Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który zasobnik - Biawar Quatro czy Vitocell 100 ?

camelouge

Recommended Posts

Rozpatrywałem Biawar razem z Vaillantem bo miałem w hurtowni takie zestawy ale zdecydowałem się jednak na fabryczny .

Nie chodziło o to ze jest zły a jego parametry dorównują fabrycznemu ale wysoki i prostokątny nie pasował mi do kotłowni a poza tym w końcu wziąłem nowszy piec z elektroniczną pompągdzie w zestawie nie było Biawara.

Witam!

Pytanie odnośnie Vitocell 100 - chodzi Ci o 100l?

Bo nie wiem czy wiesz, ale nasze Vitocell-e mają różne pojemności i są w różnych typach - różnią się m.in klasą efektywności energetycznej.

O co chodzi, już wyjaśniam:

Vitocell 100-W typ CUGA/CUGA-A, ustawiany pod kotłem, pojemność 120 i 150 litrów - klasa A

Vitocell 100-W, Typ CVA/CVAA-A, ustawiany obok kotła, pojemność 160, 200 litrów - klasa A

Vitocell 100-W typ CVAA, ustawiany obok kotła, pojemność 300 litrów Klasa B

Vitocell 100-W typ CVBB, ustawiany obok kotła, pojemność 300 litrów (biwalentny, do instalacji solarnych) -Klasa B

Vitocell 100-W typ CVB, ustawiany obok kotła, pojemność 400 litrów (biwalentny, do instalacji solarnych)- Klasa B

Masz jakiej konkretne pytania?

Gorąca prośba do Konsultanta o podanie mocy wężownicy i strat postojowych dla Vitocell 100-W typ CUGA (dla 100 i 120L).

Bardzo dziękuję

Przekazałem zapytanie do działu technicznego - takich informacji nie znalazłem w dokumentacji technicznej. Jak dostanę odpowiedź - natychmiast poinformuję!

Gorąca prośba do Konsultanta o podanie mocy wężownicy i strat postojowych dla Vitocell 100-W typ CUGA (dla 100 i 120L).

Bardzo dziękuję

Mała korekta:

Strata postojowa jest na etykiecie produktu:

CUG 100 litrów : 62 W

CUGA 120 litrów : 46 W

Moc: proponuję zaglądnąć pod link gdzie są wszystkie dane techniczne produktów serii Vitocell:

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/1B55E5B8A584E76DC1257ED50035AB3A/$FILE/WP%20Podgrzew%20ciepłej%20wody%20użytkowej%20%2805.2015%29.pdf?OpenElement

• 8 months później...

Witam !

W naszej ofercie znajduje się wiele typów zbiorników min. do samego podgrzewu cwu lub w połączeniu z buforem ciepła, które zaleca się w przypadku kotłów na paliwa stałe. TUTAJ na naszej stronie masz je wszystkie opisane, niektóre są wyłącznie dla kotłów gazowych oraz pomp ciepła. Posiadamy również zasobniki z dodatkową wężownicą dla systemów solarnych.

Pozdrawiam !

chodzi mi dokladnie czy vitocel 100 w cug moge podpiac pod piec na pelet np lazar smart fire 11? Czy są jakieś przeciwwskazania ?

Zasobniki te są przeznaczone są przeznaczone głównie do wiszących gazowych lub olejowych kotłów grzewczych, dodatkowo zgodnie z wytycznymi projektowymi urządzenie można instalować i eksploatować tylko w zamkniętych systemach, ale spokojnie możesz podpiąć ten zbiornik do kotła o ile instalacja jest typu zamkniętego. Króćce wężownicy w tym zbiorniku są wyprowadzone na górę zbiornika więc grawitacyjnie nie pociągnie. Dodatkowo do montażu w zamian polecałbym Ci nasz kocioł na pelet EasyPell, o którym więcej szczegółów możesz przeczytać TUTAJ.

Pozdrawiam !

z informacji zawartych powyżej wynika ,że zbiorniki Vissmana są śliczne , ale parametry gorsze niż Bawar Qatro . Stosuje je od wieeeelu lat . Zero problemów i super działają .

A stosowales tez moze Viking Plus Biawara? Troche tanszy i ma troche wieksze straty ale za to jest grzałka na wszelki wypadek. I ma wężownice 15kW czyli akurat tyle ile będzie miał mój Junkers Smart bo w takim wypadku mocniejsza wężownica w Quatro nic mi nie da prawda?