Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafki wiszące z IKEI pod sam sufit

Barsa

Recommended Posts

Hej, kupiliśmy z żoną sześć szafek wiszących BESTA z IKEI i chcemy to zamontować w korytarzu pod samym sufitem.

W międzyczasie pojawiły się problemy... z kablami to rozwiąże to detektorem (jeżeli będą tam kable to zwracamy szafki...) ale druga sprawa to nie do końca przemyślałem temat zawieszania szafek na tej ich listwie montażowej. Z tego co widzę, szafkę trzeba montować "z góry" na tę listwę, a jako, że my chcemy żeby to było pod sam sufit to tak nie da rady.... Wiec trzeba zostawić trochę miejsca, kwestia ile? Jeżeli byłby to 1 cm lub mniej, to powstałą lukę można zaślepić akrylem czymś podobnym, ale jakby to było więcej to trochę to wszystko traci sens.

Pytanie więc do ludzi, którzy pracowali na szafkach wiszących BESTA, jak to wygląda w praktyce?

ps. na początku chciałem zamontować jedną na próbę, ale przecież wtedy już jej nie zwrócę, bo będzie używana... stąd moje pytanie.

Powiem szczerze, że nie widzę tutaj możliwości montażu bez tej listwy.:

http://www.ikea.com/pl/pl/assembly_instructions/besta-obudowa__AA-1272046-4_pub.pdf

Potrzebne byłby te kątowniki w rogach szafek (nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale w kuchni mam szafki zamontowane właśnie na coś takiego), a tutaj w zestawie tego nie ma... na samych "plecach" to się nie utrzyma, a zresztą takie kątowniki byłby widoczne a ja nie planuję robić frontów (żona chce ale jak już szyby).