Elfir 12.04.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Dlaczego nie chcesz przyjąć do wiadomości że to są inne role na budowie? Nic się nie dubluje poczytaj PB. Czyżbyś sugerował , że inspektor nie może stwierdzić, czy realizacja jest zgodna z projektem? (Co może stwierdzić architekt prowadzący nadzór autorski) Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 12.04.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 @Paco, widzę, że masz nieźle obcykane okolice W-wy, kompleksowo i ze szczegółami Respekt. Ja wybierając działkę skupilem się tylko na terenie +/- 2.5 km od wukadki. Teraz, patrząc na projekt wybrany przez autora wątku mam wątpliwości, czy nowoczesnością pasował by do zabudowy Komorowa czy Podkowy, chyba że tych nowszych części hehe, znam Warszawe i "okolice" ale mimo wszystko, troche mnie to kosztowalo zycia, rok sie najezdzilem zanim znalazlem dzialke i sie udalo. Ja wszystko sprawdzalem na ile moglem - komunikacje, inwestycje infrastrukturalne w okolicy, drogowe a nawet autobusy do szkoly i ich trasy ze wzgledu na dzieci jak juz mialem podjac ostateczna decyzje:P Prawda jest taka,ze dzialek jest coraz mniej, coraz dalej trzeba szukac bo te co sie ostaja blizej Wawy to ceny coraz wyzsze....a malo jest starych dzialek z domem do wyburzenia lub generalnej przebudowy albo ceny wysokie. Co mozna wybudowac to MZPZ i niekiedy konserwator (jak w Konstancinie Skolimowie) ale teraz czesto jest kompletny bałagan bo wiele osob buduje fajne domu a nagle ktos obok buduje bunkier (nie chodzi mi o dom nowoczesny "kwadratowy" ale taki masywny np kompletnie szary). W swojej gminie slyszalem,ze sa rozmowy aby bardziej prezycowac wymagania wlasnie co do architektury aby podtrzymac jakis ogolny wyglad i tutaj zblizamy sie do cienkiej granicy na ile mozna to ograniczac ale to OT. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.04.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Czyżbyś sugerował , że inspektor nie może stwierdzić, czy realizacja jest zgodna z projektem? (Co może stwierdzić architekt prowadzący nadzór autorski) Ja niczego takiego nie napisałem. Upraszczasz rolę nadzoru do stwierdzanie czy coś jest zgodne z projektem, tyle to średnio rozgarnięty inwestor zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafef 12.04.2016 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 W totolotka fajnie byłoby wygrać, no ale niestety nie tym razem . Aczkolwiek... kwestia czasu! Co do budowy - plany są, ale uzależniam mocno od możliwości znalezienia działki - baaardzo Wam dziękuję za uwagi co do lokalizacji. Swoją drogą, zastanawia mnie, czy na południu Kabackiego, nie hałasuja samoloty? W sumie jest to równo w osi Pasa startowego, jedynie jakieś 5km od owego? Macie jakieś doświadczenia z tym? Bo obecnie słabo mam z czasem, aby postać tam ze 2-3 godziny i zobaczyć co tam się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.04.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Swoją drogą, zastanawia mnie, czy na południu Kabackiego, nie hałasuja samoloty? W sumie jest to równo w osi Pasa startowego, jedynie jakieś 5km od owego? Macie jakieś doświadczenia z tym? Bo obecnie słabo mam z czasem, aby postać tam ze 2-3 godziny i zobaczyć co tam się dzieje. Hałasują. Mój młody chodzi do szkoły na Sarabandy - jedna z ostatnich ulic Warszawy od strony Piaseczna. Jak przelatuje samolot to trzeba przerywać apel Samoloty robią ostatnie kółko nad Piasecznem i ustawiają się do finalnego podejścia na pas na Okęciu. Na pewno będzie je słychać w Józefosławiu, pewnie również w Chylicach. Ja mieszkam trochę dalej na południe, w Henrykowie Urocze - samoloty są już na tyle nisko że nawet u mnie je słychać. Inna sprawa czy mi to przeszkadza. Myślę że nie, w zasadzie to nawet ich (samolotów) nie zauważam. Ale mogę nie być obiektywny, bo całe życie spędziłem w bliskim sąsiedztwie podejścia do pasa na Okęciu (Piastów, Ursus). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 12.04.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) W totolotka fajnie byłoby wygrać, no ale niestety nie tym razem . Aczkolwiek... kwestia czasu! Co do budowy - plany są, ale uzależniam mocno od możliwości znalezienia działki - baaardzo Wam dziękuję za uwagi co do lokalizacji. Swoją drogą, zastanawia mnie, czy na południu Kabackiego, nie hałasuja samoloty? W sumie jest to równo w osi Pasa startowego, jedynie jakieś 5km od owego? Macie jakieś doświadczenia z tym? Bo obecnie słabo mam z czasem, aby postać tam ze 2-3 godziny i zobaczyć co tam się dzieje. rozważasz Kierszek albo Jóżefosław? Troche halasuja- mam sporo znajomych co mieszkaja w Jozefosławiu, moi rodzice mieszkaja po drugiej stronie ul. Pulawskiej w N.I. (czyli niby dalej) ale troche slychac, niemniej prawda jest taka,ze spokojnie do wszystkiego mozna sie przwyczaic.... Hałasują. Mój młody chodzi do szkoły na Sarabandy - jedna z ostatnich ulic Warszawy od strony Piaseczna. Jak przelatuje samolot to trzeba przerywać apel Samoloty robią ostatnie kółko nad Piasecznem i ustawiają się do finalnego podejścia na pas na Okęciu. Na pewno będzie je słychać w Józefosławiu, pewnie również w Chylicach. Ja mieszkam trochę dalej na południe, w Henrykowie Urocze - samoloty są już na tyle nisko że nawet u mnie je słychać. Inna sprawa czy mi to przeszkadza. Myślę że nie, w zasadzie to nawet ich (samolotów) nie zauważam. Ale mogę nie być obiektywny, bo całe życie spędziłem w bliskim sąsiedztwie podejścia do pasa na Okęciu (Piastów, Ursus). No to podobnie jak ja cała młodość w Ursusie na niedzwiadku - samoloty w ogole zero problemu a pociag w linii prostej 150m...nigdy nam to nie przeszkadzalo aby spac natomiast przyjezdni na noc nigdy nie mogli sie wyspac. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafef 12.04.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Będę więc musiał pomyśleć i poszukać dobrej miejscówki i poświęcić kilka dni wolnych, spakować prowiant i pobyć w interesujących okolicach kilka godzin ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.04.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Józefosław, Mysiadło i te okolice to na pewno będzie problem z hałasem samolotów, co prawda mniejszy niż w Ursusie bo od południa przeważnie lądują. Na stronie Okęcia są mapki akustyczne: http://www.lotnisko-chopina.pl/pl/mapa-akustyczna.htmlMożna sobie zobaczyć obszary narażone na hałas, np: http://www.lotnisko-chopina.pl/uploads/user_files/ochrona_srodowiska/mapa_akustyczna/2012/mapa-emisyjna-ldwn.pdfMapki mapkami, ale najlepiej pojeździć i samemu posłuchać, co slusznie planujesz:)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafef 13.04.2016 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 No dokładnie, Jednego będzie drażnić 50db a inny przy 65 uzna że jest spoko Ale dzięki za mapkę! przyda się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 18.04.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witaj, Przeczytalem tamat i chcialbym sie odniesc do Twojego pytania czy uda Ci sie ten dom za 1,2Mio wybudowac -. majac moje budowlane doswiadczenie domu nieco mniejszego w prowincjonalnym miasteczku przy udziale ojca jako kierbuda zwazajacego na wszystkie koszta powiem tak - marzenie zcietej glowy - chyba ze zrobisz okna pcv panele z catoramy drzwi w okleinie sztucznej itp. a chyba nie o to chodzi w takim domu. Budujac w warszawie tego typu obiekt i pewnie korzystajac z generalnego wykonawcy i przy zachowniu przywoitego wykonczenia wnetrza szykuj sie na 2mio nie uwzgledniajac podworka. 