agao_83 04.04.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Elfir a który z podanych przeze mnie projektów TWOIM ZDANIEM byłby tańszy w realizacji do stanu powiedzmy deweloperskiego, przy założeniach, które podałam? Co do złamanej nogi - w razie W byłby też gabinet na dole, więc miejsce do spania by się znalazło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 07.04.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Nie potrafię powiedzieć co będzie taniej ale wiem, że parterowy będzie lepszy. Oczywiście jeżeli wymiary działki na to pozwalają. Sama buduje parterówkę ale trochę mniejszą bo 80m2. Na chwilę obecną nie zamieniłabym jej na żaden inny dom. Jeżeli chodzi o sam wątek wydanych kwot to 200 tys. w stanie deweloperskim z wynajętą ekipą NIE MA SZANS żeby się udało! Czarno to widzę, kasy mało, roboty dużo i jeszcze więcej potrzeb. Znam to;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.04.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Nie potrafię powiedzieć co będzie taniej ale wiem, że parterowy będzie lepszy. Oczywiście jeżeli wymiary działki na to pozwalają. Sama buduje parterówkę ale trochę mniejszą bo 80m2. Na chwilę obecną nie zamieniłabym jej na żaden inny dom. Jeżeli chodzi o sam wątek wydanych kwot to 200 tys. w stanie deweloperskim z wynajętą ekipą NIE MA SZANS żeby się udało! Czarno to widzę, kasy mało, roboty dużo i jeszcze więcej potrzeb. Znam to;) Jest sznasa... Jak robi to ktoś kto nie naciąga ludzi na niepotrzebne koszty i prace wykonuje sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 08.04.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Zgadzam się, że uda się zmieścić w kwocie 200 tys. jeżeli 90% prac wykona się samemu i nie będzie trzeba płacić wykonawcom. Mój dom na chwilę obecną jest w stanie trochę ponad deweloperski. Koszt to 150 tys. (w tym wszystkie pozwolenia, projekt, nadzór, ogrodzenie, strop lany - nie lekki jak w parterówkach się zwyczajowo robi) ale prawie 100% wszystkich prac robił mąż z teściem. Pomoc fachowca (kolega, który zrobił to w prezencie dla nas więc koszt też 0,00 zł) tylko przy dachu i obróbkach. A i hydraulik + wylewki - za to płaciliśmy wg cenników. Jeżeli ktoś chce budować tylko rękami fachowców to 200 tys. będzie mało. Każdy kto buduje wie, że zawsze do założeń i planów wydatków i kosztów trzeba doliczyć sobie ok 20-30% więcej, bo zawsze wychodzi większa kwota. Budowa domu to skarbonka bez dna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.04.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Prosty dom parterowy zapotrzebowaniu 15kWh/(m2rok) można zrobić wszystko ekipami za 2k zł netto za m2 (stan deweloperski - wieś na podkarpaciu) ! Nie oszczędzając na materiałach. Mam to precyzyjnie obliczone, bo każdą fakturę pieczołowicie zbieram dla US. U mnie udało się obniżyć koszty o ponad 10% w stosunku do kosztorysu i zmniejszyć zapotrzebowanie na energię do grzania 10 krotnie, wystarczy mieć wszystko dobrze przemyślane i nie przepłacać ! Różnice w robociźnie były czasem 50% wyższe, ale przestrzegam przed braniem najtańszych - to nie może być wyznacznik... Najlepiej z polecenia i jeszcze samemu sprawdzić. Jestem na etapie wykończenia - tu się dopiero zaczynają schody ! jeśli chodzi o koszty to sky is the limit ! Rozumiem, że Wy piszecie o cenach brutto, tak ? Lepiej porównywać cenny netto, są bardziej miarodajne. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 09.04.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 15kW/m2rok Na fizyce chyba na wagary chodziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 10.04.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 a to prawda już poprawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 22.04.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) nie ma na to szans, też mi się tak wydawało, na wstępie dam ci pewną radę. do swojej wyceny dolicz 30%. nie spotkałem jeszcze człowieka, co by tych 30% nie doliczył. mi się też wydawało, że fundament to dziura, stal i beton. a jak doszły dysperbity, pianki do styropianu, styropian ( !!!!! liczyłem 400 zł a tu trzeba było styrodut 2500 !!! ) a to wywrotka piasku, a to wywrotka kamienia i z fundamentu który miał być za 30 tys zrobiło się 45 tys i tak na każdym etapie, KAŻDYM. tu kilo gwoździ, tu folia bo się skończyła, tu wkręty, tu wiadro gruntu...... i tysiące lecą to była przyjacielska rada ps a najlepsze jest na końcu. płot trzeba zrobić - kilka tysi. przyłącza trzeba zrobić, trawnik trzeba posiać, coś przed garażem trzeba ułożyc, taras jakiś zrobić, płytki położyć, a to listewka, a to silicon a to kratka wentylacyjna i pieniądze tak lecą że szkoda gadać.... dobrze że mam to za sobą, teraz żyć trzeba i się cieszyć Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez zyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.04.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Nie jestem na bieżąco w kwestii kredytów, ale banki chyba już nie udzielają kredytów na 100% inwestycji? Wymagany jest wkład własny co najmniej 10%. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 22.04.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Wszystko zależy... ja buduję taki projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornel mam zrobione tynki gipsowe, elektrykę, część hydrauliki, przyłącz wodno kanalizacyjny, ocieplony strop drewniany, razem z dokumentacją i pozwoleniami na dzień dzisiejszy wydałem 90 tyś. Do stanu deweloperskiego brakuje: ocieplenia, tynków zew, podbitki, drzwi wejściowych, ogrzewania podłogowego z posadzkami, parapetów zew. pieca i przyłącza gazowego. sufitów podwieszanych. Wszystko robię metodą gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 22.04.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Wszystko zależy... ja buduję taki projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornel mam zrobione tynki gipsowe, elektrykę, część hydrauliki, przyłącz wodno kanalizacyjny, ocieplony strop drewniany, razem z dokumentacją i pozwoleniami na dzień dzisiejszy wydałem 90 tyś. Do stanu deweloperskiego brakuje: ocieplenia, tynków zew, podbitki, drzwi wejściowych, ogrzewania podłogowego z posadzkami, parapetów zew. pieca i przyłącza gazowego. sufitów podwieszanych. Wszystko robię metodą gospodarczą. nie wierze w to, chyba że robisz wszystko sam, totalnie wszystko od zaprawy i murowania do plewienia ogrodu. ja za samą stal na 200m domu dałem 15 tys, 6 ton stal 100 kubików betonu 22 000 zł... ludzie... a gdzie dach, okna, wylewki, styropian, 30 tys ogrzewanie.... o czym wy piszecie i też robie 60% sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 24.04.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 nie wierze w to, chyba że robisz wszystko sam, totalnie wszystko od zaprawy i murowania do plewienia ogrodu. ja za samą stal na 200m domu dałem 15 tys, 6 ton stal 100 kubików betonu 22 000 zł... ludzie... a gdzie dach, okna, wylewki, styropian, 30 tys ogrzewanie.... o czym wy piszecie i też robie 60% sam Tak, robię wszystko sam... + pomoc rodziny, Każdy m2 domu kosztuje, skoro masz dom 200 m2, to nie budujesz taniego domu. U mnie betonu poszło 16 m3 na fundamenty, 8m3 na chudziak, i 2 m3 na wieniec. Strop mam drewniany... Stali poszło w sumie około 130 m bieżących gotowych koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 24.04.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Meczesiu tynki też sam robiłeś?Jaki koszt wyszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia83 24.04.2016 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Od czasu założenia posta trochę czasu minęło, sprecyzowaliśmy swoje oczekiwania względem domu stawiając na projekt bardzo prosty, by nie generować niepotrzebnych kosztów, jesteśmy na etapie poszukiwania działki. U nas ekipy biorą ok. 2100 za m2 (sprawdzone) (oczywiście są są też takie, które kasują więcej ), natomiast architekt mówi o kwocie 2500,00 za stan pod klucz , o ile ktoś nie wymyśla ekstra drogich produktów wykończeniowych, typu płytki za 200zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 24.04.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Meczesiu tynki też sam robiłeś? Jaki koszt wyszedł? Tynki gipsowe Kreisel 651 L 80 worków po 17,50 zł (30 kg) + listwy, narożniki, grunty - nie przekroczyłem 2000 zł za wszystko. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez meczesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 27.04.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 nie ma na to szans, też mi się tak wydawało, na wstępie dam ci pewną radę. do swojej wyceny dolicz 30%. nie spotkałem jeszcze człowieka, co by tych 30% nie doliczył. Widocznie nie spotykasz właściwych ludzi na swojej ścieżce. Przekroczenie 30% to jakaś masakra ! albo źle przyjęta kwota w kosztorysie albo niegospodarność / nieporadność inwestora Ja wybudowałem stan deweloperski sporo taniej niż w kosztorysie. Co innego wykończenie - tu już łatwo puścić wodze fantazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 27.04.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 nie powiem, kosztorys był mój. sąsiad jak się budował to też pojechał grubo od kosztorysu. tylko, jak ja widzę, że macie domy na 16 kubikach betonu ?! ? pewnie z taczki.... jak macie kilka prętów stali ? ja miałem 5,5 tony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 27.04.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 myśle że projekt Z7 (75m2)ze strony z500, by przypasował i wiele pracy własnej i się zmieści w 200tys , 100m2 nierealne, chyba że dachówke, okna, drzwi i stropian z rozbiórek zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 27.04.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Buduję dom z Muratora (M72b), parterówka 106m2 użytkowej plus garaż. Jestem na etapie fundamentów - zbrojenie wg zestawienia to coś około 400kg stali, ja zamówiłem około 500, bo pójdzie pewnie trochę prętów na dobre splecenie narożników. 5,5 tony? To chyba na dom piętrowy i to jakiś wielki. Koszt budowy mocno zależy od projektu. W moim pójdzie około tony zbrojenia na cały bo strop podwieszany do wiązarów a nie lany. Mój cel to postawić dom z trzema pokojami w cenie mniejszej niż trzypokojowe mieszkanie we Wrocławiu. Zakładam większość pracy własnymi rękoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 28.04.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 M72b - mam podobny domek, zastanów się kolego nad dorobieniem kapliczki przy wejściu oraz nad delikatnym wysunięciem dachu nad tarasem - polecam ! ciekawiej to będzie wyglądać przy parterówce oraz zwiększeniem trochę garażu jeśli coś majsterkujesz...Widzę, że ma wiązary - za 0zł firma produkująca je przeprojektuje to tak, że będziesz mógł zrobić sobie skład rzeczy chwilowo niepotrzebnych na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts