ziutor 05.04.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam, jest trochę na forum tematów o kostce granitowej ale większość nie zawiera opinii osób, które ją faktycznie posiadają. Dlatego jeśli jest ktoś kto posiada kostkę granitową najlepiej dłużej niż 1-2 lata proszę o opinię jak wygląda sprawa jej użytkowania - czy po takim okresie nie zamienilibyście jej na kostkę betonową, która ma ten plus że jej powierzchnia jest prosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remontowy 05.04.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Nietstey o kostkę trzeba dbać u nas już po dwóch latach wyrósł pomiędzy mech i trzeba ją czyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.04.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam, jest trochę na forum tematów o kostce granitowej ale większość nie zawiera opinii osób, które ją faktycznie posiadają. Dlatego jeśli jest ktoś kto posiada kostkę granitową najlepiej dłużej niż 1-2 lata proszę o opinię jak wygląda sprawa jej użytkowania - czy po takim okresie nie zamienilibyście jej na kostkę betonową, która ma ten plus że jej powierzchnia jest prosta? Ja użytkuję kostkę granitową od wielu lat, ani razu nie połamałem sobie kończyn chodząc po niej . Odśnieżanie nie jest kłopotliwe, można łopatą do śniegu albo miotłą z plastikowymi włosami. W lecie zero kłopotów, fugi lubią zarosnąć mchem w miejscach mniej nasłonecznionych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markon33 06.04.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Moim zdaniem kostka granitowa jest dobrym i trwałym materiałem ale nie jeste tak efektowna jak inne kostki betonowe czy brukowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasad 06.04.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 ..., fugi lubią zarosnąć mchem w miejscach mniej nasłonecznionych . Mech w kostce granitowej nadaję jej specyficznego uroku, klimatu. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuziaaa 09.04.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Witaj, trafiłam na forum bo szukam informacji na temat krawężników , mam bardzo duży podjazd będę potrzebowała około 200 Mb krawężnika w chwili obecnej nie stać mnie na kostkę , ale chciałabym przygotować grunt i już zrobić opaskę z krawężników nie mogę nigdzie znaleźć informacji jakiej wielkości maja być te krawężniki znalazłam 6x18 te były najtańsze ...Ale czy dobre to jest normalny podjazd koło domu jednorodzinnego , potem ....kiedyś kostka 8cm , a teraz poprostu granitowy tłuczeń i kliniec na geowlokninie ....ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 09.04.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Podpinam się pod temat. Sam tak się zastanawiam, ale nad zrobieniem opaski wokół domu i zrobiebie zarysu kostką(krawężnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faron55 11.04.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Ja mam taka opaskę z kostki granitowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilan 12.04.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Ja zdecydowałam się na kostkę granitową ale teraz żałuję bo brukowa wygląda zdecydowanie ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 18.04.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 a jak walory uzytkowe poza estetycznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.04.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ja zdecydowałam się na kostkę granitową ale teraz żałuję bo brukowa wygląda zdecydowanie ładniej Ktoś tu sobie żartuje .... albo .... Beton kolorowany po kilku latach wygląda na wypłowiały.. pościerany... uszkodzony od SOLI która wwozimy na kołach .... same plusy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.04.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Mnie zastanowiło dlaczego producent kostki betonowej z "posypką" oraz wykonawcy nie zalecają mycia takiej kostki myjką ciśnieniową? Najlepiej myć wodą ze szlaucha. Czyżby następowało odpadanie posypki? Beton to mieszanina posiadająca mikropęknięcia, które powstają w wyniku skurczu betonu w trakcie wiązania. Zawsze będzie to droga wnikania wilgoci i soli. Z biegiem lat będzie następowała degradacja betonu, kruszenie, pękanie, blaknięcie kolorów. W porównaniu z betonem granit jest monolitycznym kawałkiem skały, przetrwa tysiące lat, podwórko się prędzej rozpadnie. Ewentualne odpryski i uszczerbienia na kostce betonowej będą widoczne, granit ma naturalnie "chropowatą" strukturę, oraz jednolitą strukturę w przekroju, dlatego ewentualny ubytek pozostanie nie zauważony. Oczywiście, można wyjść z założenia, że w perspektywie długości naszego życia to bez znaczenia czy użyjemy betonu czy granitu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hagblueberry 26.04.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 piotrek0m - nie słyszałem nigdy takich zaleceń. Może u innych producentów, z których produktami nie mam do czynienia. Mycie myjką ciśnieniową może spowodować wypłukanie piasku z fug, ot tyle. Co do granitu - w kwestie wizualne nie będę za bardzo wchodzić. Kostkę taką mam od kilku ładnych lat. Nie ma żadnego problemu z użytkowaniem. No może kobiety w szpilkach mikroskopijnych rozmiarów mogą mieć jakieś problemy z chodzeniem W zimie najlepiej odśnieżać szczotką - ładnie wszystko schodzi. Mech - jak to woli. Część specjalnie fugujemy ziemią, żeby wyrósł mech. Wtedy tworzy się piękny dywan. Natomiast na podjeździe zasypany jest grysem granitowym i od kilku lat nie ma tam oznak zieleni. Na pewno granit jest droższy i trudniejszy w ułożeniu, ale możesz kupić używany, użytkować go przez 20 lat, a później ściągnąć i sprzedać lub położyć gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 27.04.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) piotrek0m - nie słyszałem nigdy takich zaleceń. Może u innych producentów, z których produktami nie mam do czynienia. Mycie myjką ciśnieniową może spowodować wypłukanie piasku z fug, ot tyle. Co do granitu - w kwestie wizualne nie będę za bardzo wchodzić. Kostkę taką mam od kilku ładnych lat. Nie ma żadnego problemu z użytkowaniem. No może kobiety w szpilkach mikroskopijnych rozmiarów mogą mieć jakieś problemy z chodzeniem W zimie najlepiej odśnieżać szczotką - ładnie wszystko schodzi. Mech - jak to woli. Część specjalnie fugujemy ziemią, żeby wyrósł mech. Wtedy tworzy się piękny dywan. Natomiast na podjeździe zasypany jest grysem granitowym i od kilku lat nie ma tam oznak zieleni. Na pewno granit jest droższy i trudniejszy w ułożeniu, ale możesz kupić używany, użytkować go przez 20 lat, a później ściągnąć i sprzedać lub położyć gdzie indziej Czy granit jest droższy to zależy ponieważ sprzedawany jest na tony. Trzeba przeliczyć kostkę granitową i betonową na m2 przy zachowaniu tych samych grubości. Wadą granitu jest koszt robocizny (w zasadzie czasochłonność jego ułożenia). Trzeba się z każdą kostką bawić, a metrów nie ubywa. Zaletą granitu jest dopuszczalność "kocich łbów" więc można powiedzieć, że granit jest zalecany do samodzielnego kładzenia Granit jest wieczny, kostka betonowa po nastu latach będzie pozdzierana i tylko straci wizualnie... Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 30.04.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 "kocił łbów" .. Raczej kocich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.04.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Po dokładnym podliczeniu kostka granitowa wyszła w cenie betonowej ze średniej półki .Spora oszczędność na obrzeżach które w przypadku kostki granitowej robi się z nieco większych elementów .Trwałość granitu nieporównywalnie większa od betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja użytkuję kostkę granitową od wielu lat, ani razu nie połamałem sobie kończyn chodząc po niej . Ja sobie złamałam na własnej kostce granitowej, pod samiuśkimi drzwiami. Chociaż to bardziej wina lodu była niż kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts