galante 04.04.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 1. Pozwolenie na budowę budynku usługowo-mieszkalnego z 1997r.Dom wówczas wybudowałem ale nigdy nie był wykończony i zamieszkały. Usługowy tylko dlatego, że wówczas działka była usługowa z możliwością zamieszkania dlatego aby w ogóle móc wybudować dom musiałem obejść przepisy przez budynek usługowo-mieszkalny.Teraz chcę wykończyć dom ale wyłącznie jako mieszkalny choć w przyszłości usług nie wykluczam. Działka w między czasie zmieniła przeznaczenie w planie zagospodarowania na mieszkalną z możliwością usług. Dodam, że dom jest w stanie surowym zamkniętym, zadaszonym+ okna.PYTANIE: Czy po blisko 20 latach przerwy muszę starać się ponownie o nowe pozwolenie na budowę? i zmieniać jego przeznaczenie?Czy muszę ponownie występować o warunki zabudowy działki?2. Do domu jest podłączony kabel energetyczny, szafka w ogrodzeniu. W 1999r. miałem podpisaną umowę z zakładem energetycznym w Konstancinie, którą rozwiązałem?Jakie warunki muszę teraz spełnić aby umowę ponownie zawrzeć z dostawcą energii?3. Do domu jest podłączona kanalizacja miejska (mój dom ostatni w ulicy i do mojego domu przykanalik z rura przebitą przez ścianę do domu). Kanalizacja w 1998 roku odebrana i przejęta przez gminę Lesznowola. Czy muszę z gminy uzyskać jakiekolwiek dokumenty na jej użytkowanie?4. Do zewnętrznej ściany budynku jest od skrzynki gazowej umieszczonej w ogrodzeniu doprowadzona rura gazowa ale przez ścianę do domu nie przebita.Gdzie w rejonie piaseczyńskim zgłaszam się z wnioskiem o warunki przyłączenia gazu?5. Do domu jest doprowadzony wodociąg miejski. Rura w domu. Kto wydaje zgodę i jak mogę korzystać z wody z wodociągu? Czy mogę na okres budowy korzystać z wodociągu bez zgłaszania (woda jest gdzieś zakręcona w ulicy)? Gdzie szukać zaworu wodociągu? Od czego zacząć załatwianie pozwoleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.04.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Odnośnie pierwszego to musisz uzyskać na nowo warunki zagospodarowania terenu a potem uzyskać zaświadczenie prezydenta miasta o zgodności zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego z ustaleniami obowiązującego mpzp albo ostateczna decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w przypadku braku obowiązującego mpzp.To jest jeden z załaczników aby dokonać zgłaszenia zamiaru zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części .Po dokonaniu tego będzie wszystko ok. Pozostałe sprawy to podpisanie na nowo umów kompleksowych.Zawór wody jest prawdopodobnie w ulicy przy granicy twojej działki. Weź mapkę z urzędu i tam prawdopodobnie już jest to ujęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 05.04.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Zmiana sposobu użytkowania możliwa jest dla budynku który miał choć częściowy odbiór a tutaj takowego nie było jest to nadal budowa jeśli przez 20 lat były dokonywane wpisy do DB i jest żyje kierownik budowy który podjął się objęcia tej funkcji-lub został zmieniony. Warunki przyłączy mają określony termin ważności i potrzebujesz nowe. Legalizacja budynku,lub nowe PnB pytanie czy budynek jest zgodny z obecnie obowiązującym MPZP bo z tego co piszesz miałeś WZ a teraz jest MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.04.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Warunki zabudowy muszą być zgodne z miejscowym planem zagospodarowania terenu.Jeśli działka była kiedyś przeznaczona pod działalność usługową z możliwością zamieszkania to inwestor zawsze może kontynuować tą budowę, ale jeśli MPZP w tym czasie uległ zmianie to uzyskanie warunków na nowo, oraz wystąpienie do prezydenta o zaświadczenie rozwiąże twój problem. Jeśli dla tego terenu MPZP w ogóle kiedyś nie było a warunki zabudowy wydane były na podstawie studium to tylko ułatwia zmianę przeznaczenia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 06.04.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Warunki zabudowy muszą być zgodne z miejscowym planem zagospodarowania terenu.. Jeśli uchwalono MPZP to nie ma w tej chwili możliwości wydania WZ. Jeśli uda się kontynować formalnie budowę to na podstawie WZ wydanego wcześniej. Nowe PnB tylko na podstawie MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.04.