Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z domu do domku -parterowy na jesień

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Meble można przemalować :D

No, niby tak, ale czy wszystkie? Ja swoich tych najbardziej pamiątkowych chyba się nie odważę. I dlatego mam problem, chociaż to jest tylko kilka mebli. Największy problem mam z szafą w stylu gdańskim, choć mam dla niej przewidziane miejsce już w projekcie, ale mam świadomość, że taki mebel ogranicza pole manewru.

Mogłabym to zdanie powtórzyć za Tobą.

Dzisiaj własnie tłumaczyłam panu od drzwi wewnętrznych, że powinny być w stylu skandynawsko-angielskim :D

Tyle że u mnie sprawa wygląda nieco inaczej - na pewno nie wymienię wszystkich mebli, mało tego - raczej nieliczne będą te, które dokupię, więc z konieczności będzie mocno eklektycznie...

Ewa, ja też nie będę kupować wielu nowych mebli, jak zrobię szafę w wiatrołapie i w pralnio-garderobie,to więcej miejsca mi nie trzeba. Mam teraz w sypialni 3 metry PAXa z Ikei i nie wiem czy go zabrać do nowej sypialni, bo w sumie niby już niepotrzebny, ale jest wygodnym meblem (tylko, że moja sypialnia będzie miała11,5m,a teraz mam 17,5m.

Brasica, oczywiście, że się trzyma kupy.

Widziałaś co wyczynia u siebie Aga11* Niby każdy pies z innej budy a wygląda wspaniale i trzyma się kupy wszystkimi ręcamy i nogamy :)

Pocieszyłaś mnie, może dam radę. A jak nie, to powiem, jak klasycy (a raczej klasyczki:D) to ma się mnie podobać.

Wiesz, a ja tak jakoś myślę, że taka szafa będzie pasować prawie do wszystkiego. Nawet do wnętrza w zupełnie innym stylu - jako wybijajacy się element.

O, mówisz dokładnie tak jak moja córka. Ewa, ja chcę angielsko-skandynawsko , właśnie w tej kolejności. Na całości przewidziany mam parkiet,dlatego szukam płytek różnych, bo wiatrołap, kuchnia i łazienka nie stykają się ze sobą, a w przedpokoju też będzie parkiet. Myślałam o parkiecie w kuchni, ale chyba to nie jest dobry pomysł,teraz mam takie dosyć fajne panele,ale na podłogówce chyba lepiej, żeby były płytki.

Piekne lustro. Ale podłoga wcale nie jest skandynawska. Bardziej hiszpańsko-marokańska.

Z tego co widzę, mnóstwo osób (w tym większość blogerek wnętrzarskich) nie ma pojęcia jak wygląda styl skandynawski. Starczą białe ściany i już jest "skandynawsko"

inspiracja:

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/41/55/f2/4155f2ad04d0dbd6940830ddfb7c4ab3.jpg

Edytowane przez Elfir

I tu się z Tobą zgadzam, dlatego ciągle mam wątpliwości. Ale nie będę mocno ortodoksyjna, chciałabym tylko, żeby to miało ręce i nogi.

Twoja szafa doda smaku każdemu wnętrzu, wkażdym stylu. Będzie tym co wnętrzarze nazywają eye catching :)

Ciężko mi znaleźć zdjęcia, ktore pokazują podobne meble w nietypowym dla nich otoczeniu, ale mam nadzieję, że te zdjęcia przekonają Cię, że możesz stworzyć piękne wnętrze z użyciem szafy.

Dwa pierwsze wnętrza skandi nie są, ale są białe i nowoczesne, a wstawiono tu meble z całkiem innej bajki.

Trzecia fotka to typowe wnętrze skandynawskie.

Dutch Mountain by Denieuwegeneratie-06.jpg

Haus-KLR-10.jpg

Kungsholmen-Loft-Duplex-01-1-Kindesign.jpg

W nowoczesnym domu w kilku pomieszczeniach znalazły miejsce stylowe meble

http://onekindesign.com/2015/07/07/stainless-steel-wrapped-home-in-the-english-countryside/

Edytowane przez pestka56

Dzięki Pestko, też myślę, że jakoś mi się uda urządzić wnętrze z tą szafą. Pokój ma 34 m( 7,90 x 4,20)W części jadalnianej (bliżej kuchni) ma stać i tylko stół i ta szafa właśnie , a w drugiej części 2 kanapki ,1 fotel oraz dość duża szafka(jeszcze nie mam pojęcia jaka) z telewizorem i sprzętem grającym. Szafa ma stanowić taki rodzaj kredensu przy stole (w środkowej przeszklonej części trzymam porcelanę SORAU, którą troszkę zbieram). Nie wiem tylko gdzie umieścić dość dużą ilość książek, ale może je dam do gabineto-gościnnego. Nie mogę się pozbierać, bo teraz mam 150m i nieograniczoną ilość powierzchni do przechowywania.

Książki :) jak u nas w salonie mam jedną ścianę 7 m długości i prawie 3 wysokości zastawioną biblioteką. Salon ma 7x8 m i jest otwarty na hall ze schodami. Biblioteka i kominek determinują urządzenie. Reszta książek jest na poddaszu. Tam powstaje druga biblioteka 4 m długości, a wysokość :) ... z jednego końca 180 cm, a na drugim jakieś 5 m. Mam nadzieję, że to już wystarczy.

Masz dobry pomysł na szafę. Stół i krzesła możesz postawić przy niej nawet bardzo minimalistyczne. Może jakiś dywan pasujący do biblioteki położyłabym pod stołem, albo tkaninę na stole.

Bibliotekę można zrobić wiszącą na ścianach pod sufitem. Nie musi zajmować całej ściany. Może być oprawą do szafy, albo szafki z tv. Poszukam w wolnej chwili, mam pewnie coś takiego na pintereście w „...if I like books”

Edytowane przez pestka56

Cześć!

Bardzo się cieszę , że ruszacie z budową!

Twój pomysł na wnętrza jest świetny , bardzo mi się podoba zestawienie starego z nowoczesnym . Taka szafa to perełka w domu, jest prześliczna i będzie główną atrakcją salonu :D

Zapisuję wątek , bo gdzieś mi się zapodział;)

Witaj Dana, a ja właśnie u Ciebie z wizytą byłam, poczytałam o dylematach z projektem i myślę, że skoro masz jeszcze czas to warto go dobrze przemyśleć (a może indywidualny?) Już doczytałam - Ty ten projekt masz już kupiony?

Edytowane przez brasica

• 2 weeks później...