Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka granitowa - opinie uzytkowników

Recommended Posts

Witam,

jest trochę na forum tematów o kostce granitowej ale większość nie zawiera opinii osób, które ją faktycznie posiadają. Dlatego jeśli jest ktoś kto posiada kostkę granitową najlepiej dłużej niż 1-2 lata proszę o opinię jak wygląda sprawa jej użytkowania - czy po takim okresie nie zamienilibyście jej na kostkę betonową, która ma ten plus że jej powierzchnia jest prosta?

Witam,

jest trochę na forum tematów o kostce granitowej ale większość nie zawiera opinii osób, które ją faktycznie posiadają. Dlatego jeśli jest ktoś kto posiada kostkę granitową najlepiej dłużej niż 1-2 lata proszę o opinię jak wygląda sprawa jej użytkowania - czy po takim okresie nie zamienilibyście jej na kostkę betonową, która ma ten plus że jej powierzchnia jest prosta?

Ja użytkuję kostkę granitową od wielu lat, ani razu nie połamałem sobie kończyn chodząc po niej . Odśnieżanie nie jest kłopotliwe, można łopatą do śniegu albo miotłą z plastikowymi włosami. W lecie zero kłopotów, fugi lubią zarosnąć mchem w miejscach mniej nasłonecznionych .

Witaj, trafiłam na forum bo szukam informacji na temat krawężników , mam bardzo duży podjazd będę potrzebowała około 200 Mb krawężnika w chwili obecnej nie stać mnie na kostkę , ale chciałabym przygotować grunt i już zrobić opaskę z krawężników nie mogę nigdzie znaleźć informacji jakiej wielkości maja być te krawężniki znalazłam 6x18 te były najtańsze ...Ale czy dobre to jest normalny podjazd koło domu jednorodzinnego , potem ....kiedyś kostka 8cm , a teraz poprostu granitowy tłuczeń i kliniec na geowlokninie ....ma to sens

Ja zdecydowałam się na kostkę granitową ale teraz żałuję bo brukowa wygląda zdecydowanie ładniej

Ktoś tu sobie żartuje .... albo ....

Beton kolorowany po kilku latach wygląda na wypłowiały.. pościerany... uszkodzony od SOLI która wwozimy na kołach .... same plusy....

Mnie zastanowiło dlaczego producent kostki betonowej z "posypką" oraz wykonawcy nie zalecają mycia takiej kostki myjką ciśnieniową? Najlepiej myć wodą ze szlaucha. Czyżby następowało odpadanie posypki? Beton to mieszanina posiadająca mikropęknięcia, które powstają w wyniku skurczu betonu w trakcie wiązania. Zawsze będzie to droga wnikania wilgoci i soli. Z biegiem lat będzie następowała degradacja betonu, kruszenie, pękanie, blaknięcie kolorów. W porównaniu z betonem granit jest monolitycznym kawałkiem skały, przetrwa tysiące lat, podwórko się prędzej rozpadnie. Ewentualne odpryski i uszczerbienia na kostce betonowej będą widoczne, granit ma naturalnie "chropowatą" strukturę, oraz jednolitą strukturę w przekroju, dlatego ewentualny ubytek pozostanie nie zauważony. Oczywiście, można wyjść z założenia, że w perspektywie długości naszego życia to bez znaczenia czy użyjemy betonu czy granitu ...

piotrek0m - nie słyszałem nigdy takich zaleceń. Może u innych producentów, z których produktami nie mam do czynienia. Mycie myjką ciśnieniową może spowodować wypłukanie piasku z fug, ot tyle.

Co do granitu - w kwestie wizualne nie będę za bardzo wchodzić.

Kostkę taką mam od kilku ładnych lat.

Nie ma żadnego problemu z użytkowaniem. No może kobiety w szpilkach mikroskopijnych rozmiarów mogą mieć jakieś problemy z chodzeniem :p

W zimie najlepiej odśnieżać szczotką - ładnie wszystko schodzi.

Mech - jak to woli. Część specjalnie fugujemy ziemią, żeby wyrósł mech. Wtedy tworzy się piękny dywan. Natomiast na podjeździe zasypany jest grysem granitowym i od kilku lat nie ma tam oznak zieleni.

Na pewno granit jest droższy i trudniejszy w ułożeniu, ale możesz kupić używany, użytkować go przez 20 lat, a później ściągnąć i sprzedać lub położyć gdzie indziej ;)

piotrek0m - nie słyszałem nigdy takich zaleceń. Może u innych producentów, z których produktami nie mam do czynienia. Mycie myjką ciśnieniową może spowodować wypłukanie piasku z fug, ot tyle.

Co do granitu - w kwestie wizualne nie będę za bardzo wchodzić.

Kostkę taką mam od kilku ładnych lat.

Nie ma żadnego problemu z użytkowaniem. No może kobiety w szpilkach mikroskopijnych rozmiarów mogą mieć jakieś problemy z chodzeniem :p

W zimie najlepiej odśnieżać szczotką - ładnie wszystko schodzi.

Mech - jak to woli. Część specjalnie fugujemy ziemią, żeby wyrósł mech. Wtedy tworzy się piękny dywan. Natomiast na podjeździe zasypany jest grysem granitowym i od kilku lat nie ma tam oznak zieleni.

Na pewno granit jest droższy i trudniejszy w ułożeniu, ale możesz kupić używany, użytkować go przez 20 lat, a później ściągnąć i sprzedać lub położyć gdzie indziej ;)

Czy granit jest droższy to zależy ponieważ sprzedawany jest na tony. Trzeba przeliczyć kostkę granitową i betonową na m2 przy zachowaniu tych samych grubości. Wadą granitu jest koszt robocizny (w zasadzie czasochłonność jego ułożenia). Trzeba się z każdą kostką bawić, a metrów nie ubywa. Zaletą granitu jest dopuszczalność "kocich łbów" więc można powiedzieć, że granit jest zalecany do samodzielnego kładzenia :bye:

Granit jest wieczny, kostka betonowa po nastu latach będzie pozdzierana i tylko straci wizualnie...

Edytowane przez Wykona

Ja użytkuję kostkę granitową od wielu lat, ani razu nie połamałem sobie kończyn chodząc po niej .

Ja sobie złamałam na własnej kostce granitowej, pod samiuśkimi drzwiami. Chociaż to bardziej wina lodu była niż kostki.