5000/m to minimum za tego typu budynek. Duzo konstrukcji zelbetowych, duze okna (pewnie aluminiowe) duzo glazury, lazienek. Sama elewacja z korianu to juz mega koszt (osobiscie uwazam ze zbyteczny bo korian dobry do sali operacyjnej a nie koniecznie na elewacje ale to inna beczka) alejak juz wybudujesz to radosc bedzie:) - tego zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.04.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Witam, Zastanawiam się, nad budowa domu w okolicy Warszawy. Dom o powierzchni około 360m. kw. Pełne piętro. Myślicie, że koszty ok 1,2mln zł (pod klucz) budowy są realne, czy doliczyć do tego z 500tys. spokojnie? Dom wg. projektu Willa Floryda MG projekt (ich kosztorys mówi właśnie o kosztach ok 1,2mln, ale jak wiadomo, te kosztorysy często są mocno zaniżone). Budował ktoś z Was już coś podobnego? Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam! za sam budynek możesz "spokojnie" liczyć 3000 - 4000,-zł / m2 tj. około 1,4mln - ale to jest szacunek kosztów, ponieważ np. różnice w wycenie stolarki okienno drzwiowej wg zapytań mogą być znaczące, podobnie z instalacjami, WM, itd ... no i dochodzi wykończeniówka zewnętrzna / wewnętrzna. - przy tak dużym metrażu obiektu - projekt gotowy wg mnie wydaje się nieporozumieniem, ale ... określa ogólnie to, do czego dążysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafef 21.04.2016 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedzi! Z koriana pewnie w przypadku budowy zrezygnuję, bo zbyteczny wydatek, który można zastąpić chociażby kamieniem który będzie tańszy - zobaczy się. Dzięki waszym opiniom, wypowiedziom dostałem porcję cennych informacji - wszystkie do rozważenia, przeanalizowania Dzięki jeszcze raz! A w momencie decyzji, że budujemy, zapewne powstanie dziennik i będzie można śledzić poczynania krok po kroku. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 24.04.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Będę więc musiał pomyśleć i poszukać dobrej miejscówki i poświęcić kilka dni wolnych, spakować prowiant i pobyć w interesujących okolicach kilka godzin ; ) Jeżeli masz chęć mieć domek za ok 1,5 mln to BARDZO przemyśl lokalizację. Wg mnie w grę wchodzą Wyłącznie działki które mają blisko (blisko tzn max 10 min wolnym spacerem) autobus miejski lub wkd czy dobrą kolej podmiejską (ale z naciskiem na autobus). Inaczej wyrzucisz pieniądze w błoto. Znajomy pobudował taki dom na zadupiu pod Grodziskiem Maz. Ma wielki i drogi dom z beznadziejnym dojazdem i niesprzedawalny. Żaden głupek nie zapłaci masy kasy za dom w środku niczego, bez komunikacji itp. Lokalizacja najważniejsza, reszta to pierdoły. Jesteś jak mówisz przed 30 tka, pomyśl o taksówkach z imprezy. Na dobre zadupie taxi będzie droższa niż ta impreza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazia77 11.02.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Witam, Zastanawiam się, nad budowa domu w okolicy Warszawy. Dom o powierzchni około 360m. kw. Pełne piętro. Myślicie, że koszty ok 1,2mln zł (pod klucz) budowy są realne, czy doliczyć do tego z 500tys. spokojnie? Dom wg. projektu Willa Floryda MG projekt (ich kosztorys mówi właśnie o kosztach ok 1,2mln, ale jak wiadomo, te kosztorysy często są mocno zaniżone). Budował ktoś z Was już coś podobnego? Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam! Witam, czy ruszyłeś z budową ? jak tak czy można zdjęcia , ja jestem zainteresowana zakupem projektu Floryda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts