Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu ok. 100m2 za ok. 200tyś. zł. ??

mia83

Recommended Posts

nie powiem, kosztorys był mój. sąsiad jak się budował to też pojechał grubo od kosztorysu.

tylko, jak ja widzę, że macie domy na 16 kubikach betonu ?! ? pewnie z taczki.... jak macie kilka prętów stali ? ja miałem 5,5 tony...

Wiesz, znam jedną osobę, która zrobiła zbrojenie chudziaka z prętów 12... i nie był to dom, który stał nad kopalnią na śląsku.... Jeżeli inwestor chce dać materiały mocniejsze niż w projekcie to jego indywidualna sprawa. Druga sprawa, to wielu projektantów projektuje domu z "zapasem". Ja zrobiłem dom zgodnie z projektem i co z tego, że było "tylko" 800 kg stali. Widocznie tyle trzeba było... Wszakże można robić monolity, zamiast terivy, kto bogatemu zabroni.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak macie kilka prętów stali ? ja miałem 5,5 tony...

tyle miałem przy domu 185 m2 piętrowym, w tym 147 m2 płyty fundamentowej, strop nad parterem i około 70 m2 ciężko zbrojonego stropu pod zielony dach. drogo kupiłeś te 100 kubików betonu, ale sam fakt wykorzystania takiej ilości stali i betonu świadczy o tym, że masz po prostu projekt domu drogi w realizacji albo projektant zdrowo przewymiarował niektóre elementy. tutaj pisze się o innych domach - małych i prostych. wg mnie ciężko wybudować dom w satysfakcjonującym (zależy kogo) standardzie w kosztach jak w temacie, ale nie skreślałbym możliwości wybudowania domu w ogóle w tej kwocie.

Gość Arturo72
nie powiem, kosztorys był mój. sąsiad jak się budował to też pojechał grubo od kosztorysu.

tylko, jak ja widzę, że macie domy na 16 kubikach betonu ?! ? pewnie z taczki.... jak macie kilka prętów stali ? ja miałem 5,5 tony...

No to Cię "przestalowali" :D

Ja z dodatkowym wzmocnieniem na szkody górnicze i zbrojona płyta fundamentowa gdzie było 17 rdzeni żelbetowych zuzylem 4,5t prętów fi12mm

Kubikow betonu w płycie mam 53 do rdzeni jeszcze kilka. Beton B30