Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie garażu w bryle

Recommended Posts

Potrzebuje porady,

mam do ocieplenia garaż od wewnątrz, stan budynku to SSO i postanowiłem zrobić to sam, żeby trochę coś zaoszczędzić ale i mieć satysfakcję, że coś zrobiłem sam. Do ocieplenia jest więc około 25m2 ścian i 25m2 sufitu. Styropian już kupiłem 10cm grafitu 031.

Teraz pytanie do tych co to robili, czy dam radę to zrobić sam, nie jestem jakimś mega lewusem, ale ogólnie nie mam doświadczenia w kwestiach budowlanych?

Czy ktoś może mi powiedzieć co po kolei mam zrobić i jak, klej/czy pianka, jak zamontować siatkę, jaka grubość kleju na siatkę itp. Ogólnie to po nałożeniu kleju i siatki i tak planuje to ostatecznie zatynkować przez ekipę tynkiem c-w. Czy styropian do stropu trzeba kołkować?

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Piotr Wawa

• 4 months później...
Podepnę się bo mam ten sam temat. Garaż w bryle, nad garażem sypialnia, a z boku (tylko jedna ściana) pomieszczenie gospodrcze,klatka schodowa i pomieszczenie gospodarcze. Chce odizolować reszte domu od nieogrzewanego garażu. Wyczytałem że nie powinno się dawać zbyt dużo izolacji ze względu na skraplanie sie pary wodnej na scianach. Zakładam dać 5cm styro na tej ścianie graniczącej z domu i 6cm na stropie. Waham sie czy nie dać na stropie 8cm? No i własnie styropianu czy lepiej twardej wełny? Ponoć nie powinno się dawać styropianu na sufitach ze względu na skapywanie podczas pożaru... Może więc taka wełna? https://xn--wena-mineralna-hnc.pl/paroc-plyta-cgl-20-cy-pl.html ktoś stosował ? JAk sie tego trzyma tynk ? Trzeba to kołkować? Do monolitycznego betonowego stropu to byłaby niezła harówka.

Podepnę się bo mam ten sam temat. Garaż w bryle, nad garażem sypialnia, a z boku (tylko jedna ściana) pomieszczenie gospodrcze,klatka schodowa i pomieszczenie gospodarcze. Chce odizolować reszte domu od nieogrzewanego garażu. Wyczytałem że nie powinno się dawać zbyt dużo izolacji ze względu na skraplanie sie pary wodnej na scianach. Zakładam dać 5cm styro na tej ścianie graniczącej z domu i 6cm na stropie. Waham sie czy nie dać na stropie 8cm? No i własnie styropianu czy lepiej twardej wełny? Ponoć nie powinno się dawać styropianu na sufitach ze względu na skapywanie podczas pożaru... Może więc taka wełna? https://xn--wena-mineralna-hnc.pl/paroc-plyta-cgl-20-cy-pl.html ktoś stosował ? JAk sie tego trzyma tynk ? Trzeba to kołkować? Do monolitycznego betonowego stropu to byłaby niezła harówka.

U mnie taka sama sytuacja. Dałem na sufit garażu 10 cm grafitu 0,033 i tynk mineralny (bardzo ładnie wygląda), styropian kołkowany lecz strop ceramiczny Porotherm. Brama garażowa ciepła, panel 60 mm Krispol, elewacja 16 cm grafit. Po posadzką garażu 5 cm EPS-100 dach/podłoga. Między garażem a częścią mieszkalną nie docieplałem. Garaż nieogrzewany. Pozdrawiam.

Hmm, takie rzeczy planuje się raczej na etapie projektu. Ja też mam garaż w bryle, ale odciąłem go od mieszkania jak tylko mogłem, ściany mieszkanie mają ciągłość izolacji i wszędzie izolacja ma taką samą grubość (między mieszkaniem a garażem też, czyli 24cm). Mieszkanie z garażem jest połączone jedynie wieńcem i ścianami fundamentowymi.

Wszystkie artykuły jakie czytałem opisywały że nie należy ocieplać, kłaść izolacji od podłogi gdy garaż nie jest ogrzewany, traci sie wtedy naturalne ciepło z ziemi które zimą mam pozytywny wpływ. Ponoć nie należy też przesadzać z izolacją ściany dzielącej garaż i budynek, ponoć 5-8cm to max. Także nie wiem ile dokładnie najlepiej dać ale na pewno nie dam więcej niż 10 bo mi szkoda garażu...

ja właśnie jestem po takiej robocie też sam robiłem garaż długości 11mm ociepliłem 16cm od strony chłodniejszej czyli garażu kleiłem na piankę i zaciągnąłem klejem z siatką jeszcze wyjechałem po 60cm na ściany prostopadłe do tej ocieplanej, też nie rozumiem tych 8 czy 10cm bo wtedy garaż będziesz grzał właśnie tą ścianą

Jak 'cactus' tak chce, to niech tak robi. W zasadzie, to na podłogę na gruncie w mieszkaniu najlepiej niech wcale nie daje styro to będzie miał grzanie chałupy z ziemi za friko. A ja głupi położyłem tyle styropianu i odciąłem się od darmowego ciepła...:sick:

Ubiegłeś mnie, chciałem to samo napisać ale zaraz byłby zmasowany atak zwolenników "darmowego ciepła gleby". Pozdrawiam.

Dokładnie o tą ścianę chodzi. Wszyscy spece od grzania i izolacji potwierdzili mi że nie powinno się jej ocieplić więcej niż kilka cm, najlepiej 5-6cm.

I dla nich oczywistym jest że jesli garaż jest nie ogrzewany to w żadnym razie nie należy go izolować styropianem od gleby. Zresztą potem przeszukałem jeszcze forum i jest cała masa wątków to potwierdzających więc żadnej ameryki nie odkrywam...

Przykład http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172110-Pod%C5%82oga-w-gara%C5%BCu&highlight=ocieplenie+nieogrzewanego+gara%C5%BCu

Edytowane przez cactus

czy czasem nie chodzi o kawałek ściany pomiędzy garażem a domem? ten wewnętrzny?

Tak, chodzi o ten.

Ale garaż jest zimny. Brama garażowa nie jest szczelna, ma bardzo kiepskie parametry, chyba, żeby pokusić się o jakąś super kosztowną. Każde jej otwarcie natychmiast wychładza całe pomieszczenie prawie do temperatury zewnętrznej. Ponieważ garaż nie jest ogrzewany, przez długi czas po otwarciu bramy garaż nagrzewa się ciepłem domu.

Cactus nie robi ocieplenia pod posadzką.

W takiej sytuacji wewnętrzną ścianę garażu należy traktować jedynie jako nieco cieplejszą od ściany zewnętrznej.

Czyli np. przy 20 cm styro na ścianie zew. domu, co najmniej 15 styro od garażu i 20 styro w suficie garazu.

Chyba, że ktoś pali węglem i jedna-dwie tony w prawo lewo nie robi różnicy?