gdyż taka regulacja może w końcu spowodować przeciekanie.

Nawet ja tego nie mówię.

Ja tylko opisałem zjawisko