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Oczywięcie że tak bow 1997 WZ były wydane na podstawie studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego lub też po prostu tereny graniczące miały podobną zabudowę.Następnie strategia rozwoju uległa lekkiej modyfikacji uchwalając MPZP pozwolono na mieszkaniówkę.Nie mniej jednak kończąc budowę przed zgłoszeniem zakończenia budowy i pozwoleniem na zamieszkanie można wystąpić o wydanie zaświadczenia o zgodności zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego z ustaleniami obowiązującego MPZP.Jeśli władze miasta wyrażą taką zgodę a sądzę że tak to dokończenie budowy w tym zaawansowaniu nie powinno zająć zbyt dużo czasu.Warunki przyłączenia do sieci wod, gaz i elektr mają ważność ale z uwagi na to że wszystkie przyłacza już istnieją to prawdopodobnie i projekty przyłączy były wykonane i uzgodnione.Jeśli jeszcze istnieją protokoły odbiory tych mediów to taki stan pozwala spokojnie na podpisanie umów kompleksowych i zakładanie opomiarowania przez zakłady dostarczające media.Moze i jestem zbytnim optymistą i na pewno inwestor spotka jeszcze wiele kłód rzuconych pod nodi ale jak nie spróbuje to nigdy nie będzie pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galante 08.04.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Otóż z pozwoleniem na budowę z 1997 roku udałem się do Urzędu Gminy gdzie odesłano mnie do starostwa. Tam Panie zrobiły gały i na początek słownie kłody typu: możliwa kara za niezawieszenie budowy, unieważnienie urzędowe pozwolenia na budowę, od nowa cztery projekty itd. Później pytały czy jest miejsce w dzienniku budowy i jeśli tak to znaleźć kierownika budowy i uzupełnić wpisy. OK już jest kierownik budowy (stary żyje ale jest i nowy).PYTANIE:1. Czy warto w ogóle na tym etapie zmieniać przeznaczenie domu, prostować usługi, czy budować dalej tylko mieszkalny, uzupełnić dziennik budowy i alleluja i do przodu!2. Czy dom usługowy z możliwością zamieszkania lub dom mieszkalny wpływa na np. taryfy prądu, gazu, wodociągu do budowy? Jeśli nie to może kontynuować budowę z uzupełnionymi wpisami i olać tą urzędową buchalterię? Kto może się przywalić na tym etapie do tego?3. Projekty przyłączy prądu, przykanalika kanalizacji, wodociągu były i choć są faktycznie nieaktualne toi są wykonane zgodnie z projektami i na tyle 20 lat temu odebrane przez urzędy, że miałem umowę o prąd zawartą ale rozwiązałem, woda była z licznikami ale je zdemontowałem, a kanalizacja miejska odebrana i chyba mam gdzieś protokół jej odebrania. Projekt przyłącza gazu też mam i rura od skrzynki gazowej w ogrodzeniu do ściany zewnętrznej budynku wykonana została zgodnie z projektem.DWIE ZASADNICZE KWESTIE:1. Zakładając, że dom jest w budowie od 20 lat, co będzie wskazywał dziennik budowy, co radzicie olać zmianę przeznaczenia domu i budować po swojemu? Dodam, że aby spełnić w 1997 roku wymóg usług projektant podzielił kuchnię na pół i zrobił szatnię dla pracowników pod usługi krawieckie. Oczywiście w praktyce tego podziału kuchni nie ma ale przecież nikt nawet przy odbiorze domu nie wnika w ścianki działowe chyba??? Czy ten wariant bez usunięcia usług z przeznaczenia domu utrudni podpisanie umowy z gazem i prądem jak dla domu wyłącznie mieszkalnego?2. Czy mając dom w budowie od 20 lat uzyskuję warunki przyłączenia gazu, wykonuję instalację gazową przez firmę, nagazowuję instalację i mogę podpisywać umowę z PGNIGE o gaz? 3. Jeszcze kwestia wodociągu. Rura doprowadzona do piwnicy. Na działce przy ogrodzeniu mam zawór główny wodociągu, który w ulicy kończy się na mojej posesji i w całości jest odebrany w 1999r. przez Gminę. W ulicy chyba nie ma zaworu dodatkowego kończącego wodociąg. Jeśli tak jest jak napisałem to może znaczyć, że odkręcam zawór główny i u mnie leci woda? Proszę o wszelkie sugestie. Potrzebuję ruszyć z wykańczaniem, a nie zajmować się pozwoleniami jeśli nie są konieczne. Dom stoi, jest zamknięty i jest bezpieczny. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez galante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.04.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Czy warto to musisz się zapytać siebie a nie forum.Odnośnie wszelkich zmian np: kuchni i szatni dla pracowników to mogły by wejść one jako adaptacja i weźmie to na siebie kierownik budowy, i to z nim musisz rozmawiać bo na tym etapie to jego ryzyko.Późniejsze odbiory odnośnie domu mieszkalnego to już nie problem ale przy ewentualnym zakładaniu działalności gospodarczej PIP może się doczepić że pracownicy nie mają kącika socjalnego szafek itp.Odnośnie mediów to gaz, woda i kanalizacja to nie problem bo ewentualny piec tak czy inaczej musi ogrzewać cały dom więc nic im do tego, a co do ilości wskazujesz tylko piec CO 20kW i kuchenkę gazową 6kW , z wodą także.Odnośnie elektryczności to z zadeklarowaną ilością energii i zabezpieczeniem głównym także nie będzie problemów, i wszystko zależy tylko kto podpisuje umowę, firma czy właściciel domu jednorodzinnego.Odnośnie gazu to warunki co prawda są już nieaktualne ale do podpisania umowy jeśli wszystko wykonane jest zgodnie z uzgodnionymi projektami to są nie potrzebne...... wykonujesz instalację wewnętrzną. Musi to wykonać ktoś kto wystawi ci protokoły szczelności.Następnie zakładanie pieca, opinia kominiarska i wniosek o zagazowanie do PGNiG.PGNiG podpisuje umowę zakłada licznik z reduktorem i masz gaz.Z wodą to tak powinno być ale jak masz protokół odbioru przyłącza i liczniki to powinieneś także mieć podpisaną umowę na dostawę wody bo to wodociągi zakładają ci licznik.Musisz je założyć i iść do nich aby na nowo je zaplombowali.Odnośnie kanalizacji to na tym etapie ważny jest nie projekt tylko protokół odbioru a potem to podpisanie umowy, ale prawdopodobnie umowa jest jedna i dotyczy wody i kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 11.04.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 PINB przychodzi na odbiór budynków usługowych zawsze,jedynie budynki mieszkalne jednorodzinne mają uproszczony odbiór i nie muszą wizytować. Nawet jak jest to mieszkalny z usługami-kilka papierków do odbioru więcej też potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.04.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 PINB przychodzi na odbiór budynków usługowych zawsze,jedynie budynki mieszkalne jednorodzinne mają uproszczony odbiór i nie muszą wizytować. Nawet jak jest to mieszkalny z usługami-kilka papierków do odbioru więcej też potrzeba. UPS! faktycznie.... ja myślami jestem już przy opisywanym MPZT czyli domu mieszkalnym z możliwością prowadzenia usług a nie przy usługowym z możliwością zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galante 12.04.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Reasumując to co dla mnie kluczowe.1. Prostuję dziennik budowy aby dom był od 20 lat w budowie.2. Gaz! Firma ma mi wykonać instalację wewnętrzną i założyć piec oraz sprawdzić szczelność (mam to już uzgodnione ale to oni mi sugerowali wystąpić o warunki przyłączenia gazu) i dopiero idę do gazowni z opinią kominiarską podpisać umowę. Zatem powinienem wystąpić teraz o warunki przyłączenia?3. Elektryczność - miałem podpisaną umowę z zakładem energetycznym w 1990 roku i po roku ją rozwiązałem. Elektryk bez uprawnień przywróci ją do użyteczności. Czy to wystarczy aby podpisać umowę? Czy potrzebne są po 15 latach znowu jakieś odbiory? Na pilnie potrzebuję elektryczności i później gazu a więc załatwić wszystkie formalności możliwie wcześniej aby później nie ganiać za fachowcami. Wodociąg odkręcę i powinien hulać, a kanalizacyjną rurę mam w domu, aby tylko była drożna.Jeśli chodzi o odbiory to dom w budowie 20 lat i nie będzie mi pewnie się śpieszyło z odbiorami skoro z tym mogą wiązać się same problemy. Jeśli jakieś uwagi lub podpowiedzi proszę pisać. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez galante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 12.04.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Na wewnętrzną instalację gazową potrzebny jest projekt,i tu możliwe dwie opcje jest on wraz z projektem budowlanym i PNB jest na dom wraz z wew. instalacją gazu,wtedy jeden dziennik budowy na wszystko plus kierownik z uprawnieniami do gazu jeśli główny ich nie ma ,wtedy trzeba przed rozpoczęciem prac gazu zgłosić kierownika do gazu dodatkowo. Druga opcja oddzielne pozwolenie na sam gaz . Nie wiem jakie zasady były 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galante 17.04.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Mam już kierownika budowy, który uzupełni dziennik.Faktycznie projekt gazu musi być nowy, bo stary nieaktualny. Plus warunki przyłączenia ale to już ogarnie kier. budowy.Wodociąg i kanalizacja odebrana 16 lat temu przez gminę a więc mogę użytkować, tak zeznał kier. budowy.O energię zajrzę do zakładu energetycznego, jak podpisać umowę.Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts